Middenveld
Aanval

Wissels

Hoofdrol voor jonge talentvolle SC Heerenveen-keepster Jessica Jurg

Vorige week wisten de FC Twente Vrouwen in en tegen Heerenveen de bekerwedstrijd met
0-4 te winnen. Echter, in de afgelopen seizoenen wisten de Friezen regelmatig punten te sprokkelen in Enschede (en soms Hengelo) en daarom mag je stellen dat SC Heerenveen een soort van “Angstgegner” is.

Op een prima veld en onder ideale omstandigheden (aangename temperatuur en zo’n 2.500 toeschouwers) mochten FC Twente en SC Heerenveen aantreden. Een wedstrijd die 2 gezichten kende. Voor rust waren er weinig kansen voor beide teams te noteren en na rust viel er aanmerkelijk meer te genieten in De Grolsch Veste. Een groot veldoverwicht voor de thuisploeg, maar de bal wilde er gewoonweg niet in. Daarmee zou je Jessica Jurg tekort doen, want zij was gisteren de onbetwiste “Women of the Match”, 16 jaar oud, een enorm talent.

Scheidsrechter Oudijk gaf het startsein voor de wedstrijd. De thuisploeg moest noodgedwongen met een linkspoot starten op de rechtsbackplaats, omdat zowel Minnaar (hamstring) en Roetgering (enkel) niet konden spelen. Hierdoor maakte Larissa Wigger haar rentree na lang blessureleed. FC Twente krijgt al gauw het initiatief in de schoot geworpen, maar door een te laag tempo en linies die bij balbezit niet genoeg aaneensluiten zijn er weinig echte kansen te noteren in de openingsfase.  Aan de linkerzijde wordt Maayke Heuver met een steekpass de diepte ingestuurd, maar haar schot kan makkelijk onderschept worden door Jessica Jurg (6e minuut).  Uit een hoekschop van Kirsten Bakker raakt Anouk Dekker de bal met haar hoofd, maar de niet geplaatste bal is een prooi voor Jessica Jurg (13e minuut).
Nancy Loth krijgt de bal aangespeeld aan de rechterzijde en stoomt op richting het 16 meter gebied. Haar bekeken schot belandt net over de lat van keepster Van Veenendaal (20e
minuut).  Larissa Wigger onderneemt aan de linkerzijde een doelpoging, maar haar schot gaat over de dwarslat (27e minuut). Bernou Hylkema geeft vanaf de linkerzijde een strakke voorzet op Vivianne Miedema, maar Kirsten Bakker weet met een uiterste krachtsinspanning de bal over de achterlijn te werken (29e minuut). Shanice van de Sanden wordt aan de linkerzijde de diepte ingestuurd en verstuurd een hoge voorzet richting Anouk Dekker. Haar schot wordt door Jessica Jurg verwerkt tot een corner (37e minuut). Shanice van de Sanden (inmiddels uitgeweken naar de rechterzijde) gaat een combinatie aan met Maayke Heuver. Maar het schot belandt rechtstreeks in de handen van Jessica Jurg (39e minuut).

De eerste helft speelde grotendeels af op de helft van SC Heerenveen, die duidelijk waren afgereisd met de gedachte om compact te spelen en te gokken op de individuele klasse van speelsters als Miedema en Spitse. FC Twente speelde in een (te) laag tempo om SC Heerenveen in verdedigend opzicht in de problemen te (kunnen) brengen.

Na de rust blijft Bernou Hylkema achter in de kleedkamer en wordt vervangen door de meer defensief ingestelde Marieke de Boer. Het spelbeeld blijft vooralsnog hetzelfde. Uit een hoekschop van Kirsten Bakker kopt Anouk Dekker de bal over de dwarslat (48e minuut).
Een minuut later moet doelvrouwe Jessica Jurg twee keer handelend optreden (eerst verwerkt ze een schot van Maayke Heuver en in de rebound stopt ze een inzet van Marlous Pieete).
Aan de rechterzijde krijgt Vivianne Miedema de bal aangespeeld en onderneemt een doelpoging. Sari van Veenendaal treedt handelend op (53e minuut). Ashley Nick geeft een steekpass aan de linkerzijde op de sprintende Shanice van de Sanden, die zich van een verdediger ontdoet en in het doelgebied hard uithaalt, maar de uit haar doel komende Jessica Jurg houdt SC Heerenveen in de race (53e minuut). Shanice van de Sanden ontdoet zich knap van de uit haar doel gekomen Jessica Jurg (vlak bij de hoekvlag) en geeft een voorzet op Anouk Dekker, die op 6 meter van het doel slordig is in de afwerking (57e minuut).

SC Heerenveen overleeft het eerste kwartier na rust mede door een uitblinkende Jessica Jurg. Het tempo van het spel na rust is beduidend hoger en dat komt ook het kijkspel ten goede. SC Heerenveen blijft loeren op de counter en komt vooralsnog niet al te vaak in het Twentse doelgebied. Sherida Spitse (toch een specialist in vrije trappen) ziet enkele van haar doelpogingen van verre afstand over het doel gaan. Ashley Nick onderneemt een solo aan de linkerzijde en haalt van buiten het 16 meter gebied hard uit. Haar schot verdient een beter lot dan de dwarsligger (77e minuut). Een razendsnelle uitval van de gasten wordt de thuisploeg bijna noodlottig. De kopbal van invalster Aricca Vitanza wordt knap gered door Sari van Veenendaal (78e minuut). Een fraaie combinatie opgezet door Wendy Mulder levert een grote kans op voor Vivianne Miedema, die haar schot ziet stranden op Sari van Veeendaal (84e minuut). Misschien wel de beste kans, die de gasten konden noteren. In de laatste minuten krijgt Joyce Mijnheer nog een kans (kopbal wordt onderschept door Jessica Jurg, 87e minuut).
In de laatste minuut krijgt Marlous Pieete nog een enorme kans. Ze ontdoet zich met een fraaie balaanname van haar directe tegenstander en strandt op de uitlopende Jessica Jurg (90e minuut).

Kort samengevat zou je kunnen zeggen, dat FC Twente 2 punten verliest in de race om de titel en dat SC Heerenveen mede door uitmuntend optreden van doelvrouwe Jessica Jurg een punt heeft gewonnen.

Locatie: Stadion De Grolsch Veste

Scheidsrechter: de heer P.G.M. Oudijk
Ass. Scheidsen: de heren E. Schoolderman en L.M. jansen

Reporter statistiek: Stefan Keijzers
Verslag: Rob Wallenburg
Fotografen: Marco ter Haar en Henk van de Hoeven