Aanval

Wissels

geel

S.C. Heerenveen te lastig voor FC Twente om te winnen

Het was koud, nat en winderig op sportpark Skoatterwald. Niet direct omstandigheden om naar buiten te gaan. Toch waren er nog ca. 250 liefhebbers op de wedstrijd Heerenveen-Twente afgekomen. Zij zullen daar geen spijt van hebben. Niet dat de wedstrijd van hoog niveau was maar strijd, spanning en doelpunten in de laatste vijf minuten maakten veel goed.

Ooit verloor FC Twente de openingswedstrijd c.q. eerste wedstrijd in de Eredivisie van Heerenveen ( 2-3) en het is daarna nooit goed gekomen. Twente heeft het moeilijk met Heerenveen. Onlangs werd het nog 0-0 in de Grolsch Veste. Ook nu was s.c. Heerenveen van plan de huid zo duur mogelijk te verkopen. Onder aanvoering van een enthousiaste en gedreven coach, mooi om te zien en te horen, Maarten de Jong schoot Heerenveen scherp uit de startblokken en moest Sari van Veenendaal een misser bijna met een doelpunt bekopen.

Daarna nam FC Twente het initiatief. Een uitbraak van Marlous Pieëte leverde niet meer op dan een corner. Een schot van Maud Roetgerink scheerde de lat. In de 8e minuut kreeg Twente weer een kans nu was het Shanice v.d. Sanden die niet tot scoren kon komen. Het eerste offensief van Twente ebde weg en gaf Heerenveen de gelegenheid het initiatief te nemen. Viviane Miedema was dicht bij een treffer maar haar inzet werd knap gestopt door Sari van Veenendaal. Het middenveld wordt nu beheerst door Heerenveen. Ingrid Schuiten en Vivianne Miedema heersen en Ashley Nick moet het initiatief laten en is niet gelukkig met de passes. Omdat het voetballend niet lukt met FC Twente heeft Maayke Heuver kennelijk andere plannen. Zij maakt gebruikt van de harde wind en de positie van de keepster van s.c. Heerenveen, Roxanne van der Berg, die onnodig te ver voor haar doel staat. In de 24e minuut gaat het eerste schot van Maayke Heuver nog net naast. In de 43e min. spat het schot op de lat en in de 45e min.is het de paal die het schot keert.

In de 26e min. onderneemt Heerenveen een mooie aanval. De opzet begint achterin met Marije Brummel ,de absolute uitblinker van vanavond, via Hilde Winters komt de bal bij Yvonne Ploeg maar de aanval strand bij de attente keepster Sari van Veenendaal. Direct na deze aanval probeert Wendy Mulder Nangila van Eijck in het spel te betrekken maar de voorzet is te hoog. Tijd voor Twente om wat aanvallend te laten zien en dat moet dan toch van Shanice v.d.Sanden komen. Jammer voor haar is dat zij na een solo het overzicht mist om medespeelsters in scoringspositie te brengen. Dat het niet echt lukt bij Twente laat Maud Roetgerink zien door, ergens op het middenveld, een speelster vast te pakken. Zij moet deze actie met een GELE kaart bekopen. Het slot van de eerste helft was voor Twente. De prachtige schoten van Maayke Heuver is beschreven. Rust 0-0.

De tweede helft start met twee ongewijzigde ploegen.

Twente neemt het initiatief en dringt Heerenveen terug op eigen helft. Twente speelt nu tegen de wind in maar dat neemt niet weg dat Maayke Heuver in 52e minuut weer vanuit de tweede lijn schiet. Het schot wordt tot corner gewerkt door Roxanne van der Berg. Ondanks het overwicht komt Twente niet toe aan een goede gevaarlijke aanval. Reden kennelijk om te gaan wisselen. In de 57e min. komt Joyce Mijnheer als vervangster van Siri Worm en in de 62e komt Ellen Jansen voor Marloes Hulshof. In de 69e minuut gaat, de onzichtbare, Marloes Pieëte op avontuur. Met veel kunst en vliegwerk kunnen Marije Brummel en Lisanne Schaareman ten koste van een corner het gevaar keren. De corner levert een mooie scrimmage op maar geen doelpunt voor Twente.

In de slotfase golft het spel over en weer. De strijdlust van beide partijen is bewonderenswaardig maar de zuiverheid van de schoten en passes ontbreekt. In de 79e min. nog een extra opwinding voor vermeend hands in de verdediging van Twente. In de 81e minuut komt bij Heerenveen Marieke de Boer voor Yvonne Ploeg en Twente wisselt in 85e Larissa Wigger voor Suzanne de Kort.

Na deze wissel gaat Heerenveen in de aanval en via een gruwelijke fout in de verdediging van Twente, en onnodig balverlies aan Nangila van Eijck. Nangila van Eijck behoudt het overzicht en ziet Marieke de Boer vrij staan. Marieke laat deze eenvoudige mogelijkheid om haar eerste doelpunt in de ere divisie te maken niet onbenut. 1-0 voor Heerenveen. Het is nu aan Heerenveen om de wedstrijd uit te spelen. Daar zal de laatste wissel in de 89e min. Aricca Vitanza voor Wendy Mulder wel bij horen.

Dat lukt niet helemaal. Hoe langer het eindsignaal op zich laat wachten hoe nadrukkelijker Twente nog aandringt. In het hectische slot moet Roxanne van der Berg nog een schitterende redding verrichten maar de rebound opgepikt door Joyce Mijnheer is teveel. 1-1 Heerenveen mag nog aftrappen maar de wedstrijd is daarna direct afgelopen.

Op basis van strijdlust heeft Heerenveen een punt verdient en Twente verdient een punt al was het maar voor de prachtige schoten van Maayke Heuver op paal en (3x) lat.

Locatie: Skoatterwald

Scheidsrechter: dhr. M. de Lang

Reporter: Bennie van de Vegte