Wedstrijdverslag: FC Twente - VV Alkmaar (voorheen Telstar) | Ronde 4 | Eredivisie 2011-2012

FC Twente - VV Alkmaar (voorheen Telstar)

Door Rob Wallenburg

Na bijna 3 weken (!) stond er voor de dames van FC Twente weer een competitie wedstrijd op het programma tegen Telstar. Telstar besloot om vrijwel de gehele selectie van de AZ Vrouwen te adopteren en laat ook zien, dat ze het Vrouwenvoetbal serieus nemen. Wat dat betreft is Telstar voor het Vrouwenvoetbal (en uiteraard voor de speelsters) een geschenk uit de hemel. FC Twente kan terugkijken op een eervol Europees debuut en heeft vooral in Moskou grote delen van de wedstrijd gedomineerd tegen een sterren-ensemble (inkomen speelsters minstens 5.000 euro netto per maand). Dat geeft ook wel aan dat FC Rossiyanka inzet op het winnen van de Women’s Champions League. Hebben de FC Twente Vrouwen de uitschakeling goed verwerkt of worden ze een prooi voor “De Witte Leeuwinnen”?

Op een moeilijk bespeelbaar veld (het regende de gehele dag en ook tijdens de wedstrijd in Enschede) mochten FC Twente en Telstar aantreden. Een wedstrijd die na 90 minuten in het voordeel van FC Twente was beslist. De thuisploeg had dan wel een overwicht in de gehele wedstrijd, maar kwam wel door een goed uitgevoerde counter op een 0-1 achterstand. Na de rust herpakten de Tukkers zich en bogen de achterstand om in een winstpartij van 2-1.

Direkt na de aftrap neemt de thuisploeg het initiatief en probeert Telstar vast te zetten op de eigen helft. De eerste kans volgt uit een hoekschop van Maayke Heuver, maar Anouk Dekker ziet haar inzet naast het doel van Saskia Brekelmans gaan (7e minuut). Uit een fraai uitgevoerde counter wordt Dyanne Bito aangespeeld aan de rechterzijde. Zij kan met de bal aan de voet oprukken tot de rand van het 16 meter gebied en de bal breed leggen op de inlopende Priscilla de Vos. Zij schiet de bal via de binnenkant van de rechterpaal achter doelvrouwe Sari van Veenendaal (9e minuut). Het was het eerste wapenfeit van De Witte Leeuwinnen, die zich tot dat moment (voor een kampioenskandidaat) vrij behoudend opstelde.

twente_telstar_2

Ondanks de vroege achterstand blijven de FC Twente Vrouwen verzorgd spelen van achteruit en op zoek naar de gelijkmaker. Marlous Pieete wordt met een steekpass bereikt en legt vervolgens aan voor een schot, dat door doelvrouwe Saskia Brekelmans onschadelijk wordt gemaakt (16e minuut). Nog geen minuut later is er een gevaarlijke uitbraak van Telstar. De snel uitgevoerde counter heeft Lois Oudemast als eindstation, maar haar schot is een prooi voor Sari van Veenendaal. Maayke Heuver ziet een vrije trap (afstand van circa 20 meter) stranden op Saskia Brekelmans, die laat zien een goede stand-in te zijn voor Laura Geurts (19e minuut).  Marlous Pieete wordt aangespeeld aan de rechterzijde van het veld en soleert langs enkele verdedigers  om uit te komen aan de linkerzijde van het 16 meter gebied. Ze legt aan voor een schot, dat door doelvrouwe Saskia Brekelmans ternauwernood tot hoekschop kan worden verwerkt (28e minuut). Stefanie de Gragt onderneemt vanaf de rechterzijde vanaf  zo’n 30 meter een lob over de voor haar goal staande Sari van Veenendaal.
De boogbal gaat over de dwarsligger (35e minuut).

In de pauze blijft Tessa Klein Braskamp achter in de kleedkamer. Zij wordt vervangen door Fe Minnaar.

Vrijwel meteen na de theepauze is het Anouk Dekker die met een steekpass Marlous Pieete bereikt. Zij wordt door Stefanie de Gragt neergehaald binnen het 16 meter gebied. Penalty!
De penalty wordt door Maayke Heuver hoog ingeschoten achter de kansloze Saskia Brekelmans (1-1). Is dit het sein voor FC Twente om door te gaan drukken of voor Telstar om hun behoudende taktiek te verlaten? Marthe Munsterman, die de voorkeur kreeg boven Suzanne de Kort, speelt zich knap vrij en legt aan voor een schot, dat naast het doel belandt (50e minuut). Aan de linkerzijde wordt Priscilla de Vos aan het werk gezet en zij ziet haar schot stranden op doelvrouwe Sari van Veenendaal (57e minuut). Priscilla de Vos geeft een fraaie pass op Claudia van den Heiligenberg, die vanuit een kansrijke positie uithaalt. Haar schot wordt onderschept door Sari van Veenendaal (61e minuut). Maayke Heuver buffelt zich weer eens langs enkele verdedigers en legt aan vanaf de rand van de 16 meter. De bal wordt door Telstar verdedigster Kim Dolstra met de hand uit het doel geslagen. Waar iedereen een strafschop en een rode kaart verwacht laat de leidsman gewoon doorpelen. (71e minuut).

De wedstrijd begint op en neer te golven, nu ook Telstar meer en meer probeert gebruik te maken van de ruimtes die achter de Twentse verdediging liggen. Linksback Lorca van de Putte bereikt met een fraaie crosspass Siri Worm, die in kansrijke positie haar inzet ziet stranden op Saskia Brekelmans (84e minuut). In de allerlaatste minuut van de wedstrijd bereikt Anouk Dekker met een dieptepass Marlous Pieete. Zij onderschept de pass en slalomt zich langs enkele Telstar verdedigers en schiet de bal beheerst achter doelvrouwe Saskia Brekelmans (90e minuut). Gezien het spelbeeld een verdiende overwinning voor de Tukkers.

Telstar coach Hans de Winter heeft waarschijnlijk teveel gegokt op hun snelle en behendige spitsen en gekozen voor een behoudende taktiek. Jammer, omdat De Witte Leeuwinnen zich hiermee zichzelf tekort doen. Er had meer voor hun ingezeten als ze vanaf het begin zelf ook op de aanval zouden hebben gespeeld.

Locatie: De Grolsch Veste Stadion te Enschede

Reporter: Rob Wallenburg
Fotografen: Marco ter Haar en Henk van der hoeven - meer foto's van deze wedstrijd in het foto album > competitie ronde 4