Wedstrijdverslag: FC Twente - VV Alkmaar (voorheen Telstar) | Ronde 20 | Eredivisie 2011-2012
Print

FC Twente - VV Alkmaar (voorheen Telstar)

door Rob Wallenburg

De laatste thuiswedstrijd in De Grolsch Veste staat in het teken van de tweede plaats.
    FC Twente kan in een rechtstreekse confrontatie de voorsprong van 4 punten consolideren, maar "De Witte Leeuwinnen" kunnen de kloof ook bij een overwinning tot op 1 punt verkleinen. De thuisploeg snakt ook weer naar een drie-punter, omdat de laatste 5 (!) wedstrijden niet werden gewonnen. Telstar daarentegen lijkt de vormcrisis achter zich te hebben gelaten en wil er alles aan doen om de punten mee te nemen naar IJmuiden.

Op een prima bespeelbaar veld en in een sfeervolle De Grolsche Veste (3.000 toeschouwers!) was de wedstrijd na 90 minuten in het voordeel van de thuisploeg beslist. Een fel en gretig spelend FC Twente kwam door doelpunten van Ellen Jansen en Maayke Heuver (penalty) op een 2-0 ruststand. Na de rust zouden Ellen Jansen (fraaie combinatie) en Maayke Heuver nog doel treffen voor de thuisclub. De eretreffer van Telstar kwam op naam van Lois Oudemast.

Scheidsrechter Migchelbrink gaf het startsein voor de wedstrijd. De bedoeling van FC Twente is duidelijk, druk zetten op Telstar en een snelle goal forceren. In de openingsminuten is het vooral aanvalsleider Ellen Jansen, die zich laat zien. De eerste inzet weet keepster Brekelmans nog tot een hoekschop te verwerken en bij de tweede mogelijkheid (fraai voorbereidend werk van Tashira Renfurm) ziet Ellen Jansen haar kopbal naast de paal belanden. Maayke Heuver krijgt de bal aan de rechterzijde aangespeeld en trekt naar binnen om de bal breed te leggen op Marlous Pieete, die met een sleepbeweging het doelgebied intrekt en haar voorzet wordt vakkundig door Ellen Jansen achter keepster Saskia Brekelmans gewerkt, 1-0 (6e minuut).

Telstar heeft duidelijk moeite met de felle speelwijze van de Tukkers en zien ook dat de "tweede ballen" veelal een prooi zijn voor de thuisploeg. De thuisploeg heerst en controleert.
    Telstar komt er af en toe uit met een counter, maar doordat de buitenspelers (Claudia van den Heiligenberg en Lois Oudemast) aan de ketting liggen bij Fe Minnaar en Tashira Renfurm komen er weinig bruikbare ballen voor topscoorster Priscilla de Vos aan.

In de 15e minuut is er voor het eerst een mogelijkheid voor Telstar. Aan de linkerzijde stoomt Claudia van den Heiligenberg op richting het doelgebied en ziet haar schot gestopt worden door Sari van Veenendaal. Een vrije trap op 19 meter van het doel genomen door Kim Dolstra gaat over het doel van Sari van Veenendaal (20e minuut). Een handsbal door een Telstar-speelster binnen het doelgebied werd bestraft met een penalty. Maayke Heuver stuurt keepster Saskia Brekelmans de verkeerde kant op en brengt de stand op 2-0 (22e minuut).  Een combinatie over meerdere schijven wordt door Marlous Pieete rakelings over de lat geschoten (28e minuut). Marlous Pieete onderneemt vanaf de linkerzijde een solo, trekt naar binnen en ziet haar schot gestopt worden doot Saskia Brekelmans (32e minuut). In de slotfase verstuurt Shanice van de Sanden vanaf de rechterzijde een voorzet, die door een Telstar verdediger met de arm wordt beroerd. Wederom een penalty. Ashley Nick schiet keihard op de onderkant van de lat en in de rebound kopt zij de bal over het doel (45e minuut).

In de rust besluit Telstar trainer Toon Beijer om Chavelli Stolk te vervangen door Dyanne Bito. De Witte Leeuwinnen moeten het roer omgooien om de wedstrijd nog naar hun hand te kunnen zetten.

Telstar lijkt in de beginfase uit een ander vaatje te tappen. Er wordt meer strijd geleverd en  de ruimtes worden groter, zodat er ook meer kansen op de counter komen. Aan de linkerzijde weet Claudia van den Heiligenberg de bal scherp voor het doel te plaatsen op de inkomende Desiree van Lunteren, maar zij ziet haar fraaie inzet gestopt worden door Sari van Veenendaal (52e minuut). Een wonderschone combinatie die ingeleid wordt door Ashley Nick, die met een pass Ellen Jansen bereikt en zij legt de bal terug op Maayke Heuver. Zij zet met een steekpass diezelfde Ellen Jansen voor Saskia Brekelmans en rondt fraai af, 3-0 (54e minuut). Aan de linkerzijde ziet Tashira Renfurm de slim opgestelde Lois Oudemast over het hoofd en ziet haar terugspeelbal in de voeten van Lois Oudemast belanden, die met een bekeken schuiver de eretreffer aan laat tekenen voor Telstar, 3-1 (57e minuut). Het spel gaat nu op en neer zonder dat er grote kansen te noteren vallen. Aan de linkerzijde komt Marlous Pieete het doelgebied binnen en ziet haar schot stranden op de attente Saskia Brekelmans (73e minuut). Tashira Renfurm kan na een fraaie individuele actie alleen onreglementair worden gestopt. De vrije trap wordt genomen door Maayke Heuver (aan de linkerzijde aan de rand van het doelgebied). Maayke Heuver ziet haar fraaie inzet (met een indrukwekkende curve) net onder de kruising belanden, 4-1 (79e minuut).

Een verdiende overwinning voor de thuisploeg, omdat Telstar eigenlijk een groot deel van de wedstrijd geen antwoord had op het felle en gretige spel van de thuisploeg.

AFSCHEID
    Na de wedstrijd werd er op een indrukwekkende manier afscheid genomen van Ashley Nick, Blakely Mattern en Joyce Mijnheer.