FC Twente boekt zwaarbevochten nipte zege op Sparta Praag

Vanavond kwam het team van Tommy Stroot in actie voor de Champions League, tegenstander in de Grolsch Veste was Sparta Praag! Het werd een zwaarbevochtte 2-0 zege want gemakkelijk ging het niet, Het slotoffensief was gewoon grandioos want toen pas was Sparta Praag murw en vielen de beide doelpunten. Klasse FC Twente proficiat en heel veel succes in Praag.

Kort verslag

Sparta Praag begint furieus en heeft veel balbezit, er zijn stevige duels en Sparta zoekt rechtstreeks de aanval.
Na een klein kwartier komt FC Twente langzaam maar zeker onder de druk vandaan en kan nu zelf ook richting aanval.
Even later wordt FC Twente weer teruggedrongen in de verdediging, de Tukkers zijn net iets langzamer en kunnen de bal niet goed naar hun hand zetten.
De Praagse verdediging veroverd de bal te gemakkelijk, maar ook de verdediging van de Tukkers geeft weinig kansen weg en anders staat Barbara op de goeie plek.
Halverwege de 1e helft ontsnapt FC Twente aan een achterstand, uit een corner ontstaat een doelrijpe kans voor Sparta, maar gelukkig stond Siri Worm in de baan van het schot en verdween de kans.
De bal wordt steeds snel richting het ene maar ook naar het andere doel gespeeld, het gaat dus op en neer en is een boeiend gevecht.
In de 40e minuut een vrije trap door Siri Worm waaruit de eerste goeie kans voor FC TWente ontstond, helaas wordt de bal net over het doel gekopt.
De hoekschoppenverhouding was 4 voor FC Twente en 2 voor Sparta Praag. FC Twente had wel minder gevaarlijke aanvallen, die verhouding lag op 11-13, doelrijpe kansen gelijk op 1-1.
De rust breekt aan met een 0-0 stand maar in de 1e helft is Sparta meer de baas op het veld geweest.

Na 1 kwartier in de 2e helft hetzelfde spelbeeld, beide teams kregen een uitstekende kans om de score te openen maar voorlopig blijven de 2 nullen op het scorebord staan. Een Praagse speelster wordt langs de lijn minstens 5 minuten, dus langdurig verzorgd, maar FC Twente kon niet profiteren van de nummerieke meerderheid. Na de wissel van Lineth Beerensteyn voor Eshly Bakker komen er wat meer kansen voor FC Twente. Maar toch lijdt FC Twente ff  te vaak balverlies, zodat het (nog) geen stempel op de wedstrijd kan drukken. De speelsters van Sparta ogen en spelen wat steviger, maar hier en daar begint hun verdediging nu ook wat barstjes te vertonen.

Yessssss, uit een corner in de 79e minuut kopt ze eerst en in de rebound schiet Maruschka Waldus de 1-0 binnen, de assist kwam van Siri Worm, Na het duel heeft Siri Worm pijn aan haar enkel en wordt langs de lijn verzorgd, FC Twente dus met 10 in het veld. Al snel wordt Siri vervangen door Kristina Erman. Het is bijna tijd, er komen 4 minuten bij. FC Twente krijgt vlakbij het strafschopgebied een vrije trap maar eerst wordt er nog gewisseld, Renate Jansen gaat eruit en Bente Jansen komt er in. En dan de klapper van de avond, Jill Roord neemt de vrije trap en schiet de bal rechtstreeks in het doel, het staat 2-0. De Tsjechen zijn slechte verliezers, meteen 2 stevige botsingen en Marthe Munsterman en Ellen Jansen liggen op de grond. Gelukkig, er wordt afgefloten. FC Twente was over bijna de hele wedstrijd wat onrustig, maar het slotoffensief was grandioos, eindstand 2-0. Pluim gaat ook naar de scheids, ze had de wedstrijd goed in de hand en gaf zelfs niet 1 kaart.

Foto doelpunt Maruschka Waldus

Wedstrijdverslag

FC TWENTE BEHAALT HISTORISCHE ZEGE OP STUG SPARTA PRAAG
Door Rob Wallenburg

FC Twente Vrouwen bekroonde het afgelopen seizoen met een landskampioenschap. In de kwalificatieronde voor de UEFA Women’s Champions League werden achtereenvolgens Ferencvaros (2-1), Hibernians (9-0) en Konak Belediyespor (6-2) aan de zegekar gebonden. Op 1 september werd geloot voor de “Round of 32”, waar de ploeg van Tommy Stroot werd gekoppeld aan Sparta Praag.

SPARTA PRAAG is met recht een van de toonaangevende clubs uit Tsjechie. “Spartanky” (letterlijk vertaald “Spartaanse vrouwen”) werd maar liefst 18 keer landskampioen (1994-2002 en 2005-2013) en 6 keer bekerwinnaar (2008-2013 en 2015). De laatste drie seizoenen moest Sparta Praag met lede ogen aanzien hoe stadgenoot en eeuwige rivaal Slavia Praag de landstitel voor haar opeiste.
De Titanenstrijd tussen Sparta Praag en Slavia Praag is de charme van de Tsjechische nationale competitie (beide clubs zijn overigens ook de hofleveranciers voor het Tsjechische nationale team). Sparta Praag heeft de beschikking over internationals, die uitkomen voor Tsjechie (Petra Bertholdová, Anna Dlasková, Petra Vyštejnová, Irena Martínková, Lucie Martínková, Hana Sloupová, Sára Vršatová, Adéla Odehnalová, Alžběta Blažková, Iva Mocová, Gabriela Matoušková en Markéta Ringelová), Slowakije (Michaela Moťovská en Monika Matysová) en Oekraine (Mariana Ivanishyn).

Florin Wagner heeft de Duitse nationaliteit en speelde 3 seizoenen voor 1. FC Lokomotiv Leipzig (2011/2014), waarvan 1 seizoen in de Bundesliga (2011/2012).

SPARTA PRAAG is sinds 2001/2002 ook actief in Europa. In het seizoen 2005/2006 bereikten de “Spartanky” de kwartfinale van de “UEFA Women’s Cup”, waar het Zweedse Djurgarden over 2 duels de betere zou zijn (0-0 en 2-0). Een seizoen later zou de Tsjechische grootmacht al stranden in de groepsfase van de “UEFA Women’s Cup”. Dat mini-toernooi werd gespeeld in Zeist. Sparta Praag verloor alle 3 duels, waaronder tegen de huidige Topklasser Saestum (3-1).

In de seizoenen 2009/2010 t/m 2014/2015 stroomde de ploeg pas in bij de UEFA Women’s Champions League in de “Round of 32”. In de seizoenen 2009/2010, 2010/2011, 2011/2012 en 2012/2013 bereikten “Spartanky” de “Round of 16”, waarin het uiteindelijk zou stranden op Arsenal (0-3 en 0-2 2009/2010), Linkoping (0-2 en 0-1 2010/2011), Lyon (0-6 en 0-6 2011/2012) en Rossiyanka (0-1 en 2-2 2012/2013). In het seizoen 2013/2014 zou de ploeg al stranden op FC Zurich in de “Round of 32” (1-2 en 1-1).

Een dieptepunt was de uitschakeling in het seizoen 2014/2015 door het nietige universiteitsteam van Gintra uit Litouwen (1-1 en 1-1). De Litouwse dames wisten in het “hol van de leeuw(in)” de penalties beter te nemen. De hymne van de Champions League, die bij de heren wel wordt afgespeeld, werd niet gespeeld voorafgaande aan de wedstrijd FC Twente – Sparta Praag.

Bij de opstelling van FC Twente viel mij op (als volger), dat Eshly Bakker de voorkeur kreeg boven Lineth Beerensteyn. Lineth Beerensteyn (net hersteld van een lichte enkelblessure) is waarschijnlijk nog niet fit genoeg om te kunnen starten. Sparta Praag, dat in de Tsjechische competitie speelt in een 4-3-3 systeem, treedt nu aan met een 4-4-2 systeem (op papier). Lucie Martinkova (8 goals in 4 competitiewedstrijden), de aanvalsleider en topscorer van Sparta Praag, zat niet bij de selectie.

Scheidsrechter Marta Huerta De Aza geeft het startsein voor de wedstrijd. De bezoeksters mogen dan met 2 spitsen aantreden op papier, maar proberen wel het spel naar zich toe te trekken. Ze houden de linies kort en zetten al vroeg druk op de opbouw van de Tukkers. In de 6e minuut het eerste wapenfeit van de wedstrijd. Het geplaatste schot van Petra Vyštejnová is een prooi voor keepster Barbara Lorsheyd. Een minuut later geeft Maud Roetgering een steekpass op Ellen Jansen, die een voetlengte tekort komt om de bal bij de tweede paal naar binnen te kunnen schieten.

Sparta Praag steekt veel tijd en energie om de opbouw van FC Twente te storen. De thuisploeg komt daardoor nauwelijks in haar spel. Het wordt daardoor ongewild gedwongen om fysieke duels aan te gaan. Het combinatie- en positiespel, waar de Tukkers normaal gesproken om bekend staan, komt daardoor amper uit de verf. Echte kansen vallen er overigens voor beide teams niet te noteren.

In de 26e minuut neemt middenvelder Florin Wagner van grote afstand een vrije trap. Doelvrouwe Barbara Lorsheyd kan de bal maar net over de lat tikken. Uit de hoekschop volgt een scrimmage in het doelgebied en mag de thuisploeg de handen dichtknijpen, dat Siri Worm de inzet van een Sparta-speelster weet te blokken. Op slag van rust mag Siri Worm aan de rechterzijde een vrije trap nemen. Maruschka Waldus kopt de bal net over de dwarslat. De beide teams gaan rusten met 0-0.

Zal trainer Tommy Stroot in de pauze besluiten om Lineth Beerensteyn in te gaan brengen? Kan Sparta Praag het conditioneel vol houden om er zoveel energiein te steken om de opbouw van FC Twente te verstoren? Of gaat FC Twente het zelf energieker aanpakken? De tweede helft zal het uit gaan wijzen.

Na de rust oogt de thuisploeg gretiger en probeert de wedstrijd naar hun hand te zetten. Ook al is de eerste grote kans voor de bezoekers. Karolina Křivská heeft haar vizier niet op scherp staan. Keepster Barbara Lorsheyd kan handelend optreden (54e minuut). Een voorzet van Maud Roetgering wordt maar net over het doel gekopt door Renate Jansen (57e minuut).

Het eerste kwartier gaat gelijk op. Tommy Stroot gaat wisselen. Eshly Bakker, die niet goed in de wedstrijd zat, wordt vervangen door Lineth Beerensteyn (62e minuut). Lineth heeft met haar snelheid een wapen om iets te kunnen forceren.

Sparta Praag heeft ruim een uur lang heel veel energie en kracht gestoken om de opbouw van FC Twente te verstoren. De linies staan bij hun niet meer zo compact en ook tussen de linies ontstaan grote ruimtes. De gasten lijken er conditioneel doorheen te zitten.

FC Twente trekt steeds meer het initiatief naar zich toe. Lineth Beerensteyn onderneemt een fraaie solo aan de rechterzijde van het veld en strandt op keepster Ivana Čejpová (72e minuut). Een steekpass van Danique Kerkdijk wordt door Jill Roord op waarde ingeschat. Haar inzet wordt knap gered door keepster Ivana Čejpová (77e minuut). In de 79e minuut kopt Maruschka Waldus de bal uit een hoekschop eerst op de dwarslat en vervolgens in de rebound schiet ze de bal onhoudbaar voor keepster Ivana Čejpová in de touwen (1-0).

Lineth Beerensteyn onderneemt een solo aan de linkerzijde van het veld en schiet de bal tegen keepster Ivana Čejpová. Zij zag over het hoofd dat Ellen Jansen bij de tweede paal vrij stond (83e minuut). In de 90e minuut mag Jill Roord aanleggen voor een vrije trap aan de linkerzijde (net buiten het 16 metergebied). Zij krult de bal fraai om de Praagse muur en achter doelvrouwe  Ivana Čejpová (2-0).  In de resterende extra tijd zou niet worden gescoord.

Noot:

FC Twente Vrouwen zorgt voor een unicum. De 2-0 zege op Sparta Praag was de eerste overwinning ooit in een hoofdronde van de UEFA Women’s Champion’s League.

Doordat de ploeg van Tommy Stroot tegen Sparta Praag geen tegentreffer incasseerde, speelden de Tukkers ook voor de eerste keer een “clean sheet” in de Hoofdronde van de UEFA Women’s Champion’s League.