Jonge Oranje Leeuwinnen verliezen halve finale

Oranje O19 is er vandaag niet in geslaagd om een plaatsje in de finale te bemachtigen. De jonge Leeuwinnen moesten toezien dat hun leeftijdsgenoten uit Spanje met 2 - 3 te sterk waren. De doelpunten voor Nederland werden gemaakt door Victoria Pelova en Joelle Smits. Spanje gaat dus zondag de finale spelen.

KNVB-Coach Jessica Torny begon met de volgende basisopstelling: Lize Kop, Noah Waterham, Kay-Lee de Sanders, Caitlin Dijkstra, Aniek Nouwen, Nurija van Schoonhoven, Quinty Sabajo, Nadine Noordam, Joëlle Smits, Victoria Pelova en Ashleigh Weerden

Spanje was dezelfde opponent als vorig jaar in de halve finale en toen ging Nederland kopje onder met 4-3, bij een ruststand van 1-1. Klik hier voor dat verslag. Het Onder 17 team kwam dit jaar in Tsjechie ook niet langs Spanje in de 1/2 finale.

Daarnaast strijden Schotland en Engeland in de play-off wedstrijd om het laatste Europese ticket voor de WK Onder 20 jaar in Frankrijk en dit duel zal plaatsvinden in het Mourneview Park stadion te Lurgan aanvang 20.00u.

Voor alle informatie rondom dit EK, surf bovenin Internationaal > Europese Kampioenschappen > EK O19 jaar "> EK 2017 te Noord-Ierland.

Kort verslag

Na de volksliederen, de toss en het maken van de groepsfoto's neemt Oranje O19 de aftrap. In de 2e minuut de 1e corner voor Nederland na goed doorjagen schiet de Spaanse keepster de bal over de achterlijn. Hier komt niet gelijk gevaar uit maar de bal wordt heroverd en de bal belandt op  het hoofd van Quinty Sabajo en die kopt de bal op de lat. Oranje blijft goed druk zetten op de Spaanse verdediging en de Spanjaarden hebben het lastig in de eerste minuten tegen het felle Nederland.

Maar hierna komt Spanje toch beter in de wedstrijd. In de 10e minuut denkt Spanje de 0-1 te maken doordat Lucia Garcia scoort maar de grensrechter vlagt gelukkig voor buitenspel. Daar komt Oranje goed weg. Spanje neemt het initiatief over en dringt de Nederlandse verdediging steeds verder terug. Nederland loopt nu echt achter de feiten aan en kan de bal niet echt in de ploeg houden. We zitten inmiddels in de 20e minuut en Nederland is niet meer gevaarlijk geweest nadat Quinty Sabajo de bal op de lat kopte. In de 26e minuut een vrije trap voor Spanje en de bal wordt het penaltygebied in gebracht maar wederom wordt er afgevlagd voor buitenspel.

Hierna dringt Oranje O19 door tot in het strafschopgebied maar door een overtreding van Ashleigh Weerden volgt er een vrije trap voor Spanje. Nederland is niet echt gevaarlijk maar heeft wel weer meer balbezit en kan weer meer naar voren voetballen. Maar toch is Spanje in de 30e minuut wel weer gevaarlijk, maar Lize Kop pakt de bal. In de 33e minuut schiet Aitana Bonmati de bal op de lat. Een goede aanval van Nederland volgt waarbij Nederland een penalty had moeten krijgen doordat er hands wordt gemaakt maar de scheidsrechter ziet het niet en het spel gaat door, maar de bal wordt naast geschoten. In de 36e minuut een schot van Ashleigh Weerden die van buiten de 16 de Spaanse keepster test die te ver voor de goal lijkt te staan maar helaas geen doelpunt. In de 40e minuut een schitterende beweging van Ashleigh Weerden die daarna een goede voorzet geeft op Joelle Smits maar de bal gaat net naast. Nederland komt weer meer aan voetballen toe en zet de Spaanse meiden weer meer onder druk. Na precies 45 minuten klinkt het fluitje van de scheidsrechter voor de rust. Nederland begon dus fel aan de wedstrijd, had het hierna een tijdje lastig maar vocht zich terug in de wedstrijd.

Zonder wissels voor beide landen begint de 2e helft. En deze is nog maar koud begonnen of Spanje maakt de 0 - 1 na slecht uitverdedigen maakt Lucia Garcia er 0 -1 van. Maar terwijl de herhaling nog te zien is op de tv, heeft Oranje O19 de 1 - 1 er al in liggen. Joelle Smits jaagt goed door op de Spaanse verdediging en verovert de bal, speelt deze gelijk door naar Victoria Pelova die de 1 - 1 in de touwen schiet! Een leuk begin van de 2e helft!

Hierna Spanje toch weer met meer balbezit maar een tijdje zijn er geen echte kansen totdat Spanje weer echt aanzet, de verdediging van Nederland er niet goed uitziet en Maite Oroz in de 68e minuut 1 - 2 maakt. In de 75e minuut de 1e gele kaart van de wedstrijd, Kay-Lee de Sanders maakt een overtreding op Lucia Garcia. De vrije trap die daaruit volgt wordt door Lize Kop over de goal getikt en er volgen 2 corners en hieruit weet Patricia Guijarro de 1 - 3 binnen te koppen.

Het lijkt nu erg lastig te worden voor Oranje O19 en misschien kan Jessica Torny met wissels nog iets forceren. Echter is het Spanje die de 1e wissel van de wedstrijd maakt, de maakster van het 2e doelpunt, Maite Oroz gaat eruit en Ane Azcona komt erin. Nederland moet nu toch echt gaan komen maar Spanje blijft het gevaarlijkst. In de 83e minuut een gele kaart voor Quinty Sabajo na een overtreding op Damaris Egurrola. In de 84e minuut dan eindelijk wissels aan de kant van Oranje, Kayleigh van Dooren komt er in voor Nurija van Schoonhoven en Bente Jansen vervangt Quinty Sabajo.

In de 85e minuut een goede kans voor Joelle Smits maar de keepster tikt de bal nog net aan zodat het een corner wordt. Bente Jansen neemt de corner en Joelle Smits weet nu wel het doel te vinden 2 -3! Het kan nog. Ook in de 85e minuut wordt Kay-Lee de Sanders vervangen door Fenna Kalma. In de 87e minuut gaat ook Spanje nog een keer wisselen, Natalia Ramos erin voor Paula Fernandez. Oranje heeft haast en probeert nog de gelijkmaker te maken. In de 88e minuut een gele kaart voor Lucia Garcia van Spanje. Er komen 4 minuten extra tijd bij, invalster Fenna Kalma mist de goal. Keepster Noelia Ramos krijgt in deze extra tijd nog een gele kaart voor tijdrekken. Maar het echte slotoffensief van Nederland blijft uit en zo wint Spanje met 2 - 3.

OnsOranje

Verslag op OnsOranje

GEEN EK-FINALE VOOR VROUWEN ONDER 19

Vrouwen onder 19 is er donderdag in Noord-Ierland niet in geslaagd de finale van het Europees kampioenschap te halen. Spanje was in de halve finale met 2-3 de terechte winnaar.

“Ik ben trots op wat de meiden dit toernooi gepresteerd hebben, maar in de wedstrijd zat er gewoon niet meer in”, was KNVB-coach Jessica Torny realistisch.

Hoewel Spanje niet eens een overtuigende poulefase achter de rug had, was Nederland gewaarschuwd. Een jaar eerder zorgde Spanje in de halve finale met 3-4 ook al voor uitschakeling. “Ze zijn creatief, voortdurend in beweging, vaardig en slim. Zij gaan liggen, schreeuwen en vallen, terwijl wij bij een tackle alles doen om op de been te blijven. Je moet tegen Spanje allemaal top zijn om te winnen. Dat waren we niet”, aldus Torny, wiens formatie op Windsor Park wel uitstekend begon. De ploeg zette Spanje direct onder druk en dat leverde na drie minuten ook al een flinke kans op. De kopbal van Quinty Sabajo belandde echter op de lat.

‘We lieten ons te simpel uitspelen’

Spanje herstelde zich daarna snel en gaf het initiatief nooit meer echt af. De dit toernooi zo zekere Nederlandse achterhoede oogde bij vlagen onzeker en de ploeg kwam een aantal keer goed weg. Een goal van Lucia Garcia werd afgekeurd vanwege buitenspel en het schot van Aitana Bonmati eindigde op de lat. Terwijl Onder 19 in de poulewedstrijden tegen Frankrijk (2-0) en Engeland (2-0) nog sterk voor de dag kwam, kreeg het de tegenstander nu maar niet in de vingers.

“We hadden wel aardige fases, maar we lieten ons vaak te simpel uitspelen en verloren te veel duels”, aldus Torny, over onder andere de snelle tegentreffer na rust. Na de al matige lange bal van Noah Waterham werd niet attent gereageerd door het middenveld, waarna Kay-Lee de Sanders verkeerd instapte en Garcia daarmee een vrije doorgang richting doel gaf. De aanvaller legde de bal vervolgens koelbloedig achter Lize Kop.

Snelle achterstand en gelijkmaker

“Gelukkig maakte wel snel de 1-1”, aldus Torny over het razendsnelle antwoord van Onder 19. Joëlle Smits zette kort na de aftrap druk op de Spaanse achterhoede, veroverde de bal en stuurde Victoria Pelova in één beweging de diepte in. De middenvelder van ADO Den Haag rondde uitstekend af: 1-1.

Toch kon Oranje ook daarna de bal moeilijk in de ploeg houden. Het spel bleef onrustig, terwijl Spanje rustig op haar kans wachtte. Die kwam ruim twintig minuten voor tijd, toen Nederland Spanje weer te veel ruimte liet en Maite Oroz vrij kon binnenschieten: 1-2. Toen een kwartier voor tijd ook een corner enigszins gelukkig op het hoofd van Patricia Guijarro belandde en zij 1-3 binnenkopte, leek het duel gespeeld. Smits maakte na goed doorzetten na een corner vijf minuten voor tijd nog wel 2-3, maar Spanje speelde het duel daarna handig uit.

‘Hebben er alles aan gedaan’

“We hebben voor de wedstrijd tegen elkaar gezegd, we moeten achteraf kunnen zeggen dat we er alles aan gedaan hebben. Als Spanje dan uiteindelijk beter blijkt, dan so be it. Ze hebben inderdaad alles gegeven. Ik kan ze niks verwijten. Ze hebben een prima toernooi gespeeld.”

Spanje speelt zondag de finale tegen de winnaar van het duel tussen Duitsland en Frankrijk. Onder 19 had zich met de plaats in de halve finale al geplaatst voor het WK in 2018 in Frankrijk.

Eindstand: 2 - 3
Scheidsrechter: Justina Lavrenovaite (Litouwen)
Assistent scheidsrechters: Elena Soklevska-Illievski (MKD) en Vikki Robertson (Schotland)
Fourth official: Marte Soro (Noorwegen)