Gebeurtenissen

geel

doelpunt

sc Heerenveen en FC Zwolle houden elkaar in evenwicht

De derby van het Noorden is geëindigd in een 2-2 gelijkspel waar uiteindelijk niets op viel aan te merken. Beide ploegen hielden zich op alle fronten, met strijd en goed voetbal, in evenwicht wat resulteerde in een heel aantrekkelijke wedstrijd.

s.c.Heerenveen had er voor gekozen om Shanice v.d.Sanden na het kwalificatie toernooi van Oranje Onder 19 een halve wedstrijd rust te geven. Hierdoor startte Hilde Winters als linker vleugelverdedigster en mocht Si Shut Hau haar kunsten als linkerspits laten zien. De start van de wedstrijd was duidelijk een periode van aftasten. Beide ploegen gaven elkaar geen meter ruimte. FC Zwolle hield de linies kort bij elkaar sc Heerenveen kon daardoor de spitsen niet  bereiken. Sylvia Smit voetbalde tussen de linies om openingen te forceren. Het is toch FC Zwolle die de eerste doelpogingen onderneemt. In de 10e min. de eerste corner en in de 13e minuut het eerste schot op doel. Beide pogingen leveren niets op. In de 15e minuut komt Mariska Kogelman tussen de Nangila van Eyck en Sylvia Smit (zie foto) in de problemen maar met hulp van de attent keepende Nadja Olthuis levert het geen doelpunt op. In de 18e minuut stuurde Sherida Spitse Nangila van Eyck weg maar het levert niets op. In de 19e minuut mag Judith Frijlink, na een overtreding van Marieke de Boer een vrije trap nemen en dat doet ze prima maar haar schot gaat via de deklat over.

heerenveen_zwolle_5

Heerenveen wordt in deze fase van de wedstrijd sterker maar kan de verdediging en keepster van FC Zwolle niet echt verontrusten. In de 37e minuut trekt FC Zwolle in de aanval. Over rechts wordt Hilde Winters op de proef gesteld door Lisanne Vermeulen en maakt op de rand van het zestienmetergebied een fout door Lisanne Vermeulen onderuit te halen. Strafschop volgens de nadrukkelijk aanwezige scheidsrechter Boerema. Lisanne Vermeulen klaart de klus en FC Zwolle staat voor met 1-0. In de slotfase krijgt Nangila van Eyck, voor aanmerkingen op de leiding, nog een gele kaart maar in de stand komt geen verandering. Ruststand  0-1.

heerenveen_zwolle_6

In de tweede helft brengt sc Heerenveen alsnog Shanice van de Sande van  Hilde Winters. Heerenveen gaat enthousiast van start maar let niet goed op en loopt kort achter elkaar in  de buitenspelval. In de 53e minuut neemt Zwolle het initiatief over. Een mooie aanval over vele schijven en een eindpass van Lisanne Vermeulen op Judith Frijlink wordt net niet doeltreffend afgerond. De aanvalsgolven gaan nu over en weer. In de 57e minuut is het raak voor Heerenveen. Shanice van de Sande is de verdediging van Zwolle te snel af en ziet Sylvia Smit vrij staan en zo’n kans laat Sylvia Smit niet lopen, 1-1.
Er gebeurt van alles. Mooie aanvallen, scherpe tackles en praten tegen de scheidsrechter en dat komt Linda Dolstra in de 60e minuut op geel te staan en kansen. In 61e minuut een schot van Sherida Spitse, in de 64e minuut, na een mooie pass van Bouchra Moudou op Judith Frijlink. Haar schot gaat over. In de 66e minuut weer een schot van Sherida Spitse. In de 67e minuut kruipt FC Zwolle door het oog van de naald. Een mooie voorzet van Sherida Spitse bereikt Cynthia Beekhuis en haar schot spat op de doelpaal  uiteen.
In deze fase van de wedstrijd krijgt ook Lisanne Vermeulen een gele kaart voor……..praten.
In de 73e minuut mag Sherida Spitse weer een vrije trap nemen en kan Sylvia Smit bereiken die met een prachtig schot Nadja Olthuis het nakijken geeft  2-1.

heerenveen_zwolle_4

Maar de wedstrijd is nog niet gespeeld. FC Zwolle laat zich niet in een hoekje drijven en gaat in de 75e minuut ten aanval. Lisanne Vermeulen wordt afgestopt wat een vrije trap oplevert. De vrije trap wordt goed genomen en in een grote drukte  van speelsters neemt Mariska Kogelman mee opgekomen de bal vol op de  slof en het schot is Roxanne v.d. Berg te machtig, 2-2. Beide ploegen gaan vol voor de winst. FC Zwolle brengt nog Linda de Graaff voor Bouchra Moudou om meer snelheid in de voorhoede te brengen. In blessuretijd is sc Heerenveen nog een keer gevaarlijk. Sylvia Smit ontsnapt aan de aandacht van Charissa Burgwal maar weet de inzet toch nog tot corner verwerken. Eindstand 2-2.

De compacte speelwijze van FC Zwolle heeft een verdiend gelijkspel opgeleverd. Voor s.c. Heerenveen lijkt de  KNVB beker de laatste kans om dit seizoen nog een prijs te pakken.