A+ R A-

Nederland wint van IJsland

Een fijne avond voor de Oranje Leeuwinnen, het Oranje A-team wint met 4-0 van IJsland 2x Vivianne Miedema, 1x Lieke Martens en een IJslands cadeautje, maar wat ook heel fijn was is dat het Oranjeteam O19, nadat eerder al Onder 17 zich had geplaatst, zich heeft weten te kwalificeren voor het EK in Noord Ierland, kan het nog mooier?

Bondscoach Sarina Wiegman begon met de volgende basis elf: Sari van Veenendaal; Anouk Dekker, Kelly Zeeman, Desiree van Lunteren, Kika van Es, Tessel Middag, Jackie Groenen, Lieke Martens, Shanice van de Sanden, Captain Vivianne Miedema, Danielle van de Donk.

 

Verslag VVNED

Door Andrew Jacobs

In de wetenschap dat de OranjeLeeuwinnen de laatste 2 ontmoetingen met IJsland hadden verloren  (2015 met 2-1 in IJsland en 2013 met 0-1 op het EK in Zweden gingen ze nu opnieuw op zoek naar de winst.
14e minuut misverstand IJsland waar Shanice de bal krijgt en op doel af loopt en voor wil geven op Vivianne maar daar zat echter een Ijslands been bij en was de kans verkeken.
18e minuut wederom misverstand bal weer bij Shanice en op doel schiet, de Ijslandse goalie redde maar liet de bal weer los, in de rebound kon Danielle echter de bal niet in het doel krijgen.
19e minuut stuurde Vivianne een bal op Shanice maar ook zij kon zelf echter de bal niet in het doel krijgen.
21e minuut Shanice legt de bal voor maar Danielle schoot de bal hoog over het doel.
23e minuut is het eindelijk raak voor de OranjeLeeuwinnen via een goede vrije trap van Tessel was het Vivianne die raak kopte.
37e minuut na een doelworsteling kwam de bal bij Kika die op doel schoot maar ze kreeg echter de bal niet in het doel.
42e minuut vrije trap Vivianne die er door de Ijslandse goalie werd uitgehouden.

Na een veldoverwicht en legio aan kansen gingen beide partijen rusten met maar een 1-0 voorsprong voor de OranjeLeeuwinnen.



51e minuut lag de bal al in het net het was weer Vivianne die de treffer maakte.
Het was wachten op meer doelpunten want IJsland had helemaal niets te vertellen.
56e minuut voorzet Vivianne waar Sherida naast het doel schoot.
60e minuut vrije trap Sherida naast het doel.
67e minuut na goed doorgaan werd het 3-0 door Lieke.
70e minuut Lieke op snelheid, geeft de bal voor maar Shanice raakte de bal echter verkeerd om de 4e treffer tegen de touwen te krijgen.
82e minuut goede bal Dominique op Vivianne maar ze kon net niet de bal in het doel krijgen.
84e minuut schot Lieke naast het doel.
90e minuut werd het op doorgaan van Lieke nog 4-0 door een eigen doelpunt.
Niet veel later floot de scheidsrechtster voor het einde van de wedstrijd en haalden de OranjeLeeuwinnen een dikverdiende 4-0 zege op het toch altijd lastige IJsland.

Wedstrijdverslag

Oranje neemt vlot de maat van andere EK deelnemer IJsland, verzuimt enkel meer te scoren.
Door LUc Calleeuw


Drie dagen na de partij tegen Frankrijk komt Oranje opnieuw in actie in één van de EK Stadions, vandaag is de plaats van het gebeuren de Vijverberg in Doetinchem. Coach Sarina Wiegman begint met dezelfde basis elf als tegen “Les Bleus”. IJsland, op het EK in een groep met datzelfde Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk wordt één van de mogelijke verrassingen genoemd. Opnieuw een ruime opkomst en enthousiaste fans op de tribune. De partij is opnieuw in handen van het Belgische viertal. Voor scheidsrechter Tina Tyteca, helemaal in het zwart gehuld, is het haar eerste Interlandwedstrijd in het buitenland. De Leeuwinnen spelen in het Oranje, IJsland heeft een fraai wit shirt met blauw-rode streep en zet op.

Nog in de eerste minuut bezoekend gevaar, Hallbera Guõny Gisladóttir door over link op snelheid, lage voorzet, Anouk Dekker werkt weg. Nederland via de omschakeling in de aanval met Shanice van de Sanden, op haar voorzet blesseert Elisa Viõarsdóttir zich in botsing met de doelvrouw Guõbjörg Gunnarsdóttir. De onfortuinlijke kan niet meer verder en wordt vervangen door Rakel Hônnudóttir (5 min). Na de wissel trapt Danielle van de Donk de corner, Glódis Perla Viggósdóttir kopt weg (6 min). Nederland probeert het met hoge druk, IJsland zoekt eerder de lange bal. Wat later stuurt Lieke Martens Shanice centraal diep. De snelle spits verkiest niet zelf te besluiten en probeert breed op Vivianne Miedema te leggen, een foute keuze (12 min). Aan de overzijde noteren we een verre inworp van Sif Atladóttir, Fanndis Friõriksdóttir verlengt, de bal gaat achter (14 min). Op het kwartier weer Lieke aan de basis, zij lanceert Shanice over rechts. Lage voorzet, doelvrouw Guõbjorg kan de bal niet vasthouden, in de voeten van Danielle, het nummer 10 slaagt er niet in te scoren, via Sif gaat de bal alsnog in hoekschot. Dit moet eigenlijk doelpunt zijn.

Twee minuten later stuurt Vivianne vanuit de draai andermaal Shanice diep, opnieuw kiest de snelle spits niet voor eigen succes, breed voor doel, keepster Guõbjorg doorziet (17 min). En het wil niet echt lukken. Lieke zet Shanice opnieuw aan het lopen, nu een lage voorzet op Danielle, andermaal schiet Daantje onbeheerst over (19 min). Nederland gaat slordig met de kansen om, het kon (moest) al minstens 2-0 staan. Gelukkig is er dan altijd een Vivianne Miedema. Vrije trap voor Oranje, Tessel Middag vindt aan de tweede paal de topschutster, die eenvoudig binnen kopt, 1-0, 22 min. De ban gebroken.
IJsland blijft het met de lange bal en op kracht proberen. Toch eens Berglind Björg Thorvaldsdóttirdoor door de verdediging, doelvrouw Sari komt nog precies op tijd om de bal te ontzetten (23 min). Op een nieuwe verre inworp van Sir, toch een wapen, wordt de bal ontzet en beland net buiten de zestien bij Glódis Perla, het schot wordt nog afgeweken, hoekschot (27 min). Er volgen in korte tijd nog 2 corners, met deze hoge ballen voor doel kent de Oranje verdediging, net als vorige vrijdag de nodige moeite.
Net over het half uur een fraaie dubbelpas tussen Shanice en Lieke, lage voorzet, Danielle kan uithalen, Glódis Perla redt op de lijn (32 min). Een nieuwe spelhervatting van Tessel belandt via Vivianne bij Lieke. Haar poging rakelings voor doel en opnieuw in hoekschot. De corner wordt door doelvrouw Guõbjorg weg gebokst, voor de voeten van Kika van Es, haar strak schot vanop de zestien wordt net voor de lijn weer door Glódis Perla gekeerd (35 min). IJsland dreigt een keer over rechts. Margrét Lára Viõrsdóttir vindt Elin Metta Jensen, haar voorzet schot zoeft langs de verste paal (38 min). Na een fout op Kika, vijf meter voor de grote rechthoek zien we Tessel en Vivianne achter de bal. Dit keer neemt de spits van Bayern München de vrije trap, fraai over de muur, doelvrouw ranselt met een zweefduik het leer uit haar doelvlak (41 min). Ondanks de langdurige blessure behandeling bij het begin van de wedstrijd komt er slecht 1 minuut extra tijd. Deze brengt niets, we gaan rusten met slechts een 1-0 stand, eigenlijk te weinig bij al die kansen.

Tijdens de pauze is Tessel binnen gebleven en komt Sherida Spitse in haar plaats. En Oranje creëert direct gevaar. Via enkele capriolen valt het ronde ding voor de voeten van Danielle. Het nummer 10 heeft niet haar dagje, talmt te lang, doelvrouw Guõbjorg werpt zich op de bal (46 min). IJsland dwingt een aantal hoekschoten af, zonder gevaar. En dan slaat Vivianne Miedema opnieuw toe. Danielle vind Jackie Groenen op rechts, de voor Frankfurt spelende speelsters zet zich door, haalt de achterlijn, komt naar binnen, behoudt het overzicht en legt perfect voor de voeten van Vivianne, 2-0 (51 min). Een vrije trap van Sherida nipt naast de doelpaal streelt het zijnet aan de verkeerde kant (58 min). Op het uur, bij een nieuwe hoekschot, appel van Oranje voor handspel, dit wordt weggewuifd. Beide teams voeren een aantal wissels door. Daarna reageert Lieke Martens het snelst op een hoge bal in de zestien en tikt beheerst de 3-0 binnen (66 min).

Twintig minuten voor tijd komt Shanice goed voor haar opponent Glódis Perla op een lage voorzet van Lieke, de deviatie gaat centimeters naast (70 min). Zowel Nederland als IJsland halen te weinig gevaar uit diverse hoekschotten. En dan krijgt IJsland plots toch een prima mogelijkheid. Sara Björk Gunnarsdóttir komt vanaf links de rechthoek in, haalt uit, doelvrouw Sari haalt met een superreflex haar netten schoon en keert in hoekschot (78 min). Deze brengt niets.

De ingevallen Lineth Beerensteyn komt goed naar binnen, vindt de andere doelvrouw op haar weg (82 min). Eén van de mooiste aanvallen via Jackie, Lieke en Vivianne wordt nog maar eens in hoekschot gewerkt. Sherida trapt, de indraaiende bal wordt weggekopt; in de voeten van Lieke, vanuit de draai nipt naast (83 Min). IJsland gaat op zoek naar een eerredder, ei zo na lukt het ook nog. Een nieuwe verre inworp van Sif wordt doorgekopt, komt bij Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir die de paal treft (88 min). In de tegenaanval legt Lineth goed breed op Vivianne. De alom tegenwoordige Glódis Perla maakt hier een fout op de Nederlandse aanvoerster, dit had een penalty mogen zijn.

In de extra tijd krijgt de voor VFL Wolfsburg spelende Sara Björk van de prima leidende ref, nog geel voor een vrijwillige haakfout. Uiteindelijk wordt het nog 4-0, de kerst op de taart. Een vrije trap ter hoogte van de middenlijn wordt door Kika getrapt tot bij Lieke op de linker flank. Het nummer 11 gaat door, probeert terug te leggen op Lineth, Glódis Perla Viggósdóttir tikt de bal in het eigen doel, 4-0 (92 min). Meteen ook de eindstand.

Na de kleine nederlaag tegen Frankrijk legt Oranje een sterke partij op de mat en neemt vlot de maat van een andere EK - deelnemer. Op deze overwinning valt niets af te dingen. Enig minpuntje misschien zijn het aantal gemiste kansen, de opportuniteit ontbrak, anders had de score een stuk hoger gelegen. Positief is dan weer dat er zoveel kansen worden afgedwongen en dat we opnieuw een enthousiast publiek in het stadion hadden, dat als één man achter het team staan.

 

OnsOranje

Verslag OnsOranje

Captain Miedema wijst Oranjevrouwen de weg langs IJsland

De Oranjevrouwen hebben met 4-0 gewonnen van IJsland. Mede dankzij twee doelpunten van Vivianne Miedema waren de OranjeLeeuwinnen de baas op De Vijverberg.

Na een vroege wake-up-call van IJsland, een lage voorzet hobbelde tergend langzaam voorbij het Nederlandse doel, waren de Oranjevrouwen oppermachtig. Met name de snelle Shanice van de Sanden zorgde voor veel gevaar, maar doelman Gunnarsdottir was regelmatig een sta in de weg.

Vrije trap
Uit een vrije trap van Tessel Middag brak Vivianne Miedema echter de ban voor de Oranjevrouwen. IJsland, dat tot vandaag van de acht eerdere ontmoetingen nog maar één keer had verloren van Nederland, kon daar weinig tegenover stellen. Het was dan ook Oranje dat voor rust het dichtst bij de tweede treffer was, maar een inzet van Kika van Es strandde in de doelmond.

Na rust werd de Nederlandse dominantie alleen maar groter. Het spel van Oranje werd steeds frivoler en de IJslandse defensie werd bij tijd en wijlen tureluurs gedraaid. Jackie Groenen,die wederom in de basis startte voor Oranje, zorgde met een fraaie individuele actie voor de assist op de 2-0 van Miedema. En met een handige voetbeweging in de zestien creëerde Lieke Martens zelf de derde treffer.


Wissels
Mede door een groot aantal wissels aan beide kanten zakte het tempo van de wedstrijd daarna wat in, al was IJsland nog een paar keer dichtbij de eretreffer. Sari van Veenendaal hield haar doel echter schoon. In de allerlaatste seconde werd het na een actie van Lieke Martens nog 4-0 door een eigen doelpunt van Viggosdottir.

Zo spoelde Oranje de wrange nasmaak van de nederlaag tegen Frankrijk, afgelopen vrijdag, deels weg en tankte het vertrouwen tegen een andere EK-deelnemer. In juni spelen de vrouwen de volgende twee oefenwedstrijden, te beginnen met Japan op vrijdag 9 juni.

 

Youtube

Reporter Luc Calleeuw nam de volgende interviews af:

Bondscoach Sarina Wiegman

 

Speelster Danielle van de Donk

 

 

Statistieken

Statistieken:

Wedstrijd: NEDERLAND - IJSLAND (1-0)   4 - 0
Datum:  dinsdag 11 april 2017
Aanvang:  19:00 uur
Locatie: Doetinchem
Betreft: oefeninterland
Ruststand: 1-0 
Eindstand: 4-0
Scheidsrechter:
Assistent scheidsrechters:  
Toeschouwers:
Reporter:  Andrew Jacobs i.s.m. Ineke van der Louw
Fotograaf: Roel Ubels


Kaarten:
92e min gele kaart Sara Björk Gunnarsdóttir



Scoreverloop:

22e min. 1-0 Vivianne Miedema
52e min. 2-0 Vivianne Miedema
67e min. 3-0 Lieke Martens
90e min. 4-0 eigen inzet IJsland

wissels:
46e min. Sherida Spitse erin en Tessel Middag eruit
76e min. Lineth Beerensteyn erin en Shanice van de Sanden eruit


Opstelling Nederland:

Sari van Veenendaal,
Anouk Dekker,
Kelly Zeeman,
Desiree van Lunteren,
Kika van Es,
Tessel Middag,
Jackie Groenen,
Lieke Martens,
Shanice van de Sanden,
Vivianne Miedema,
Danielle van de Donk.

Coach: Sarina Wiegman

 

 

Selectie

Selectie voor deze 2 interlands, Nederland speelt dinsdag 11 april tegen IJsland.


01. Lineth Beerensteyn (FC Twente)
02. Mandy van den Berg (Reading FC) - vervangen door Myrthe Morrees (PSV)
03. Sheila van den Bulk    (Djurgardens IF) - vervangen door Danique Kerkdijk (FC Twente)
04. Angela Christ (PSV)
05. Anouk Dekker (Montpellier HSC)
06. Danielle van de Donk (Arsenal)
07. Kika van Es    (Achilles'29)
08. Sisca Folkertsma (PSV)
09. Loes Geurts    (Paris Saint Germain)
10. Jackie Groenen (FFC Frankfurt)
11. Renate Jansen (FC Twente)
12. Dominique Janssen (Arsenal)
13. Vanity Lewerissa (PSV)
14. Desiree van Lunteren (Ajax)
15. Lieke Martens (FC Rosengard)
16. Tessel Middag (Manchester City)
17. Vivianne Miedema (Bayern Munchen)
18. Jill Roord    (FC Twente)
19. Shanice van de Sanden (Liverpool FC)
20. Sherida Spitse (FC Twente)
21. Sari van Veenendaal    (Arsenal)
22. Siri Worm    (FC Twente)
23. Kelly Zeeman (Ajax)