Ook Moldavie aan de O19 zegekar gebonden

Het 2e duel van de Oranje Leeuwinnen van Onder 19 jaar eindigde in een goede overwinning. De einduitslag overtrof niet die van vorig seizoen maar een respectabele 4-0 zege mag er zeker wezen.

De bondscoach startte met de volgende basiself: 16.Jacintha Weimar(GK), 02. Dominique Ypema, 04. Vera ten Westeneind(C), 07. Bente Jansen, 11. Ashleigh Weerden, 12. Noah Waterham, 13. Silvie van der Plas, 14. Caitlin Dijkstra, 15. Quinty Sabajo, 17. Kayleigh van Dooren, 18. Chelsea Kenton.

Klik HIER voor het artikel Oranje O19 walst over Bulgarije

Kort verslag

Het was eenrichtingsverkeer van Oranje op het Moldavische doel. Dat eenrichtingsverkeer mondde in de 37e minuut uit tot de openingsgoal en 6 minuten daarna een verdubbeling van de score, beide doelpunten werden gemaakt door Quinty Sabajo.
Ook in de 2e helft had Moldavie niets te vertellen, in deze helft scoorden Chelsea Kenton (59e min.) en Kayleigh van Dooren (69e min.)
Volgens de UEFA statistiek had Oranje 12 pogingen op doel en 16 ernaast/over of in handen van de keeper, Moldavie had een totaal van nul komma nul en hield zich overwegend bezig met het verdedigen.
De 4-0 uitslag bleek achteraf ruim voldoende want de einduitslag van de andere wedstrijd in deze groep werd een 3-0 overwinning van Turkije op Bulgarije. Op naar de volgende overwinning.

Persbericht

Nederlandse vrouwenteams verpletteren tegenstanders
De Oranje vrouwenteams Onder 19 en Onder 17 hebben vandaag een verpletterende indruk achtergelaten in de kwalificatiewedstrijden tegen Moldavië en Bulgarije. Waar Onder 19 met een 4-0 overwinning op Moldavië van het veld stapte, behaalde Onder 17 een monsterzege op hun leeftijdsgenoten uit Bulgarije: 0-11. Joëlle Smits was met maar liefst zeven doelpunten de grote vrouw in het team van Marleen Wissink.

De vrouwen onder 19 ging door twee doelpunten van Quinty Sabajo met een comfortabele 2-0 voorsprong de rust in. Na de rust bepaalden Chelsea Kenton en Kayleigh van Dooren met hun doelpunten de eindstand van 4-0. Met deze tweede overwinning in de kwalificatiereeks staat Onder 19 bovenaan in groep 10 van het kwalificatietoernooi. Maandag staat de laatste wedstrijd van deze cyclus op het programma voor Onder 19, dan treffen zij Turkije.
Bij de speelsters onder 17 was Joëlle Smits als vanouds in bloedvorm. In de eerste helft maakte zij al vier doelpunten en daar kwamen na rust nog eens drie doelpunten bij. Door doelpunten van Baijings, Casparij, Leuchter en Ursem werden in deze wedstrijd de dubbele cijfers gehaald. Met deze monsterzege begint de ploeg van Marleen Wissink uitstekend aan de kwalificatiereeks, waarin zij in de komende week Moldavië en Noorwegen nog zullen treffen.

EK onder 19 jaar in Noord-Ierland
Het EK voor vrouwen onder 19 jaar wordt gespeeld tussen 8 en 20 augustus 2017. 44 landen proberen zich te plaatsen voor de tweede kwalificatieronde waar Frankrijk, Engeland en Duitsland ook aan zullen sluiten en strijden om de zeven beschikbare plekken op het EK. De groepswinnaars en de tien beste nummers twee gaan door naar de volgende kwalificatieronde. In deze tweede kwalificatieronde wordt om de zeven plekken voor het eindtoernooi gestreden. Noord-Ierland is als gastland automatisch geplaatst voor het toernooi.

Vrouwen onder 19 op koers
Vrouwen onder 19 speelde in de tweede EK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië een prima eerste helft en wist de score ondanks een mindere tweede uit te breiden  naar 4-0. “Zij hadden een fantastische keeper op goal. Die zou ook in Nederland international zijn. Dat scheelde een hoop doelpunten”, aldus KNVB-coach Jessica Torny in Bulgarije.

Keeperstrainer Alex van Roessel was ook onder de indruk van kwaliteiten van de sluitpost van de tegenstander. “Hij zei, jeetje, die zou ik er graag bij hebben. Ze had echt ballen die weinig andere keepsters hebben. De rest van het team stelde niets voor, maar zij was echt een wereldkeepster”, zag Torny, wiens ploeg na prima aanvallen dan ook vaak bij haar strandde. De eerste treffer liet dan ook tot acht minuten voor rust op zich wachten, hoewel het veldspel van Onder 19 prima verzorgd was.

Prima eerste helft

“We speelden de eerste helft echt heel goed. We hadden een hoog baltempo, waren nauwkeurig en speelden via de flanken”, zegt Torny. Via twee treffers van Quinty Sabajo (foto) ging Onder 19 met een 2-0 voorsprong de rust in. Bente Jansen was bij veel aanvallen betrokken, waarbij ze bij de eerste treffer netjes wachtte en de bal vervolgens op maat de zestien in bracht.

Chelsea Kenton en Kayleigh van Dooren verdubbelde in een matige tweede helft de score. Onder 19 werd ongeduldig waardoor het spel slordig werd. Ook al omdat de speelsters van Moldavië veel op de grond lagen en steeds de fysiotherapeut of arts het veld op moest komen.

‘Doelvrouw had er niet hoeven staan’

“Dan toch moet je je geduld bewaren. Nu probeerde iedereen te schieten en liepen ze voor elkaar de gaten dicht”, aldus Torny in de wetenschap dat het voor een tegentreffer niet hoefde te vrezen. Moldavië probeerde met lange balen achter de laatste linie gevaar te stichten, maar dat stond Onder 19 niet toe. Torny: “Jacintha Weimar had net zo goed niet in het doel kunnen gaan staan, ze had niets te doen. Alles werd door de twee centrale verdedigers opgepikt .”

Na de eerdere 6-0 overwinning tegen thuisland Bulgarije is Onder 19 na twee duels al geplaatst voor de Eliteronde. Maandag volgt nog het duel tegen Turkije. Onder 19 hoopt zich te plaatsen voor het EK in Noord-Ierland in augustus 2017.