Wedstrijdverslag: ADO Den Haag - PEC Zwolle | Ronde 10 | Eredivisie Veld 2016-2017

ADO Den Haag - PEC Zwolle
4 3
(0 : ) (2 : )

Wedstrijddatum: vrijdag, 18 november 2016
Aanvangstijd: 19:30 u

ADO Den Haag Vrouwen heeft vrijdagavond een spectaculaire overwinning behaald. In een ijzersterke tweede helft werden maar liefst vier doelpunten gemaakt. Daarmee werd de 0-2 voorsprong die PEC Zwolle in de rust had weggepoetst: 4-3.

Reeds vroeg in de wedstrijd zette PEC Zwolle de brigade van trainer Arend Regeer onder druk. Yvette van der Veen moest een hoekschop van de doellijn koppen en Jennifer Vreugdenhil werd gedwongen om attent te handelen op een inzet van Yvette van Daelen. De Blauwvingers oogden brutaal, maar de thuisploeg verweerde zich kranig.

De schrik zat er vervolgens goed in toen Vesna Veltrop naar de grond ging en even buiten bewustzijn leek te zijn, nadat zij een snoeiharde vrije trap vol in haar gezicht had gekregen. Het spel werd enkele minuten stilgelegd, maar na een korte medische check kon Veltrop gelukkig het duel hervatten.

Na ruim een kwartier was het PEC Zwolle dat de leiding nam. Fréderique Nieuwland deed er alles aan om een voorzet van Esmee de Graaf te keren. Echter had zij het geluk niet aan haar zijde. De bal rolde bij de eerste paal in eigen doel: 0-1. In de minuten die volgden kreeg Nieuwland een paar kansen om de tussenstand hoogstpersoonlijk in evenwicht te brengen. Eerst eindigde een vrije trap op de rand van de zestien luttele centimeters naast de linkerpaal, daarna pakte Nadja Olthuis een prachtig schot van afstand klemvast. Jammer, want ADO Den Haag Vrouwen meldde zich nadrukkelijker voor het doel van de blauwwitten.

Halverwege de eerste helft verdubbelde PEC Zwolle haar voorsprong. Een hoge steekbal belandde in de voeten bij Maxime Bennink, die een sprint trok over de linkerflank en de bal beheerst in de linkerhoek schoot: 0-2. Tegen het einde van de eerste helft werd het bijna 0-3 voor de bezoekers. Rebecca Doejaaren omspeelde Vreugdenhil, week uit naar links en poogde de bal in een leeg doel te schieten, maar Nieuwland wist de bal met een uiterste krachtsinspanning uit de Haagse doelmond te werken. Een daad die zij met een noodgedwongen wissel moest bekopen. Tijdens het wegwerken van de baal raakte Nieuwland immers vol de paal. Marthe van Erk verving de speelster die met een brancard van het veld werd gedragen.

In het begin van de tweede helft schoot De Graaf een kans voor open doel naast de linkerpaal. Daarna kantelde de wedstrijd. Uit een vliegensvlugge counter kon Sharona Tieleman bijna raak knallen. ADO Vrouwen leek steeds meer lef te tonen, wat resulteerde in een toenemende dreiging rondom het strafschopgebied van de gasten uit Overijssel. Het gevolg: een verdiende aansluitingstreffer in de zestigste minuut. Nadat een schot van Victoria Pelova kon worden gekeerd door Olthuis, benutte Lindsey Keizerweerd de rebound met een droge schuiver: 1-2.

De club uit de Hofstad bleef aandringen. De onzekerheid bij PEC Zwolle nam toe. Een schot van Nadine Noordam vloog over het doel en een paar seconden later vroeg Pelova om een strafschop toen zij in een duel naar de grond ging. Jammerlijke missers. Toch lukte het de groengelen om de verdiende gelijkmaker te produceren. Een scherpe voorzet van Keizerweerd werd schitterend tegendraads binnengekopt door Pia Rijsdijk: 2-2. Wat een goal!

Lang konden de residentieclub echter niet genieten van de verkregen gelijkmaker. Nog voordat de stadionspeaker de naam van Rijsdijk had omgeroepen, knikte Rebecca Doejaaren een volley in de rechterhoek: 2-3. Een domper, omdat ADO Den Haag Vrouwen de bovenliggende partij was.

Gelukkig wisten de ooievaars het tij nog te keren. In de 78ste minuut bediende Pia Rijsdijk Sharona Tieleman, die de bal heerlijk in het doel schoof: 3-3. En daar bleef het niet bij! Ook invalster Van Erk fleurde het Haagse Kwartiertje op met een doelpunt. Ze benutte een strafschop, die werd verkregen na een overtreding van Kyra Scheggetmann op Pelova: 4-3. PEC Zwolle zocht in de slotfase nog wel naar de 4-4, maar de Haagse defensie hield zich staande. Zo werd uiteindelijk een zwaarbevochten, verdiende zege behaald.

Karakteristiek

ADO Den Haag Vrouwen - PEC Zwolle 4 - 3 (0 - 2)

Scoreverloop: 16. Fréderique Nieuwland (eigen doelpunt) 0-1, 22. Maxime Bennink 0-2, 59. Lindsey Keizerweerd 1-2, 69. Pia Rijsdijk 2-2, 69. Rebecca Doejaaren 2-3, 78. Sharona Tieleman 3-3, 81. Marthe van Erk 4-3

Gele kaart: 45. Anouk van Vilsteren (PEC Zwolle), 52. Suzanne Giesen (PEC Zwolle), 80. Kyra Scheggetmann (PEC Zwolle), 81. Victoria Pelova

Scheidsrechter: M. R. G. Vink

Aantal toeschouwers: 844

Opstellingen:

ADO Den Haag Vrouwen: Jennifer Vreugdenhil; Yvette van der Veen, Vesna Veltrop (46. Mijke Roelfsema), Fréderique Nieuwland (42. Marthe van Erk), Priscilla Mesker; Michelle Vrieling, Nadine Noordam, Victoria Pelova; Lindsey Keizerweerd (79. Nance van der Meer), Pia Rijsdijk, Sharona Tieleman

PEC Zwolle: Nadja Olthuis; Joos van Os, Suzanne Giesen, Kyra Scheggetmann, Anouk van Vilsteren; Nurija van Schoonhoven (66. Lydia Borg), Yvette van Daelen, Judith Frijlink, Esmee de Graaf, Rebecca Doejaaren (75. Jeslin Niens), Maxime Bennink (88. Lauri Weijkamp)

Auteur: Mitchel Pronk
Fotografie: Peter Looijen (foto's op site van ADO Den Haag klik hier)

PEC Zwolle Vrouwen verliest doelpuntenfestijn

In het Kyocera stadion stond vrijdagavond de competitiewedstrijd tussen ADO Den Haag Vrouwen en de vrouwenselectie van PEC Zwolle op het speelschema. De wedstrijd, die onder leiding stond van de heer Vink, begon omstreeks 19.30 uur. Trainer/coach Carin Meesters-Bakhuis koos ervoor om met de zelfde elf speelsters aan de basis te beginnen als vorige week. Voor de Zwolse Judith Frijlink was dit duel zodoende een weerzien met de club waar ze in het verleden voor uitkwam.

Het zijn de bezoekers uit Zwolle die de eerste kans krijgen. Een hoekschop van Esmee de Graaf komt op de voet van Maxime Bennink terecht, die haar volley voor de lijn weggekopt ziet worden. Enkele minuten later mag De Graaf wederom een corner nemen. Ze geeft de bal voor en ziet dat haar schot via de lat over de achterlijn stuitert. PEC Zwolle Vrouwen wisselt mooie combinaties af met slordige fases. Zo verspeelt de achterhoede het leer enkele keren simpel, maar profiteren de Hagenaren hier verder niet van. Na zestien minuten zijn het de Zwollenaren die scoren. Rebecca Doejaaren speelt de bal breed naar De Graaf, die haar directe tegenspeelster knap omspeelt. Haar voorzet belandt vervolgens via de voet ADO Den Haag-verdediger Fréderique Nieuwland in het Haagse doel: 0-1. Vier minuten later kan diezelfde Nieuwland wat terugdoen als ze rond de rand van het strafschopgebied een vrije trap gaat nemen. Ze krult de bal richting de verre hoek, maar haar inzet suist rakelings langs het doel. In de 21 e minuut is opnieuw raak voor PEC Zwolle Vrouwen. Yvette van Daelen bereikt flankspeelster Maxime Bennink op de linkervleugel. Ze loopt naar het doel, schiet en passeert keeper Jennifer Vreugdenhil met een beheerst schot in de korte hoek: 0-2. ADO Den Haag Vrouwen probeert in de minuten die volgen wat terug te doen vanuit een vrije trap. Michelle Vrieling schiet, maar haar inzet wordt door Olthuis weg gebokst. De aanval is echter nog niet voorbij, want de afvallende bal wordt vanaf rechts naar Pia Rijsdijk gespeeld. Ze is echter niet scherp genoeg en trapt de bal naast. In de 39 e minuut zien we een prachtaanval aan Zwolse zijde. Anouk van Vilsteren passt Van Daelen in, die Doejaaren met Zwitserse precisie de diepte instuurt. De jonge aanvaller omspeelt de Haagse sluitpost, schiet, maar met een alles-of-niets poging trapt een verdediger van de thuisploeg de bal voor de doellijn weg.

Na de thee zijn het de Zwollenaren die in de 51 e minuut een enorme kans krijgen om de stand verder te vergroten. Doejaaren stoomt op over de rechterflank, heeft een uitstekende voorzet in huis op De Graaf, die de bal vrij voor de keeper echter naast schiet. Na een uur te hebben gespeeld brengt ADO Den Haag Vrouwen de spanning in de wedstrijd terug. De verdediging van PEC Zwolle Vrouwen krijgt het leer niet weg na een hoekschop, waarna Lindsey Keizerweerd de bal al frommelend binnentrapt: 1-2. Na nog twee goede mogelijkheden voor Doejaaren, wordt de gelijkmaker door de thuisploeg op het scorebord gezet. Een voorzet vanaf de rechtervleugel komt op het hoofd van de sterke aanvaller Pia Rijsdijk terecht, die Olthuis passeert: 2-2. Het duel gaat alle kanten op en één minuut later scoort het elftal uit Zwolle weer. Doejaaren trapt de bal, na goed voorbereidend werk van Scheggetmann, tegendraads binnen: 2-3. Een kwartier voor tijd komt Jeslin Niens binnen de lijnen voor Doejaaren. Ze maakt zo haar debuut in de Eredivisie Vrouwen. Het is echter de thuisploeg die voorkomt dat PEC Zwolle Vrouwen de eerste overwinning van het seizoen boekt. Dit aangezien ADO Den Haag Vrouwen door treffers van Sharona Tieleman (geplaatst schot) en Marthe van Erk (strafschop), nog twee keer het net weet te vinden in de resterende minuten van deze wedstrijd. Zo eindigt dit doelpuntenfestijn, vanuit Zwols perspectief teleurstellend, in 4-3.