Wedstrijdverslag: FSG/Gezien.nl - Os Lusitanos | Ronde 9 | Eredivisie Zaal 2011-2012

door Petra van Zandvoort

Ongeslagen koploper Os Lusitanos is vrijdag 18 november te gast in de Stadssporthal in Sittard. Op de negende speeldag van de Eredivisie Zaalvoetbal staat het duel tegen FSG op het programma. Op papier wellicht geen topper, omdat FSG op dit moment op de zesde plaats bivakkeert, maar niets is minder waar. De huidige landskampioen is erop gebrand het sterke team uit Amsterdam de eerste nederlaag van het seizoen toe te brengen.

FSG treedt vanavond aan met twee nieuwe, ervaren speelsters: Maaike Ploemen en Katrien Torfs. Vanaf het eerste fluitsignaal begint het duel fel. Os Lusitanos zoekt direct de aanval, maar wordt kort gedekt door FSG. Al in de tweede minuut ontsnapt Shirley Kocacinar aan een rode kaart na een overtreding op Petra Verbeek. Nog in dezelfde minuut creëert FSG de eerste gevaarlijke kans, wanneer Sanne Schoenmakers zichzelf met een mooie passeerbeweging vrijspeelt en Shirley bedient aan de andere kant van het veld. Shirley schiet helaas naast. Bij FSG ontbreken soms de automatismen, waardoor de passing niet altijd vlekkeloos verloopt. Balverlies aan FSG-kant resulteert in de vierde minuut van de wedstrijd in het eerste doelpunt voor Os Lusitanos. Een vloeiende aanval aan de linkerkant wordt door Petra Verbeek goed afgemaakt. In de minuten die volgen creëren beide ploegen kansen. Een corner van Maaike wordt door Rian Geelen goed ingeschoten en gered door Os Lusitanos-keepster Jesca Willemsen. In dezelfde minuut schiet Rian nogmaals op de lat. Ook FSG-keepster Vivian van Wijk is met een aantal goede reddingen in deze fase belangrijk voor de ploeg. Goed en snel combinatievoetbal van FSG resulteert in doelpogingen van Shirley, Katrien, Sanne en Elvira Ringhs, maar helaas niet in de gelijkmaker. Ook Os Lusitanos is verschillende keren dichtbij de 0-2. Zij spelen het spel slim, laten FSG komen, wachten op een fout en breken dan snel uit. De 0-2 valt in de negentiende minuut van de wedstrijd wanneer Os Lusitanos dwars door de FSG-verdediging de vrijstaande Petra Verbeek vindt, die deze kans eenvoudig afmaakt. Gilanne Louwaars schiet een minuut later aan de rechterkant van het veld de 3-0 hoog binnen. Enkele seconden voor het rustsignaal krijgt FSG de kans om de achterstand te verkleinen, maar de 10-meter trap van Sanne gaat naast.

De tweede helft begint met kansen voor beide ploegen. De verdiende 1-3 valt in de vierde minuut, als Shirley na een rustige aanval de bal bekeken in het doel legt. In de aanval die volgt schiet Shirley de bal hoog binnen: 2-3. Os Lusitanos krijgt hiermee een gevoelige tik en de gevaarlijkste kansen die volgen zijn voor FSG. In de zevende minuut is Shirley wederom succesvol wanneer zij een vloeiende aanval goed afrondt en daarmee de 3-3 aantekent. Als Sanne in dezelfde minuut de 4-3 van ver inschiet is Os Lusitanos de weg kwijt. De wil om te winnen is bij FSG groot en het duel wordt steeds feller. Na zes overtredingen van FSG neemt Petra Verbeek namens Os Lusitanos de 10 meter-trap. Vivian tikt de bal nog aan, maar kan niet voorkomen dat deze toch in het net verdwijnt: 4-4.  Twee minuten later treedt Sanne aan voor haar tweede 10-meter trap na zes Amsterdamse overtredingen. Ditmaal schiet zij de 5-4 feilloos binnen. FSG kiest vol voor de aanval en wanneer Lianne Esseling vrij voor het Os Lusitanos-doel komt, scoort zij uiterst koel de dikverdiende 6-4. Er zijn dan nog 8 minuten te spelen. De 6-5 eindstand wordt bereikt wanneer Shirley over de bal struikelt en deze wordt overgenomen en ingeschoten door de Amsterdamse Shirley Smith. In de laatste minuten is de spanning te snijden. Elke overtreding resulteert nu in een 10-meter trap, maar zowel FSG en Os Lusitanos weten niet meer te scoren. OS Lusitanos incasseert hiermee de eerste gevoelige nederlaag en FSG is weer helemaal terug.