Ruime overwinning op Letland voor O19

Het Nederlands Elftal Onder 19 jaar opende vanavond hun kwalificatie toernooi met een sublieme overwinning op Letland op het Sportpark van Achilles 1894 te Assen. Net als drie jaar geleden werd er ook nu weer dubbele cijfers gehaald, Deze éclatante overwinning van 12-0 mag er wezen!

Het duel tussen Estland en Rep. Ierland eindigde in 0-3. Komende zaterdag treft Oranje O19 Estland, een land waar ze nog nooit tegen gevoetbald hebben.

Bondscoach Torny begon met de volgende basiself: 01. Daphne Van Domselaar (GK), 02. Noah Waterman, 03. Danique Ypema, 04. Caitlin Dijkstra (C), 06. Kerstin Casparij, 07. Williënne Ter Beek, 08. Marisa Olislagers, 09. Joëlle Smits, 10. Victoria Pelova, 11. Ashleigh Weerden, 17. Jamie Altelaar.

Kort verslag

Nederland gaat van meet af aan in de aanval en dat resulteerde in de 6e minuut tot de eerste goal. Ashleigh Weerden opende de score met assist van Victoria Pelova. In de 12e minuut ligt de 2e goal van Ashleigh in het net maar nu met assist van Joelle Smits. De 3e goal wordt in de 14e min. gescoord door Willienne ter Beek met assist van Joelle en 1 minuut later goal nr. 4 en dat is de 3e goal van Ashleigh, nu weer geassisteerd door Victoria. De 5-0 komt op naam van Noah Waterham met assist van Willienne.
In de 24e minuut krijgt Oranje keeper Daphne van Domselaar ook nog wat te doen. Maar meteen daarna is de bal weer een prooi voor Oranje. In de 26e en 34e min. scoorde Victoria Pelova de 6-0 en 7-0. In de 38e minuut mist Joelle Smits een penalty het blijft dus nog even 7-0, maar niet voor lang want in de 42e min. prikt Willienne de 8-0 binnen en de ruststand va 9-0 wordt neergezet door aanvoerder Caitlin Dijkstra.

De 2e hleft begint met een wissel voor Nederland Lynn Wilms komt erin en Noah Waterham eruit.
In de 47e min. blokt de Oranje keepster een schot. In de 62e min. komt Eva Van Deursen erin en gaat Kerstin Olislagers eruit. In de 69e min. komt Bente Jansen erin en gaat Willienne ter Beek eruit. Ondertussen blijft Oranje de aanval opzoeken, maar de bal gaat er nu niet zo soepeltjes meer in. Pas in de 77e minuut valt de 10e goal en wordt gescoord door invalster Eva van Deursen. Er komen 3 minuten extra tijd bij en in de 91e minuut scoorde Joelle Smit de 11-0 EN de 12-0. In de 94e minuut floot de scheids af.

Een uitstekende start van dit kwalificatietoernooi in eigen land.

OnsOranje

Verslag op OnsOranje

Doelpuntenfestijn Vrouwen onder 19 in EK-kwalificatie

Vrouwen onder 19 jaar is de EK-kwalificatiestrijd woensdag vol gas gestart. In het eerste pouleduel in Assen werd Letland met liefst 12-0 verslagen.

Na een boeiende en uitstekende eerste helft was het al 9-0. "Heerlijk om zo te kunnen voetballen. Vooral over de eerste helft ben ik hartstikke tevreden", aldus KNVB-coach Jessica Torny.

Onder 19 liet vanaf de eerste minuut zien op zoek te zijn naar veel doelpunten. De ploeg zocht met snelle en vlijmscherpe combinaties direct de diepte of de zijkanten en binnen een kwartier prijkte al een stand van 4-0 op het bord. Vaak stond spelverdeler Victoria Pelova aan de basis van de aanval en kwam de assist van centrumspits Joëlle Smits, waarbij ook de flankspelers Ashleigh Weerden (op links) en Williënne ter Beek (op rechts) voortdurend voor gevaar zorgden. Doordat Letland moedig pogingen bleef doen om te blijven voetballen, ontstond er voor Onder 19 volop ruimte.

Doelsaldo opkrikken

"Van tevoren hadden we gezegd dat we in de eerste twee wedstrijden een zo hoog mogelijk doelsaldo moeten creëren. Het had na de eerste helft al 15-0 moeten staan", zag Torny Oranje een flitsende start maken. De eerste twee treffers van Weerden kwamen via Pelova en Smits en Ter Beek schoot de derde fraai uit de draai binnen op aangeven van Smits. Weerden maakte de vierde weer na een uitstekende dieptepass van Pelova, waarna de tegenstander van de linksbuiten al snel werd gewisseld.

"Ik vind assists geven leuker dan zelf scoren. Die 4-0 met een lobje op Ashleigh was de mooiste", aldus Pelova die er zelf na de 5-0 van Noah Waterham met twee mooie afstandsschoten 7-0 van maakte. "Het was lekker spelen die eerste helft. Ze gaven ons de ruimte om lekker aan te vallen. Maar ik heb toch liever spannende wedstrijden. Daar leer je ook meer van."

Tandje terug

Ter Beek en Caitlin Dijkstra zetten de teller voor rust namelijk al op negen, terwijl Smits tussendoor nota bene nog een zelf versierde strafschop miste. Na rust schakelde Onder 19 een tandje terug met minder felle en vloeiende aanvallen en passes en schoten die minder zuiver werden. Invalster Eva van Deursen zorgde met haar treffer een kwartier voor tijd nog wel voor dubbele cijfers en in de slotminuut pikte ook Smits nog twee goaltjes mee.

"In de tweede helft kwamen we moeizamer op gang. De ruimtes werden kleiner en we liepen te veel met de bal en zochten te moeilijke oplossingen", vond Torny die al met toch tevreden was met het ruime resultaat. "Veel speelsters hebben gescoord, dit is lekker voor het zelfvertrouwen", besefte Pelova.

EK 2018 in Zwitserland

Zaterdag speelt Nederland om 16.00 uur in Harkema tegen Estland dat met 3-0 van Ierland verloor. Ierland is dinsdag (19.00 uur) in Assen de laatste tegenstander. Zwitserland is de organisator van het EK dat van 18 tot en met 30 juli 2018 plaatsvindt. Oranje moet zich na de eerste kwalificatieronde via de Eliteronde zien te scharen bij de zeven deelnemende landen. Zwitserland is als gastland automatisch geplaatst.

EK2018Zwitserland

Zwitserland is de organisator van het EK 2018 voor vrouwen onder de 19 jaar. Het EK is van 18 tot en met 30 juli en aan het toernooi doen acht landen mee, waarbij Zwitserland als gastland automatisch gekwalificeerd is.

In de eerste kwalificatieronde doen 48 landen mee verdeeld over twaalf groepen, waarbij de nummers één en twee zich plaatsen voor de tweede ronde. In deze tweede ronde komen er 28 landen uit in zeven groepen. Hiervan gaan alleen de groepswinnaars naar het EK in Zwitserland.

De loting voor de tweede, en laatste, EK-kwalificatieronde is op 24 november. Het EK voor vrouwen onder 19 wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door de UEFA. Afgelopen seizoen nam het Nederlands elftal voor de zevende keer mee aan het toernooi en strandde de ploeg in de halve finale. In 2014 werd de Europese titel gewonnen.

77e min. 10-0 Eva van Deursen
90+1 min. 11-0 Joelle Smits
90+1 min. 12-0 Joelle Smits