Wedstrijddatum: vrijdag, 11 november 2011

Wissels

BONDSCOACH ROGER REIJNERS ZIET MARLOUS PIEETE SCHITTEREN
FC TWENTE WORSTELT ZICH LANGS HARDWERKEND HEERENVEEN
door Rob Wallenburg

SC Heerenveen en FC Twente mochten zich (voor de gastvrouwen na een voetballoze maand!) op gaan maken voor een heuse kraker in de Eredivisie Vrouwen. SC Heerenveen, dat in het voorgaande seizoen nog lang mee deed in de titelrace, zag enkele basisspeelsters verkassen (Sylvia Smit, Jorike Olde Loohuis en Shanice van de Sanden) en moet het nu (noodgedwongen) doen met enkele zeer jeugdige talenten (zoals Tessa Jager, Yvonne Ploeg, Bernou Hylkema en Vivianne Miedema). De thuisploeg heeft in SC Heerenveen een echte "Angstgegner", omdat de Friezinnen vooral in Enschede goed presteren.

Het was waterkoud en door de wind voelde het zelfs nog kouder aan in de Grolsch Veste. Een spannende wedstrijd die na 90 minuten in het voordeel van de Tukkers eindigde.
De eerste helft was een wedstrijd tussen een ploeg die het met verzorgd voetbal probeerde (FC Twente) en een ploeg die er razendsnel en vaak doelgericht uit kwam (SC Heerenveen). Door het lage tempo waren er weinig echte kansen voor beide ploegen. Na de rust tapte de thuisploeg uit een ander vaatje en werden de Friezinnen vastgezet op de eigen helft. De thuisploeg kwam door het aanvalskoppel Marlous Pieete en Anouk Dekker op een verdiende voorsprong (2-0), voordat Sishut Hau iets terug kon doen met een laag geplaatst schot in de rechterhoek. In de slotfase probeerde SC Heerenveen op zoek te gaan naar de gelijkmaker en wilde de thuisploeg de beslissende 3-1 maken. Gevolg: spektakel en spanning.
Het was een wedstrijd, die door de hartverwamende inzet van beide teams, een prima reclame was voor de Vrouwen Eredivisie

Scheidsrechter Migchelbrink gaf het startsein voor de wedstrijd. De intentie van FC Twente is duidelijk. Er wordt druk gezet op de Friese trots en geprobeerd om een voorsprong te forceren.
Toch zijn het de gasten, die de eerste kans krijgen. Vanaf de eigen helft wordt een ingooi van de thuisploeg onderschept en de bal wordt door Nangila van Eijck met het hoofd verlengt op Wendy Mulder.Vanaf de linkerzijde stoomt ze op richting het 16-meter gebied en ziet haar schot belanden in de handen van doelvrouwe Sari van Veenendaal (2e minuut).  Een hoekschop (aan de linkerzijde) genomen door Maayke Heuver wordt door Anouk Dekker naast het doel gekopt (9e minuut). De slim spelende Wendy Mulder ziet de razendsnelle Nangila van Eijck aan de linkerzijde niet over het hoofd. Zij pakt de bal op en onderneemt een solo actie, waarbij haar eindschot niet de kracht heeft om Sari van Veenendaal te verrassen (11e minuut).
Maayke Heuver profiteert van zwak uitverdedigen van SC Heerenveen en ziet haar schot van 20 meter rakelings over de lat gaan (18e minuut). Anouk Dekker legt de bal, net buiten het 16-meter gebied, breed op de inkomende Maayke Heuver, die haar schot over de dwarsligger ziet gaan (22e minuut). Blakely Mattern ziet Maud Roetgering aan de rechterkant opstomen en geeft een diagonale pass, die door Maud Roetgering direkt wordt verlengd richting het doelgebied.
De afvallende bal komt terecht bij Marlous Pieete, die gericht schiet, maar een voet van een Friezin brengt redding (ten koste van een hoekschop) (23e minuut). Halverwege de eerste helft lijken de Tukkers de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar de uitvallen van SC Heerenveen
blijven gevaarlijk (vooral Wendy Mulder is fysiek sterk, altijd aanspeelbaar en slim in haar loopbewegingen).
Aan de rechterzijde ontdoet Vivienne Miedema zich van Ashley Nick en soleert richting het 16-meter gebied en haalt uit. Het schot van Vivienne Miedema mag er zijn, net zo zeer als het verweer van Sari van Veenendaal, die wel een hoekschop toe moet staan (29e minuut).
Aan de linkerzijde komt Lorca van de Putte op en geeft een cross-pass, die door Anouk Dekker net naast het doel van Roxanne van de Berg wordt gekopt (36e minuut).
Vlak voor rust pikt Maayke Heuver de bal op aan de rand van het 16-meter gebied, worstelt zich door de Heerenveense defensie en de bal komt terecht bij Marlous Pieete, die uit kansrijke positie de bal net naast het doel van Roxanne van de Berg mikt (42e minuut).

De rustpauze wordt (nog) niet door de coaches benut om wissels door te voeren.
SC Heerenveen staat taktisch goed (houden de ruimtes klein en anticiperen op de aanvallende impulsen van Wendy Mulder en Nangila van Eijck). Het tempo van de gastvrouwen is vooralsnog te laag om echte openingen te kunnen forceren. Dat zou ook de trainer John van Miert hebben geconstateerd.

Na de pauze probeert F.C. Twente de druk op te voeren en dat wordt ook opgepikt door het aanwezige publiek (circa 1.500 toeschouwers), dat zich steeds meer laat horen. Marlous Pieete krijgt de bal aangespeeld aan de linkerzijde van het veld (ter hoogte van de middenlijn)
en soleert richting het 16-meter gebied en speelt de bal in op Anouk Dekker, die op de rand van het 16-meter gebied de bal met een hakje breed legt op dezelfde Marlous Pieete. Zij trekt het doelgebied binnen en haalt met een diagonaal schot uit in de rechterhoek (1-0) (51e minuut). Een voorzet van rechtsback Maud Roetgering wordt in het doelgebied in een keer opgepikt door Joyce Mijnheer, maar haar inzet zal net over de lat gaan (53e minuut). Marlous Pieete krijgt de bal aangespeeld net over de middenlijn en geeft een steekpass op Anouk Dekker. Zij zet zich met een handige kapbeweging vrij en haalt met een bekeken schuiver uit in de linkeronderhoek. Roxanne van de Berg kan het tij niet keren (2-0) (61e minuut).
Coach Peter Meindertsma van SC Heerenveen probeert het elftal om te zetten door 2 aanvallers in te brengen (Aricca Vitanza en Nancy Loth) voor middenvelders (Sherida Spitse en Vivianne Miedema). Na de rust is het tempo hoger en worden ook de ruimtes groter, wat het kijkspel zeker ten goede komt. Maud Roetgering zet vanaf de eigen helft met een diagonale pass Joyce Mijnheer aan het werk, die zich aan de linkerzijde knap heeft vrij gelopen. Zij trekt het doelgebied binnen en schiet in kansrijke positie de bal over de uitgekomen doelvrouwe Roxanne van de Berg (71e minuut). Bijna een minuut later kan het gezegde "W:ie de kansen mist, krijgt het deksel zelf op de neus" uit de kast worden gehaald.
Uit een afgeslagen hoekschop komt de bal net buiten het 16-meter gebied bij Sishut Hau,
die met een wonderschoon doelpunt de Friezinnen weer hoop geeft (2-1) (72e minuut).
Tot de aansluitingstreffer hadden de gastvrouwen een groot veldoverwicht en ook defensief
stak het solide in elkaar. Zouden de Friezinnen nu door gaan drukken of zouden de Tukkers
de beslissende derde goal gaan maken? John van Miert reageert meteen door frisse krachten te brengen (Joyce Mijnheer en Marthe Munsterman staan hun plaatsen af aan Siri Worm en oud-SC Heerenveen speelster Shanice van de Sanden). Een voorzet aan de rechterzijde van invalster Siri Worm wordt met het hoofd verlengt door Anouk Dekker, maar Roxanne van de Berg treedt handelend op (77e minuut). Niet veel later geeft Siri Worm vanaf de rechterzijde een diagonale pass op Marlous Pieete, die aan de linkerzijde van het 16-meter gebied een voorzet geeft, die door Roxanne van de Berg met een uiterste krachtsinspanning met de hand wordt getoucheerd. En wel dusdanig dat de inlopende Shanice van de Sanden net een fractie te laat is om te scoren tegen haar voormalige teamgenoten (84e minuut). Een minuut later komt Siri Worm oog in oog met Roxanne van de Berg te staan. Het schot wordt door Roxanne van de Berg onschadelijk gemaakt (85e minuut). In de voorlaatste minuut speelt Wendy Mulder zich knap vrij en haalt net buiten het 16-meter gebied de trekker over. Sari van Veenendaal ontfermt zich over de lederen knikker.

FC Twente was gedurende de gehele wedstrijd de bovenliggende partij. In de eerste helft was het tempo te laag, wat de taktiek van SC Heerenveen wel uitkwam. Na de rust ging het tempo omhoog en kwamen er ruimtes tussen de linies. Toen vielen ook de goals van de gastvrouwen.
Women of the match was Marlous Pieete, die vanavond een groot aandeel had in de overwinning. Ook de aanwezige bondscoach Roger Reijners zal dit zeker moeten beamen!

Locatie: De Grolsch Veste te Enschede

Reporter: Rob Wallenburg
Fotografen: Marco ter Haar en Henk van der Hoeven - meer foto's in album Eredivisie > Competitie ronde 7

Toeschouwers: ca 1500