Oranje O19 wint van Turkije en is groepswinnaar

Zoals verwacht, heeft Oranje Onder 19 jaar zich als poulewinnaar weten te plaatsen voor de Eliteronde (2e ronde) van het Europees Kampioenschap welke volgend jaar maart zal plaatsvinden. De derde wedstrijd werd tegen naaste concurrent Turkije gewonnen met een nipte 0-1zege..

De bondscoach startte met de volgende basiself: 01. Lize Kop (GK), 02. Dominique Ypema, 03. Kay-Lee de Sanders  (C), 04. Vera ten Westeneind, 06. Nurija van Schoonhoven, 09. Rebecca Doejaaren, 10. Nadine Noordam, 11. Asleigh Weerden, 13. Silvie van der Plas, 14. Caitlin Dijkstra, 15. Quinty Sabajo.

Klik HIER voor het artikel - Ook Moldavie aan de O19 zegekar gebonden -

Kort verslag

Uit een corner van Silvie van der Plas opende Asleigh Weerden in de 7e minuut de score. Verder is er niet veel te melden, de Live Attack Indicator beweegt zich overwegend in het midden, wat kan wijzen op veelvuldig middenveldspel, Oranje is wel wat meer in de aanval geweest, heeft een paar corners gehad, maar keepster Lize Kop is ook een keer in actie geweest. Wel wordt er door de scheids regelmatig gefloten voor overtredingen van Oranje op Turkse speelsters andersom is dat maar sporadisch gebeurd. Het lijkt erop alsof de wedstrijd nog moet losbarsten.
Ruststand 0-1

Ook de 2e helft lijkt rustig, weinig aanvallen, in totaal 2 grote kansen waarvan 1 benut verder 8 kleinere kansen, tegen Turkije 1 grote en 1 kleine kans. Wederom werden veel overtredingen van Oranje bestraft, maar er vielen geen kaarten. Nog voor de 70e minuut werd er 3x gewisseld door zowel Turkije als Nederland.

Zo kabbelde de wedstrijd naar het einde, Nederland heeft nipt gewonnen met 0-1 en eindigde als 1e in de poule, Turkije werd 2e.

De andere wedstrijd in deze poule eindigde in een 1-0 winst van Bulgarije op Moldavie.

Persbericht

Persbericht van de KNVB

Vrouwen onder 19 met drie zeges naar volgende kwalificatieronde
De vrouwen onder 19 hebben ook de derde wedstrijd in de kwalificatiereeks voor het EK 2017 in Noord-Ierland gewonnen. De ploeg van coach Jessica Torny was met 0-1 te sterk voor Turkije. Ashleigh Weerden werd matchwinner door in de zevende minuut te zorgen voor het beslissende doelpunt. Door deze overwinning eindigt Nederland als eerste in groep 10 van deze kwalificatieronde. Hiermee plaatsen de OranjeLeeuwinnen zich voor de tweede kwalificatieronde, waarin wordt gestreden om zeven plekken op het eindtoernooi.

OnsOranje

Poulewinst voor Onder 19

Vrouwen onder 19 is met de overwinning op Turkije maandag poulewinnaar geworden in het EK-kwalificatiewedstrijd. Met de 1-0 zege bleef de ploeg van Jessica Torny in Bulgarije ongeslagen. “Het doel was negen punten halen en dat is gelukt, dus dat is prima.” De ploeg had zich al geplaatst voor de Eliteronde.

Turkije was duidelijk de meest geduchte tegenstander van de poule. Na eenvoudige overwinningen op Bulgarije (6-0) en Moldavië (4-0) moest de ploeg nu serieuzer aan de bak. “Het was fijn dat we de laatste wedstrijd nog tegenstand kregen. Je wilt je ontwikkelen en daar heb je weerstand voor nodig. Aan steeds dik winnen heb je niks”, aldus Torny, wiens formatie in het slotduel goed uit de startblokken kwam.

Klein maar goed koppend

Bij een corner van Silvie van der Plas werd door een aantal speelsters een blok gezet waardoor Ashleigh van Weerden volledig vrij kwam. De kleine linksbuiten kopte sterk binnen. “Zij is de kleinste van allemaal, maar kan prima koppen. En gelukkig dat dat doelpunt vroeg viel.”

Het gaf Oranje namelijk lang de rust dat het de concurrent achter zich kon houden. Veel opgelegde kansen creëerde het echter niet. Voor rust was de grootste mogelijkheid voor Rebecca Doejaaren, maar zij kopte de bal naast. Na de pauze mikte haar invaller Chelsea Kenton op de lat.

Toch nog nerveus

Het maakte dat Oranje het in het laatste kwartier nog lastig kreeg. Torny: “We werden ongeduldig en speelden het niet altijd slim, waardoor we Turkije hoop gaven. We bleven ook maar op zoek naar de 2-0. Die gretigheid is goed, maar ik had al tegen de meiden gezegd, als we maar negen punten halen. Of we 1-0 of 10-0 winnen maakt me daarbij niks uit. Desnoods speel je een keer lang door de bal een hengst naar voren te geven. Daar is ook niks mis mee.”

In plaats daarvan probeerde de ploeg te blijven voetballen en met Turkije, waarvan enkele speelsters in de Duitse Bundesliga spelen, was dat niet zonder risico. De ballen door het centrum die werden onderschept, leidden echter nooit tot hele grote Turkse mogelijkheden. “Uiteindelijk hebben we het achterin de hele wedstrijd dichtgehouden en niets weggegeven. Dat hebben ze goed gedaan.”

Onder 19 is met de drie overwinningen bij de loting voor de Eliteronde zeker van pot één. Als voorbereiding op die EK-kwalificatiestrijd in april, speelt de ploeg in januari en maart nog oefentoernooien in Portugal en het Spaanse La Manga. Het elftal hoopt zich te plaatsen voor het EK in Noord-Ierland in augustus 2017.

Wedstrijd O19: TURKIJE - NEDERLAND (0-1)  0-1

Datum: maandag 24 oktober 2016

Aanvang:  13:00 uur

Locatie: Balchik Stadium te Bulgarije

Betreft: 3e poulewedstrijd

Ruststand: 0-1

Eindstand: 0-1

Scheidsrechter: Julia-Stefanie Baier (AUT)

Assistent scheidsrechters: Sara Telek (AUT) en Liliya Dumbalakova (BUL)