Gebeurtenissen

geel

doelpunt

Heerenveen en Zwolle vermaken publiek

Het was goed toeven op sportpark Skoatterwâld in Heerenveen bij de wedstrijd van de thuisclub tegen inmiddels ook bij de mannen eredivisie buurvrouw Zwolle. De vrouwen maakten er een vermakelijke pot voetbal van, veel doelpunten en bij vlagen goed combinatie voetbal van de thuisploeg afgewisseld met opportunistisch spel van de bezoekers.

FC Zwolle begon voortvarend aan de wedstrijd, met lange ballen werden de snelle voorwaartsen Frijlink, van Brummelen en Vermeulen in stelling gebracht, telkens doken ze voor doelvrouwe Roxanne van den Berg op die handelend moest optreden. Zo maakte ze in de eerste 10 minuten 3 prima doelpogingen van Zwolle bekwaam onschadelijk. Het stond in de beginfase dan ook niet goed bij Heerenveen in de achterhoede, Brummel was van de laatste man positie doorgeschoven naar het middenveld en haar positie in de achterhoede werd ingenomen door de van een blessure teruggekeerde Waldus.  In de 12e minuut maakte Marianne van Brummelen dan ook handig gebruik van de gewenningsperiode door als een mes door de verdediging van Heerenveen te snijden en alleen voor van den Berg met een bekeken lob te scoren, 0-1. Op dat moment verdiend, Zwolle was gevaarlijker.

Dit was voor Heerenveen wel het sein om een tandje bij te zetten, de duels werden gewonnen op het middenveld en er werd getracht met leuk combinatievoetbal het vijandelijke doel te bestoken. Van Eijck, Spitse en Mulder kregen kleine kansjes, Van Eijck misschien wel de beste. Ze liep goed door op een terugspeelbal op du Ry die de bal bij het uitverdedigen tegen van Eijck aanschoot. Voordat van Eijk de bal weer in bezit kon nemen om hem in lege doel te schieten kon Burgwal aan zwolse zijde redding brengen door de bal tot corner te verwerken. In de 24e minuut was het echter wel raak, Spitse verzond een lange pass vanaf eigen helft op de ‘stropdas’ van Marije Brummel die de bal vervolgens koelbloedig, ook met een prachtige lob, in het doel plaatste vanaf randje 16.

Vanaf de aftrap werd vervolgens de bal op Sylvia Smit gespeeld en die kon vanaf een metertje of 25 aanleggen voor een strak schot dat net langs de verkeerde kant van de paal ging. Aan de andere zijde van het veld scoorde Spitse vanuit buitenspel positie en het doelpunt werd dan ook afgekeurd. Dat zou deze wedstrijd vaker gebeuren, de assistenten vlagden zeer strak aan beide zijden en regelmatig werd er door de beide supportersgroepen van de afgevlagde speelsters met woord en gebaar kenbaar gemaakt dat men het met de beslissingen van het arbitrale trio niet eens was. Met name de Heerenveen bank werd regelmatig door scheidsrechter Tanja tot rust gemaand.

Heerenveen had zich voorgenomen na de 1-1 direct de genadeslag uit te delen, ze probeerden Zwolle te overrompelen, veel inzet en strijd, alle tweede ballen werden gewonnen, maar echte kansen werden er niet mee gecreëerd. In de 43e minuut gebeurt dan wat je niet verwacht, uit een vrije trap op een metertje of 30 van het Heerenveen doel scoort Sylvia Smit de 1-2. Ze wil de bal in de doelmond plaatsen, Lisanne Vermeulen maakt een actie om de bal te koppen maar ze mist de bal waardoor de Heerenveen defensie op het verkeerde been staat en de bal rechtstreeks in het doel verdwijnt. Zelfs de neemster van de vrije trap was verbaasd dat deze zomaar in het doel verdween. Heerenveen mocht aftrappen en de bal werd in het Zwolse doelgebied gebracht, de bal werd keurig uitverdedigd en met een lange haal over de het hele veld op de Heerenveen helft gedeponeerd, Sylvia Smit was alert en vertrok vanaf eigen helft om alleen op de uitgekomen Roxanne van den Berg af te gaan. Die probeerde Smit van het scoren af te houden maar was kansloos op de het perfecte lobje, 1-3. Net voor rust leek de wedstrijd dan ook gespeeld.

In de tweede helft twee ongewijzigde ploegen, Zwolle begint weer furieus en wil Heerenveen ditmaal nog verder op afstand zetten zodat de 3 punten meegaan naar Zwolle. Kansen voor van Brummelen (prachtige redding Van den Berg op een vlammend schot), Hilde Winters die de bal van de lijn haalt na een inzet van Jolijn Heuvels van Zwolle en een prachtig schot van Vermeulen dat door Van den Berg onschadelijk wordt gemaakt. Er was genoeg te zien en te beleven op het veld. Herpel ontvangt geel omdat ze het niet eens is met een scheidsrechterlijke beslissing, Si Shut Hau schiet de bal rakelings langs het Zwolle doel. Coach de Jong van Heerenveen vindt het tijd voor een aanpassing van het aanvalsplan, Loth en Hau worden vervangen door Hylkema en Jager.

Met name het brengen van Hylkema sorteert direct effect, binnen een minuut nadat ze in het veld staat krijgt ze de bal aangespeeld en stoomt op richting het doel van Zwolle. Ze levert een perfecte voorzet af aan Nangila van Eijck die vervolgens simpel binnen kan tikken, 2-3. De spanning is helemaal terug in de wedstrijd. Heerenveen gaat door en Mulder brengt de bal in de 16 van Zwolle. Iedereen ziet een handsbal van een zwolle speelster, de 3 onafhankelijken oordelen anders. Twee minuten na de 2-3 krijgt wederom Bernou Hylkema de bal aangespeeld en ze gaat het strafschopgebied van Zwolle binnen. In een heel onoverzichtelijke situatie raakt ze de bal een aantal keren kwijt maar door haar doorzettingsvermogen en inzet verovert ze de bal steeds weer terug en kan uiteindelijk, al liggend op de grond, de bal een beslissend zetje geven richting Nangila van Eijck, die weet wel raad met dit kansje en scoort beheerst de 3-3. Dit was het moment voor Heerenveen om de genadeslag toe te dienen. Ze verzuimden dit. Een knullige situatie in de 38e minuut zorgde ervoor dat van Brummelen de 3-4 kon binnenkoppen op een voorzet van Vermeulen. Voorafgaand aan dit doelpunt probeerde Lisanne Schaareman de bal terug te spelen op Roxanne van den Berg, ze deed dat echter te zacht waardoor Vermeulen de bal kon oppikken om vervolgens een puntgave voorzet op van Brummelen te geven die bij de tweede paal alleen maar haar hoofd tegen de bal hoefde te zetten voor het inmiddels lege doel.

Heerenveen ging nu alles op alles spelen, het werd reuze spannend,  Heerenveen creëerde weer de nodige kansen. De grootste was voor Ingrid Schuiten die een prima schot gekeerd zag worden door Laura du Ry. In de 80e minuut werd de bal in het Zwolse strafschopgebied wederom met een Zwolse hand gespeeld, iedereen zag het wederom, behalve de 3 mannen die erover beslissen. Spitse ontvang dan ook een gele kaart als ze hier al te nadrukkelijk opmerkingen over maakt, dat typeert vaak de zwakte van de scheidsrechter als je een gele kaart geeft aan iemand die terecht een opmerking maakt over een door jou gemaakte fout. Even laten zien we wie de baas is…….jammer. Heerenveen wisselt nog een keer, een extra spits voor een middenvelder. Alles op de aanval en dat resulteert in de 87e minuut in een prima doelpunt van Yvonne Ploeg na een rebound. Om volledig onduidelijke redenen werd dit doelpunt geannuleerd door wederom het ‘goed leidende’ arbitrale trio, er was werkelijk niets aan de hand.

Het bleef dan ook bij de 3-4. Zwolle is blij met de driepunter en Heerenveen baalt van het verlies. Over de gehele wedstrijd gezien was een gelijk spel de juiste verhouding. Maar er was nog een winnaar, het publiek. Jammer dat er maar zo weinig getuige van  waren. En tegen de teams van Heerenveen en Zwolle kan alleen maar gezegd worden dat ze vol inzet voor de 3 punten gingen en dat ze dit deden met veel afwisseling qua spelopvatting. Soms slordig, soms oogstrelend, soms paniekerig, soms zeer beheerst maar altijd met volle inzet. Jammer dat de 3 mannen in het geel dat niet begrepen hebben… Wat mij betreft verdienen alle speelsters een vette voldoende voor deze damesvoetbalreclame.

Statistieken:

Locatie: Skoatterwald te Heerenveen

Scheidsrechter: P. Tanja
Ass. Scheidsen: H. Seijen en B. Oord

Reporter: Frits Beekhuis
Fotograaf: Wiep Wierda - meer foto's in album Eredivisie

let op er zijn ook nog foto's geplaatst van de wedstrijd FC Zwolle - ADO Den Haag vorige week in competitie ronde 17!