Wedstrijddatum: woensdag, 11 februari 2009
Speellocatie: FC Twente Trainingscentrum

Wissels

geel

geel-rood

F.C. Twente sleept overwinning uit het vuur

De derde wedstrijd FC Twente - sc. Heerenveen speelde zich af op het kunstgras in Hengelo. Een wedstrijd uit de onderste regionen van de Ere Divisie Vrouwen. De echte liefhebber komt wel kijken maar kennelijk is de wedstrijd van het Nederlands Elftal op TV een te grote concurrent. Slechts 150 mensen trotseerden de kou om de derby van het Noorden te bekijken.

Twente ging voortvarend van start. In de 2e minuut moet Sherida Spitse op een schot van Lenie Onzia al redding brengen en in de 5e minuut gaat een schot van Anouk Dekker naast. Heerenveen laat het er niet bij zitten. In de 8e minuut laat Ilse Meekma een schot los die door de paal wordt gekeerd. Helaas, voor Heerenveen, kan Sylvia Smit in de rebound de bal niet in het doel krijgen. Twente probeert met zorgvuldig combinatiespel in de verdediging en op het middelveld Heerenveen onder druk te zetten. In de 13e minuut is Twente dicht bij de openingstreffer. Een schot van Anouk Dekker wordt ter nauwer nood door Marije Brummel van de doellijn getrapt.

twente_heerenveen_4

In de 16e minuut wordt een doelpunt van Twente afgekeurd wegens aanvallen van de keepster. Heerenveen heeft het moeilijk. Het middenveld kan geen greep krijgen op de wedstrijd en gaat over om meer en meer de lange bal te hanteren maar daar weten Carola Winter en haar medeverdedigsters wel raad mee. Toch mag Twente in de 27e minuut de handen dichtknijpen. Een schot van Sylvia Smit gaat maar net over. Twente heeft hierop een antwoord. Een prachtig schot van Anouk Dekker wordt door de paal gekeerd en de terug stuitende bal wordt door Jorike Olde Loohuis weggewerkt.

In deze fase van de wedstrijd wordt Jorike Olde Loohuis op een gele kaart getrakteerd. Volstrekt onnodig! Maar, helaas, er zullen er nog meer volgen. In de 35e minuut komt FC Twente, op links gevaarlijk door, een hoge voorzet wordt in eerste instantie niet goed weggekopt door Jorike Olde Loohuis. Atty Eelkema wil helpen maar trapt volledig mis en geeft Marloes Pieete een mooie kans en die laat Marloes niet onbenut. Haar schot is te machtig voor Geertje Hiemstra en verdwijnt via de lat in het Heerenveense doel. 1-0. Heerenveen probeert de bakens te verzetten maar slaagt daar niet in. In de 42e minuut moet Felicienne Minnaar een gele kaart incasseren.
      Rust- 1-0.

twente_heerenveen_5

De tweede helft is goed en wel begonnen of Anouk Dekker krijgt de eerste gele kaart en in de 10e minuut maakt ze weer een overtreding goed voor geel, en moet vertrekken. (2x keer geel.) De vrije trap wordt door Sherida Spitse genomen .De verdediging van Twente kan de bal tot corner verwerken. Uit de corner van Sylvia Smit krijgt Sherida Spitse wel een mogelijkheid maar geen resultaat.

Met 10 vrouwen is Twente even de kluts kwijt. Er wordt gehaast gespeeld om maar zo snel mogelijk de bal uit de verdediging weg te werken. Heerenveen zet alles op alles. In de 60e minuut zou Twente bijna in eigen doel scoren. De bal gaat net naast doel. In de 65 e minuut gaat een schot van Lianne Bouwmeester net naast. De aanvallen van Heerenveen golven op het doel van Twente maar echte kansen komen er niet. In de 67e minuut houdt Tiffany Loeven, schitterend, een schot van Sherida Spitse tegen. Beide ploegen brengen wissels Lisanne Schaareman komt voor Lianne Bouwmeester en Jolijn Heuvels komt voor Lenie Onzia.

Lisanne Schaareman is nauwelijks in het veld of zij krijgt na een normale verdedigende actie een gele kaart. Heerenveen blijft aanvallen. De verdediging van Twente, onder leiding van Carola Winter, heeft de zaakjes goed voor elkaar. De paniek is weg. Op het middenveld doen Maaike Heuver en Marloes Hulshof goed werk. De hoop op de 3e overwinning op rij geeft Twente extra energie. Ook Tiffany Loeven doet van zich spreken door een schot van Sylvia Smit heel knap te keren.

twente_heerenveen_6

Een enkele keer kan Twente doorkomen. In de slotfase kan Marloes Pieete de wedstrijd in het slot gooien maar Geertje Hiemstra kan redding brengen. Hoe graag Heerenveen ook wil, tot scoren komt het niet. Eindstand 1-0.

Toch heeft Heerenveen de nederlaag aan zichzelf te wijten. Er wordt leuk gespeeld, ieder doet zijn best maar het heilige vuur ‘de dood of de gladiolen’(om maar eens een gezegde uit de wielersport te gebruiken) ontbreekt.

Twente heeft vooral in de eerste helft laten zien dat er voetballend veel is verbeterd. De linies spelen dicht bij elkaar en vanuit het middenveld en aanval dreigt gevaar.

Scheidsrechter: de heer N.S. Goutier
      Ass. scheidsrechters: de heren van Neerbos en van Zuilen.
      Reporter: Bennie van de Vegte
      Fotograaf: Wiep Wierda

Het veld van FC Twente werd op 22 januari afgekeurd.