Ook Estland met grote cijfers verslagen

Het Nederlands Elftal Onder 19 jaar speelde zaterdagmiddag hun 2e duel op Sportpark de Bosk van Harkemase Boys te Harkema. Estland was de tegenstander en deze werd op simpele wijze opzij gezet. Het werd maar liefst 12-1, waarvan Fenna Kalma 6 doelpunten maakte.

Het duel tussen Rep. Ierland en Letland eindigde in 4-0 . De groepswinnaar wordt dus in het 3e duel bepaald. Uiteraard hebben de Oranje jonge vrouwen zich nu al wel geplaatst voor de Eliteronde.

Bondscoach Torny begon met de volgende basiself: Daphne Van Domselaar, Caitlin Dijkstra, Victoria Pelova, Ashleigh Weerden, Lisa Doorn, Lynn Wilms, Eva Van Deursen, Janou Levels, Jamie Altelaar, Fenna Kalma en Bente Jansen.

Kort verslag

Estland heeft afgetrapt en de 1-0 voor Oranje ligt er al na 3 minuten in. Fenna Kalma heeft de score geopend (en zal hem ook gaan sluiten). In de 14e minuut scoorde Bente Jansen de 2e Oranje goal en Victoria Pelova bracht met enige hulp van Estland de score naar 3-0 in de 17e minuut. Als het vizier van Oranje wat scherper wordt vastgesteld gaat dit vast weer een monsterscore worden, want de keeper van Estland heeft ook al heel wat ballen tegen gehouden.
In de 26e min. scoorde Fenna Kalma haar 2e goal het stond met een half uur spelen al 4-0. Hierna blijft het Oranje O19 dat het initiatief heeft maar gescoord wordt er in de 1e helft niet meer en gaan we met een 4-0 stand rusten.

Beide landen wisselen aan het begin van de 2e helft, Voor Estland komt Pedak erin voor Terestsenkova. Bij Nederland komen Caitlin Dijkstra en Victoria Pelovaniet meer terug in de wedstrijd en komen Danique Ypema en Kerstin Casparij in het veld. Nederland gaat verder waar het gebleven was voor de rust en dat is aanvallen. Dat resulteert in de 53e min in een doelpunt van Kerstin Casparij met een assist op naam van Jamie Altenaar. Maar dan in de 54e min doet Estland wat terug want Hanna-Lisa Kuslap scoort en de stand wordt 5-1. In de 58e min de 2e wissel voor Estland, Mariana Kees erin voor Sabina Ahmedova.

Hierna gaat Oranje Onder 19 even lekker los. In de 64e min is het Ashleigh Weerden die de 6-1 op het scorebord zet, met een assist van Kerstin Casparij. Een minuut later is alweer raak, deze keer is het Fenna Kalma die haar 3e doelpunt van de wedstrijd maakt, 7-1. En het doelpuntenfeestje is nog niet afgelopen want weer een minuut later in de 66e minuut ishet wederom Fenna Kalma die bal tussen de palen werkt. In de 67e minuut de 3e wissel voor Nederland Nance van der Meer vervangt Jamie Altenaar. Oranje O19 heeft nog honger naar meer doelpunten en de 78e minuut ligt nummer 5 voor Fenna Kalma in met een assist van Eva van Deursen en zet ze hiermee Nederland op 10-1.

In de 83e min de laatste wissel voor Estland, Alina Terebunskaja erin voor Ariina Mürkhain. Even later is de 11-1 een feit door een eigen doelpunt van Siret Räämet. Er komen nog 3 minuten extra tijd bij en Fenna Kalma doet er nog een schepje bovenop en scoort gewoon haar 6e goal van de wedstrijd, in de 90+1e minuut. De assist komt op naam van Danique Ypema. De eindstand wordt hiermee 12-1!! De meiden van O19 hebben zich hiermee al na 2 wedstrijden geplaatst voor de Eliteronde. Klasse gedaan!!

OnsOranje

Verslag op OnsOranje

Opnieuw dubbele cijfers voor Vrouwen onder 19

Met een tweede uithaal heeft Vrouwen onder 19 jaar zich overtuigend geplaatst voor de Eliteronde. Na de 12-0 tegen Letland werd het zaterdag tegen Estland, mede dankzij maar liefst zes treffers van Fenna Kalma, 12-1.

“Twee wedstrijden en 24 doelpunten: dat zegt iets over de tegenstanders, maar ook over onze scherpte”, meende KNVB-coach Jessica Torny, die op het veld van Harkemase Boys met een wat gewijzigd elftal begon ten opzichte van de wedstrijd tegen Letland. Onder andere Joëlle Smits werd in de spits vervangen, door Fenna Kalma. En die bewees het kunstje van goals maken ook te beheersen.

‘Niet eerder zo veel gescoord’

Fenna Kalma scooorde liefst zes keer tegen Estland.

“Ik kan me niet herinneren dat ik er wel eens zes gemaakt heb in een wedstrijd. Ik zit de laatste maanden lekker in mij vel. Ook bij Heerenveen gaat het lekker”, aldus de 17-jarige Friezin, die in Harkema dus op eigen grondgebied speelde. “Ik weet niet of dat heeft meegespeeld hoor. Maar wie weet. Het is sowieso altijd fijn om in eigen land te spelen”, glunderde de spits.

Al na drie minuten wist ze, vliegend door de lucht, met haar hak te scoren. De studente fysiotherapie kreeg de bal van Victoria Pelova, die net als in het eerste duel, in de eerste helft aan de basis van veel treffers stond. De middenvelder van ADO Den Haag gaf ook de pass op Bente Jansen voor de 2-0 en maakte zelf de derde. Kalma kopte Oranje nog voor het half uur naar 4-0.

Meer doelpunten

“We hadden natuurlijk voor rust ook al veel meer doelpunten kunnen maken, maar we maakten het de keepster van de tegenstander soms wel erg makkelijk”, zag Torny, wiens formatie de benodigde marge op Ierland desondanks allang bereikt. Doordat Ierland eerder in de middag maar met 4-0 van Letland won, na de 3-0 op Estland, heeft Nederland een veel beter doelsaldo. Dinsdagavond in Assen is daarom een gelijkspel voldoende om eerste te worden in de EK-kwalificatiepoule.

Het hield Onder 19 echter niet tegen om ook na rust nog vol voor meer treffers te gaan. Kerstin Casparij werkte al weer snel binnen, maar Oranje liet vervolgens verrassend een tegentreffer toe, waarbij veel te lichtzinnig verdedigd werd. “Dat kan tegen Ierland echt niet. Die gaan negentig minuten vol gas en dan kun je dat je niet permitteren”, aldus Torny.

Goede spoor

Ashleigh Weerden zette Oranje met een mooie knal in de kruising echter weer op het goede spoor. Binnen twee minuten legde Kalma er ook maar gelijk 7-1 en 8-1 in. Na de kopgoal van Lynn Wilms schoot Fenna Kalma ook nog haar vierde binnen. De Estse aanvoerder kopte vervolgens nog ongelukkig in eigen doel, waarna Kalma in blessuretijd zorgde voor een kers op haar toch al fraaie taart.

De ruime uitslagen geven volgens Kalma vertrouwen voor het slotduel. “We moeten er tegen Ierland wel een tandje bij zetten en nauwkeuriger zijn. We moeten zorgen dat we ze gewoon kapot spelen.”

EK 2018 in Zwitserland

Zwitserland is de organisator van het EK, dat van 18 tot en met 30 juli 2018 plaatsvindt. Oranje moet zich na de eerste kwalificatieronderonde via de Eliteronde zien te scharen bij de zeven andere deelnemende landen. Zwitserland is als gastland automatisch geplaatst.

EK2018Zwitserland

Zwitserland is de organisator van het EK 2018 voor vrouwen onder de 19 jaar. Het EK is van 18 tot en met 30 juli en aan het toernooi doen acht landen mee, waarbij Zwitserland als gastland automatisch gekwalificeerd is.

In de eerste kwalificatieronde doen 48 landen mee verdeeld over twaalf groepen, waarbij de nummers één en twee zich plaatsen voor de tweede ronde. In deze tweede ronde komen er 28 landen uit in zeven groepen. Hiervan gaan alleen de groepswinnaars naar het EK in Zwitserland.

De loting voor de tweede, en laatste, EK-kwalificatieronde is op 24 november. Het EK voor vrouwen onder 19 wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door de UEFA. Afgelopen seizoen nam het Nederlands elftal voor de zevende keer mee aan het toernooi en strandde de ploeg in de halve finale. In 2014 werd de Europese titel gewonnen.

Scheidsrechter: Eleni Antoniou (GRE)
Assistent scheidsrechters: Chrysoula Kourompylia (GRE) en Aleksandra Stojanac (SRB)

4e official: Ana Minić (SRB)