A+ R A-
Wedstrijdverslag: FC Twente - Heerenveen | Ronde 9 | Eredivisie 2010-2011

FC Twente - Heerenveen
3 2
(1 : : : ) (0 : : : )

Wedstrijddetails

Wedstrijddatum: donderdag, 21 oktober 2010
Aanvangstijd: 17:30 u
Toeschouwers : 250

Basisopstelling

Doel
Verdediging
Middenveld
Aanval

Wissels

    Gebeurtenissen

    doelpunt

    eigen doelpunt


       Samenvatting

      Hartverwarmende topper doet de ijskoude vergeten:
      FC Twente nieuw koploper na “Houdini act”

      SC Heerenveen en FC Twente mochten zich op gaan maken voor een heuse topper in de Eredivisie Vrouwen. SC Heerenveen is bezig aan een uitstekend seizoen en speelt (net zoals vorig seizoen) goed voetbal en weet nu ook hiermee punten te pakken (waar het vorig seizoen nog vaak de punten liet liggen). Wie de onderlinge resultaten van de Tukkers en de Friese trots bekijkt komt tot een opmerkelijke conclusie. Zowel FC Twente en SC Heerenveen behaalden de meeste punten in hun onderlinge “uitwedstrijden”, waarbij vooral het vizier van voormalig FC Twente speelster Sylvia Smit op scherp staat. Maar liefst 8 doelpunten scoorde zij tegen haar voormalige club!  Aangezien de Tukkers nog maar 1 keer (!) op eigen veld van de Friezen wisten te winnen mag je zeggen dat er tegen een ware “Angstgegner” aangetreden diende te worden. 

      Het was koud en door de strakke wind voelde het zelfs nog kouder aan op het Trainingcentrum in Hengelo. Een knotsgekke wedstrijd die na 90+ minuten in het voordeel van de Tukkers eindigde. De eerste helft was FC Twente de betere partij en kwam dan ook op voorsprong (1-0) via Caitlin Farrell. De tweede helft was SC Heerenveen voor een groot gedeelte feller en ook beter. Het kwam dan ook verdiend op 1-2 (Spitse en Smits). Na de 1-2 kregen de Tukkers langzaam aan meer controle op het spel en begonnen ook weer te geloven in een beter resultaat. In een scenario waar Alfred Hitchock jaloers op zou zijn, wisten de Tukkers in een knotsgekke eindfase alsnog aan het langste eind te trekken (eigen inzet Marieke de Boer en Marlous Pieete). Het was een topper, die door de hartverwamende inzet van beide teams, een prima reclame was voor de Vrouwen Eredivisie!

      Scheidsrechter Wossink gaf het startsein voor de topper. De intentie van FC Twente is duidelijk. Er wordt (net als tegen FC Zwolle) druk gezet op de Friese trots en geprobeerd om een voorsprong te forceren. Marlous Pieete gaat een combinatie aan met Ellen Jansen en zij geeft een pass op Maayke Heuver. Haar schot gaat net naast het doel van Roxanne van den Berg. De rappe Nangila van Eyck reageert alert op een hoge voorzet van de rechterkant. Haar kopbal gaat rakelings langs het doel van Sari van Veenendaal.  Ellen Jansen geeft een pass op Maayke Heuver, die nu is uitgeweken naar de linkerzijde. Haar schot is hard, maar gaat net over de dwarsligger. Marlous Pieete krijgt aan de rechterzijde de bal aangespeeld en trekt het “16 meter gebied” en lost een schot op het doel van Roxanne van den Berg. De bal komt ongelukkigerwijs tegen Jorike Olde Loohuis aan, die bijna haar eigen doelvrouwe passeert.

      Lorca van de Putte begint aan een lange rush aan de linkerzijde. Haar hoge voorzet wordt door Ellen Jansen op fraaie wijze verlengd (omhaal), maar Roxanne van den Berg weet zich over het leder te ontfermen. Een opgezette aanval over meerdere schijven bereikt Ellen Jansen. Haar schot kan door Roxanne van den Berg alleen maar worden weggestompt. Ashley Nick schiet de bal in de rebound naast het doel. De Friezen, die moeite hebben met de thuisploeg, kunnen zich alleen beperken tot counters, die veelal stranden tot het “16 meter gebied”. Toch is het oud-FC Twente speelster, Sylvia Smit, die de bal aangespeeld krijgt aan de rechterzijde en Sari van Veenendaal tot een uiterste krachtsinspanning dwingt. Sari van Veenendaal, die wederom de voorkeur heeft boven Tiffany Loeven, redt op fraaie wijze.

      Niet veel later is het Nangila van Eyck, die een mogelijkheid krijgt namens de Friezen. Haar schot gaat over het doel van Sari van Veenendaal. Maayke Heuver geeft een pass op Marlous Pieete op de rand van het “16 meter gebied” en zij ziet haar schot over de dwarsligger gaan. Vlak voor het rustsignaal neemt Maayke Heuver een corner aan de linkerkant. Na een korte scrimmage is het Caitlin Farrell die de bal over de lijn weet te schieten (1-0). Uit een aanval opgezet door Marlous Pieete is het Ellen Jansen die voor 2-0 lijkt te gaan zorgen, maar deze goal wordt om onduidelijke redenen afgekeurd. Er zou volgens de leidsman geduwd zijn.
       

      twente_heerenveen_3

      Na 45 minuten gaan de ploegen rusten met een 1-0 voorsprong voor de Tukkers.
      FC Twente heeft een overwicht en heeft ook meerdere kansen gehad om de score
      uit te kunnen bouwen. SC Heerenveen zal blij zijn, dat het de schade nog enigszins
      binnen de perken heeft weten te houden. Beide ploegen passen in de rust geen wissels toe.

      Na de rust is het duidelijk dat SC Heerenveen uit een ander vaatje gaat tappen. Er wordt druk gezet op de Twentse defensie en ook de “tweede bal” is steeds vaker voor de Friese dames. Er wordt niet alleen hard geknokt voor een beter resultaat, maar het gaat ook gepaard met (bij vlagen) goed voetbal. De Tukkers hebben moeite om de bal in de ploeg te houden en gaan teveel mee met het opportunistische spel van de Friezen. Sherida Spitse speelt nu meer in de punt naar voren om Sylvia Smit te ondersteunen. Deze tactische ingreep werkt goed. Er is ook aanvallend meer dreiging en dat ontbrak in de eerste helft. Vooralsnog ontbreekt het de Friese ploeg aan scherpte in de “16 meter” of dat de Twentse defensie (goed geleid door Caitlin Farrell) goed staat. De eerste echte kans is echter een snel uitgevoerde counter van FC Twente.

      Marlous Pieete is het eindstation van een counter over meerdere schijven, maar haar inzet is een prooi voor Roxanne van den Berg. Een schitterende aanvalsopzet van de Friezen over meerdere schijven bereikt Sherida Spitse, die alert reageert op een steekpass. Haar inzet is niet te stoppen voor Sari van Veenendaal (1-1). Een meer dan verdiende gelijkmaker voor het betere spel na rust. Niet veel later is het weer raak. Nu is het wederom een knap uitgevoerde Friese aanval en weer een pass door het centrum van de Twentse defensie. Nu is het Sylvia Smit die de trekker over haalt (1-2). Blijft SC Heerenveen dan een “Angstgegner” voor de Tukkers? Na de 1-2 is het Ashley Nick die de Twentse Vrouwen het goede voorbeeld geeft.

      Zij gaat voorop in de strijd en spoort haar ploeggenoten aan om ook er voor te gaan. Langzaam aan krijgt FC Twente meer controle op het spel en lijkt het ook conditioneel er beter voor te staan. De “tweede bal” wordt langzaam aan meer een prooi voor de Tukkers. Intussen hebben aanvallers Suzanne de Kort en Ellen Jansen hun plaatsen afgestaan aan Marianne van Brummelen en Siri Worm. Siri Worm gaat als extra middenvelder spelen om zodoende meer druk te kunnen houden op de Friezen.

      De laatste 5 minuten breken aan en de Tukkers gooien nu alles op de aanval. SC Heerenveen wil nog wel druk zetten, maar kan het niet meer (mede doordat het de tweede wedstrijd in nog geen vier dagen is). Uiteindelijk is het Marlous Pieete die aan de rechterzijde wordt aangespeeld door Maayke Heuver. Zij trekt het “16 meter” binnen en haalt uit. Haar inzet wordt nog door de SC Heerenveen speelster Marieke de Boer verlengd tot een doelpunt (2-2).  Vrijwel meteen na de aftrap is het een combinatie van Marianne van Brummelen en Marlous Pieete aan de rechterzijde. Ook nu is het Marlous Pieete die al haar venijn in het schot legt. Roxanne van den Berg hoort het leder slechts suizen tegen het net (3-2). Wat een ontknoping van een knotsgekke wedstrijd!  

      Deze wedstrijd was pure reclame voor de Vrouwen Eredivisie. Twee ploegen, die willen winnen en die al hun ziel en zaligheid gaven onder ijskoude omstandigheden!
      Dames van FC Twente en SC Heerenveen bedankt!

      twente_heerenveen_3

      Statistiek

      Locatie: Trainingscentrum FC Twente

      Scheidsrechter: dhr. Wossink
      Ass. Scheids: dhrn. Dogger en Jansen

      Reporter: Rob Wallenburg
      Fotograaf: Wiep Wierda 

      Geen kaarten voor beide teams

      Geen wissels voor SC Heerenveen

       

      twente_heerenveen_3