A+ R A-

De thermometer in de Eredivisie Vrouwen

Het is bijna het einde van de winterstop en de clubs maken zich op voor de tweede seizoenshelft. De juiste tijd om even terug te blikken en vooruit te kijken. Het is spannender dan ooit voor de bovenste vijf play off plekken. We nemen aan de hand van de ranglijst, de statistieken en de wedstrijdbezoeken de clubs de maat.

Excelsior Barendrecht vrouwen
De vrouwen van Excelsior Barendrecht hebben een beetje de rol van Achilles’29 van vorig seizoen overgenomen. De selectie is in prima handen van coach Sander Luiten. De coach beziet de eerste deelname aan de Eredivisie vrouwen terecht als een leerproces. Aan hem en de selectie om in de tweede seizoenshelft te blijven groeien en zich met realistisch voetbal op de eerste punten te gaan richten. Wanneer de sfeer goed blijft en de organisatie kan blijven groeien kan Excelsior Barendrecht voor de komende jaren een stabiele factor worden voor het vrouwenvoetbal in Rotterdam.


PEC Zwolle
PEC Zwolle heeft ondanks de achtste plaats nog volop uitzicht op een plek bij de bovenste vier. Het  gat met de nummer 3 ADO Den Haag is maar drie punten. Zwolle heeft verrassende uitslagen neergezet met de winst op PSV als hoogtepunt van de eerste seizoenshelft. Zwolle heeft zich vooral defensief versterkt en dat betaalde zich tot nu toe al uit met maar 17 tegendoelpunten. Met Babiche Roof hebben ze een scorende factor die niet onbelangrijk is gebleken. Zwolle kan nog groeien wanneer meer speelsters makkelijker het net gaan vinden. 

VV Alkmaar
Op het nieuwe sportpark speelt VV Alkmaar met Gideon Dijks als hoofdcoach met een zeer jonge selectie de punten aardig bij elkaar. Ook hier zie je de wisselvalligheid in de uitslagen terug. Een prachtige winst op ADO en vervolgens een zuur verlies tegen Heerenveen. Spits en aanvoerder Katja Snoeijs is al haast een fenomeen want ze heeft alweer meer dan de helft van de productie op zich genomen. Het doel is top vijf en dat lijkt realistisch als de ploeg stabiel blijft.

Achilles 29
Achilles speelt na een leerzaam afgelopen seizoen nu meer realistisch. Dat zag je vanaf de eerste competitiewedstrijd waarin Achilles het Ajax moeilijk maakte. De ploeg speelt vaak naar zijn mogelijkheden, en heeft met een betere organisatie al meer punten dan verwacht. Positieve uitschieter is de dynamische middenvelder Melanie Bross. Top vijf zal lastig worden maar Achilles laat groei zien en is inmiddels een volwaardige deelnemer aan de Eredivisie vrouwen.

SC Heerenveen
De ploeg uit Heerenveen heeft na afgelopen seizoen waar het experimenteerde met “aankopen” van buitenaf zich nu weer volledig op haar regio gericht. En met succes. Het elftal heeft een goede uitsraling naar buiten toe en een sterk regionaal karakter. Ook hier een trainer,  die zijn elftal naar de mogelijkheden laat spelen. Met Fenna Kalma heeft Heerenveen weer een groeibriljant in huis. Kalma is een typische spits onderkoeld en vastberaden. Zo speelt de pLoeg ook haar punten bij elkaar.

PSV
Ondanks dat PSV te maken heeft gehad met een blessuregolf van dragende speelsters lijkt het af en toe  toe wat te vrijblijvend in het veld. Met nieuwe aankopen hoopt PSV aan te sluiten in de play offs en dan echt een rol van betekenis te gaan spelen. PSV kan nog te weinig dwngend zijn en speelt vaker wat te afwachtend. We zijn sceptisch maar zeker benieuwd naar de tweede seizoenshelft.

ADO Den Haag
ADO Den Haag heeft dit jaar geinvesteerd in ervaring in de verdediging. Afgelopen seizoen was het soms wat te onrustig en dat moest er dit seizoen uit. Dat lukt aardig en Arend Regeer mist allen nog een echte afmaker in zijn ploeg. Het middenveld is wel zeer attractief met Nadine Noordam en Victoria Pelova als fijne exponenten. Benieuwd of Den Haag de top 2 kan aanvallen.

AFC Ajax
De Ajax vrouwen staan virtueel nog aan kop met een wedstrijd minder. De titelverdediger speelt weliswaar elke week in een gewijzigde samenstelling al dan niet noodgedwongen. Benieuwd of dat Ajax gaat opbreken na de winterstop of dat Benno Nihom zijn ideale elf op het trainingskamp in Spanje gevonden heeft. Ajax heeft by far de sterkste verdediging in de Eredivisie in huis. Dat blok achteraan is het fundament voor de overwinningen so far. Als Ajax zijn aanvallende intenties nog wat beter ten uitvoer kan laten komen is het de te kloppen ploeg dit seizoen.

FC Twente
Coach Tommy Stroot verzamelde zowel in zijn staf als met Sherida Spitse op het veld meer ervaring om zich heen voor dit seizoen. Het lijkt ondanks het vertrek van bepalende speelsters vooraf aan het seizoen toch wat flitsender dit seizoen. Na het vertrek van Spitse zal er wat gesleuteld gaan worden aan de hierarchie en samenstelling binnen het team. Benieuwd hoe dat uitpakt maar Twente steekt er met Ajax qua stabiliteit en ervaring wel bovenuit.