post

Nederland wint met 4 – 1 van Slovenië

In de basisopstelling één wijziging ten opzichte van de vorige wedstrijd: Liza van der Most speelt in plaats van Desiree van Lunteren, Volgens de coach Sarina Wiegman heeft Liza het erg goed gedaan tijdens haar invalbeurten en op de training, dus verdient ze deze basisplaats.

Vivianne Miedema in gesprek met Sarina Wiegman, tijdens de warming-up

In een goed gevulde Gelredome, met ruim 24.000 toeschouwers, trapt het Nederlands elftal af voor de EK kwalificatiewedstrijd tegen Slovenië. Nederland speelt veel op de helft van Slovenië. Er komen een paar kleine kansen, maar het gaat nog niet vol gas bij Nederland. Slovenië verdedigt met veel speelsters achterin, maar ze zetten ook druk op het middenveld om kansen te creëren. in de 10e minuut van de wedstrijd is het bijna Vivianne Miedema die weet te scoren, na een prachtige pass van Dominique Bloodworth. Ze kan net niet bij de bal. Deze fraaie actie wordt afgewisseld met slordige en riskante passes en Nederland weet de combinaties nog niet met elkaar goed te vinden.

Daniëlle van de Donk in gevecht met Kaja Erzen (die de 0-1 scoort)

Nederland is vooral op het middenveld aanvallend nog niet goed in vorm. Van de Donk en Groenen sluiten niet goed aan of spelen zich niet vrij en Slovenië komt er een paar keer gevaarlijk uit. In de 30e minuut van de wedstrijd volgt er een vrije trap voor Slovenië. Aanvoerdster Mateja Zver neemt de vrije trap, die niet door de Nederlandse verdediging goed wordt verwerkt en het is Kaja Erzen die plots de bal vrij voor het intikken heeft: 0 -1 voor Slovenië!

Daniëlle van de Donk strijdend op het middenveld

Nederland moet nu komen om snel de gelijkmaker te scoren. Na een goede actie van Shanice van de Sanden op rechts die de bal voorgeeft op Groenen, is het een penalty voor Nederland, nadat Jackie Groenen werd geduwd in het strafschopgebied. Sherida Spitse achter de bal voor de strafschop en het is 1-1 binnen 2 minuten tijd na de 0 -1! De keepster van Slovenië Zala Mersnik zat er nog wel goed bij. Nederland gaat vanaf dat moment meer gas geven, maar weet niet te scoren meer in de eerste helft. Ruststand 1 -1 .

Spitse scoort uit een penalty de 1-1

De start van de tweede helft is ongewijzigd. Nederland speelt een stuk beter, ze weten elkaar makkelijker te vinden. Merel van Dongen schuift verder door naar voren aan de linkerkant en in de 52e minuut is er weer een penalty voor Nederland, na een overtreding op Vivianne Miedema. Spitse achter de bal en weer overtuigend ingeschoten: 2-1! Het publiek gaat er vol achter staan en Nederland geeft vol gas, met onder andere een prachtige actie van Miedema, die draait van 3 speelsters weg en geeft voor, helaas niemand die er tegenaan loopt. In de 58e minuut een hoekschop voor Nederland, Spitse neemt de hoekschop en Vivianne Miedema kopt de bal erin, 3-1 voor Nederland. Het kan niet meer mis gaan voor Nederland.

De hoekschop waaruit de 3-1 valt

in de 63e minuut een wissel. Van der Most gaat er af. Desiree van Lunteren komt erin. Dan een mooie aanval van Van Dongen op Van de Sanden, die haalt de achterlijn en geeft mooi voor op Miedema, ze kapt een paar speelsters van Slovenië uit en weet zeer fraai te scoren: 4-1!

Vivianne Miedema scoort de 4-1

in de 69 e minuut komt Lineth Beerensteyn erin voor Van de Sanden. Nederland speelt vrijuit. Jackie Groenen weet bijna nog de 5-1 te scoren met een vlammend schot onderkant lat, die er net niet in gaat. Kika van Es komt er in de 78e minuut in voor Merel van Dongen en Nederland speelt de bal lekker rond. Na een wat slordige eerste helft is de tweede helft weer een genot om naar te kijken hoe dit Nederlands elftal speelt. Nederland heeft nu 18 punten uit 6 wedstrijden en een doelsaldo van +25. In april 2020 is de eerstvolgende EK-kwalificatiewedstrijd pas weer, maar men mag er vanuit gaan dat het Nederlands elftal zich gaat plaatsen voor het EK.