post

Nederland – Turkije (3-0)

Dinsdag 3 september 2019 speelt het Nederlands elftal in een vrijwel uitverkocht  Abe Lenstra Stadion, Heerenveen, de EK kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. (21.500 toeschouwers)

Voorafgaand de wedstrijd wordt Vivianne Miedema door Manon Melis gehuldigd als all time topscorer.

Ook Sarina Wiegman en Jill Roord krijgen een eervolle vermelding. Voor beide is het hun vijftigste interland. Er zijn een paar wijzigingen in de opstelling t.o.v. de vorige wedstrijd. Dominique Bloodworth speelt nu linksachter en Van der Gragt linkscentraal, dat betekent dat Merel van Dongen op de bank begint. Voorin vervangt Jill Roord Lieke Martens en Lineth Beerensteyn vervangt Vivianne Miedema. Lieke en Vivianne hebben beide nog een blessure. Shanice van de Sanden start in de basis.

Nederland gaat vanaf minuut 1 voortvarend van start met een goede kans voor Beerensteyn. Er wordt veel druk gezet, maar soms is er ook balverlies en is het tempo nog een beetje traag. Nederland zoekt in de korte ruimte de aanval. Danielle van Van de Donk komt vaak goed door en haar schot op doel stuitert onderkant van de lat er weer uit.

Er volgt een hoekschop in de 13e minuut van de wedstrijd en het is meteen raak! 1-0 voor Nederland, door een fraaie kopbal van Stefanie van der Gragt, nadat ook de keepster van Turkije volledig mis zit. Er heerst een mooi sfeertje in het stadion, de toeschouwers zwaaien met lampjes van hun mobiel. Ook de 165 Turkse supporters laten wat van hun horen. Vrije trap Turkije in de 27e minuut, net voor het strafschopgebied van Nederland, maar het schot vliegt recht in de handen van Van Veenendaal. Het is de eerste keer dat zij moet optreden. Het tempo is nog aan de lage kant in de eerste helft. Jill Roord wisselt regelmatig van plek, soms komt Bloodworth mee naar voren of wisselt ze van plek met Van de Donk, maar ze creëert ook veel kansen. Nederland is soms slordig in de aanname en bij het doorpasen. Zodra dat beter gaat, dan komen de echte kansen en doelpunten en met een stand van 1-0 gaan ze rusten.

Tweede helft is ongewijzigd van start gegaan.en oogt meteen vol energie! Al snel volgt een schot op doel van Spitse, via de keepster wordt het een hoekschop. Spitse met de hoekschop en bijna is daar weer Van der Gragt met een kopbal, die de keepster van Turkije weg tikt. Even later Jackie Groenen met een prachtige actie, maar ze schiet helaas over. De kansen komen nu steeds meer voor de Oranje Leeuwinnen.

Dan in de 54e minuut volgt een geweldige pass van achteruit door Spitse richting het doel van Turkije en Danielle van de Donk schiet met een boogje over de keepster heen… Goal! 2-0 voor Nederland.

Shanice Van de Sanden moet even behandeld worden buiten het veld, na een ongelukkige botsing met de Turkse Keepster en de doelpaal en na een paar minuten geprobeerd te hebben, valt ze geblesseerd uit. Ze wordt vervangen door Victoria Pelova in de 66e minuut. Daarna een vrije trap voor Nederland. Jill Roord neemt de vrije trap en schiet in de handen van de Turkse keepster. Pelova speelt in de spits en Beerensteyn rechtsvoor. Goede actie van Beerensteyn op rechts en ze versiert een hoekschop in de 71e minuut. Bijna was daar weer Van der Gragt met een kopbal en vlak daarna Groenen met een gevaarlijk schot in de 74e minuut. Meteen daarna speelt Pelova zich mooi vrij en met een schot op goal bijna raak. Er volgt nog een wissel bij Nederland. Dekker gaat eraf en Merel van Dongen komt erin. Dan als Lineth Beerensteyn onderuit wordt gehaald volgt een penalty in de 83e minuut. Spitse aan de bal en ze scoort de 3-0. In de laatste paar minuten volgt nog een wissel bij Nederland: Lynn Wilms komt erin voor Van Lunteren en beleefd haar debuut en zo wint Nederland met 3-0.

Verslag: René Thepass, foto’s: Ann Mor