Wim van der Wal wil speelsters “Bewust bekwaam” maken

Het is inmiddels al een jaar geleden dat de Oranje Leeuwinnen in eigen land de finale van het Europees Kampioenschap voetbal wonnen. Sindsdien is de gemiddelde Nederlander gaan inzien dat vrouwenvoetbal er toe doet.
Ook PEC Zwolle Vrouwen wil meegroeien en talentvolle jonge meiden de kans geven zich in de Eredivisie Vrouwen te ontwikkelen.

Het voorbije seizoen was er eentje om nog eens aan terug te denken.
Voor het eerst in de clubhistorie slaagde PEC Zwolle Vrouwen er in om de kampioenspoule van de Ere- divisie Vrouwen te bereiken, achter FC Twente Vrouwen en Ajax Vrouwen. Waar het jaren- lang onderin de BeNeLeague en later Eredivisie dobberde, slaagde het team er het afgelopen seizoen in een rol van betekenis te kunnen spelen. Eindverantwoordelijke daarin was trainer/coach Wim van der Wal, die ook dit seizoen weer voor de groep zal staan. Van der Wal: ,,In grote lijnen ben ik tevreden over het afgelopen jaar. We hebben iets unieks gepresteerd, anderzijds speelden we ook veel wedstrijden waarin meer te halen viel. Speelsters moeten voor komend seizoen nog meer in zichzelf investeren om weer een stapje verder te komen. De huidige, veelal jeugdige selectie, zal in de wedstrijden van onbewust onbekwaam, naar bewust bekwaam moeten.”

Wim van der Wal trainer/coach PEC Zwolle vrouwen
                    FOTO: Johan Wolff

Daarnaast was er ook het persoonlijke succes van Esmee de Graaf. De aanvoerster werd opgeroepen om voor Oranje te spelen en maakte op de Algarve Cup in Portugal haar debuut in het team van bondscoach Sarina Wiegman.
Net als haar teamgenoten bij Oranje kon een volgende stap niet uitblijven. Deze zomer vertrok de aanvalster uit Bunschoten- Spakenburg naar Londen, om daar als fulltime prof te gaan spelen voor West Ham United. ,,Voor PEC Zwolle is het jammer, maar dit proces is herkenbaar. Het is heel mooi voor Esmee, al moet ze in Engeland meer ontwikkelingsstappen maken.”

   (L-R) Kim van Velzen of SC Heerenveen, Esmee de Graaf of PEC Zwolle
                            FOTO: Johan Wolff

PEC Zwolle Vrouwen heeft aan het begin van het seizoen veel nieuwe gezichten. De nestor van de ploeg, Abby Holmes, keerde terug naar Engeland. Suzanne Giesen, Stephanie Bukovec en Sharon Bruinenberg vonden een nieuwe club. Nadja Olthuis, Joos van Os en Pascalle Tang beëindigden hun loopbaan. Gelukkig werden er ook contracten verlengd van onder meer de ervaren speelsters Yvette van Daelen en Babiche Roof, werden spits Bonita Theunissen en keepster Nienke Olthof aangetrokken en maakte een vijftal speelsters (Leonie Vliek, Lotte Morsink Moon Pondes , Tirsa Postma en Kely Pruim) de stap vanuit Jong PEC Zwolle Vrouwen naar de hoofdselectie, waar Shanel Smid en Jeslin Niens dat al eerder deden.

 (L-R) Kim van Velzen of SC Heerenveen, Siobhan Mary Mcdonough of PEC Zwolle
                                            FOTO: Johan Wolff

,,Wij streven naar een team met regionale inbreng. Met enkele uitschieters uit een ruimere regio. Het is mooi als het ons lukt die speelsters binnenboord te houden. Daarnaast hebben we ook enkele buitenlandse speelsters. Abby was vorig seizoen een morele leider binnen en buiten de lijnen. Zij is nu weg, maar we hebben Siobhan McDonough nog en er komt binnenkort nog een Amerikaanse.” Het gat naar landskampioen Ajax Vrouwen, waartegen PEC Zwolle Vrouwen op 7 september in Amsterdam het seizoen aftrapt, is volgens Van der Wal nog enorm. En ook FC Twente Vrouwen loopt nog voor op de Blauwvingers, maar samen met sc Heeren- veen Vrouwen, PSV Vrouwen en ADO Den Haag Vrouwen zal het team van Van der Wal komend seizoen de strijd weer moeten aangaan voor de play-offs. ,,Ajax maakt financieel gezien weer een stap. Die club ontwikkelt zich nog verder door. Wij zitten financieel ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar, maar zullen toch meer moeten laten zien. Dan kom je weer bij het bewust bekwaam worden uit. Daarnaast gaan alle stafleden vanuit hun rol een belangrijkere begeleiding naar de individuele speelsters invullen. Vorig jaar verloren we nog wel eens in de slotfase een duel. Dit seizoen moeten we die wedstrijden leren uitspelen.”

Bron: PEC Zwolle krant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.