EEN ECHTE BEKER FINALE IN SPAKENBURG

Een echte bekerfinale

De KNVB Bekerfinale vrouwen met als prachtig affiche: Ajax Vrouwen – PSV Vrouwen.
Dit keer is de locatie in Bunschoten-Spakenburg bij vv IJsselmeervogels. Gezegd moet worden dat het
wel iets heeft qua sfeer, bij een amateurvereniging een bekerfinale houden. Alles binnen het stadion
was uiteraard prima geregeld. Bijna uitverkocht stadion. Maar buiten het stadion om was het een kleine
parkeerchaos met veel te weinig parkeergelegenheden.

De wedstrijd begon meteen goed van start. PSV startte geweldig en Ajax had moeite daarmee, speelde
heel rommelig en probeerde vat op de wedstrijd te krijgen. De lukte niet goed, want al binnen 2
minuten na de eerste hoekschop van PSV tikte Akkerman prachtig de bal in de hoek van de goal binnen,
nadat Lize Kop de doelvrouw van Ajax zich daar een beetje over verkeek. Helaas, de scheidsrechter Lizzy
van der Helm, oordeelde dat het een onreglementair doelpunt was en keurde de goal af.

Ajax was wakker geschrokken en zette steeds meer druk, maar PSV bleef fel op de bal en met de
aanmoediging van een flinke groep PSV fans, kwamen de kansen voor PSV. Maar het “gouden”
verdedigings duo: Stefanie van der Gragt en Merel van dongen, wiste elke aanval tegen te houden. Ook
met Nicky van den Abbeele en Davina Philtjens zat het goed dicht achterin.

Gedurende de 1e helft probeerde Ajax steeds meer naar voren te spelen. Een flink gevecht speelde zich
af op het middenveld. Ajax had grote moeite daardoor heen te komen. Maar toch lukte het bij de eerste
hoekschop van Ajax. Merel van Dongen nam de hoekschop en wie anders dan Stefanie van der Gragt
kopte de 1-0 binnen, vanaf dat moment nam Ajax het initiatief verder en met prachtige aanvallen aan de
flanken bij vooral de goed doorgekomen Lisa van der Most, wist Ajax veel druk te zetten en raakte
Inessa kaagman de lat. Angela Christ was gewaarschuwd. In de minuut was het Merel van Dongen die
vrij kon doorlopen aan de linkerkant en een supergave cross-pass gaf op de vrij doorgelopen Inessa
kaagman, ze nam de bal geweldig aan en schoot zeer beheersd de bal in. 2-0 voor Ajax en een enorme
feestvreugde barste los.

PSV raakte wat gefrustreerd, ook doordat de scheidsrechter niet altijd even consequent floot, en ze
gooide er de beuk in om alsnog voor de rust de aansluitingstreffer te scoren. Vlak voor rust vond er nog
een opstootje plaats… een echte bekerwedstrijd!

Na de rust was het van beide kanten niet al te best. Maar nadat Nebosja, de coach van PSV, Vanessa
Suzanna had ingebracht die tegenover Philtjes kwam te spelen, draaide de kansen naar PSV toe. PSV
bleef vol op de aanval spelen met soms gave combinaties en de mooiste kwam voor Suzanna, ze plukte
de bal die ze kreeg uit de lucht en haalde snoeihard uit en jaagde de bal randje strafschopgebied de
kruising in: 2-1! Het publiek ging los, want er was met een half uurtje te spelen nog van alles mogelijk!

Ajax speelde zenuwachtig en PSV ging vol nu voor de gelijkmaker, weer was met name van de Gragt en
ook van Dongen ijzersterk in het verdedigen. Soms ging het er hard aan toe, vooral toen Philtjens er
hard in ging bij Suzanna die op haar beurt ook van zich afbeet. Weer voglde er een opstootje op het veld
en het publiek ging zich ook mee bemoeien. Beide speelsters kregen geel.

Een van de beste speelsters aan de kant van PSV, Kristina Erman, was uiteindelijk heel ongelukkig. Een
bal aan de zijkant van Van der Most werd het strafschopgebied in geslingerd en Erman verwerkte de bal
niet goed en schoot zo onbedoeld in eigen doel. 10 minuten voor tijd: 3-1 voor Ajax. Daarna probeerde PSV nog wel
van alles om toch te kunnen scoren, maar het mocht niet niet zo zijn. Ajax had gewonnen en de
Dennenappel mocht mee naar Amsterdam. PSV was zeker niet de mindere ploeg, maar de individuele
klasse van een aantal speelsters van Ajax gaf de doorslag. Voor de neutrale kijker een echte bekerfinale.

Verslag : Rene Thepas
Foto’s : Henk Dil