A+ R A-

Oranje Leeuwinnen zijn de pioniers 2.0

2017 was voor de Oranje Leeuwinnen een fantastisch jaar. Met het winnen van de Europese titel zorgde de Leeuwinnen voor een verdere doorbraak in eigen land van het vrouwen en meidenvoetbal. In de rij van prijzen, huldigingen en ander eerbetoon wonnen de Leeuwinnen deze week de aanmoedigingsprijs van de Joke Smitprijs. Hiermee onderstrepen de Oranje Leeuwinnen de rol van pioniers 2.0 in de voortgaande acceptatie en ontwikkeling van het vrouwen en meidenvoetbal in Nederland.

Rolmodellen
Als je denkt aan pioniers hebben we in Nederland natuurlijk verschillende rolmodellen gehad vanaf de eerste wedstrijd van de elite groep vrouwen in 1971 tot aan de nieuwe heldinnen die afgelopen zomer zijn opgestaan. Zonder te veel aan “name dropping” te willen doen denken we toch al gauw door de jaren heen aan de bekende namen als Vera Pauw, Hesterine de Reus, Marleen Molenaar of Priscilla Janssens.
Maar ook in de afgelopen jaren waren er nog meer mensen, vooral vrouwen, onafgebroken bezig het vrouwenvoetbal te ontwikkelen, promoten en te ondersteunen. Ieder in zijn eigen rol en specialisme: Daphne Koster, Mary Kok Willemsen, Leonne Stenler, Shona Shukrula, Leonie Blokhuis en Anouk Hoogendijk dragen de laatste jaren allemaal op hun eigen manier bij aan het groter maken van het vrouwen en meidenvoetbal.

Lees meer...

Vivianne Miedema versus Johan Derksen 1-0

Het vrouwenvoetbal wordt stapje voor stapje meer volwassen. In de kantlijn van alle ontwikkelingen die ten goede komen aan de groei van het vrouwen en meidenvoetbal ontstaan er soms interessante inzichten. Zo was er deze week de suggestie van de nieuwe minister voor sport Bruno Bruins om met de KNVB in discussie te gaan over meer gelijkheid in de vergoedingen voor mannen en vrouwen in de voetbalsport. Een nobel streven waarbij er natuurlijk een groot verschil is tussen het belonen van de Oranje Leeuwinnen die voor hun land en via de KNVB spelen en de speelsters die spelen in de Eredivisie vrouwen.

Lees meer...

De kolkende Grolsch Veste

Dit voetbaljaar was het moment van de wervelende Oranje Leeuwinnen. Shanice van de Sanden, Lieke Martens en Sherida Spitse als uitblinkers op een zinderend strijdtoneel. Een land in de greep van de revelatie, mensen op straat met vlaggen en een stadion gevuld met driftig juichende voetbalfamilies.

Op weg naar de finale droegen de vrouwen het Nederlands elftal trainingspak.

Lees meer...

Benno Nihom zakt voor eerste examen

Ajax mocht vooraf trots zijn op hun eerste UEFA Women’s Champions League deelname dit seizoen.
Na vijf jaar keihard werken was er afgelopen seizoen het kampioenschap, plus de KNVB Beker winst, met deelname aan het kampioenenbal als grootste beloning. Trainer Benno Nihom was als assistent mede grondlegger van het succes en staat dit jaar voor het eerst als hoofdcoach voor de groep. Tijdens de zomer verklaarde hij al eens dat er bij Ajax altijd druk ligt. 

“Bij een club als Ajax moet je altijd winnen”. 
En daar leek met een aardige loting tegen het Italiaanse Brescia best wel een gerede kans op. Brescia is al jaren een team wat in het Italiaanse voetbal de boventoon voert maar in Europa geen hoogvlieger lijkt. 

Lees meer...

Benno Nihom en Ajax staan voor grootse uitdaging bij Ajax vrouwen

Afgelopen weekend startte de Eredivisie voor vrouwen. Na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Achilles ’29 liep Ajax coach Benno Nihom stralend over het veld. Hij omhelsde zijn stafleden en deinsde even mee op de klanken van de hit van John de Bever “Je krijgt die lach niet van mijn gezicht”. En die lach bleef waarschijnlijk nog wel een tijdje aanwezig want Nihom was uiteraard blij en opgelucht tegelijk.


Na vijf jaar vrouwenvoetbal bij Ajax werd er afgelopen seizoen geoogst met het winnen van de KNVB beker en de titel. Na een lange aanloopperiode van kneden en boetseren werd het begeleidingsteam onder leiding van manager Marleen Molenaar en trainer Ed Engelkes eindelijk beloond. Dit seizoen is het tijd voor een nieuw hoofdstuk met als voorlopig hoogtepunt de eerste deelname aan de Champions League.   

Lees meer...