A+ R A-

Benno Nihom zakt voor eerste examen

Ajax mocht vooraf trots zijn op hun eerste UEFA Women’s Champions League deelname dit seizoen.
Na vijf jaar keihard werken was er afgelopen seizoen het kampioenschap, plus de KNVB Beker winst, met deelname aan het kampioenenbal als grootste beloning. Trainer Benno Nihom was als assistent mede grondlegger van het succes en staat dit jaar voor het eerst als hoofdcoach voor de groep. Tijdens de zomer verklaarde hij al eens dat er bij Ajax altijd druk ligt. 

“Bij een club als Ajax moet je altijd winnen”. 
En daar leek met een aardige loting tegen het Italiaanse Brescia best wel een gerede kans op. Brescia is al jaren een team wat in het Italiaanse voetbal de boventoon voert maar in Europa geen hoogvlieger lijkt. 

Lees meer...

De kolkende Grolsch Veste

Dit voetbaljaar was het moment van de wervelende Oranje Leeuwinnen. Shanice van de Sanden, Lieke Martens en Sherida Spitse als uitblinkers op een zinderend strijdtoneel. Een land in de greep van de revelatie, mensen op straat met vlaggen en een stadion gevuld met driftig juichende voetbalfamilies.

Op weg naar de finale droegen de vrouwen het Nederlands elftal trainingspak.

Lees meer...

Fifty Fifty

Vanavond is het tijd voor de nu al veelbesproken wedstrijd tegen Engeland. De halve finale van WEURO 2017 waar naar uitgekeken wordt. Niet alleen door vrouwenvoetbalfans maar het lijkt erop dat zowaar het hele land meeleeft, natuurlijk voorgedaan door onze koning zelf tijdens Nederland-Noorwegen. Fantastische kijkcijfers, brede aandacht in de media en vooral een Oranje elftal met een goede vibe en een positieve spelopvatting.

De teams sloten allebei de groepsfase af met 9 punten. Beide landen zitten na het winnen van de kwartfinale volledig in het momentum. Ze barsten allebei van het zelfvertrouwen. Engeland is op basis van de Fifa ranking nog favoriet. Het wordt een clash tussen het 4-4-2, het powervoetbal van Engeland, en het 4-3-3 met meer verzorgd en dwingend spel van de Oranje Leeuwinnen.

Lees meer...

Benno Nihom en Ajax staan voor grootse uitdaging bij Ajax vrouwen

Afgelopen weekend startte de Eredivisie voor vrouwen. Na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Achilles ’29 liep Ajax coach Benno Nihom stralend over het veld. Hij omhelsde zijn stafleden en deinsde even mee op de klanken van de hit van John de Bever “Je krijgt die lach niet van mijn gezicht”. En die lach bleef waarschijnlijk nog wel een tijdje aanwezig want Nihom was uiteraard blij en opgelucht tegelijk.


Na vijf jaar vrouwenvoetbal bij Ajax werd er afgelopen seizoen geoogst met het winnen van de KNVB beker en de titel. Na een lange aanloopperiode van kneden en boetseren werd het begeleidingsteam onder leiding van manager Marleen Molenaar en trainer Ed Engelkes eindelijk beloond. Dit seizoen is het tijd voor een nieuw hoofdstuk met als voorlopig hoogtepunt de eerste deelname aan de Champions League.   

Lees meer...

Voorspellen

Veel mensen reageerden deze week verbaasd. “Ben jij op vakantie?”. Tijdens #onsEK?. Man, jij moet toch elke dag in een stadion zitten?. Feestend rondhangen in een fanzone?. Of als voetbalschrijvert mee praten op de bank bij #EKDaily?

Maar nee dus. Op vakantie in het land van het vrouwenvoetbal, Duitsland.
En ook daar schijnt het te leven. Ahum, dat valt op het eerste gezicht dus wat tegen.

Je ziet hier nog wel veel meer kids in voetbalpakjes rondlopen (iets voor een nieuwe column), in de grote stad vond ik een soort van fanzone, en ik raakte deze week 1 keer  verstrikt in een discussie over meidenvoetbal, maar dat was met een Nederlander. Maar van een EK sfeer is hier verder niets te merken.

Lees meer...