A+ R A-

Oranjevrouwen verkozen tot Sportploeg van het Jaar

Het kan niet op voor de OranjeLeeuwinnen dit jaar! Na de EK-titel in eigen land zijn ze vanavond, dinsdag 19 december, ook verkozen tot Sportploeg van het Jaar. Bij het NOS | NOC*NSF Sportgala in de RAI in Amsterdam kregen de Leeuwinnen de voorkeur boven de hockeymannen en de shorttrack aflossingsploeg (mannen).

De OranjeLeeuwinnen brachten deze zomer onverwacht hun eigen sprookje tot leven. In eigen land werden zij voor het eerst in de historie Europees kampioen. De stadions waren keer op keer uitverkocht en meer dan vier miljoen tv-kijkers zagen hoe Oranje zondag 6 augustus in Enschede in een zinderende finale Denemarken versloeg: 4-2. Een dag later werd de ploeg groots gehuldigd in de Utrechtse binnenstad.

WINNAAR VAN DE JAAP EDEN AWARD - SPORTPLOEG VAN HET JAAR !


Sportploeg van het Jaar

De OranjeLeeuwinnen versloegen in de categorie Sportploeg van het Jaar, het Nederlands hockeyelftal (mannen) en de shorttrack aflossingsploeg (mannen). De hockeyers werden in augustus, net als de Oranjevrouwen, Europees kampioen in eigen land. De aflossingsploeg werd kampioen bij zowel het EK als het WK.

De titel Sportploeg van het jaar wordt sinds 1968 jaarlijs toegekend. Het was de veertiende keer dat een voetbalteam de prestigieuze Jaap Eden won. Het Nederlands mannenelftal was vijf keer de winnaar van het bronzen beeldje: in 1974, 1978, 1988, 2010 en 2014.


Vlak voor de live tv-uitzending van het Sportgala werd er gestemd op Sportploeg van het Jaar. Genodigde topsporters en vakjuryleden brachten hun stem uit op de sporters. De stemmen van de sporters telden voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden stonden voor de overige vijftig procent.


Lieke Martens

Tijdens het Sportgala was er ook een prijs voor Lieke Martens. Ze werd gekozen tot Zappsporter van het Jaar; een categorie waar kinderen op konden stemmen. In een eerste reactie zei ze 'blij te zijn om met het team meisjes en ook jongens te kunnen inspireren'.

De Oranjevrouwen vielen eerder dit jaar internationaal al volop in de prijzen. Lieke Martens werd gekozen tot Europees én Wereldvoetbalster van het Jaar. Zij behoorde ook tot de shortlist voor de categorie Sportvrouw van het jaar, maar werd niet genomineerd voor een Jaap Eden.

Bron tekst www.onsoranje.nl