A+ R A-

Vivianne Miedema versus Johan Derksen 1-0

Het vrouwenvoetbal wordt stapje voor stapje meer volwassen. In de kantlijn van alle ontwikkelingen die ten goede komen aan de groei van het vrouwen en meidenvoetbal ontstaan er soms interessante inzichten. Zo was er deze week de suggestie van de nieuwe minister voor sport Bruno Bruins om met de KNVB in discussie te gaan over meer gelijkheid in de vergoedingen voor mannen en vrouwen in de voetbalsport. Een nobel streven waarbij er natuurlijk een groot verschil is tussen het belonen van de Oranje Leeuwinnen die voor hun land en via de KNVB spelen en de speelsters die spelen in de Eredivisie vrouwen.


Het succes van de Oranje Leeuwinnen schreeuwt om een beter beloningssysteem voor internationals. De VVCS is in onderhandeling met de KNVB voor een beter premiestelsel rond de interlands en Vivianne Miedema onderstreepte afgelopen week de noodzaak voor een nieuwe en verbeterde beloningsovereenkomst in een mooi interview in the Guardian. Miedema sprak over de gemiste kansen van de Oranje mannen, de ongelijke strijd die meisjes soms moeten leveren in hun sportbeleving en haar hunkering naar meer successen.


Miedema is een van de uithangborden van de Oranje Leeuwinnen en staat voor haar sport die nog steeds groeit. Na de puike prestaties afgelopen zomer zal het pleidooi voor een betere beloning zeker door de KNVB worden ingezien. Meer goede prestaties op de volgende twee grote toernooien, het WK en de Olympische spelen zullen het ideale vliegwiel zijn voor nog meer ontwikkelingen in de breedte en in de nationale top van het vrouwenvoetbal.


Gelijke betalingen aan speelsters in de Eredivisie t.o.v de mannen zullen waarschijnlijk nog lang achterblijven. Dat is ook een zaak van clubs, sponsors, toeschouwers en de onmisbare aandacht van de media. De groei gaat met kleine stapjes en komt ook niet vanzelf in een stroomversnelling, maar de Oranje Leeuwinnen zijn wel de katalysator en alleen al om die reden moeten de vrouwen beter beloond worden. Het interview in the Guardian was voor voetbalfossiel Johan Derksen de reden om een frontale aanval te openen op Vivianne Miedema. In een zwakke column op RTV Drenthe en later bij Voetbal Inside beledigt hij iedereen die de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal een warm hart toedraagt. Daarnaast spreekt hij over de Oranje Leeuwinnen als een luchtballon, maar Johan Derksen gaat volledig voorbij aan de voortdurende opmars van het vrouwen en meidenvoetbal. Miedema is voor veel meisjes een rolmodel en laat zich op jonge leeftijd al heel eerlijk en volwassen uit over allerlei zaken. maar Derksen als hoeder van het mannenbolwerk Voetbal Inside slaat de plank volledig mis door “meisje Miedema”zeer negatief en onterecht weg te zetten als een zeurkous. Vivianne Miedema – Johan Derksen 1-0