A+ R A-

Benno Nihom zakt voor eerste examen

Ajax mocht vooraf trots zijn op hun eerste UEFA Women’s Champions League deelname dit seizoen.
Na vijf jaar keihard werken was er afgelopen seizoen het kampioenschap, plus de KNVB Beker winst, met deelname aan het kampioenenbal als grootste beloning. Trainer Benno Nihom was als assistent mede grondlegger van het succes en staat dit jaar voor het eerst als hoofdcoach voor de groep. Tijdens de zomer verklaarde hij al eens dat er bij Ajax altijd druk ligt. 

“Bij een club als Ajax moet je altijd winnen”. 
En daar leek met een aardige loting tegen het Italiaanse Brescia best wel een gerede kans op. Brescia is al jaren een team wat in het Italiaanse voetbal de boventoon voert maar in Europa geen hoogvlieger lijkt. 

Uiteraard was Ajax trots dat ze de Champions Legeau bereikt hadden, maar mocht er nu in oktober meer worden verwacht? Ajax was geen duidelijke favoriet maar de manier waarop Ajax uiteindelijk ten onder ging over twee wedstrijden was toch heel teleurstellend. Coach Benno Nihom had in de eerste 6 wedstrijden van dit seizoen geen enkele keer eenzelfde 11 speelsters het veld ingestuurd. Een voorzichtig teken dat de favoriete elf nog niet gevonden waren? In de eerste drie competitiewedstrijden naar aanloop van het belangrijke treffen was het elftal elke keer op minimaal drie plekken gewijzigd. Opvallend was dat op de achterhoede na, het middenveld en de voorhoede nog geen automatismes leken te hebben. Soms werd er met en een andere keer weer zonder buitenspeelsters gespeeld.


Op een uiterst sfeervol sportpark De Toekomst traden de Ajax vrouwen op 4 oktober aan tegen Brescia met maar één echte aanvaller (Marjolijn van den Bighelaar). Een wel erg defensief plan voor Ajax begrippen. Toen na 21 minuten Van de Bighelaar met direct rood moest vertrekken was het vooral tegenhouden en kon er geen aanvallend plan meer uitgevoerd worden. Uiteindelijk was er na een actie van aanvoerder Desiree van Lunteren welke door de ingevallen Linda Bakker knap werd binnengekopt, alsnog een 1-0 zege.

De week daarna had Ajax maar één strijdplan, de kleine zege over de streep trekken met wederom maar een spits van dienst in de persoon van Linda Bakker. Waarom was er zoveel ontzag voor de Italianen? Direct na de winst in Amsterdam was de hoofdcoach al bezig met het “uit doelpunt” wat heel belangrijk is. Bij Ajax staat resultaat voorop, maar de bravoure en de aanvallende drang welke ook bij Ajax horen werden vooraf al de wedstrijd uit gecoacht. Een gemiste kans om de tweede ronde te bereiken werd door een te verdedigende houding alsnog in het tweede duel afgestraft door de Italianen. Benno Nihom zakte daarmee duidelijk voor zijn eerste examen. Gelukkig heeft hij nog tijd genoeg om zijn elftal wat te polijsten en eventueel de titel te behalen zodat hij volgend jaar op herhaling zou kunnen.


De vroege uitschakeling betekende ook dat de tweede plaats in de eindstand van de Eredivisie nog steeds geen extra Champions League ticket oplevert. Mocht Ajax de kwartfinales halen dan was in het seizoen 2018/19 een extra ticket vrijgekomen. De kampioen plaatst zich direct voor het hoofdtoernooi en de nummer twee van de Eredivisie speelt in het kwalificatie toernooi, voor een tweede team in het hoofdtoernooi.