A+ R A-

Ajax wint van het Italiaanse Brescia

Vanavond om half 8 begon de ploeg van trainer Benno Nihom tegen het Italiaanse Brescia op Sportpark De Toekomst te Amsterdam. Ajax won met 1-0 door een doelpunt van Linda Bakker in de 88e minuut en dat terwijl Ajax al vanaf de 21e minuut met 10 speelsters kwam te staan doordat Marjolijn van den Bighelaar met een direct rode kaart...

 

 

 


Ajax verslag

Bron tekst www.ajax.nl | Door Dries Govers

Ajax Vrouwen slepen overwinning uit het vuur bij CL-debuut

Na een historisch duel op Sportcomplex de Toekomst hebben de Ajax Vrouwen een 1-0-overwinning uit het vuur gesleept tegen het Italiaanse Brescia. Linda Bakker maakte het eerste Champions League-doelpunt ooit in Amsterdam. Een vroege rode kaart voor Marjolijn van den Bighelaar leek roet in het eten te gooien, maar niets was minder waar. De Amsterdammers reizen volgende week met een prima uitgangspositie af naar Italië.

Het hoofdveld van de Toekomst was woensdagavond het decor voor de eerste UEFA Women’s Champions League-wedstrijd ooit in Amsterdam. Door in het kwalificatietoernooi drie keer te winnen zat het team van Benno Nihom in de koker voor de knock-outfase van het prestigieuze toernooi.

Tegenstander Brescia was het seizoen uitstekend begonnen. Het team van Gianpiero Piovani won de Super Cup ten koste van Fiorentina (4-1) en staat aan kop in de Serie A door winst op Bari (0-6). Vorig seizoen kwam Brescia ook uit in de Women’s Champions League. In de achtste finale werden de Italianen destijds uitgeschakeld door Fortuna Hjorring.

Italiaans recept
Brescia trad aan volgens een bekend italiaans recept. Piovani stuurde zijn team met een 3-5-2-opstelling het veld in. Nihom had de tegenstander van tevoren duidelijk goed geanalyseerd en koos voor drie centrale verdedigers. Kelly Zeeman, Merel van Dongen en Stefanie van der Gragt moesten de twee Italiaanse spitsen temmen. Liza van der Most en Davina Philtjens dienden de flanken bestrijken en Loïs Oudemast en Van den Bighelaar waren de meest vooruitgeschoven Ajacieden.

De Ajax Vrouwen kregen een warm welkom op een bomvol Sportpark de Toekomst. De vlaggetjes, altijd aanwezig bij Europees voetbal, wapperden hevig op de Bob Haarms Tribune. In de beginfase waren er geen spectaculaire momenten te noteren. Tot de 21e minuut. Van de Bighelaar werd stevig vastgehouden en probeerde zich los te rukken. Dit deed ze echter zo heftig dat scheidsrechter Lorraine Clark ingreep: rode kaart.

Wijziging van de plannen
De plannen die vooraf gemaakt waren, konden door deze rode kaart deels in de prullenbak. Nihom riep meteen zijn troepen bij elkaar om een nieuwe tactiek te bepalen. De Amsterdammers kwamen er in het restant van de 1e helft niet meer uit, maar de Italianen wisten, op 2 kansen na, ook niet enorm gevaarlijk te worden.

Ondanks het ondertal had het team van Nihom in de tweede helft met vlagen het beste van het spel. De Italianen kwamen, veelal via corners, ook in de buurt van goalie Eli Sarasola. Door de vele passie en strijd die geleverd werd aan beide kanten bleef de brilstand erg lang op het scorebord staan.

Ontlading!
Tot de 88e minuut. De Toekomst explodeerde van vreugde: na een goede actie van Van Lunteren kopte invaller Linda Bakker de Ajax Vrouwen op voorsprong! Door deze late treffer reist Ajax volgende week met een gunstige marge af naar Brescia.

 

Verslag

Door Luc Calleeuw

Verdiende winst na 70 minuten met tien in een fel bekampte maar voetbaltechnisch weinig hoogstaande partij.

De eerste Women Champions League wedstrijd van de AFC Ajax vrouwen ooit, gaat (toch) door op Sportpark De Toekomst. Allemaal net een beetje anders dan bij een gewone kompetitie wedstrijd in de Ere Divisie. Over de lottrekking in deze 32ste finales kan niet echt geklaagd worden, is mits een goede dag doenbaar. Enige grote verschil is misschien de ervaring met deze wedstrijden, maar voetballend is AFC zeker de gelijke. Meer pers, ruime belangstelling, meer dan 2000 kaarten in voorverkoop. De partij wordt op het hoofd terrein gespeeld, gras, dat is een noodzaak bij deze UEFA wedstrijden. Zeker voor de Amsterdammers een aanpassing, zij zijn kunststof gewoon. Voor deze partij is een Schots viertal afgevaardigd om alles in goede banen te leiden. Brescia in een fraai blauw shirt trapt af.


De twee teams tonen het nodige respect met een lange studie ronde tot gevolgd. Pas na zeven minuten een eerste hoekschot voor het thuisteam, Lois Oudemast trapt, Marjolijn Van Den Bighelaar kopt, geen probleem voor doelvrouw Chiara Marchitelli.  Aan de overzijde kan een punter van Valentina Giacinti doelvrouw Eli Sarasola niet verontrusten (11 min). Net over het kwartier weet deze laatste ook raad met een hoge gevaarlijke voorzet van Daniela Sabatino (17 min). Drie minuten later sensatie. In een duel net voor de dug-out trekfout op Marjolijn, deze trekt zich met de armen achteruit los, opponent Monica Mendes gaat neer. De onpartijdige praat even met de vierde assistent, rood voor de Ajax spits, de actie wordt als een elleboog geïnterpreteerd (20 min).

De Amsterdammers moeten 70 minuten met een man minder verder. Hierna gaat het niveau ook zienderogen naar beneden. Op het half uur nog eens bezoekend gevaar, doelvrouw Eli bokst een schot van aanvoerster Cristiana Girelli weg.  Twee minuten later de grootste mogelijkheid uit de eerste periode. Cristiana dropt een hoge bal in de zestien, Valentina Bergamaschi legt met het hoofd af voor naamgenote Giacinti die de open kans (onbegrijpelijk) naast duwt (32 min). Hier komt AFC goed weg. Het verdere vervolg is een weinig hartverwarmende partij, veel fel uitgevochten duels, pover voetbal van beide zijden. De 0-0 ruststand zegt dan ook voldoende en is een juiste weergave.

Geen wissels tijdens de pauze.
Vrij snel een vrije trap voor Ajax na fout op Desiree van Lunteren, hoge voorzet de schuiver van Kelly Zeeman is te zwak (46 min). Lois krijgt geel voor een tweede fout op korte tijd (50 min). Even later een diepe bal richting het Brescia doel, misverstand tussen de doelvrouw en verdedigster Laura Fusetti die in botsing komen, deze laatste blijft liggen, kan na verzorging verder doen (55 min). Aan Italiaanse zijde krijgt de UK speelster Brooke Hendrix geel (57 min). De partij wordt bitsiger, de duels steeds feller bekampt. Aan inzet geen gebrek, voetbaltechnisch zien we een zwakke wedstrijd. Beide teams voeren enkele wissels door. Voor de bezoeksters komt Federica Di Criscio in de plaats van Laura Fusetti (60 min), bij Ajax dient Lucienne Reichardt (krampen) noodgedwongen het terrein te verlaten en maakt Nicky Van Den Abbeele haar Champions League debuut (63 min). Brescia dreigt even via drie opeenvolgende hoekschotten, geen echt gevaar. Hierna een mooie beweging van aanvoerster Cristiana, ze twijfelt net iets te lang om af te drukken, afleggen op Daniela Sabatino zou ook een optie geweest zijn (69 min). Nieuwe wissels hierna, bij Brescia maakt Katarzyna Daleszczyk haar opwachting voor Manuela Giugliano (71 min), voor AFC mag Linda Bakker het proberen open te breken als doublure voor Lois (74 min). Nog geen minuut later krijgt Linda al direct geel voor een fout (75 min). Tien minuten voor tijd een (te) korte terugspeelbal van Liza van der Most richting sluitstuk Eli, ei zo na zit Valentina Giacinti er tussen.

Wanneer iedereen zich lijkt verzoend te hebben met een brilscore gebeurd het dan alsnog toch. Een hoge voorzet van Desiree wordt door Linda Bakker flauwtjes gekopt, maar toch voldoende geraakt om aan de tweede paal in het doel te verdwijnen doordat keepster Chiara Marchitelli een foute inschatting maakt en aan de grond staat genageld, 1-0, 87 min. Onverwacht, maar niet onverdiend. Een beloning voor het harde labeur. Bij Ajax komt Sisca Folkertsma nog voor Inessa Kaagman (90 min). Brescia zet in blessure tijd nog eens alles op alles, probeert met power, ei zo na lukt het nog, gevaar via Valentina Giacinti, doelvrouw Eli is bij de pinken. Opluchting en dolle vreugde bij het affluiten, in moeilijke omstandigheden toch een mooie uitgangspositie bewerkstelligt. Volgende week wacht de return in Italië. Scoren daar opent heel veel perspectieven.

 

 

 


Video

Highlights Ajax-Brescia

 

 

Reporter Luc Calleeuw sprak met de volgende speelsters:

Interview met Nicky Van Den Abbeele (Ajax Amsterdam) 
Interview met Davina Philtjens (Ajax Amsterdam)


 

Interview met Cristiana Girelli (Brescia Femminile)Statistieken

Statistieken:

Wedstrijd: AJAX - BRESCIA
Datum:  woensdag 04 oktober 2017
Aanvang:  19:30 uur
Locatie: De Toekomst te Amsterdam
Betreft: 1e wedstrijd laatste 32
Ruststand:  0-0
Eindstand:  1-0
Scheidsrechter: Miss Lorraine Clark (Sco)
Assistent scheidsrechters: Miss Vikki Robertson(Sco) en Kathleen Marie Alexander (Sco)
Vierde Official: Miss Kylie Mc Mullen (Sco)
Toeschouwers: 2.400
Reporter: Luc Calleeuw ism Angela van Oijen
Fotograaf: Henk Dil  en Kin Wah Yim

Scoreverloop:
87 min 1-0 Linda Bakker

Wissels:
60 min    Frederica Di Criscio voor Laura Fusetti (Brescia)
62 min    Nicky Van Den Abbeele voor Lucienne Reichardt (Ajax Vrouwen)
71 min    Katarzyna Daleszczyk voor Manuela Giuliano (Brescia)
73 min    Linda Bakker voor Loïs Oudemast (Ajax Vrouwen)
89 min    Sisca Folkertsma voor Inessa Kaagman (Ajax Vrouwen)

Gele Kaarten:
50 min Lois Oudemast  (Ajax Vrouwen)
57 min Brooke Hendrix (Brescia)
75 min Linda Bakker (Ajax Vrouwen)

Rode Kaarten:
20 min Marjolijn Van Den Bighelaar  (Ajax Vrouwen)Opstellingen:AJAX:

Basis:
22 Eli Sarasola (GK)
02 Liza van der Most
03 Stephanie van der Gragt
04 Merel van Dongen
05 Davina Philtjens
07 Lois Oudemast (C)
08 Inessa Kaagman
10 Desiree van Lunteren
11 Marjolijn Van Den Bighelaar
16 Lucienne Reichardt
17 Kelly Zeeman
 
Bank:
01 Lize Kop (GK)
06 Sisca Folkertsma
15 Linda Bakker
19 Toni Payne
20 Nicky Van Den Abbeele
21 Ana Romero
24 Lindsey Keizerweerd

 Coach:
Benno Nihom
 


BRESCIA:

Basis:
01 Chiara Marchitelli (GK)
02 Mónica Mendes
07 Valentina Bergamaschi
09 Daniela Sabatino
10 Cristiana Girelli (C)
11 Nora Heroum
15 Brooke Hendrix
16 Laura Fusetti
19 Valentina Giacinti
21 Martina Tomaselli
23 Manuela Giugliano


Bank:
12 Camelia Ceasar (GK)
03 Paola Boglioni
04 Tecla Pettenuzzo
06 Federica Di Criscio
13 Isabel Cacciamali
17 Katarzyna Daleszczyk
18 Laura Ghisi


Coach
Gianpiero Piovani