A+ R A-

De kolkende Grolsch Veste

Dit voetbaljaar was het moment van de wervelende Oranje Leeuwinnen. Shanice van de Sanden, Lieke Martens en Sherida Spitse als uitblinkers op een zinderend strijdtoneel. Een land in de greep van de revelatie, mensen op straat met vlaggen en een stadion gevuld met driftig juichende voetbalfamilies.

Op weg naar de finale droegen de vrouwen het Nederlands elftal trainingspak.

Aanhoudend gezang door de Grolsch Veste, spanning in de spieren en gekletter van de noppen.Sarina Wiegman stond langs het veld. Haar carrière is uitgestippeld door de weg der geleidelijkheid. Slechts een klein jaar geleden verruilde zij het coachen bij Jong Sparta voor het bondscoachschap bij de Oranje vrouwen. Sarina keek, wees en liet zich adviseren. Een welhaast ogenschijnlijke rust was de kracht voor het uitblinkende elftal.

Teamspirit en automatismen als de ingeslepen patronen bij ieder winnend team. Zij weet dat, zij voelt dat, zij predikt dat. Ieder moment heeft zij de afgelopen zes maanden aangegrepen om de manier van spelen in de koppen te krijgen. Een whatsappje naar de aanvoerder Spitse, een schouderklopje voor spits Miedema en een luidkeelse brul naar de stormachtige Van de Sanden.

Anderhalf uur van de waarheid werd een hoofdstuk voor het leven. Focus op de gezichten bij de dames in de warming up. Het trainingspak van het Nederlands elftal voelde aan als een uniform van de overwinning. Lieke Martens, de vrolijk voetballende linksbuiten, genietend van aanstaande glorie. Een transfer naar FC Barcelona in haar zak, een klinkende titel in het verschiet.

Ovationeel schalde het applaus over de tribunes. Kampioenendames in aantocht. Het volkslied verliet indrukwekkend het volgepakte stadion. Schel klonk het eerste fluitsignaal, het was de aanzet tot euforie. Martens ontving de bal randje zestien. Ze kapte, ze draaide en schoot. Feilloos met haar linkerbeen, het openingsdoelpunt kletterde met een verslavend geluid na in Twente. En in de rest van het land.

Overtuigend gingen de stugge Denen over de knie. Wapens zo bekend en onnavolgbaar tegelijk. FC Liverpool-speelster Shanice van de Sanden denderde veelvuldig langs haar back. Spitse voerde aan en Miedema was wederom de ware killer. Geen speelster zoekend naar samenhang, iedereen wist wat te doen.

Het einde van de wedstrijd naderde. Uitzinnigheid kreeg de verdiende ruimte in het hoofd van Sarina Wiegman. Glimlachend balde ze haar vuist naar de speelsters op de bank. De heldinnen ontvingen het met een lach. Neuzen stonden naar dezelfde kant, doelen waren heilig. De greep naar de macht was voltooid.

Oorverdovend was het lawaai in de Grolsch Veste bij het laatste fluitsignaal. Kinderen uit Limburg, liefhebbers uit Friesland en fanatieke aanhang uit Utrecht omarmden elkaar. De dominantie was omgezet in een historische titel. Oppermachtig vloerden de dames de rest van Europa en het samenspel was de basis voor de roem.

Ze werden ondergedompeld in felicitaties, in het Nederlands elftal trainingspak. Ze werden bejubeld na de zegetocht. Ze werden toegeschreeuwd bij het liften van de beker. Ze werden gefeliciteerd door de minister-president. Ze werden op handen gedragen in een volgestroomd Utrecht. Ze werden de gezichten van een ware kampioen. Onze Oranje Leeuwinnen werden voor eeuwig op het netvlies gebrand.

Zie jij jezelf ook schitteren in zo'n oranje trainingspak, klik dan hier