A+ R A-

Benno Nihom en Ajax staan voor grootse uitdaging bij Ajax vrouwen

Afgelopen weekend startte de Eredivisie voor vrouwen. Na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Achilles ’29 liep Ajax coach Benno Nihom stralend over het veld. Hij omhelsde zijn stafleden en deinsde even mee op de klanken van de hit van John de Bever “Je krijgt die lach niet van mijn gezicht”. En die lach bleef waarschijnlijk nog wel een tijdje aanwezig want Nihom was uiteraard blij en opgelucht tegelijk.


Na vijf jaar vrouwenvoetbal bij Ajax werd er afgelopen seizoen geoogst met het winnen van de KNVB beker en de titel. Na een lange aanloopperiode van kneden en boetseren werd het begeleidingsteam onder leiding van manager Marleen Molenaar en trainer Ed Engelkes eindelijk beloond. Dit seizoen is het tijd voor een nieuw hoofdstuk met als voorlopig hoogtepunt de eerste deelname aan de Champions League.   


Ruim voor het einde van het afgelopen seizoen werd al duidelijk dat Benno Nihom na vijf jaar als assistent van de Ajax vrouwen een stoeltje zou opschuiven. Er is vertrouwen vanuit de organisatie van Ajax dat Nihom deze klus aankan. Maar Nihom en Ajax hebben met die keuze best wat te verliezen.
Afgelopen zomer bij VV Kicks op de bank gaf hij het zelf al aan. “Met Ajax moet je prijzen winnen”. En na het meest succesvolle seizoen uit de nog korte geschiedenis van het vrouwenvoetbal bij Ajax was de druk op zijn schouders al voelbaar bij de eerste wedstrijd in de competitie.

Als je als assistent promoveert tot hoofdcoach verandert je rol. Als assistent sta je vaker tussen de groep en moet je nu boven een groep acteren en ben je eindverantwoordelijk voor de keuzes die een hoofdcoach maakt. Daarnaast moet er bij Ajax een nieuwe hierarchie ontstaan in de spelersgroep na het stoppen van Daphne Koster, Anouk Hoogendijk en Marloes Pieete. Een spannend proces wat Nihom vorm moet gaan geven.

De wedstrijd tegen Achilles ’29 liet een Ajax zien wat nog veel beter moet en kan. De tegenstander graafde zich weliswaar in maar Ajax combineerde nogal stroperig en wist spits Marjolijn van de Bighelaar  nauwelijks te bereiken. De middenveld bezetting leek nog niet definitief en daar ligt meteen een grote uitdaging voor Nihom. Wie gaat er een basisplek op het middenveld innemen? Het wordt een lang seizoen dus hij zal veel speelsters nodig hebben. Maar de kunst is om met de enorme concurrentie in de selectie iedereen tevreden te houden en de ruimte te geven.

Met het bereiken van de laatste 32 in de UCL en de eerste winst in de competitie viel er dus al zichtbaar wat druk van zijn schouders. De komende weken met wedstrijden tegen Twente, Ado en daarna Brescia zal direct blijken of Nihom de trein al soepel aan het rijden krijgt.

Een mooie uitdaging zo vroeg in het seizoen, waarin Nihom zijn naam verder zal vestigen in het vrouwenvoetbal of een schrammetje zal oplopen wanneer er geen prijs gepakt gaat worden. Het getuigt van lef van zowel Ajax als Nihom om samen de erfenis van Ed Engelkes een succesvol vervolg te willen geven.