A+ R A-

Nederland wint met 1-0 van Noorwegen

Nederland ontsnapt met winst,...   
Het oranjefeest van de Nederlandse vrouwen gaat maar door. In een sfeervol, uitverkochte Euroborg in Groningen wonnen de oranje leeuwinnen met 1-0 van Noorwegen. Het was in dubbel opzicht een ontsnapping. Noorwegen had halverwege de tweede helft op voorsprong kunnen komen, maar Sari van Veenendaal stopte een matig ingeschoten strafschop. En de Nederlandse goal viel ver in blessuretijd doordat een diepe pass van Vivianne Miedema door iedereen werd gemist en bij de verre paal in het doel verdween.

 

KLIK OP VOORBESCHOUWING

Voorbeschouwing

Voor de Oranje Leeuwinnen start vanavond eindelijk de WK-kwalificatie. In een uitverkocht stadion Euroborg van FC Groningen treft de Europees Kampioen, NOORWEGEN!
De wedstrijd is live te volgen op Veronica!
Met 2 oefeninterlands (Belgie en Oostenrijk) in de benen, moet Nederland hun status van Europees Kampioen vanavond waarmaken. Daarbovenop komt ook nog eens het geweldige succes van voetbalster Lieke Martens en coach Sarina Wiegman. Zij werden maandagavond uitgeroepen tot Beste Speelster en Beste Coach van de Wereld!

Noorwegen zal getergd zijn, want hun EK was niet zo rooskleurig als die van Nederland. Inmiddels heeft Noorwegen al twee WK-duels gespeeld, Slowakije werd met 6-1 verslagen en Noord-Ierland met 4-1. Noorwegen bivakkeert al sinds 18 oktober in Nederland en heeft zich goed voorbereid!

 

Wereldranglijst

Wereldranglijst

Op vrijdag 1 september schreven de Oranje Leeuwinnen weer geschiedenis, want de FIFA kwam uit met de nieuwe wereldranglijst en met een 7e plaats is dit de hoogste notering ooit. Nederland steeg 5 plaatsen.

Als je alleen naar de Europese landen kijkt, dan is NEDERLAND het 4e beste land van Europa naast Duitsland (1), Engeland (2) en Frankrijk (3).


1 Amerika
2 Duitsland
3 Engeland
4 Frankrijk
5 Canada
6 Australië
7 Nederland
8 Japan
9 Brazilië
10 Noord-Korea
11 Zweden
12 Denemarken
14 Noorwegen

Tegenstander Noorwegen

Tegenstander Noorwegen

De laatste ontmoeting tussen beide landen was die op het EK. Dat was op 16 juli 2017, het openingsduel, met een uitverkocht Galgenwaard en hoogwaardig bezoek van de Koningin en Koning!
Nederland won met 1-0 door een doelpunt van Shanice van de Sanden.


Van de 23 ontmoetingen heeft Nederland er slechts 5 gewonnen.
Er is zesmaal gelijk gespeeld en twaalf duels verloren. Doelsaldo 16-40.

Op bezoek

Oranje Leeuwinnen op bezoek bij Willem-Alexander en Rutte

Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal gaat woensdag 25 oktober op bezoek bij koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte. Dat is een verlaat bezoek ter ere van het behalen van de Europese titel, afgelopen zomer in Nederland. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versloeg in de finale in Enschede Denemarken met 4-2.

WK Frankrijk

WK 2019 te Frankrijk


Nederland is voor de kwalificatie van het WK2019 in Frankrijk ingedeeld in groep 3. Naast Noorwegen zijn Ierland, Noord-Ierland en Slowakije tegenstander van Oranje.

Het wereldkampioenschap zal in Frankrijk plaatsvinden van 1 tot en met 30 juni 2019.

Voor Europa zijn acht WK-tickets beschikbaar. De zeven groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het wereldkampioenschap.

De vier beste nummers twee strijden in oktober/november 2018 in een dubbele play off-ronde om het laatste WK-ticket. Het WK2019 in Frankrijk is de achtste editie van een mondiale eindronde in het vrouwenvoetbal. Aan het toernooi nemen 24 landen deel.

Klik voor het complete WK-porgramma hier.
Bovenin ons menu Internationaal > Wereldkampioenschap > WK 2019 Frankrijk

Live

Tv-uitzending

De wedstrijd is live te volgen op Veronica vanaf 19:00 uur.

 

FIFA Awards

FIFA AWARDS - THE BEST

Lieke Martens beste speelster van de wereld; Bondscoach Wiegman wint titel beste coach
Oranje-international Lieke Martens is vanavond tijdens The Best FIFA Football Awards™ uitgeroepen tot The Best FIFA Women’s player of the Year. Bondscoach Wiegman won de prestigieuze titel Best FIFA Women’s coach.

Lieke Martens: “Gewoon ongelooflijk, zoiets moois, daar werk je heel erg hard voor en dan word je zo beloond en nog samen ook. Maar deze prijs had ik nooit gewonnen zonder alle toppers van dit team. 2017 is een jaar dat we nooit meer zullen vergeten, Sarina en ik niet, maar ik denk allemaal niet.”

Martens versloeg de winnares van vorig jaar, de Amerikaanse Carli Lloyd, en de Venezolaanse Deyna Castellanos.

Sarina Wiegman: “Wat een eer en wat een fantastisch moment. Dit is een prachtige erkenning na het Europese kampioenschap van afgelopen zomer. Maar dit was uiteraard nooit gelukt zonder alle speelsters en een geweldige staf. We hebben het echt met zijn allen gedaan. Daarnaast wil ik heel graag mijn ouders, man en twee kinderen bedanken voor alle steun die ik altijd van ze krijg.”

Naast Wiegman waren Nils Nielsen, de bondscoach van EK-finalist Denemarken en Gérard Prêcheur, de trainer die met Olympique Lyon de Champions League won genomineerd.

Zowel Martens als Wiegman konden niet bij de uitreiking in Londen aanwezig zijn. Het Nederlands elftal is in voorbereiding op de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Noorwegen van morgen, dinsdag 24 oktober.

Reactie van Lieke & Sarina - met dank aan KNVB Media

 

Cijfertjes

Doelpuntenmakers aller tijden Nederlands vrouwenelftal

1.

Manon Melis

59

2004-2016

2.

Vivianne Miedema

46

2013-heden

3.

Lieke Martens

33

2011-heden

4.

Sylvia Smit

30

2004-2013

5.

Marjoke de Bakker

29

1979-1991

6.

Sherida Spitse

23

2006-heden

7.

Annemieke Kiesel-Griffioen

19

1995-2011

8,

Kirsten van de Ven

18

2005-2015

9.

Karin Stevens

16

2006-2009

10

Miranda Noom

16

1991-2002

 

Internationals aller tijden Nederlands vrouwenelftal

1.

Annemieke

Kiesel-Griffioen

156

1995-2011

2.

Dyanne

Bito

145

2000-2015

3.

Marleen

Wissink

141

1989-2006

4. Sherida Spitse 140 2006-heden

4.

Daphne

Koster

139

1997-2013

5.

Manon

Melis

136

2004-2015

6.

Loes

Geurts

115

2005-heden

7.

Sylvia

Smit

106

2004-2013

8.

Sarina

Wiegman

104

1987-2001

9.

Anouk

Hoogendijk

102

2004-2017

10.

Petra

Hogewoning

100

2004-2015

 

 

Kort verslag

Voorafgaande aan de wedstrijd wordt Daphne Koster door KNVB voorzitter Michael van Praag geeerd, zij is nu Bondsridder.

Er klinkt ook een groot applaus voor coach Sarina Wiegman en Lieke Martens voor hun verkiezing tot resp. beste coach en beste speelster ter wereld in het jaar 2017.

Vrij snel na de aftrap is het even schrikken want Danielle van de Donk ligt op de grond met veel pijn aan haar enkel, gelukkig kan zij verder spelen.

In de 5e minuut al een schot op doel van Vivianne Miedema maar de Noorse keeper heeft de bal klemvast.

Nederland is over de gehele wedstrijd gezien dominant maar in de 64e min. maakte Shanice vd Sanden hands in de eigen 16 met als gevolg een penalty voor Noorwegen. Mjelde neemt de penalty maar Sari van Veenendaal houdt haar doel geweldig schoon. Dat is Grote Klasse.

Nederland blijft in de aanval en Noorwegen beperkt zich op enkele speldeprikjes na tot verdedigen.

Eindelijk dan in de extra tijd valt de bal in het Noorse doel, Vivianne Miedema mag deze ozo belangrijke goal op haar naam schrijven.

Een uitstekende start van het kwalificatietoernooi met winst op Noorwegen.

Foto: Het doelpunt van Oranje in blessuretijd!

Ons Oranje

Verslag op OnsOranje.NL

OranjeLeeuwinnen beginnen WK-kwalificatie met overwinning

De Oranjevrouwen hebben de eerste WK-kwalificatiewedstrijd, in een uitverkocht FC Groningen Stadion tegen Noorwegen, met 1-0 gewonnen. Oranje was de gehele wedstrijd de betere, maar maakte de winnende treffer pas in blessuretijd: 1-0.

Van begin af aan domineerden de OranjeLeeuwinnen het spel. De Noren kwamen amper in hun spel, met name door het felle jagen van het Nederlandse middenveld. Binnen tien minuten leidde dat tot de eerste kans, maar een hard schot van Vivianne Miedema werd gekeerd door de Noorse keeper Hjelmseth.


Controle
De Noren werden eigenlijk alleen gevaarlijk uit de omschakeling. Minde was voor rust het gevaarlijkst namens de bezoekers, maar haar kopbal ging over het doel. Oranje controleerde het spel, maar het tempo was bij wijlen niet hoog genoeg om de stugge Noorse defensie te slechten.


In de tweede helft zette dat spelbeeld zich voort. Vivianne Miedema leek namens Nederland de openingstreffer te verzorgen na goed doorzetten van Shanice van de Sanden, maar haar schot ging via de lat over.


Strafschop
Aan de andere kant was het een opmerkelijke actie van diezelfde Shanice van de Sanden die de Noren vanuit het niets in het zadel leek te helpen. Haar handsbal werd bestraft met een strafschop. Sari van Veenendaal toonde zich echter de sterkste in de tweestrijd met Maren Mjelde en keerde de strafschop.

Foto: Van Veenendaal stopt strafschop!


Het Oranjegekleurde FC Groningen Stadion begroette die redding met enorm gejuich en wilde de ploeg naar de overwinning schreeuwen. De Nederlandse aanval had echter grootse moeite om de Noorse defensie te slechten. Lieke Martens was met een schot dichtbij de 1-0, maar haar inzet ging naast het doel.


Miedema
Juist op het moment dat iedereen zich leek te verzoenen met een 0-0 gelijkspel, viel de winnende alsnog. Vivianne Miedema wilde Jackie Groenen bedienen in de Noorse zestien, maar zag dat de bal aan de middenvelder voorbij ging – maar ook aan doelman Hendseth: 1-0.


Zo beleefden de OranjeLeeuwinnen de zo gewenste start van de WK-kwalificatie. Volgende maand staan de volgende twee wedstrijden op het programma; uit tegen Slowakije en thuis tegen Ierland. Iedereen die vanavond mocht proeven van de fantastische sfeer in het FC Groningen stadion, zal daar ongetwijfeld naar uitkijken.Wedstrijdverslag

Nederland ontsnapt met winst
Door Jan Wolthuis

Het oranjefeest van de Nederlandse vrouwen gaat maar door. In een sfeervol, uitverkochte Euroborg in Groningen wonnen de oranje leeuwinnen met 1-0 van Noorwegen. Het was in dubbel opzicht een ontsnapping. Noorwegen had halverwege de tweede helft op voorsprong kunnen komen, maar Sari van Veenendaal stopte een matig ingeschoten strafschop. En de Nederlandse goal viel ver in blessuretijd doordat een diepe pass van Vivianne Miedema door iedereen werd gemist en bij de verre paal in het doel verdween.

Al ver voor de wedstrijd was het een feest in Groningen. Twee uur voor de aftrap trok een Oranje parade, met dweilorkest, al vanaf het Hoofdstation naar de Euroborg. Voor de wedstrijd werd Daphne Koster door KNVB-voorzitter Michael van Praag tot bondsridder gehuldigd en ook de uitverkiezingen van Lieke Martens als beste speelster van de wereld en Sarina Wiegman als beste coach werden gevierd. Ook tijdens en na de wedstrijd stond het publiek onvoorwaardelijk achter het Nederlandse team. Zo ging na een half uur maar liefst 4x een wave door beide ringen van het stadion en ook na afloop bleven de toeschouwers lang nagenieten. Het was de eerste kwalificatiewedstrijd voor Nederland in ruim 2 jaar en de eerste van alle thuiswedstrijden in de kwalificatie die door Veronica live op tv zullen worden uitgezonden.


De uiteindelijke winst van Nederland was welverdiend. Nederland speelde in de EK-opstelling met uitzondering van de beide back posities. Desiree van Lunteren en Kika van Es waren wegens blessures niet beschikbaar en werden prima vervangen door Lisa van de Most en Dominique Jansen.  Bij de Noorse ploeg, bij het EK teleurstellend uitgeschakeld in de poulefase, waren er meer wijzigingen. Nederland speelde bij Noors balbezit compact en gaf onder leiding van het centrale verdedigingsduo weinig weg. Als de bal werd veroverd werd met combinatiespel geprobeerd de buitenspelers te bereiken en een goede voorzet te geven. De Noorse ploeg was daar echter prima op ingesteld. De Noorse vrouwen konden eigenlijk alleen gevaarlijk worden bij een aantal corners. Nederland kreeg meer kansjes.
Zo werd een schot van Vivianne Miedema door de keeper gepakt, schampte een schot van Lieke Martens de lat, kopte Anouk Dekker bij een Nederlandse corner net naast en werden schoten van Sherida Spitse en Danielle van de Donk geblokt. Rond de 40ste minuut is Nederland dichtbij een goal. Eerst claimt Shanice van de Sande een strafschop nadat zij in de rug was geraakt en direct daarna zijn er doelpogingen van Jacky Groenen, Lieke Martens en Danielle van de Donk. Nederland scoort echter niet en de rust gaat in met 0-0.In de tweede helft voert Nederland het tempo en de druk meer op. Het speelt dominant en weet dat de gehele tweede helft ook vol te houden. Nederland dringt steeds meer aan, maar spits Vivianne Miedema wordt goed verdedigd, net als wereldspeelster van het jaar Lieke Martens. Een mooie steekpass van Sherida Spitse op Danielle van de Donk leidt enkel tot een corner.  En een voorzet van Shanice van de Sande, goed aangespeeld door Jacky Groenen, leidt tot een schot van Vivianne Miedema dat via de lat overgaat.
In de 64e m. lijkt het mis te gaan voor Nederland. Bij het uitverdedigen van een corner neemt Shanice van de Sande de bal met de hand mee. Zij schrikt er zelf het meeste van en omdat het nog binnen de zestien is, kent de scheidsrechter een strafschop toe.
Het cadeautje voor de Noorse vrouwen wordt niet verzilverd. Sari van Veenendaal stopt de strafschop van Mjelde en houdt Nederland in de wedstrijd.

Daarna blijven de oranje vrouwen de meest gevaarlijke ploeg. Vivianne Miedema is niet gelukkig: zij schiet net voorlangs op een voorzet van Lieke Martens, schiet net naast als de bal voor haar voeten komt wanneer de keepster een voorzet van Shanice van de Sande wegstompt en komt even later net te kort op een voorzet van Danielle van de Donk. Pas in de 3de minuut van de 4 minuten blessuretijd slaat zij toe: zij geeft nabij de zijlijn een diepe bal op de inlopende Jacky Groenen. Deze wordt door een Noorse verdedigster net weggetrokken waardoor ze de bal mist. Maar ook de Noorse keepster staat nu op het verkeerde been en de bal van Miedema verdwijnt in de verre hoek over de lijn.

De 1-0 zege op Noorwegen verschaft Nederland een goede uitgangspositie in de poule. Omdat alleen de nummer één doorgaat en het onderlinge resultaat zo nodig doorslaggevend is, zal de uitwedstrijd tegen Noorwegen over een jaar waarschijnlijk cruciaal zijn.


Video

Highlights

 
Statistieken

Statistieken:

Wedstrijd: NEDERLAND - NOORWEGEN
Datum: dinsdag 24 oktober 2017
Aanvang: 19:00 uur
Locatie: FC Groningen Stadion te Nederland
Betreft: WK-kwalificatie duel
Ruststand: 0-0 
Eindstand: 1-0
Scheidsrechter: Jana Adamkova (CZE)
Assistent scheidsrechters: Gabriela Hanakova (CZE) en Jana aplatilova (CZE)
4e official: Franca Overtoom (NED)
Toeschouwers: 22.000 (uitverkocht)
Reporter: Jan Wolthuis en  Ineke van der Louw
Fotograaf: Roel Ubels

Bijzonderheden: Daphne Koster werd geridderd tot Bondsridder!

Wedstrijd werd live uitgezonden op Veronica en dit trok 700.000 tv-kijkers!


Scoreverloop:
90+3e min. 1-0 Vivianne Miedema 


Kaarten: 80e min. Reiten (Norway) is cautioned by the referee


Wissels:

58e min. L-M. Utland (in) - Herlovsen (uit) (Norway)
71e min. Maanum (in) - Spord (uit) (Norway).
86e min. Lineth Beerensteyn (in) - Shanice van de Sanden (uit) (Ned)


Opstellingen: 

Opstelling Nederland:
01. Sari van Veenendaal(GK),
03. Stefanie svn der Gragt,
05. Dominique Janssen,
06. Anouk Dekker,
07. Shanice van de Sanden,
08. Sherida Spitse(C),
09. Vivianne Miedema,
10. Danielle van de Donk,
11. Lieke Martens,
14. Jackie Groenen,
22. Liza van der Most.
Bank:
16. Angela Christ(GK)
12. Jill Roord
13. Danique Kerkdijk
17. Merel van Dongen
18. Vanity Lewerissa
19. Myrthe Moorrees
21. Lineth Beerensteyn

Coach: Sarina Wiegman (NED)

 


Opstelling Noorwegen:
01. Hjelmseth(GK)
02. Wold
03. Thorisdottir
06. Mjelde(C)
07. Thorsnes
09. Herlovsen
10. Graham Hansen
11. Spord
13. Reiten
15. Schjelderup
17. Minde
Bank:
12. Fiskerstrand(GK)
04. Reinås
08. Gausdal
18. Maanum
20. Haavi
21. L-M. Utland
22. Sønstevold

Coach: Martin Sjögren (SWE)

 


Selectie Noorwegen

No.

Name

Club

Position

1

Ingrid

Hjelmseth

Stabæk Fotball

GK

12

Cecilie

Fiskerstrand

LSK Kvinner FK

GK

6

Maren

Mjelde

Chelsea FC

MF

20

Emilie

Haavi

LSK Kvinner FK

FW

9

Isabell

Herlovsen

Jiangsu Suning FC

FW

7

Elise

Thorsnes

Avaldsnes IL

DF

22

Anja

Sønstevold

LSK Kvinner FK

DF

17

Kristine

Minde

Linköping FC

FW

10

Caroline Graham

Hansen

VfL Wolfsburg

FW

2

Ingrid Moe

Wold

LSK Kvinner FK

DF

5

Andrine

Tomter

FC Twente

DF

3

Maria

Thorisdottir

Chelsea FC

DF

21

Lisa - Marie

Utland

Røa IL

FW

14

Synne Skinnes

Hansen

LSK Kvinner FK

FW

4

Stine

Reinås

Stabæk Fotball

DF

13

Guro

Reiten

LSK Kvinner FK

FW

11

Ingrid Marie

Spord

LSK Kvinner FK

MF

15

Ingrid

Schjelderup

Eskilstuna

MF

18

Frida

Maanum

Linköping FC

MF

8

Ina

Gausdal

Kolbotn IL

DF

 

Selectie NL

Selectie Nederland

De selectie van het Nederlands vrouwenelftal:01. Lineth Beerensteyn (Bayern München)
02. Anouk Dekker (Montpellier HSC)
03. Merel van Dongen (Ajax)
04. Daniëlle van de Donk (Arsenal)
05. Sisca Folkertsma (Ajax)
06. Stefanie van der Gragt (Ajax)
07. Jackie Groenen (FFC. Frankfurt)
08. Dominique Janssen (Arsenal)
09. Danique Kerkdijk (Bristol City)
10. Lize Kop (Ajax)
11. Vanity Lewerissa (PSV)
12. Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag)
13. Desiree van Lunteren (Ajax)
14. Lieke Martens (FC Barcelona)
15. Vivianne Miedema (Arsenal)
16. Liza van der Most (Ajax)
17. Myrthe Moorrees (FC Twente)
18. Marthe Munsterman (Everton FC)
19. Jill Roord (Bayern München)
20. Shanice van de Sanden (Olympique Lyonnais)
21. Sherida Spitse (FC Twente)
22. Sari van Veenendaal (Arsenal)
23. Kelly Zeeman (Ajax) (haakt af ivm enkelblessure)
23. Angela Christ (PSV) (komt erbij, arm weer hersteld)