A+ R A-

Ajax wint ook van gastclub Parnu

Ook het 2e duel in Europa sloten de Ajax vrouwen vanmiddag winnend af. Tegen de gastclub Parnu uit Estland werd het een nipte 1-2 winst.

De laatste tegenstander staat maandag op het programma en wel te weten Standard Luik, en ook Standard heeft net als Ajax 2 wedstrijden gewonnen, wie maandag wint is groepswinnaar!!!! Alleen de beste nr. 2 van de 10 groepen gaat ook door. 

  

Kort verslagAjax begon de wedstrijd goed, er was veel balbezit, er werd goed rondgespeeld, voortdurend druk gezet en de meeste duels werden gewonnen. Dit resulteerde in de 17e minuut in een doelpunt over links van Toni Payne. Een goed begin is het halve werk. In de 31e minuut brak Toni Payne op de rechterflank door en met haar voorzet legde ze de bal panklaar neer voor Marjolijn van den Bighelaar, die faalde niet en schoof de 0-2 binnen. Er zouden 2 minuten blessuretijd bijkomen, helaas werden dat 3 minuten. Helaas want in de 3e minuut blessuretijd kon aanvoerster Morkovkina met de bal aan de voet vrij door de Ajax defensie lopen en met een boogbal scoren, de bal verdween net onder de lat in de goal en was daarom onhoudbaar voor Ajax keep Eli Sarasola. Na deze goal werd er niet meer afgetrapt, de scheids floot meteen af, ruststand derhalve 1-2,

In de 2e helft hetzelfde spelbeeld. De Esten komen alleen voor vrije trappen of een spaarzame counter uit hun stevige vesting vandaan. Ajax is meestal in balbezit en het doel wordt regelmatig gezocht, maar dan gaan er vervolgens verschillende ballen naast voorlangs of over en ook kan Parnu keeper Meetua een aantal ballen een beetje te gemakkelijk vangen. Ajax had eigenlijk met wat meer Amsterdamse brutaliteit moeten gaan spelen.
De counters van Parnu waren niet geheel zonder gevaar ontbloot maar verschillende keren werkte de Amsterdamse buitenspelval goed. Er kwamen 4 minuten extra bij en dat werden er 5, maar gelukkig werd er nu niet gescoord door de thuisclub. Eindstand 1-2.

Maandag moet Ajax het opnemen tegen Standard Luik, wat vanmiddag met 8-0 won van Rigas. De winnaar van Ajax - Standard wordt groepswinnaar.

 

Wedstrijdverslag

Bron: Ajax Vrouwen site


Ajax Vrouwen op Champions League-koers

De Ajax Vrouwen hebben het tweede pouleduel in de kwalificatie voor de Women's Champions League met 1-2 gewonnen. Thuisploeg Pärnu Jalgpalliklubi werd in het eerste halfuur getrakteerd op twee Amsterdamse treffers. Het team van Benno Nihom moet in de derde en laatste wedstrijd Standard Luik verslaan om het hoofdtoernooi te bereiken.

Wijzigingen
Nihom koos voor maar liefst zeven wijzigingen in zijn basisopstelling ten opzichte van de wedstrijd tegen Rigas. Alleen Eli Sarasola, Chantal de Ridder, Sisca Folkertsma en Marjolijn van den Bighelaar bleven staan. Europees Kampioenen Kelly Zeeman en Desiree van Lunteren stonden deze keer wel aan de aftrap.

De Ajax Vrouwen begonnen, net zoals tegen Rigas, met veel balbezit. De tegenstander uit Pärnu werd meteen teruggedrongen tot op de eigen helft. Het aanvallende voetbal van de ploeg van Nihom resulteerde meteen in een aantal kansen.

Payne
Na 17 minuten spelen in het Rannastaadion kreeg Toni Payne het op haar heupen. Met een fraaie schijnbeweging ging ze voorbij haar tegenstandster en krulde de bal prachtig om keepster Elis Meetua. Een klein kwartier later verdubbelde spits Marjolijn van den Bighelaar de score. Met een diepe bal stuurde Linda Bakker de snelle Payne weg die op haar beurt goed teruglegde, waardoor het voor Van den Bighelaar een koud kunstje was: 0-2.

Ajax leek met een comfortabele 0-2 voorsprong de rust in te gaan. Maar vlak voor de pauze zorgde captain Anastassia Morkovkina voor de aansluitingstreffer. Van grote afstand verschalkte ze Eli Sarasola.
45. En meteen fluit de scheidsrechter voor het rustsignaal. Stand: 1-2

Betere ploeg
In de tweede helft bleef Ajax de betere ploeg, maar de Amsterdammers waren onfortuinlijk in de afronding. De Esten probeerden op hun beurt gevaarlijk te worden in de counter, maar slaagden daar nauwelijks in. Zodra het team van Jüri Saar op de helft van Ajax kwam, werd het publiek al enthousiast, het was typerend voor het wedstrijdbeeld.

Ajax wist in de slotfase de voorsprong niet meer uit te breiden waardoor het in het derde pouleduel tegen Standard Luik moet winnen om het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken. Mocht het maandag in een gelijkspel eindigen, dan zijn de Belgen poulewinnaar vanwege een beter doelsaldo. Wanneer de Ajax Vrouwen als tweede eindigen in de poule, dan is er een kleine kans om nog door te gaan. Alleen de beste nummer twee mag naar de Champions League.

Opstelling Ajax: Sarasola, Van den Abbeele, De Ridder, Zeeman, Kaagman, Folkertsma, Reichardt, Van Lunteren, Bakker (78. Van der Most), Van den Bighelaar, Payne (83. Keizerweerd).

Video

 Statistieken

Statistieken:

Wedstrijd: PARNU Jalgpalliklubi - AJAX  1-2
Datum:    vrijdag 25 augustus 2017
Aanvang: 17:00 uur
Locatie:   Pärnu Rannastaadion, Parnu
Betreft:   2e duel kwalificatieronde Champions League
Ruststand: 1-2  
Eindstand: 1-2
Scheidsrechter: Ivana Martinčić (CRO)
Assistent scheidsrechters: Gordana Fiškuš (CRO) en Natalie Aspinall (ENG)
4th Official: Amy Rayner (ENG) 
Referee Observer: Christine Frai (GER)
Toeschouwers:
Reporter: Ineke van der Louw
Fotograaf:


Scoreverloop:

17e min. 0-1 Toni Payne
31e min. 0-2 Marjolijn van den Bighelaar
45+3 min. 1-2 Anastassia Morkovkina


Gele Kaarten: 

34e min. Sisca Folkertsma
53e min. Ulrika Tülp
78e min. Aljona Sasova


Wissels: 

78e min. Liza van der Most erin en Linda Bakker eruit
83e min. Lindsey Keizerweerd erin en Toni Payne eruit
88e min. Berle Brant (in) - Ulrika Tülp (uit) (Pärnu)Opstellingen: 

Basiself Pärnu Jalgpalliklubi: 
01. Elis Meetua (GK)
02. Ketlin Saar
05. Ulrika Tülp
06. Anete Paulus
07. Anastassia Morkovkina (C)
08. Kairi Himanen
09. Liivi Sõrmus
11. Anastasia Filenko
13. Aljona Sasova
21. Anastasia Shcherbachenia
22. Kristina Bannikova
Bank:
12. Imbi Hoop (GK)
04. Heleri Saar
10. Berle Brant
15. Mariana Kees
16. Laada Tereštšenkova
19. Ljubov Maksimova

Coach: Jüri Saar


Basiself AJAX:
22. Eli Sarasola (GK)
06. Sisca Folkertsma
08. Inessa Kaagman
09. Chantal de Ridder
10. Desiree van Lunteren (C)
11. Marjolijn van den Bighelaar
15. Linda Bakker
16. Lucienne Reichardt
17. Kelly Zeeman
19. Toni Payne
20. Nicky van den Abbeele
Bank:
01. Lize Kop (GK)
02. Liza van der Most
03. Stephanie van der Gragt
04. Merel van Dongen
07. Lois Oudemast
24. Lindsey Keizerweerd
25. Kay-Lee de Sanders

Coach: Benno Nihom 


Selectie

Selectie 2017-2018 inclusief rugnummering

Doel:
01. Lize Kop
22. Eli Sarasola Nieto
23. Marieke Ubachs

Verdediging:
02. Liza van der Most
03. Stephanie van der Gragt
04. Merel van Dongen
05. Davina Philtjens
12. Vita van der Linden
25. Kay-Lee de Sanders

Middenveld:
07. Lois Oudemast
08. Inessa Kaagman
10. Desiree van Lunteren
15. Linda Bakker
16. Lucienne Reichardt
17. Kelly Zeeman
20. Nicky van den Abbeele

Aanval:
06. Sisca Folkertsma
09. Chantal de Ridder
11. Marjolijn van den Bighelaar
18. Soraya Verhoeve
19. Toni Payne
21. Ana Maria Romero
24. Lindsey Keizerweerd

Technische Staf:
Hoofdtrainer Benno Nihom
Assistent-trainer Maarten van der Schaaf
Keepertrainer Kees Kalk
Manager Marleen Molenaar