A+ R A-

Ajax wint eerste Europese duel!

Vanochtend klokslag 11 uur trad Ajax aan tegen Rigas FC (Letland). Het was het officiele Europese debuut voor de Amsterdamse vrouwen en het debuut werd gevierd met een eclatante overwinning. Het werd 6 - 0 voor Ajax. De doelpunten werden gemaakt door Marjolijn van den Bighelaar, Merel van Dongen (2x), Davina Philtjens, Ana Romero en een eigen doelpunt van Eliza Spruntule.

De nieuwe coach, Benno Nihom trad aan met de volgende basis elf, Eli Sarasola, Liza van der Most, Merel van Dongen, Davina Philtjens, Sisca Folkertsma, Lois Oudemast, Inessa Kaagman, Chantal de Ridder, Marjolijn van den Bighelaar, Ana Romero en Lindsey Keizerweerd.

 

 

Kort verslag


Ajax begint heel goed aan haar debuut in de Champions League want al in de 4e minuut is het raak voor de vrouwen uit Amsterdam. Marjolijn van den Bighelaar weet scoort de 1 - 0. Het is eigenlijk alleen AJAX dat aanvalt en Rigas FS moet zich beperken tot verdedigen en komen nauwelijks aan voetballen toe. In de 20e minuut ontvangt Davina Philtjens (AJAX) een gele kaart voor een vermeende schwalbe. Een 2e doelpunt hangt constant in de lucht maar de bal wil er maar niet in. Nog voor rust de 1e wissel aan de kant van Rigas, Veronika Širmanova erin voor Renāte Fedotova. Ook nog voor rust, dan eindelijk het 2e doelpunt voor AJAX, Merel van Dongen scoort uit een corner in de 45+1e minuut. 2 - 0!

Ajax gaat verder in de 2e helft waar het in de 1e gebleven was, met aanvallen dus. Ook nu weer heeft dit al snel resultaat want in de 50e minuut is het de Belgische Davina Philtjens die AJAX op 3-0 zet met een assist van Lindsey Keizerweerd. En niet veel later in de 53e minuut is het weer raak, Merel van Dongen maakt haar 2e doelpunt van de wedstijd wederom uit een hoekschop, 4-0! Rigas FS komt er echt niet aan te pas en AJAX zou dit grote verschil toch met nog meer doelpunten moeten bekronen. In de 62e minuut de eerste wissel voor Nederland, Marjolijn van de Bighelaar gaat eruit voor Stephanie van der Gragt die achterin gaat spelen en Chantal de Ridder schuift door naar de spitspositie. In de 70e minuut 2 wissels aan de kant van Ajax: Kelly Zeeman komt in het veld voor Davina Philtjens en Linda Bakker vervangt Lindsey Keizerweerd. Het is eenrichtingsverkeer maar de bal wil maar niet tussen de palen. Gelukkig worden ze geholpen door Eliza Spruntule van Rigas die de bal in eigen doel werkt na een voorzet van Linda Bakker, 74e minuut 5-0. In de 86e minuut de 2e wissel voor Rigas, Anna Valaka erin voor Margarita Ņikiforova. In de 89e minuut is het weer raak, de 6 - 0 wordt gemaakt door Ana Romero. Op de UEFA site staat dat het een o.g. is van zowel Karīna Lūse alswel de 2e van Eliza Spruntule. Wij houden de 6-0 maar op naam van Romero. Er komen 3 minuten extra tijd bij maar hierin wordt niet meer gescoord.

Hiermee is de eerste overwinning van AJAX in de groepsfase een feit en kan het zich gaan voorbereiden op de wedstrijd tegen Parnu van 25 augustus.

 


Wedstrijdverslag Ajax website

Bron tekst www.ajax.nl

 

Ajax Vrouwen starten overtuigend met ruime zege

De Ajax Vrouwen hebben prima zaken gedaan op jacht naar een ticket voor de hoofdfase van de UEFA Women’s Champions League. Het team van Benno Nihom won de eerste van in totaal drie poulewedstrijden in Estland overtuigend. Tegen Rigas Futbola Skola werd een half dozijn treffers volgeschoten: 6-0.

Opstelling
Nihom koos voor Chantal de Ridder centraal in de defensie, in de voorbereiding had Ajax’ nummer 9 hier ook al gespeeld. Op het middenveld stonden Sisca Folkertsma, Inessa Kaagman en aanvoerster Loïs Oudemast. Een aantal kersverse Europees Kampioenen - zoals Desiree van Lunteren, Stefanie van der Gragt en Kelly Zeeman - werd op de bank gehouden.

Het Pärnu Rannastaadion was decor van de eerste wedstrijd in de groepsfase met als inzet kwalificatie voor de Champions League. Aan de overkant van de hoofdtribune zijn traditionele Oost-Europese huisjes te bewonderen. Rigas Futbola Skola uit de hoofdstad van Letland was de tegenstander voor Ajax.

Vliegende start
De Ajacieden kwamen goed uit de startblokken. Al na vier minuten werkte Marjolijn van den Bighelaar de bal achter doelvrouw Marija Ibragimova: 1-0. Ajax domineerde vervolgens het spel en kwam tot redelijk wat kansen. De ploeg uit Letland trok zich met het gehele team terug voor de eigen goal. De Amsterdammers kwamen hier moeilijk doorheen.


Na 43 minuten voetballen lag het spel even stil door een op het oog zware blessure van middenveldster Renate Fedotova. Ze werd vervangen door Veronika Sirmanoa. Beide ploegen leken met 1-0 te gaan rusten, maar dat was buiten Van Dongen gerekend. De verdedigster kopte een corner met een mooie diagonale kopbal in het doel.

Ajax op stoom
In de tweede helft kwamen de Ajax Vrouwen op stoom. In de 49e minuut scoorde Davina Philtjens, de kleinste speelster van het veld, met het hoofd. Nog geen vijf minuten later maakte Van Dongen haar tweede treffer van de middag. Met een prachtig afstandsschot van buiten de zestien belandde de bal in de bovenhoek.

In de slotfase liep Ajax nog uit naar een vijfde en zesde treffer. Een voorzet van Linda Bakker werd door Spruntule in eigen doel gewerkt en vervolgens bepaalde Ana Romero de eindstand op 6-0. Door de ruime zege kunnen de Amsterdammers met vertrouwen toewerken naar de tweede wedstrijd in de poule, tegen thuisploeg Pärnu Jalgpalliklubi


Video

Highlights

Statistieken

Statistieken:

Wedstrijd: AJAX - RIGAS FC
Datum: dinsdag 22 augustus 2017
Aanvang:  11:00 uur
Locatie:  Pärnu Rannastaadion, Parnu
Betreft:  1e duel kwalificatieronde Champions League
Ruststand: 2  - 0
Eindstand: 6  - 0
Scheidsrechter: Ivana Martinčić (CRO)
Assistent scheidsrechters:  Gordana Fiškuš (CRO) en Karolin Kaivoja (EST)
4th Official: Reelika Turi (EST)
Toeschouwers:
Reporter: Angela van Oijen
Fotograaf:


Scoreverloop:
4e min 1 - 0 Marjolijn van den Bighelaar
45e +1e min 2 - 0  Merel van Dongen
50e min 3 - 0 Davina Philtjens (of een eigen doelpunt van Eliza Spruntule vlgs de UEFA site)
53e min 4 - 0 Merel van Dongen
74e min 5 - 0 Eliza Spruntule (eigen doelpunt)
89e min 6 - 0 vlgs Ajax Ana Romero (vlgs UEFA eigen doelpunt van Karīna Lūse )


Kaarten:
AJAX:
20e min Geel voor Davina Philtjens (ivm schwalbe)


Wissels:
AJAX:
62e min Stephanie van der Gragt erin voor Marjolijn van den Bighelaar
70e min Kelly Zeeman erin voor Davina Philtjens
70e min Linda Bakker erin voor Lindsey Keizerweerd.

RIGAS FC:
45e min Veronika Širmanova erin voor Renāte Fedotova
86e min Anna Valaka erin voor Margarita Ņikiforova
Opstellingen:

AJAX:
Basis:
22. Eli Sarasola (GK)
02. Liza van der Most
04. Merel van Dongen
05. Davina Philtjens
06. Sisca Folkertsma
07. Lois Oudemast (C)
08. Inessa Kaagman
09. Chantal de Ridder
11. Marjolijn van den Bighelaar
21. Ana Romero
24. Lindsey Keizerweerd

Bank:
01. Lize Kop (GK)
03. Stephanie van der Gragt
10. Desiree van Lunteren
15. Linda Bakker
17. Kelly Zeeman
19. Toni Payne
20. Nicky van den Abbeele

Coach:
Benno Nihom


RIGAS FS
Basis:
12. Marija Ibragimova (GK)
03. Anna Krūmiņa
04. Olga Ševcova
07. Renāte Fedotova
08. Viktorija Zaičikova
10. Sandra Voitāne
11. Elīza Spruntule
14. Kristīne Giržda
17. Anastasija Ročāne (C)
18. Karīna Lūse
19. Margarita Ņikiforova

Bank:
01. Dajana Čubreviča (GK)
06. Olga Matīsa
16. Anna Valaka
20. Veronika Širmanova
21. Līna Kuzmina
22. Olga Timofejeva
30. Jūlija Ņikiforova

Coach:
Karīna Šakurova

 

 
Selectie

Selectie 2017-2018 inclusief rugnummering

Doel:
01. Lize Kop
22. Eli Sarasola Nieto
23. Marieke Ubachs

Verdediging:
02. Liza van der Most
03. Stephanie van der Gragt
04. Merel van Dongen
05. Davina Philtjens
12. Vita van der Linden
25. Kay-Lee de Sanders

Middenveld:
07. Lois Oudemast
08. Inessa Kaagman
10. Desiree van Lunteren
15. Linda Bakker
16. Lucienne Reichardt
17. Kelly Zeeman
20. Nicky van den Abbeele

Aanval:
06. Sisca Folkertsma
09. Chantal de Ridder
11. Marjolijn van den Bighelaar
18. Soraya Verhoeve
19. Toni Payne
21. Ana Maria Romero
24. Lindsey Keizerweerd

Technische Staf:
Hoofdtrainer Benno Nihom
Assistent-trainer Maarten van der Schaaf
Keepertrainer Kees Kalk
Manager Marleen Molenaar