A+ R A-

A-Status voor Oranje Leeuwinnen

Het winnen van het EK heeft de Oranje Leeuwinnen geen windeieren gelegd. Vrijdag werd officieel bekend dat het de vrouwen de A-status van het NOC * NSF heeft opgeleverd.

Dat houdt in dat de speelsters veel meer mogelijkheden krijgen om zich fulltime met hun sport bezig te houden. Zo krijgen zij de beschikking over een pakket voorzieningen met onder meer verzekeringen, vervoersmogelijkheden, studieregelingen, onkostenvergoedingen, begeleiding na de carrière en een mogelijke aanvulling op hun inkomen.'Ere wie ere toekomt. Dit is echt een bekroning van de geweldige prestaties van onze dames. Met deze A-status zullen de Oranje Leeuwinnen ook in de toekomst vast onze verwachtingen blijven overtreffen', reageert KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee op de website van de voetbalbond.

Het NOC * NSF deelt een A-status uit wanneer er een mondiale top-acht prestatie is geleverd tijdens een WK, de Olympische spelen of een ander internationaal topsportevenement dat gelijkenissen vertoont met een WK. De A-status is in eerste instantie een jaar geldig. De KNVB bekijkt samen met het NOC * NSF welke normen er gelden om de status na dat jaar te verlengen.