A+ R A-

Kika van Es gehuldigd in Boxmeer

Kika van Es werd donderdagavond gehuldigd door de gemeente Boxmeer. De voetbalster uit het dorpje Groeningen verscheen om 18.30 uur op het bordes. Wethouder Willy Hendriks van de gemeente Boxmeer wilde deze kans niet laten lopen: "We zijn ontzettend trots op wat Kika en Lieke hebben bereikt". Ook Lieke Martens zou gehuldigd worden maar die moest afzeggen.

Onze reporter Andrew Jacobs was gisteravond aanwezig bij de huldiging, hij was een van de 1.500 mensen die hier op af kwamen!
Ook haar favoriete zanger John de Bever was aanwezig en ze zong samen met hem het nummer: Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht. Uiteraard werd langzaam maar zeker de polonaise ingezet. Helaas Kika had het begrijpelijk te druk, dus onze reporter sprak voor de verandering met Carroll Janssen oftewel de moeder van Kika.


We zijn hier in Boxmeer bij de huldiging van uw dochter, hoe beleeft u dit allemaal?

Carroll Janssen: "Het is hier gewoon een gekkenhuis. We hadden alletwee al een beetje zoiets van als er maar iemand komt, maar dit hadden we niet verwacht. Het begon al in Groeningen, de straat stond vol en het was er fantastisch mooi versiert in de buurt. Het is echt een gekkenhuis, helemaal geweldig".

En hoe heeft u het EK beleefd?

Carroll: "Ja eigenlijk in fases hé. We hadden een vakantie geboekt, dus we hadden wel bedacht we rijden de dames na, maarja dan worden de wedstrijden gespeeld en dan denken we iedere keer weer waar moeten we nu weer naartoe. En je bent afhankelijk of ze winnen, want als ze misschien 3 wedstrijden verloren hadden ja dan waren wij misschien nooit uit Frankrijk gereden. Dus nu was het iedere keer ze zijn door en waar moeten we nu naartoe, snel opzoeken oh we moeten naar Rotterdam of we moeten naar Enschede en zo hebben we eigenlijk onze vakantie beleefd. Dus druk eigenlijk".

Uw dochter heeft toen in Griekenland kuit-en scheenbeen gebroken, want denkt u dan als moeder als ze dan weer verder gaat met voetballen?

Carroll: "Nou toen dat bij haar gebeurde was ik binnen 6 uur bij haar in Griekenland dat was allemaal geweldig geregeld door de KNVB.
En toen begon ze met herstellen ze deed iedere keer een stapje vooruit maar ook weer 2 of 3 terug. Op een gegeven moment had ik echt zo iets van: Kiek moeten we wel doorgaan, is dit nog wel wat je wilt en toen had ze ook wel zoiets van: "als ik het niveau niet meer haal of voortaan altijd op de bank moet gaan zitten dan is het gewoon klaar".
Haar doel was gewoon een basisplek in het Nederlands elftal en als dat niet meer haalbaar was dan was ze kennelijk gestopt. Maar ja ze heeft gewoon op het EK gestaan hé en alle wedstrijden gespeeld dus fantastisch".

Eerst zat ze bij PSV, toen ging ze naar Achilles'29, lekker dichtbij huis en nu gaat ze voor FC Twente spelen.

Carroll: "Ja ze heeft natuurlijk 1 jaar bij Achilles'29 gespeeld was lekker dichtbij huis en is ze ook weer vol naar huis gekomen. En nu FC Twente, ik heb gewoon zoiets van als je naar Lieke kijkt die zit al 3 of 4 jaar in Zweden en nu naar FC Barcelona, wie weet waar het nog gaat eindigen, dat weten wij natuurlijk ook niet en ik hoop dat ze nog een hele mooie voetbalcarriëre mag hebben".

Bij Achilles'29 speel je eigenlijk niet echt om een prijs dat heb je bij FC Twente weer meer, gaat ze eigenlijk nu op zich voor de prijzen naar FC Twente?

Carroll: "Door Achilles'29 heeft ze zich juist volledig kunnen focussen op het voetbal, al is het misschien een mindere club. Maar door Achilles'29 hoefde ze niet te werken en bij PSV was dat wel het geval".

Ja maar inprincipe heb je bij FC Twente meer kans om prijzen te winnen?

Carroll Janssen: "Ja maar bij PSV heeft ze ook nooit iets gewonnen. Achilles'29 is wat dat betreft goed geweest voor haar, heel goed voor haar vertrouwen ook en ze is daar heel erg gegroeid en nu wil ze gewoon weer een stap verder gaan".

Wat wel weer mooi is dat hier bij de huldiging ook weer wat meiden van Achilles'29 zijn?

Carroll: "Ja leuk hé dat zijn vriendinnen van haar dus heel mooi".

Ze gingen zelfs mee het podium op hé om te zingen.

Carroll: "Ja geweldig mooi toch, dat zijn gewoon haar matties. Kika heeft wel echte vriendinnen en familie nodig en dat was ook wel 1 van de redenen waarom Achilles'29 goed is geweest. En nu voelt ze zich weer gewoon sterk en is ze er gewoon klaar voor om naar FC Twente te gaan, dan reizen we toch gewoon naar FC Twente wat maakt ons dat toch uit".