A+ R A-

Fifty Fifty

Vanavond is het tijd voor de nu al veelbesproken wedstrijd tegen Engeland. De halve finale van WEURO 2017 waar naar uitgekeken wordt. Niet alleen door vrouwenvoetbalfans maar het lijkt erop dat zowaar het hele land meeleeft, natuurlijk voorgedaan door onze koning zelf tijdens Nederland-Noorwegen. Fantastische kijkcijfers, brede aandacht in de media en vooral een Oranje elftal met een goede vibe en een positieve spelopvatting.

De teams sloten allebei de groepsfase af met 9 punten. Beide landen zitten na het winnen van de kwartfinale volledig in het momentum. Ze barsten allebei van het zelfvertrouwen. Engeland is op basis van de Fifa ranking nog favoriet. Het wordt een clash tussen het 4-4-2, het powervoetbal van Engeland, en het 4-3-3 met meer verzorgd en dwingend spel van de Oranje Leeuwinnen.


Het laatste onderlinge duel tegen de Engelsen was in november vorig jaar in Tilburg. Daar zagen we een duidelijke schets van de verschillende speelstijlen. Nederland wilde toen al wel dwingend spelen maar kwam daar nauwelijks aan toe. In deze interland viel Renee Slegers al vroeg uit met een knieblessure die haar van het EK hield, en daarna was Nederland zoekende. De gevaarlijkste momenten lagen over rechts waar Shanice van de Sanden enkele keren dreigend was. Engeland kon het spel ook niet echt maken, dat wilde ze ook niet, maar een kwartier voor tijd was er een bal die die door het midden over de verdediging gespeeld werd, en jawel, Jody Taylor was Loes Geurts met een lob te slim af; 0-1.

Destijds was Oranje zeker spelend in een mindere basisopstelling dan vandaag de dag. Miedema en Van der Donk waren geblesseerd en Jacky Groenen was nog niet eens in beeld. Dus dat geeft hoop. Engeland speelde met Karen Carney van Chelsea die zeer creatief is. Wellicht is zij morgen de vervanger van Jill Scott welke geschorst is. Dat zou Nederland kunnen raken. Maar de Oranje Leeuwinnen kunnen nu alleen nog maar van eigen kracht uitgaan.

Oranje zal het dwingende spel wat ze willen spelen moeten koppelen aan effectiviteit door de Engelsen vroegtijdig over de knie te leggen. Hoe langer de wedstrijd spannend blijft, des te meer tikt de klok in het voordeel van de fysiek sterkere Engelsen.   

Icoon Vera Pauw zei het voor het toernooi al. “Nederland groeit en de andere landen worden wat minder”. Met de vroege uitschakeling van Duitsland, Noorwegen en Zweden, traditionele toplanden lijkt ze gelijk te krijgen. Maar Engeland speelt wel wel steady dit toernooi. Weinig creatief misschien maar super fysiek en dodelijk effectief in de voorhoede.  

Is het fifty fifty? Of volgen we Vera Pauw in haar voorspelling. Zij roept vanaf het begin van WEURO 2017 dat Nederland het sterkst voetballende land is en nu het moment daar is om kampioen van Europa te worden. En wie durft Vera tegen te spreken?. Dat de Grolsch Veste vanavond maar mag gaan kolken en Oranje na het verlies in november nu wel als winnaar van het veld mag stappen.