A+ R A-

Debutant Oostenrijk blijft leven op roze wolk

De Oostenrijkse dames hebben zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de halve finale tijdens een eindronde. In een zeer slaapverwekkende en slechte kwartfinale nam het Alpenland de strafschoppen beter dan de Spaanse dames. De keepster, Manuela Zinsberger, ontpopte zich als heldin door de strafschop van Sylvia Meseguer te stoppen. Het team van Dominik Thalhammer bleef vanaf elf meter ijzig koel en schoot alle vijf penalty’s raak en plaatste zich voor de halve finale. Daarin wacht Denemarken dat eerder op de dag won van Duitsland.

 


De omstandigheden waren ideaal voor een prima voetbalmiddagje. Het Koning Willem II stadion was  voor de helft gevuld, maar door het zonnetje hadden de aanwezige toeschouwers het vertrouwen dat het een leuke wedstrijd kon worden . Dat dit slechts ‘hopeful thinking’ was bleek naar mate de wedstrijd vorderde. De Oostenrijkse dames speelde met een 5-4-1 formatie met de linies kort op elkaar en lieten de Zuid-Europeanen het spel maken. De Spaanse dames waren echter niet bij machten om iets te doen en doordat Oostenrijk meer bezig was met tegenhouden dan het spel maken zorgde voor een impasse.

 


Het enige gevaar van het team van Jorge Vilda kwam van enkele afstandsschoten, maar meer dan speldenprikjes waren het niet. Het werd daardoor een typische knock-out wedstrijd waarin beide teams meer bezig waren om niet achter te komen dan op voorsprong te komen. Het enige gespreksonderwerp kwam toen Lisa Makas met tranen het veld moest verlaten. Na een zeer slaapverwekkende eerste helft was men op de perstribune blij dat de tweede helft wellicht voor meer vuurwerk kon zorgen. Na de rust kreeg het Alpenland een goeie mogelijkheid uit een corner, maar de keepster van Spanje kreeg de bal recht op haar af. Daarna veranderde er niets aan het spelbeeld. Oostenrijk parkeerde de bus, loerde op dat ene kansje en Spanje had geen idee hoe het een kans moest creëren.


Dat de meegereisde Oostenrijke supporters zich in de zon nog voor vermaak zorgden was een wonder, iedereen op de perstribune was allang in slaap gesukkeld en was meer met andere zaken bezig. Het leek alsof er geen einde aan de wedstrijd kwam en iedereen snakte naar het einde. Er zou niet gescoord worden en beide teams waren met hun gedachten al bij de penaltyserie. Dit bleek duidelijk in de verlenging. Tijdens deze serie wisten alle speelsters van Thalhammer feilloos raak te schieten. De pechvogel werd Meseguer, wiens inzet gekeerd werd door Zinsberger. Nadat Sara Puntigam ervoor zorgde dat voor het Alpenland de plek in halve finale werd veiliggesteld werd er dubbel gejuicht.


Alle speelsters van Thalhammer kwamen het veld opgerend en juichten met zijn allen. Op de perstribune werd er cynisch gejuicht omdat eindelijk een einde kwam aan wellicht de slechtste wedstrijd van het toernooi.  Het was voor iedereen dus een overwinning: Oostenrijk plaatste zich voor de halve finales en iedereen op de perstribune was blij dat men eindelijk naar huis mocht om daadwerkelijk te gaan slapen.  In de halve finale zullen de Oostenrijkse dames toch uit een ander vaatje moeten tappen willen ze het de Deense vrouwen moeilijk maken en wellicht doorstoten naar de finale. De Scandinavische dames zorgden voor de stunt van het toernooi door zesvoudig winnaar Duitsland eerder op de dag naar huis te sturen.  


Statistieken

Wedstrijd: Oostenrijk - Spanje
Datum: zondag 30 juli 2017
Locatie: Willem II Stadion te Tilburg
Aanvang: 18:00 uur
Betreft: Kwartfinale EK 2017 te Nederland
Ruststand: 0-0
Eindstand: 0-0

Referee: Stéphanie Frappart (FRA)
Assistant referees:  Manuela Nicolosi (FRA) en Sian Massey (ENG)
Fourth official: Monika Mularczyk (POL)

Reporter : Yorick van Teeseling
Fotografen: Henk Dil en Kin Wah Yim - meer foto's zie Gallery > EK 2017


Penalties
In de slaapverwekkende wedstrijd tussen Oostenrijk en Spanje werd er niet gescoord. Ook in de verlenging werd niet gescoord derhalve moest een penalty shoot-out een winnaar opleveren. Oostenrijk schoot 5x raak en Spanje 3x en zo is er weer een verrassing vandaag want Oostenrijk gaat door naar de halve finale en ontmoet daar Denemarken.


Oostenrijk - Spanje 0-0 (5-3 pen.)
Verlenging 0-0
Strafschoppen
Oostenrijk: 1-1-1-1-1
Spanje: 1-1-0-1-


Kaarten:
30e min. geel voor María León (Spa)
74e min. geel voor Carina Wenninger (Oos)
88e min. geel voor Marta Torrejón (Spa)
118e min. geel voor Verena Aschauer (Oos)

Wissels:
42e min. Nadine Prohaska erin en Lisa Makas eruit (Oos)
56e min. Olga Garcia erin en Mariona Caldentey eruit (Spa)
68e min. Alexia Putellas erin Vicky Losada eruit (Spa)
76e min. Jennifer Hermoso erin en Bárbara Latorre eruit (Spa)
81e min. Virginia Kirchberger erin Nicole Billa eruit (Oos)
110e min. Viktoria Pinther erin en Sarah Zadrazil eruit (Oos)
112e min. Virginia Torrecilla erin en Maria Paz eruit (Spa) (eerste 4e invalster)


Basiself Oostenrijk:
01. Manuela Zinsberger (GK)
06. Katharina Schiechtl
07. Carina Wenninger
09. Sarah Zadrazil
10. Nina Burger
11. Viktoria Schnaderbeck (C)
15. Nicole Billa
17. Sarah Puntigam
18. Laura Feiersinger
19. Verena Aschauer
20. Lisa Makas
Bank:
21. Jasmin Pfeiler (GK)
23. Carolin Grössinger (GK)
02. Marina Georgieva
03. Katharina Naschenweng
04. Viktoria Pinther
05. Sophie Maierhofer
08. Nadine Prohaska
12. Stefanie Enzinger
13. Virginia Kirchberger
14. Barbara Dunst
16. Jasmin Eder
22. Jennifer Klein

Coach: Dominik ThalhammerBasiself Spanje:
13. Sandra Paños (GK)
03. Marta Torrejón (C)
04. Irene Paredes
07. Marta Corredera
08. Amanda Sampedro
09. María Paz
14. Vicky Losada
15. Silvia Meseguer
19. Bárbara Latorre
20. María León
22. Mariona Caldentey
Bank:
01. Dolores Gallardo (GK)
12. Mariasun (GK)
02. Celia Jiménez
05. Andrea Pereira
06. Virginia Torrecilla
10. Jennifer Hermoso
11. Alexia Putellas
16. Alexandra
17. Olga García
18. Esther Gonzalez
21. Leila Ouahabi
23. Paula Nicart

Coach: Jorge Vilda