A+ R A-

Halve finale, we komen eraan!!

Vandaag moest het gaan gebeuren voor de Oranje Leeuwinnen, het evenaren van de halve finale op een EK. Tegenstander
was niemand minder dan Zweden. Met diezelfde tegenstander hadden de Oranje Leeuwinnen nog een appeltje te schillen, want vorig jaar maart was het Zweden die Oranje op een gelijkspel hield en zelf naar Rio ging waar zij de zilveren plak behaalde. En reken maar dat er afgerekend werd want Zweden werd met 2-0 naar huis gestuurd. Een prestatie van formaat, de doelpunten werden gemaakt door Lieke Martens en Vivianne Miedema. Het publiek zong het al tijdens de wedstrijd maar: "We gaan naar Enschede"! Halve finale, we komen eraan!!

Coach Sarina Wiegman startte met de volgende basiself: Sari van Veenendaal (GK), Desiree van Lunteren, Stefanie van der Gragt, Kika van Es, Anouk Dekker, Shanice van de Sanden, Sherida Spitse, Vivianne Miedema, Danielle van de Donk, Lieke Martens, Jackie Groenen.

 

 

Kort verslag


Door Angela van Oijen

Om 18:00 uur is het Zweden die de aftrap mag nemen. De eerste 5 minuten zijn voor Zweden maar vanaf de 5e minuut veel druk van Nederland waarin twee corners worden verdiend maar dit levert nog geen gevaar op. Hierna volgt er weer een periode van druk van de Zweden maar hier geldt hetzelfde. De teams zijn goed aan elkaar gewaagd. In de 14e minuut wordt Lieke Martens onderuit gehaald net buiten het strafschopgebied en een vrije trap volgt. Maar Sherida Spitse schiet de bal hoog over het Zweedse doel. In de 17e minuut een goede kans voor Nederland door een corner en de Zweedse keepster zit helemaal mis. Maar het beslissende schot komt niet goed uit de verf doordat Vivianne Miedema onderuit glijdt. In de 24e minuut 1e corner van Zweden. maar ook zij weten hier geen gebruik van te maken. In de 28e minuut weer een kans voor Nederland na een fout van de Zweedse verdediging maar zowel Vivianne Miedema als Shanice van de Sanden kunnen hier niet van profiteren.

In de 29e minuut een goede kans voor Lieke Martens die de bal goed aangespeeld krijgt van Vivianne Miedema maar de bal gaat naast de goal. In de 32e minuut wordt Vivianne Miedema onderuit gehaald in het strafschopgebied maar de grensrechter ziet het anders en geeft een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Lieke Martens neemt de vrije trap en schiet de bal langs de muur in de hoek 1-0!! Het stadion ontploft!!

In de 41e minuut komt Zweden ook weer eens voor het Nederlandse doel, maar Sari van Veenendaal tikt de bal weg voordat het laatste tikje gegeven kan worden. In de 43e minuut de eerste gele kaart van de wedstrijd, na de zoveelste overtreding op Lieke Martens. Eén minuut extra tijd komt erbij en daarin gebeurt er niet veel meer. We gaan dus rusten met een 1-0 voorsprong en ik duf te zeggen een terechte voorsprong.

Na de rust mag Nederland aftrappen en past gelijk een wissel toe. Mandy van de Berg komt erin voor Stephanie van der Gragt omdat zij weer geblesseerd is aan haar knie. In de 47e minuut is Zweden heel dreigend en schiet de bal maar net naast de goal. De Oranje Leeuwinnen zijn dus gewaarschuwd. Zweden gaat door met druk zetten en Nederland heeft het lastig zo aan het begin van de 2e helft. In de 54e minuut eindelijk een goede aanval via Vivianne Miedema en Lieke Martens maar Sherida Spitse schiet over.

Zweden moet gaan voetballen om de gelijkmaker te maken en zo komt er voor Nederland meer ruimte voor de lange bal. In de 61e minuut een goede uitbraak van Oranje, Jackie Groenen die de bal op het middenveld verovert en doorspeelt aan Lieke Martens, die het hoofd van Vivianne Miedema vindt maar het zit haar nog steeds niet mee en ze kopt over. In de 64 minuut valt dan de 2-0  via Lieke Martens die een schitterende pass geeft naar de andere kant van het veld naar Shanice van de Sanden, die de het overzicht bewaart en de bal voorgeeft voor Vivianne Miedema, en die mag dan eindelijk de eerste goal op haar naam zetten op een groot toernooi. Geweldige counter van Nederland en wederom ontploft de Vijverberg. De Zweden moeten nu echt aan de bak. Maar het is Nederland die in de 73e minuut het gevaarlijkste is, maar de bal van Vivianne Miedema gaat net langs de verkeerde kant van de paal. Zweden wisselt om meer overwicht te krijgen op het middenveld en ook Nederland wisselt wat later, Shanice van de Sanden gaat onder luid applaus van het veld en Renate Jansen vervangt haar. In de 81e minuut dan een doelpunt van Zweden maar er is gelukkig gevlagd voor buitenspel!


In de 81e min. Nederland blijft profiteren van de ruimte die Zweden achterin weggeeft maar kan de 3-0 niet maken. Zweden zet alles op alles en krijgt in de 86e minuut een corner maar de bal wordt weggewerkt. In de 87e minuut wordt Lieke Martens van het veld gehaald en krijgt een staande ovatie van het Oranje publiek. Lineth Beerensteyn is haar vervangster. In de 89e minuut een mooi balletje binnendoor van Vivianne Miedema op Lineth Beerensteyn maar die komt niet voorbij de keepster, gelijk daarna een tegenaanval van Zweden maar Sari van Veenendaal heeft de bal. 3 Minuten extra tijd en de Oranje Leeuwinnen genieten, de wisselspeelsters zitten al klaar om het veld in te stormen. In de 93e minuut schiet Lineth Beerensteyn naast. En dan volgt in de 93e minuut het eindsignaal en de ontlading is groot, heel groot, gigantisch. En noem mij maar sentimenteel maar kippenvel over heel mijn lijf. Wat een geweldig resultaat en wat ontzettend verdiend!!! Er wordt gefeest en er wordt gezongen "jij krijgt die lach niet van mijn gezicht"!!

Gefeliciteerd met het behalen van de Halve Finale van ONS EK!!!
 

Ons Oranje


Bron: KNVB Media /Ons Oranje.nl

OranjeLeeuwinnen naar de halve finale!
Het grote Oranje-feest in Nederland houdt nog zeker enkele dagen aan. De verantwoordelijken – de OranjeLeeuwinnen – bereikten zaterdagavond de halve finale van het Europees kampioenschap in eigen land. Het vierde slachtoffer van het toernooi, het sterke Zweden, werd met 2-0 verslagen.

Drie gespeeld, drie overwinningen. En niet op de minste voetballanden. De perfecte reeks van de OranjeLeeuwinnen in de poulefase was indrukwekkend, maar wel zonder waarde in de kwartfinale. Net zomin telde de moeizame poulefase van de Zweden, waarin op de slotdag zelfs werd verloren van het toen al uitgeschakelde Italië.
Grootmacht

In dit duel zou alles anders zijn, was de voorspelling van de betrokkenen. Zweden is niet voor niets een grootmacht in het internationale vrouwenvoetbal. Verliezend finalist tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, een jaar geleden, bijvoorbeeld. Een ploeg bovendien, die het gewend is om ‘finales’ te spelen en waar de ervaring vanaf druipt.

De eerste helft op de uitverkochte De Vijverberg in Doetinchem was er aanvankelijk één van evenwicht.  Met in de eerste dertig minuten weinig echt gevaar voor beide doelen. Het recept van Oranje was het beproefde: de vleugels zoeken en via Shanice van de Sanden en Lieke Martens het gevaar zoeken. Zweden gokte daarentegen meer op de uitbraak.  


Martens
Vooral Martens was gebrand op succes. Niet tevreden zijn met de poulewinst, maar de kwartfinale zien als een nieuw begin. De start van nog iets veel mooiers, was haar credo. Na vier seizoenen in Zweden – bij Göteborg en Rosengard – wilde ze juíst op deze avond schitteren.

En dat deed ze. Een serieuze waarschuwing was er middels een vlammend schot, dat net naast ging. Niet veel later was het wel raak, toen de aanwinst van FC Barcelona een vrije trap raak mikte.  


Lastige tweede helft
Over waarschuwingen gesproken. Direct na de aftrap zorgde de Zweedse aanvaller Rolfö voor het grootste gevaar. Keeper Sari van Veenendaal had het geluk dat de bal net voorlangs zeilde. Een teken dat deze wedstrijd allesbehalve ‘binnen’ was en dat het gastland een meer dan lastige tweede helft tegemoet ging.

Maar waar de ene ploeg de aanval zoekt, ontstaat aan de andere kant ruimte. Ruimte waar de rappe aanval van Oranje wel raad mee weet. De diepe bal Martens, het voorbereidende werk van Van de Sanden en het beslissende tikje van Vivianne Miedema. De 2-0 van Oranje was het schoolvoorbeeld van de  perfecte counter.  
Succesverhaal

De Zweedse vrouwen streden in de laatste 25 minuten voor een vervolg op het toernooi, maar Oranje weigerde te capituleren. En dus krijgt het succesverhaal op het EK zeker nog één hoofdstuk. De halve finale, net als op het EK in 2009. En is een spectaculaire plek in de finale nog maar 90 minuten weg.

‘We gaan naar Enschede!’, schalde het door het stadion. En zo is het. Een groot feest barstte los op De Vijverberg. Donderdag speelt Oranje opnieuw. Tegen de winnaar van Frankrijk-Engeland. De voetbaldroom duurt voort. 

 

Wedstrijdverslag

Onze reporter Andrew Jacobs was aanwezig in Doetinchem waar de 1e wedstrijd van de kwartfinales plaatsvond tussen Nederland en Zweden. Dit gebeurde allemaal voor 11.106 toeschouwers op de Vijverberg waar normaal gesproken Jupiler League-club De Graafschap zijn wedstrijden afwerkt.

De beginfase speelde zich veel af op het middenveld of voor het Nederlandse doel, toch kwam het eerste gevaar van Oranje via hoekschop die verkregen werd door toedoen van Shanice van de Sanden.

In de 8e minuut een voorzet van Fridolina Rolfo op Kosovare Asllani, die de bal voor gaf, maar daar was het Stina Blackstenius die net te kort kwam om de Zweedsen op voorsprong te zetten.

Na een klein kwartier werd Oranje sterker, Sherida Spitse schoot een vrije trap over het doel, daarna hoekschop voor Oranje, waarbij Linda Sembrant de bal weg wilde werken maar zij raakte hem helemaal verkeerd, bal schoot door naar Vivianne Miedema maar die schoot te zacht in en de bal werd een gemakkelijke prooi voor goalie Hedvig Lindahl.

Daarna waren er twee kansjes voor de Zweedsen, Lotta Schelin gaf de bal voor het doel, Stina kon er niet bij omdat Sari van Veenendaal de bal net kon beroeren met haar vingertoppen. Hoekschop Kosavare Asllani en over het doel gekopt door Nilla Fischer.

Toen pakten de OranjeLeeuwinnen het initiatief over, hoogstandje van Vivianne Miedema waarbij de bal uiteindelijk bij Shanice van de Sanden kwam maar zij kon net niet afronden. Vivianne Miedema weggestuurd, zij passte op Lieke Martens die vervolgens de bal over het doel schoot. Lange bal op Lieke, die hem doorschuift naar Vivianne. Vivianne wordt op de rand 16 neergehaald en krijgt een vrije trap mee. Lieke nam de vrije trap en schoot de bal langs de Zweedse goalie Hedvig laag in de hoek. GOALLLLL

We zitten alweer in de 40e minuut, Stina Blackstenius haalt de achterlijn en legt de bal voor het doel, Sari kon er nog net 1 hand tegenaan zetten voor de al gereedstaande Fridolina Rolfo. Tot de rust gebeurde er niets meer zodat beide partijen gingen rusten met een 1-0 voorsprong voor de OranjeLeeuwinnen.

In de 2e helft hadden de Zweedsen hele andere bedoelingen t.o.v. de 1e helft, Fridolina Rolfo schoot hard naast het doel, lange bal op Lotta Scheling waarbij Lisa Dahlkvist net te laat was en de bal voor Sari van Veenendaal was, Stina Blackstenius die de bal over het doel schoot maar de bal wilde er maar niet in. Toen nam Oranje het initiatief weer over, Vivianne werd diep gestuurd leverde een voorzet af maar Sherida Spitse schoot de bal hoog over het doel. Jackie Groenen schoot de bal naar Lieke Martens die vervolgens de bal voorlegde maar Vivianne Miedema kopte over het doel. Weer een lange bal nu van Lieke op Shanice, zij gaf een beheerste voorzet en Vivianne schoot de 2-0 tegen de touwen, GOALLLL nr. 2.

Oranje had de controle over de wedstrijd en ging door, we zitten inmiddels in de 72e minuut waarbij Jackie Groenen een balletje naar binnen gaf op Vivianne Miedema, zij liet de bal nog een keer stuiteren om vervolgens te kunnen schieten, maar de bal rolde tergend langzaam aan de verkeerde kant van de paal naast het doel. Daarna was er een fout in de Zweedse verdediging waarbij de 10 minuten eerder ingevallen Renate Jansen op goalie Hedvig af kon gaan maar niet echt tot een doelkans kwam. Een fractie daarna probeerde Jackie Groenen door de Zweedse verdediging heen te lopen maar ook dat had geen succes. De Zweedsen probeerden het enkele keren om iets te forceren maar het bleef uiteindelijk maar bij pogingen i.p.v. kansen. Daarna bracht Vivianne Miedema invalster Lineth Beerensteyn in stelling maar ook zij scoorde niet. In de slotfase waren het Mimmi Larsson en Stina Blackstenius die voor Sari van Veenendaal faalden. In blessuretijd schoot Lineth Beerensteyn de bal nog naast het doel.

Na 3 minuten blessuretijd floot scheidsrechtster Bibiane Steinhaus uit Duitsland voor het laatste fluitsignaal zodat de OranjeLeeuwinnen door gaan naar de halve finale in Enschede en daar zal dan de tegenstander Engeland of Frankrijk worden, Jackie Groenen werd uitgeroepen tot Woman of the match.

Na de wedstrijd:
Korte reactie van Jackie Groenen
"Het was een mooie wedstrijd, hebben hard gewerkt als team en zijn blij dat we de halve finale bereikt hebben. Ik hoop dat de wedstrijd om de halve finale in Enschede ook uitverkocht zal zijn, zoveel publiek geeft je extra energie."

Korte reactie van Bondscoach Sarina Wiegman
"Fantastische wedstrijd, mooi affiche, we hebben iets doorbroken door te winnen van Zweden, er waren wat moeilijke momenten maar we hebben 2 doelpunten gemaakt en daardoor de halve finale over de streep getrokken."


Video

Highlight Nederland - Zweden - d.d. 29 juli 2017
Statistieken

Statistieken:

Wedstrijd: NEDERLAND - ZWEDEN
Datum:  zaterdag 29 juli 2017
Aanvang:  18:00 uur
Locatie: De Vijverberg te Doetinchem
Betreft:  1/4 finale
Ruststand: 1 - 0
Eindstand: 2 - 0
Scheidsrechter: Bibiana Steinhaus (GER) 
Assistent scheidsrechters:  
Katrin Rafalski (GER) en Chrysoula Kourompylia (GRE) 
Fourth official: Carina Vitulano (ITA) 
Toeschouwers: 11.106
Reporter:  Andrew Jacobs i.s.m. Angela van Oijen
Fotograaf:  Roel Ubels - meer foto's volgen in Gallery > EK 2017 NL 

 

Bijzonderheid: Jackie Groenen - player of the match (foto)

Scoreverloop: 
33e min 1 - 0 Lieke Martens
64e min 2 - 0 Vivianne Miedema

Kaarten: 
Zweden:
43e min geel voor Jessica Samuelsson
90+1e min geel voor Kosovare Asllani

Wissels: 
Nederland:
46e min Mandy van de Berg erin voor Stephanie van de Gragt
75e min Renate Jansen erin voor Shanice van de Sanden
87e min Lineth Beerensteyn erin voor Lieke Martens


Zweden:
73e min Hanna Folkesson erin voor Fridolina Rolfö
81e min Mimmi Larsson erin voor Jonna Andersson


Opstellingen: 

Basiself Nederland:
01. Sari van Veenendaal (GK)
02. Desiree van Lunteren,
03. Stefanie van der Gragt,
05. Kika van Es,
06. Anouk Dekker,
07. Shanice van de Sanden,
08. Sherida Spitse, (C)
09. Vivianne Miedema,
10. Danielle van de Donk,
11. Lieke Martens,
14. Jackie Groenen,
Bank:
16. Angela Christ (GK)
23. Loes Geurts (GK)
04. Mandy van den Berg,
17. Kelly Zeeman,
20. Dominique Janssen,
22. Liza van der Most,
12. Jill Roord,
15. Sisca Folkertsma,
19. Sheila van den Bulk,
13. Renate Jansen,
18. Vanity Lewerissa,
21. Lineth Beerensteyn

Coach: Sarina Wiegman

 

Basiself Zweden
01. Hedvig Lindahl (GK),
02. Jonna Andersson,
03. Linda Sembrant,
05. Nilla Fischer,
07. Lisa Dahlkvist,
08. Lotta Schelin, (C)
09. Kosovare Asllani,
11. Stina Blackstenius,
15. Jessica Samuelsson,
17. Caroline Seger,
18. Fridolina Rolfö,
Bank:
12. Hilda Carlén (GK),
21. Emelie Lundberg (GK),
04. Emma Berlund,
06. Magdalena Ericsson,
16. Hanna Glas,
10. Julia Spetsmark,
13. Josefin Johansson,
14. Hanna Folkesson,
23. Elin Rubensson,
19. Pauline Hammarlund,
20. Mimmi Larsson,
22. Olivia Schough.

 

Coach: Pia Sundhage

NL

EK-Selectie Nederland

 

Doelvrouw
01. Sari van Veenendaal (Arsenal)
16. Angela Christ (PSV)
23. Loes Geurts (Paris Saint Germain)

Verdediging
02. Desiree van Lunteren (Ajax)
03. Stefanie van der Gragt (van Bayern München naar Ajax)
04. Mandy van den Berg (Reading FC)
05. Kika van Es (van Achilles’29 naar FC Twente)
17. Kelly Zeeman (Ajax)
19. Sheila van den Bulk (Djurgårdens IF)
20. Dominique Janssen (Arsenal)
22. Liza van der Most (Ajax),

Middenveld
06. Anouk Dekker (Montpellier HSC)
08. Sherida Spitse (FC Twente)
10. Daniëlle van de Donk (Arsenal)
12. Jill Roord (van FC Twente naar Bayern Munchen)
14. Jackie Groenen (FFC Frankfurt)

Aanval
07. Shanice van de Sanden (Liverpool FC)
09. Vivianne Miedema (van Bayern München naar Arsenal)
11. Lieke Martens (FC Rosengard)
13. Renate Jansen (FC Twente)
15. Sisca Folkertsma (van PSV naar Ajax)
18. Vanity Lewerissa (PSV)
21. Lineth Beerensteyn (van FC Twente naar Bayern Munchen)

De Technische Staf bestaat uit:
Persvoorlichter: Pauline Siemers
Bondscoach: Sarina Wiegman
Assistent-coach: Arjan Veurink
Assistent-coach: Foppe de Haan
Keeperstrainer: Erskine Schoenmakers
Inspanningsfysioloog: Niels de Vries
Video analist: Judith Bloem
Arts: Karin Thijs
Fysiotherapeut: Kim Blewanus
Fysiotherapeut: Niels Veldman
Team manager: Sonja van Geerenstein
Kit manager: Robbie van Mourik

Zweden

Selectie

Bondscoach Pia Sundhage die na dit toernooi aftreedt.

Doel
01. Hedvig Lindahl
12. Hilda Carlen
21. Emelie Lundberg

Verdediging
02. Jonna Andersson
03. Linda Sembrandt
04. Emma Berglund
05. Nilla Fischer
06. Magdalena Eriksson
15. Jessica Samuelsson
16. Hann Glas

Middenveld
07. Lisa Dahlkvist
09. Kosovare Asllani
10. Juliana Spetsmark
13. Josefin Johansson
14. Hanna Folkesson
17. Caroline Seger
22. Olivia Schough
23. Elin Rubensson

Aanval
08. Lotte Schelin
11. Stina Blackstenius
18. Fridolina Rolfo
19. Pauline Hammarlund
20. Mimmi Larssen

 

Voorbeschouwing

TV en Internet
Op zaterdag 29 juli 2017 speelt Nederland de kwartfinale van het ek vrouwenvoetbal. deze wedstrijd vindt plaats in het stadion de Vijverberg te Doetinchem.
Deze kwartfinale van de oranje leeuwinnen wordt live op tv uitgezonden door de NOS en Eurosport. Daarnaast is deze voetbalwedstrijd ook op het internet te bekijken via een livestream.ek vrouwenvoetbal 2017.

Zweden staat 9e op de Wereldranglijst, en Nederland op de 12e plaats.

Vorige ontmoeting met Zweden dateert dus van de Algarve Cup.
Highlights van deze wedstrijd klik op tabblad video op deze pagina!


De wedstrijd daarvoor was die op Het Kasteel te Rotterdam, waar Nederland gelijk speelde. Klik hier voor alle informatie rondom deze wedstrijd.

 

 

Zweden werd drie keer tweede op het EK: in 1987, 1995 en 2001. De laatste zes edities haalde de ploeg minstens de kwartfinale, een ploeg om in de gaten te houden dus. Vorige editie was Zweden het gastland van het EK. De Zweedse vrouwen werden derde tijdens dit EK, in de halve finale stuitte ze op de regerende Europees kampioen Duitsland en verloren met 1-0.

Opvallende speelsters zijn Lotta Schelin, de topscorer van het Zweedse team, doelvrouw Hedvig Lindahl, Caroline Segers.

Resultaten Zweden EK 2017
Zweden opende het toernooi met een brilstand tegen Duitsland, het 2e duel werd gewonnen van Rusland en opvallend verlies in het 3e duel tegen Italie.

 

Ervaren ploeg
Bondscoach Sarina Wiegman: "Zweden heeft een ongelooflijk ervaren ploeg, met een paar speelsters die al tig eindtoernooien op hun naam hebben staan en die bij grote clubs in Europa voetballen. Wij moeten echt top zijn om door te komen."

In het hotel keek de staf samen met een deel van de speelsters naar beide wedstrijden in Groep B. "We hadden beide wedstrijden opstaan. Ik heb vooral naar Zweden tegen Italië gekeken. Opvallend was dat ze een paar speelsters spaarden. Blijkbaar gingen ze er al vanuit dat ze niet in hun allersterkste opstelling het ook wel zouden halen."
Topteams

"Het zijn allebei topteams, maar Duitsland is net een stapje verder", zegt Wiegman over het ontlopen van de Duitsers in de kwartfinale. "Duitsland pakt de prijzen, Zweden zit er altijd tegenaan. Wat dat betreft ging mijn voorkeur daar wel naar uit. Maar dat betekent zeker niet dat we wel even makkelijk gaan winnen. We moeten weer alles geven wat we in ons hebben."

Vers in het geheugen ligt het treffen met Zweden op het OKT, dat in 1-1 eindigde waardoor de OranjeLeeuwinnen zich niet kwalificeerden voor de Olympische Spelen. "Dat zijn we nog niet vergeten. Maar we zijn een stuk verder dan toen, dit team heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zaterdag krijgen we weer de kans om dat aan ons publiek te laten zien."

 

Teamgenoten!
Jill Roord en Lineth Beerensteyn zien hun teamgenote Fridolina Rolfo.
Alledrie spelen in Bayern Munchen. Jill en Lineth zijn nieuw in Bayern, dus echt kennen doen ze haar niet.
Vivianne Miedema heeft Bayern verlaten, zij kent Fridolina wel.

Zweden's Stina Blackstenius speelt wel met Anouk Dekker in Montpellier.

Sheila van den Bulk speelt in Zweden en Lieke Martens heeft vlak voor het EK, Zweden verlaten voor FC Barcelona.