A+ R A-

Spanje verliest van Engeland ondanks veldoverwicht

Twee ploegen met drie punten uit de eerste wedstrijd kwamen elkaar vanavond tegen in het Rat Verlegh Stadion. In het regenachtige Breda kwam Engeland met dezelfde opstelling als tegen Schotland. Ze zeggen ook wel: ‘never change a winning team’.
Aan de Spaanse zijde heeft Mariona Caldentey plaats moeten maken voor Marta Corredera. In plaats van een 4-4-3 opstelling zoals tegen Portugal trad Spanje nu aan met een 3-5-2 tactiek.

Gelijk in de eerste minuut kwam Spanje gelijk voor het doel van Engeland maar het schot van Vicky Losada, tegen Portugal nog trefzeker, ging naast en over het doel. Het spel werd gelijk naar de andere kant verlegd waar Francesca Kirby wel wist te scoren op aangeven van Ellen White.

 

Verslag


In de 6e minuut werd Spanje nogmaals verrast. De vrije trap van Jordan Nobbs werd schitterend ingekopt door Millie Bright. Het feestje ging echter niet door want de scheidsrechter oordeelde dat het een buitenspel was van Lucy Bronze, die het spel heeft verstoord. De beelden zouden moeten uitwijzen of dit echt het geval is.
Een klein kansje uit een corner van Alexia Putellas in de 8e minuut werd professioneel om zeep geholpen door Amanda Sampedro, die in de eerste wedstrijd ook wist te scoren. Engeland kreeg met Steph Houghton nog een redelijke kans in de 11e minuut maar dat schot ging ruim over.


Spanje nam de regie in het spel maar kwam niet voorbij de muur van de Lionesses. Kwamen ze er een keer door dan kwamen ze niet tot een (goed) schot op doel. Na zo’n 25 minuten kwam het met bakken uit de hemel en het veld werd alsmaar zwaarder.
In de 28e minuut ging een vrije trap van Putellas voorlangs en is de vraag of het een schot of voorzet was. Irene Paredes was de eerste die in het boekje ging in de 31e minuut, geel. Dat Engeland op de counter speelde was wel duidelijk. De spitsen kregen amper een bal maar stonden wel terug op het middenveld te helpen zodat Spanje elke keer erg veel moeite moest doen om tot aan de zestien van Engeland te komen. In de 37e minuut werd nog een goed schot van Losada afgeblokt door Jill Scott. De meeste ballen werden weg gewerkt door Bright en Houghton. Een ijzersterke eerste helft hebben zij gespeeld. Dan vier minuten voor rust kwam Engeland er een keer bijna uit maar Sandra Paños werkte weg net buiten de zestien. Op slag van rust werd nog een schot van Jennifer Hermoso gekraakt door Houghton.

Na de rust zagen we hetzelfde spelbeeld als in de eerste helft. Spanje voornamelijk in balbezit en zocht het vooral via rechts. In de 53e minuut flirtte Paredes met een tweede gele kaart een onnodige overtreding. Spanje speelde goed en met vlagen heel goed, alleen zoekend naar dat ene gaatje in de Engelse verdediging lukte niet tot in de 63e minuut. Karen Bardsley moest zich hier even tonen. In de 69e minuut ontving Andrea Pereira een gele kaart van de Italiaanse scheidsrechter Carina Vitulano, die in de 85e minuut nog eens de hoofdrol opeiste. Door een handsbal van Ellen White in het strafschopgebied wees zij naar de stip. De Spaanse speelsters vierden dit al met een high five, zoals ze dat altijd doen als ze een penalty krijgen, maar natuurlijk nog altijd gescoord moet worden. Plots corrigeerde de scheidsrechter haar beslissing en gaf Engeland een scheidsrechtersbal. Dit liet iedereen verward en de Lionesses profiteerde daarvan. Vijf minuten voor het einde gaf Demi Stokes een goede steekbal op Nobbs en zij flipte de bal geniaal door naar Jodie Taylor die haar vierde doelpunt van het toernooi maakt.

Jorge Vilda, coach van Spanje, vond dat zijn team goed heeft gespeeld en dat zij zo zullen blijven spelen. Zij domineerde het spel maar hadden weinig geluk, dat maakte het verschil. Vilda spreekt nooit over de arbitrage, ook nu over het penalty-incident wilde hij niet praten. Zij moeten de beslissingen scheidsrechter accepteren en zelf werken aan hun doel en dat is de drie punten halen in de volgende wedstrijd.
Lucia Bronze, player of the match, vond dat ze goed vooruit zijn gegaan mede door de oefenwedstrijden die ze gespeeld hebben. Het veld maakte het fysiek wat zwaar maar ze moeste compact blijven spelen. Dat Spanje zo’n 78% van de tijd balbezit had maakt niet zo veel uit. Zij hebben voor de tweede keer de nul gehouden en de eindstand telt uiteindelijk.
Mark Sampson, coach van Engeland, is trots op zijn team. Een team dat het hele land trots maakt en daar dank hij zijn speelsters voor. Over de scheidsrechter, daar moeten ze mee spelen, die beslist op het veld. Zij hebben zelf een mooie prestatie neergezet nu. Op de vraag of ze het EK gaan winnen omdat zij een sterke verdediging hebben, een goede keepster en goede aanvallers, net als Duitsland, bedankte hij nogmaals zijn speelsters die goed vooruit zijn gegaan. Op de vraag hoeveel respect hij heeft voor de scheidsrechter om het lef te hebben om op haar beslissing terug te komen antwoorde hij dat hij de beelden nog niet terug heeft gezien. Hij feliciteerde de scheidsrechter daarvoor omdat het inderdaad moedig is en dat het een juiste beslissing is. Voor de wedstrijd Gaf Sampson aan dat Spanje manipulatoren zijn van de donkere kunst van het voetbal en dat ze blessures faken. Op de vraag waarom hij die trucjes nodig had omdat Jordan Nobbs na een overtreding verder wilde spelen en hij aangaf om te blijven liggen week hij af door het team van Spanje te feliciteren. Ze zijn gegroeid in de afgelopen twaalf maanden en wat er voor de wedstrijd gebeurd en tijdens de wedstrijd, na de wedstrijd schudden we elkaar de hand en wensen elkaar succes. Spanje wensen wij dan ook heel veel succes, want die kunnen we vanuit ons oogpunt toch niet meer tegenkomen tot aan de finale.

video reactiesReporter Luc Calleeuw sprak met de volgende speelsters:

Interviews:

Fran Kirby (Engeland)


Lucie Bronze (Engeland)


Vicky Losada (Spanje) 
StatistiekenStatistieken:


Wedstrijd: Engeland - Spanje
Datum: Zondag 23 juli 2017
Aanvang: 20:45 uur
Locatie: Rat Verlegh Stadion te Breda
Ruststand: 1-0
Eindstand: 2-0
Verslag: Kin Wah Yim
Fotograaf: Roel Ubels - meer foto's in Gallery > EK 2017 NL
 
Scoreverloop
2e min 1-0 Francesca Kirby
85e min 2-0 Jodie Taylor
 
Opstelling Engeland: Bardsley (GK), Bronze, Stokes, Scott, Houghton (C), Nobbs, Taylor (89’ Potter), Moore, Bright, White (79’ Duggan), Kirby (69’ Christiansen)
Opstelling Spanje: Paños (GK), Torrejón (C), Paredes, Pereira, Corredera, Sampedro (89’ Torrecilla), Hermoso, Putellas, Losada (73’ García), Meseguer, Ouahabi (89’ Latorre)
Geel: Paredes, Pereira