A+ R A-

Oranje Leeuwinnen belonen zichzelf en laten de mensen genieten

Jack van Gelder verzuchtte ooit eens “wordt het dan zo een dag?”, tijdens een befaamd duel van de de Oranje mannen tegen Spanje. En de rest is geschiedenis zeggen we dan.

Gisteravond gonsde deze vraag voorafgaand aan het openingsduel van ons EK ook over de tribunes. Bauke Mollema won een touretappe en Max Verstappen wist zowaar een keer te finishen. Allemaal gunstige voortekenen op een dag die toch al niet meer kapot leek te kunnen. Een vol Galgenwaard met Maxima en Willem op de tribune, een prachtige Oranje mars in de middag, vanaf de Neude, in het centrum naar het stadion, en een wave die bijna constant door het stadion kolkte.

En daarbij kwam nog een meter kippenvel bij het horen van het Wilhelmus. Konden de Oranje Leeuwinnen de druk aan? Of wisten zij de eventuele druk in een boost om te zetten. Konden ze vrij in het koppie de openingswedstrijd spelen?


Dat laatste was het geval. Ze bezorgden zichzelf met aantrekkelijk spel niet alleen een prachtige overwinning. De toeschouwers op de tribunes maar ook thuis kwamen door het open karakter van de wedstrijd en een bij vlagen flitsend Oranje volledig aan hun trekken. Een wedstrijd met gelijkwaardige kansen voor rust, maar een veel sterker Oranje na de rust, verdiende alleen Nederland als winnaar.


Eindelijk mochten ze los de Leeuwinnen.
De aandacht in alle media was er deze week volop. Maar bondscoach Sarina Wiegman sloot haar groep hier behendig van af en prepareerde haar team zowel tactisch als fysiek perfect op de Noorse tegenstander. Nederland startte met de verwachte elf speelster van de laatste oefenduels en straalde vanaf het eerste beginsignaal vertrouwen uit.
De gemiste kans van Martens in de eerste minuut van het duel hielp de formatie hierbij in het zadel.

De verdediging, welke af en toe pure snelheid tekort komt, stond de gehele wedstrijd goed. En zoals Louis van Gaal het treffend verwoordde na de wedstrijd “het lijkt soms makkelijk om simpel te spelen, maar dat is het niet”, verwijzend naar de goede partij van Kika van Es.
Het middenveld met de uitblinkende Jackie Groenen was in de eerste helft soms nog wat slordig maar in de tweede helft zeer resoluut in balbezit maar nog meer in het terugveroveren van de bal na balverlies.

De voorhoede van Oranje is ijzersterk. Van de Sanden heeft pure snelheid, kreeg opvallend veel ruimte van de Noren. Mede omdat defensief zowel Miedema als Martens met dubbele of zelfs een driedubbele dekking te maken kregen. Dat gaf Van de Sanden meer ruimte achter haar back en achteraf had ze daar meer van moeten profiteren.
Miedema speelde eigenlijk een hele goede partij, enkel de bal ging er net niet in. “Dat moeten we dan maar bewaren voor donderdag”, sprak ze zelfbewust na afloop.

Dat Martens door de Uefa werd uitgeroepen tot “women of the match: was echt te veel eer, want Dekker en Groenen maakte hierop meer aanspraak. Maar de klasse druipt wel van Martens af en normaal gezien gaat Oranje daar nog van profiteren. En dan kunnen de Leeuwinnen blijven werken aan het positieve beeld wat ze voor voetbalminnend Nederland hebben neergezet. Een overwinning maakt nog geen zomer, maar de winst werd indirect ook een beloning aan een ieder die zich naar hartenlust inzette voor het vrouwen en meidenvoetbal. Oranje Leeuwinnen let’s continue please!!!