A+ R A-

Geweldige EK Start Nederland tegen Noorwegen

Vandaag moest het dan gaan gebeuren, de opening van het Europees Kampioenschap voor Vrouwen in Nederland! Sharon Doorson en het vrouwelijke DJ duo Loudgarden verzorgden de openingsceremonie. Speciaal voor het EK is het nummer ‘We Fire It Up’ geproduceerd.

Het team van Sarina Wiegman was er klaar voor om de Noorse vrouwen te bedwingen. Wat een geweldige wedstrijd lieten de Oranje Leeuwinnen zien en ze gingen vol de strijd aan! Met een super resultaat want Shanice van de Sanden maakte de eerste goal van het EK en dat was ook gelijk het winnende doelpunt waardoor Nederland de eerste winst te pakken heeft op ONS EK!

Een historische dag werd het in verschillende opzichten qua opening maar ook qua record aantal, want ook die is vandaag verbroken.


Onze verslaggevers en fotografen zijn ter plekke en we zulen z.s.m. alle statistieken, kort verslag op deze website weergeven. Via de NOS TV en de NOS app kunt U het EK volgen.

Vanavond volgt de 2e wedstrijd tussen Belgie en Denemarken.Kort verslag


Oranje begint voortvarend aan de wedstrijd. Nadat het volkslied luidkeels is meegezongen mag Vivianne Miedema de aftrap nemen en eigenlijk direct daarna een hele goede kans via Shanice van de Sanden die de bal voorgeeft op Lieke Martens. Maar de Noorse keepster redt miraculeus. Het is Oranje die in de 13e minuut weer de kans krijgt om de 1-0 op het scorebord te zetten na een goede aanval met Lieke Martens en Vivianne Miedema die de bal terug legt op Lieke Martens, maar de bal wordt over de goal getikt.
In de 17e minuut een goede kans voor Noorwegen maar Sari van Veenendaal is alert en weet de bal weg te werken. Het spel golft op en neer en er volgen kansen voor beide landen. Oranje heeft meer balbezit dan Noorwegen, maar weet hier nog niet van te profiteren want ook een goede kans van Vivianne Miedema gaat net naast het Noorse doel. En helaas ook de kopbal van Danielle van de Donk gaat niet tussen de palen.

In de 32e minuut een mooi eerbetoon aan de vorige week plotseling overleden oud international Sylvia Nooij door een minuut lang applaus van het gehele stadion. In de 34e minuut volgt er een minuut applaus voor Ajaxspeler Abdelhak Nouri.

Hierna gaat het spel heen en weer maar de speelsters gaan de rust in met een 0 - 0 stand maar zeker geen saaie wedstrijd.

Noorwegen trapt af voor de 2e helft. Weer is het Nederland die een goede kans krijgt om de voorsprong te pakken.
Ook Noorwegen krijgt zijn kans maar zij vinden het doel ook niet. Het is toch echt Nederland die voorop gaat in de strijd om een openingsgoal te maken maar Noorwegen houdt stand.

En dan eindelijk in de 66e minuut is het dan toch raak voor Nederland. Na een goede voorzet van Lieke Martens weet Shanice van de Sanden de bal binnen te koppen en het stadion ontploft, 1-0 voor Oranje!! Zo terecht deze voorsprong!!

Nederland blijft druk zetten en probeert de voorsprong uit te breiden en blijft gevaarlijk. Noorwegen komt er nog nauwelijks aan te pas.Maar in de 87e minuut begint er toch een soort van slotoffensief van Noorwegen. 3 Minuten extra tijd komen er bij maar Noorwegen weet niks meer te creëren en Nederland wint meer dan terecht de eerste wedstrijd van het EK. Ze hebben een geweldige wedstrijd laten zien en wat heerlijk om een toernooi op deze manier te beginnen.

Gefeliciteerd met deze mooie overwinning!!!Ons Oranje

Verslag op OnsOranje.NL
Verslag door Ruud Scheper

Geweldige EK-start Oranje Vrouwen in Kolkende Galgenwaard

De Oranjevrouwen zijn op een geweldige manier aan het EK in eigen land begonnen. In de openingswedstrijd versloeg de equipe van bondscoach Sarina Wiegman, onder toeziend oog van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, topland Noorwegen in een kolkende Galgenwaard met 1-0 door een goal van Shanice van de Sanden.

‘We staan op vier overwinningen tegen Noorwegen, binnenkort staan we er op vijf’, voorspelde Ex-international Kirsten van de Ven in aanloop naar het openingsduel van het EK Vrouwen 2017. Een gevalletje de wens is de vader van de gedachte? Nee, zo bleek zondagavond in Utrecht. In een heerlijke voetbalambiance versloegen de OranjeLeeuwinnen de Noorse vrouwen, vorig EK nog verliezend finalist.

Dertig seconden
En die overwinning was in geen enkel opzicht gestolen. ‘Uit het ren- en vliegvoetbal van de Noren blijven en zelf met goed positiespel tot kansen komen’, zo luidde de opdracht die Wiegman haar elftal meegaf. En vanaf minuut één slaagde de ploeg daarin. Sterker nog, nauwelijks dertig seconden stonden er op de klok of de eerste levensgrote mogelijkheid was een feit. Uit een messcherpe aanval via Jackie Groenen en Shanice van de Sanden had Lieke Martens de bal voor het inschieten, maar met een katachtige reflex ranselde de Noorse goalie Ingrid Hjelmseth de bal op onnavolgbare wijze uit de goal.

Ook bij de tweede grote kans voor Nederland was er een hoofdrol weggelegd voor de sterspeler van de OranjeLeeuwinnen. Na een klein kwartiertje sneed Martens naar binnen en haalde ze na een een-tweetje met spits Vivianne Miedema ineens vol uit, maar weer was Hjelmseth een te grote sta-in-de-weg. Via haar vingertoppen verdween de bal over de lat.

Redding Van Veenendaal
Na een kwartier kropen de Noren wat meer uit hun schulp. Eerst was er daar Caroline Graham Hansen, die ineens opdook voor Sari van Veenendaal, maar de keeper was snel genoeg haar doel uit om de inzet van de Noorse aanvaller te keren. Oranje was gewaarschuwd, maar kon niet voorkomen dat de Noren vlak daarna nog een grote mogelijkheid kregen. Gelukkig voor de fanatiek meelevende supporters was daar Kika van Es, die op tijd naar binnen was gesneden en met een heerlijke tackle de bal van de voet van Ada Hegerberg gleed.

Oranje was gewaarschuwd en greep nog steviger het initiatief, onder meer via Groenen die een schot gekraakt zag worden en in de nastoot met een prima voorzet het hoofd van Miedema vond. De spits van Nederland knikte echter net over. Dichterbij was diezelfde Miedema weer enkele minuten daarna, maar haar prima individuele actie werd gevolgd door een rollertje net naast het doel van Hjelmseth.

Gevaarlijke counters
Ook in het vervolg van de eerste helft bleef Oranje de baas op het veld - met een kopballetje van Daniëlle van de Donk en een knal van Sherida Spitse als wapenfeiten - maar bleef het altijd oppassen voor de Noorse counter. Hoe scherp de ploeg van de Zweedse bondscoach Martin Sjörgen was, bleek nog maar eens in de veertigste minuut toen Van de Sanden de bal eerst keurig veroverde, maar vervolgens simpel kwijt raakte en tot haar opluchting zag dat Hegerberg nauwelijks vijf seconden later de bal ineens knalhard naast schoof.

Hadden de Leeuwinnen voor de pauze dertig seconden nodig voor hun eerste levensgrote mogelijkheid, na de pauze – waarin Vera Pauw door Michael van Praag tot bondsridder werd benoemd - duurde dat twee minuten. Het recept was hetzelfde, een uitstekende steekbal van Groenen die door Van de Sanden voor de goal werd geslingerd. Miedema was alleen net te laat voor het doel om de voorzet tot doelpunt te promoveren. Ook de Noren beten direct van zich af, maar net als bij de Oranjevrouwen kwam ook bij de voorzet van Hegerberg de aansluiting voor de goal te laat.

Eindelijk prijs
Saai werd het ook na de pauze geen moment en ook nu bleven de Oranjevrouwen de bovenliggende partij. Het resulteerde in een volgende grote mogelijkheid voor Miedema, maar de spits schoot de bal na een scherpe steekbal van Martens in het zijnet. ‘Dan probeer ik het zelf nog wel een keer’, dacht Martens. Haar inzet vloog echter nipt langs de verkeerde kant van de paal voorbij de kruising.

Het mocht de pret niet drukken, want vlak daarna was het alsnog 1-0. Martens mikte de bal van de linkerkant ineens op het hoofd van Van de Sanden, die van dichtbij Hjelmseth kansloos liet met een knalharde kopbal. De Galgenwaard ontplofte.

Bijna 2-0
Het had zomaar 2-0 kunnen staan als het balletje breed van Van de Sanden een dikke vijf minuten na de openingstreffer op maat was geweest. De bal was echter te hard voor Miedema, waardoor de kans verloren ging. Nauwelijks was het publiek weer gaan zitten of de volgende kans diende zich alweer aan, maar na een knappe kapbeweging schoof Miedema de bal voor het doel langs.

Aanval na aanval golfde in het vervolg op Hjelmseth af, maar steeds stond het vizier van de Oranjevrouwen niet helemaal op scherp of was de Noorse goalie de aanvallers te slim af. Doordat Noorwegen eigenlijk geen moment meer echt gevaarlijk in de buurt van Van Veenendaal kwam, kwam de zege geen moment meer in gevaar en eindigde een heerlijke voetbalavond in een verdiende 1-0 overwinning. Een mooiere start van het EK hadden de Oranjevrouwen zich niet kunnen wensen.Wedstrijdverslag

Nederlands vrouwenteam kent droomstart tijdens openingswedstrijd EK
Door Yorick van Teeseling

UTRECHT – De Nederlandse dames hebben hun eerste wedstrijd tijdens het EK gewonnen. In een uitverkocht Galgenwaard werden de Noren met 1-0 verslagen. Shanice van de Sanden kroop na een voorzet van Lieke Martens goed voor haar man tegenstandster en zorgde in de 67e minuut met een diagonale kopbal voor de enige treffer van de wedstrijd. De formatie van Sarina Wiegman gaat aan de leiding in de poule, al spelen Denemarken en België in Doetinchem de andere wedstrijd in poule A.

De Nederlandse dames keken al weken uit naar het beginnen van het Europees Kampioenschap, dat voor het eerst in zijn geschiedenis in Nederland wordt gehouden. Voorafgaand aan de openingswedstrijd in de Galgenwaard werd er een heuse ‘oranjemars’ gehouden vanaf het Neude richting het stadion. Daarbij geen bussen, maar de opkomst was groot en dat zette meteen de toon voor de rest van de dag. Eenmaal bij het stadion zocht iedereen daar zijn plekje. De sfeer was gemoedelijk en sfeervol, en er heerste een gezellige drukte. Noren en Nederlanders die door elkaar liepen zonder dat er ook maar iets van narigheid gebeurde.

Bij de hoofdingang ijsbeerden om tien voor half zes de beveiligers zenuwachtig, maar dat was niet zonder reden. Toen eenmaal een politie-escorte en drie zwarte wagens aan kwamen rijden, werd snel duidelijk dat het om koning Willem Alexander en koningin Maxima ging. Opgewacht door Michael van Praag, burgemeester Van Zaanen en anderen maakte het koninklijk paar zijn tocht naar de tribune. Zij zouden bij de opening aanwezig zijn. De openingsceremonie werd deels verzorgd door twee vrouwelijke dj’s en toen eenmaal de luchtkanonnen hun werk hadden gedaan en de sfeer er goed in zat, betraden beide teams het veld.Al vanaf het begin lieten de Nederlandse dames hun intenties zien en waren erop gebrand hun visitekaartje af te geven. Lieke Martens had zichzelf, maar ook het team, al een vliegende start kunnen bezorgen. Nadat Shanice van de Sanden op rechts was weggestuurd, trok ze de bal goed terug richting de penaltystip, Martens kroop voor haar tegenstanders, maar had de pech dat keepster Ingrid Hjelmseth de bal via een reflex uit het doel kon tikken. Daarna was Martens nog een keer gevaarlijk via een een-twee die ze aanging met Vivianne Miedema, maar haar schot eindigde in de handen van Ingrid. Daarna kregen de Noren hun eerste echte kans via Caroline Graham Hanssen. De Noorse frommelde zich door de verdediging, maar Sari van Veenendaal redde op haar inzet.

Na de eerste vijftien minuten, waarin beide teams op zoek gingen naar het openingsdoelpunt, kropen de Noorse terug op eigen zestien, gokte op de counter en lieten de Nederlandse dames het spel maken. Dat dit ervoor zorgde dat de Oranjedames alleen gevaarlijk werden via een aantal afstandsschoten die of naast of in de handen van de Noorse keepster belandden, was tekenend voor het spelbeeld. Het team van Martin Sjöogren had opbouwend grote problemen en mede door een fel Nederland stonden de Noorsen de gehele eerste helft onder druk, maar haalden de rust zonder tegendoelpunt. De Scandinaviërs werden vlak voor rust nog wel gevaarlijk.Een vrije trap vlak van Marten Mjelde werd door van Veenendaal gekeerd en Hegerberg schoot net naast. Voor rust werden de Scandinaviërs nog gevaarlijk. In de rust benoemde Michael van Praag Vera Pauw tot bondsridder. Nadat de toeschouwers hun broodje kroket en glaasje frisdrank hadden weggewerkt, was het beeld vanaf het eerste fluitsignaal niet onveranderd. De leeuwinnen waren zeer gebrand en gingen furieus op zoek naar het openingsdoelpunt. Weer was het Van de Sanden die haar tegenstanders eruit liep, en de bal breed legde, alleen was er niemand om de bal in het lege doel te lopen.

Twee minuten daarna kwam Lieke Martens vanaf de zijkant dreigend naar binnen, maar schoot in de handen van de keepster. Daarna regende het kansen en raasden de dames als een tornado over het lam geslagen Noorse dames. Vivianne Miedema, Van de Sanden en Martens zagen hun inzet of naast gaan of geblokt en leek het wel alsof de bal er gewoon niet in mocht. Ruim twintig minuten voor tijd kwam dan toch de bevrijding voor de dames. Lieke Martens zette haar actie in aan de zijkant van het 16-meter, had het overzicht en gaf de bal goed voor, en zag Shanice van de Sanden als duiveltje uit een doosje met een lage kopbal de Noorse keepster verrassen.Het harde werken werd beloond en de Leeuwinnen stonden meer dan verdiend op voorsprong. Dat het zolang heeft moeten duren was voor de aanwezige toeschouwers niet te geloven. Wie dacht de Oranje dames daarna gas terug had het mis.
De Noorsen waren inmiddels blij dat het einde van deze martelgang in zicht was. Shanice kreeg een staande ovatie na haar wissel en Miedema was nog gevaarlijk met een laag diagonaal schot dat voorlangs ging. Typerend voor de wedstrijd was toen Mjelde een bal in niemandsland speelde. De Nederlandse vrouwen speelde de wedstrijd goed uit en staan nu aan kop.

Na afloop van de wedstrijd was de Noorse coach duidelijk: “We hebben vandaag tegen een zeer goed Nederland gespeeld en hadden van achteruit problemen om de aanval te bereiken. We leden teveel balverlies en hadden te maken met een tegenstander die gewoon ons op alle fronten de baas was.” Aanvoerster Mandy van den Bergh waakt voor euforie: “Er is nog geen feeststemming. Tuurlijk is het begin fantastisch, maar we hebben nog twee wedstrijden te gaan.”


Reacties

Reporter Andrew Jacobs na afloop met de nummer 10 van Oranje, Daniëlle van de Donk en ook met nummer 9 Vivianne Miedema, scroll naar beneden voor het 2e interview.


Gefeliciteerd Daniëlle, lekker begin hé?

Daniëlle van de Donk: "Natuurlijk als je wint is het altijd lekker".

Hoe heb je deze dag beleefd vanaf het moment dat je aankwam bij het stadion?

Daniëlle: "Zenuwachtig ben ik eigenlijk nooit dus dat was een heel andere ervaring voor mij.

Gaf dat doelpunt de doorslag?

Daniëlle: "Ja maar ik vind ons wel een klasse beter dan Noorwegen en vind dat we verdiend gewonnen hebben, 1e helft hadden we er eigenlijk beter erop moeten zitten maar ik denk dat iedereen een beetje moest winnen, ook aan de bal en het veld was een beetje glad maar de 2e helft hadden we volledig de controle dus dat was wel lekker".

Heb je daar altijd van gedroomd een EK spelen in eigen land?

Daniëlle: "Ja dat is gewoon supervet, daar doe je het allemaal voor".

Is de koning ook nog in de kleedkamer geweest?

Daniëlle: "Ja"

En wat heeft hij gezegd tegen jullie?

Daniëlle: "Hij heeft iedereen een hand gegeven en heeft nog wat woorden gezegd en we vonden het echt supervet dat maken we niet elke dag mee".

Wat zei hij, kun je een beetje zeggen wat hij heeft verteld?

Daniëlle: "Hij vond ons geweldig, de strijd die er is geleverd, ze vonden het allebei hardstikke spannend maar superleuk".

Heeft hij ook gezegd dat hij bij de finale weer kwam of heeft hij dat niet gezegd?

Daniëlle: "Nee maar daar gaan we natuurlijk wel vanuit haha".


 Vivianne Gefeliciteerd, is dit een droomstart?

Vivianne Miedema: "Ja ik denk het wel, gewoon 1-0 winst uiteindelijk is geweldig om mee te maken, voor 25.000 mensen is gewoon prima dat je die wedstrijd dan wint".

Hoe heb je alles beleefd vanaf het moment dat jullie hier aankwamen en uit de bus stapten.

Vivianne: "Het is natuurlijk heel speciaal als je hier aankomt en iedereen staat buiten en dat hebben wij zelf nog nooit meegemaakt, dat geeft je gewoon een enorme boost en ook het feit dat er 25.000 mensen zitten dat werkt gewoon mee en daar haal je heel veel kracht uit".

Kan voorstellen dat er ook zenuwachtig waren, hoe was dat bij jou?

Vivianne: "Nou zenuwachtig niet, voor mij voelde het wel goed, had er veel zin in en ik denk dat best wel veel meiden dat zo hebben gevoeld, kijk zenuwen hoort er gewoon bij, je speelt thuis, 1e wedstrijd op het EK en dan is het helemaal niet raar dat je zenuwen hebt".

Heb je vaak liggen dromen over deze dag?

Vivianne: "Ja zowiezo, je bent er zolang mee bezig en dan is het fijn dat die dag er eindelijk is geweest en de kop is eraf en nu is het gewoon doorwerken naar Denemarken toe".

Wat gaf vandaag de doorslag?

Vivianne: "Ik denk dat we gewoon als team op het veld stonden en wij creeëren zoveel kansen en je weet dat hij er op een gegeven een keer in vliegt, vandaag stonden we achterin ook heel erg goed en als je dat vol kan houden op het toernooi dan kun je hele mooie dingen gaan doen".

Beloofd wel wat winnen van Noorwegen verliezend finalist van het vorige EK.

Vivianne: "Ja absoluut, het is gewoon een goed begin, vandaag stonden we er gewoon 100% lekker op en dat moeten we blijven volhouden".


 


Videos

Highlights


Jackie Groenen
Lieke Martens
Danielle van de Donk
Nora Berge
Statistieken

Statistieken:

Wedstrijd: NEDERLAND - NOORWEGEN
Datum: zondag 16 juli 2017
Aanvang:  18:00 uur
Locatie: Stadion De Galgenwaard te Utrecht - Nederland
Betreft: 1e duel EK 2017 te NL
Ruststand: 0 - 0
Eindstand: 1 - 0
Scheidsrechter: Stéphanie Frappart (FRA)
Assistent scheidsrechters:  Manuela Nicolosi (ITA) en Angela Kyriakou (CYP)
4th Official: Anastasia Pustovoitova (RUS)
Toeschouwers: +/- 21.732
Reporter:  Yorick van Teeseling i.s.m. Angela van Oijen
Fotograaf:  Henk Dil en Roel Ubels - meer foto's volgen Gallery > EK 2017

Bijzonderheden: Aftrap van het EK in Nederland nog nooit eerder voorgekomen.
- Record aantal toeschouwers verbroken, 25.000 toeschouwers (uitverkocht)
- Koninklijk paar was aanwezig, Koning Willem Alexander en Koningin Maxima (foto)
- Vera Pauw werd geridderd door de KNVB tot Bondsridder
- Lieke Martens Player of the Match
Scoreverloop:
66e min 1 - 0 Shanice van de Sanden

Kaarten:
NED:
90 + 1e min Jackie Groenen

NOO:
9e min Geel voor Ada Hegerberg


Wissels:
NED:
77e min Lineth Beerensteyn erin voor Shanice van de Sanden
80e min Stephanie van der Gragt erin voor Mandy van de Berg
90 +1e min Jill Roord erin, Danielle vd Donk eruit

NOO:
58e min Ingvild Isaken erin voor Frida Maanum
66e min Emilie Haavi erin voor Kristine Minde
75e min Guro Reiten erin voor Ingrid SchjerderupOpstellingen:

 

NEDERLAND

Basis
01. Sari van Veenendaal (GK)
02. Desiree van Lunteren
04. Mandy van den Berg (C)
05. Kika van Es
06. Anouk Dekker
07. Shanice van de Sanden
08. Sherida Spitse
09. Vivianne Miedema
10. Danielle van de Donk
11. Lieke Martens
14. Jackie Groenen


Bank:
16. Angela Christ (GK)
23. Loes Geurts (GK)
03. Stephanie van der Gragt
12. Jill Roord
13. Renate Jansen
15. Sisca Folkertsma
17. Kelly Zeeman
18. Vanity Lewerissa
19. Sheila van den Bulk
20. Dominique Janssen
21. Lineth Beerensteyn
22. Liza van der Most

Coach: Sarina Wiegman

 

NOORWEGEN

Basis
01. Ingrid Hjelmseth (GK)
02. Ingrid Wold
03. Maria Thorisdottir
06. Maren Mjelde (C)
07. Ingrid Schjelderup
09. Elise Thorsnes
10. Caroline Graham Hansen
11. Nora Holstad Berge
14. Ada Hegerberg
17. Kristine Minde
18. Frida Maanum

Bank:
12. Cecilie Fiskerstrand (GK)
23. Oda Bogstad (GK)
04. Guro Reiten
05. Tuva Hansen
08. Andrine Hegerberg
13. Stine Pettersen Reinas
15. Lisa-Marie Utland
16. Anja Sonstevold
19. Ingvild Isaken
20. Emilie Haavi
21. Kristine Leine
22. Ingrid Marie Spord

Coach:
Martin Sjoogren 

 

 


Selectie

EK-SELECTIE

Doelvrouw
01. Sari van Veenendaal (Arsenal)
16. Angela Christ (PSV)
23. Loes Geurts (Paris Saint Germain)

Verdediging
02. Desiree van Lunteren (Ajax)
03. Stefanie van der Gragt (van Bayern München naar Ajax)
04. Mandy van den Berg (Reading FC)
05. Kika van Es (van Achilles’29 naar FC Twente)
17. Kelly Zeeman (Ajax)
19. Sheila van den Bulk (Djurgårdens IF)
20. Dominique Janssen (Arsenal)
22. Liza van der Most (Ajax),

Middenveld
06. Anouk Dekker (Montpellier HSC)
08. Sherida Spitse (FC Twente)
10. Daniëlle van de Donk (Arsenal)
12. Jill Roord (van FC Twente naar Bayern Munchen)
14. Jackie Groenen (FFC Frankfurt)

Aanval
07. Shanice van de Sanden (Liverpool FC)
09. Vivianne Miedema (van Bayern München naar Arsenal)
11. Lieke Martens (FC Rosengard)
13. Renate Jansen (FC Twente)
15. Sisca Folkertsma (van PSV naar Ajax)
18. Vanity Lewerissa (PSV)
21. Lineth Beerensteyn (van FC Twente naar Bayern Munchen)

De Technische Staf bestaat uit:
Persvoorlichter: Pauline Siemers
Bondscoach: Sarina Wiegman
Assistent-coach: Arjan Veurink
Assistent-coach: Foppe de Haan
Keeperstrainer: Erskine Schoenmakers
Inspanningsfysioloog: Niels de Vries
Video analist: Judith Bloem
Arts: Karin Thijs
Fysiotherapeut: Kim Blewanus
Fysiotherapeut: Niels Veldman
Team manager: Sonja van Geerenstein
Kit manager: Robbie van Mourik