A+ R A-

Utrechtse studentes naar EK Portugal

Vorig jaar zomer wonnen de Utrechtse studentes het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap. Over twee weken vertegenwoordigen ze Nederland op het EK.

Zondag wordt in de Galgenwaard de openingswedstrijd van het EK Vrouwenvoetbal gespeeld. Over twee weken wordt in Portugal nóg een EK voetbal gespeeld, tussen studenten.
Daar wordt het Nederlandse vrouwenelftal vertegenwoordigd door elf Utrechtse studentes.

“Het komt nu wel dichtbij”, zegt Tamar op den Kelder, de rechtsback van het team. “Ik heb er heel veel zin in. We kennen elkaar goed, hebben het gezellig met elkaar maar zijn fanatiek op het veld.”

Op den Kelder deed al twee keer eerder mee aan het EK studentenvoetbal. “De laatste keer was drie jaar geleden in Rotterdam”, vertelt ze. “Toen werden we tweede.” De rechtsback vindt het lastig verwachtingen uit te spreken voor dit toernooi. “Dat is moeilijk in te schatten, maar ik denk wel dat we kans hebben om goed te presteren.”


Startbewijs
Een jaar geleden veroverden de Utrechtse dames, allen spelend bij studentenvoetbalvereniging Odysseus ‘91, het startbewijs voor het EK door het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap in Groningen te winnen.

Sindsdien is het elftal bezig met de voorbereidingen. “Natuurlijk zijn we aan het trainen, maar we hebben ook veel tijd gestoken in het ophalen van geld.” Het toernooi is duur, vervolgt Op den Kelder. “Deelname is 65 euro per persoon per dag. Met een vliegticket in het hoogseizoen kom je op een kleine 1000 euro per persoon uit. Dat is voor studenten best veel geld.”

Om de kosten te drukken ging het team op zoek naar sponsors, vroeg het subsidies aan en bedacht het acties. “We hebben een dag en nacht spullen verkocht op Koningsmarkt, statiegeldflessen opgehaald en een crowdfundingsactie opgezet. Doneren kan tot 31 juli.”

In Portugal wachten studententeams uit onder andere uit Duitsland, Spanje, Frankrijk en Siberië.
“Al onze fans kunnen ons volgen via onze Facebookpagina (https://www.facebook.com/teamutrechtgoesporto/ ). Daar komen tijdens het EK updates, foto’s en natuurlijk de uitslagen op te staan.”