A+ R A-

Oranje O16 verliest van Finland na penalty's

Oranje O16 is er vandaag niet in geslaagd om de 5e plaats te behalen bij de Nordic Cup. Tijdens de reguliere speeltijd kwam gastland Finland in de 2e helft op een 1-0 voorsprong in de 44e minuut. Nederland kwam echter al snel weer op gelijke hoogte door een doelpunt van Sarah Jongbloed in de 48e minuut. Hierna werd er niet meer gescoord en moesten penalty's de beslissing brengen. Nederland mistte 3 x en hierdoor wordt Finland 5e in dit toernooi en moet Oranje O16 genoegen nemen met een 6e plaats.

KNVB coach Jessica Torny begon met de volgende speelsters in de basis: Anouk van der Klooster, Lotte Jansen, Gwijneth Hendriks, Lieske Carleer, Julia Kagie, Jonna van de Velde, Naomi Hilhorst, Sarah Jongbloed, Lakeesha Eyken, Jaimy Ravensbergen en Anna Hightower.


 

Kort verslag


Volgens bondscoach Torny heeft de selectie van Onder 16 zichzelf tekort gedaan om vandaag slechts om de vijfde plaats te strijden. Het team speelde tweemaal gelijk, een gelukje tegen Duitsland maar twee punten verlies tegen Denemarken. Ook in de laatste wedstrijd tegen Noorwegen zat het er niet in.
Bondscoach Torny zal volgende maand met haar andere team, Onder 19, strijden op het EK en dan strijdt men niet alleen voor de titel maar ook voor een WK plaats.

Oranje O16 begon om 13:02 uur aan de wedstrijd tegen gastland Finland. Beide teams, die goed aan elkaar gewaagd zijn, beginnen rommelig aan de wedstrijd en er volgen maar weinig kansen. Na ongeveer 25 minuten spelen lijkt Nederland sterker te worden maar kan dit nog niet in cijfers uitdrukken. Zo blijft het tot de rust 0-0.

Na de rust weet Finland al snel het Nederlandse doel te vinden. In de 44e minuut wordt de bal goed teruggelegd door de Finse linksbuiten en deze wordt netjes door Emma Varmanen binnen de touwen geschoten. Nederland moet nu aan de bak en dat doen ze ook want in de 48e minuut is het raak voor de Oranje meiden. Na een vrije trap weet Sarah Jongbloed goed voor de verdedigsters te komen en de bal in de korte hoek binnen te werken, 1-1.
Het blijft toch Oranje die met tijden het beste voetbal laat zien maar tot scoren komen beide teams niet meer. Dit houdt in dat er penalty's genomen gaan worden.

Nederland mag de penaltyreeks beginnen en Lotte van Veldhoven zet Oranje op voorsprong. Maar Finland weet ook de eerste penalty te benutten. Hierna is het de beurt aan Anna Knol, 2-1. Nummer 11 van Finland maakt er 2-2 van. Dan gaat het helemaal mis voor Oranje O16 want zowel Julia Kagie als Gwijneth Hendriks en Sarah Jongbloed weten niet te scoren vanaf de penaltystip en hiermee eindigt Oranje O16 op een toch wel teleurstellende 6e plaats op het Nordic Toernooi.

Ons Oranje

Verslag op OnsOranje.NL

Bron: onsoranje.nl
Speelsters onder 16 heeft het Nordic Tournament afgesloten met een teleurstellend verlies tegen Finland. Na de reguliere speeltijd waren beide ploegen in evenwicht (1-1), maar het thuisland nam de penalty's beter. Nederland eindigt daarmee op de zesde plaats.

"We stonden elkaar na afloop aan te kijken. Zo van, wat moeten we hier nou van zeggen? We waren weer beter, alleen we scoren gewoon niet", aldus KNVB-coach Jessica Torny in het Finse Kempele.

In de eerste poulewedstrijd tegen Duitsland wist Nederland er in blessuretijd met twee treffers nog een 2-2 gelijkspel uit te persen, maar vanaf dat moment ging de Oranjeproductie haperen. Tegen Denemarken (0-0), Noorwegen (0-2) en ook Finland wist Onder 16 de kansen nauwelijks om te zetten in doelpunten.

Geen afmaker, killer

"We hebben in deze groep op dit moment geen afmaker, geen killer", aldus Torny in de wetenschap dat drie aanvallers van Onder 16 afwezig waren vanwege eerdere deelname aan het EK Onder 17. "Je hoopt dan dat andere speelsters opstaan. We zijn er ook van overtuigd dat het ook met deze groep had gekund. Aan het positiespel lag het niet, daarover zijn we hartstikke tevreden."

Na een wat onrustige start was Nederland ook tegen Finland volop op de aanvallende speelhelft te vinden. De ploeg bewaarde de rust, werd gevaarlijk met corners en schoten van afstand en had recht op een doelpunt. De tegentreffer van Finland, vier minuten na rust, was dan ook een fikse tegenvaller. Lieske Carleer leed op de helft van Finland balverlies en na een snelle lange bal liet Gwyneth Hendriks zich in het sprintduel aftroeven. De route richting doel was daarna vrij voor Emma Varmanen om af te ronden: 1-0.

Snelle gelijkmaker

Nederland rechtte de rug echter snel en maakte binnen vier minuten alweer gelijk. Chasity Grant zag Sarah Jongbloed bij de tweede paal vrij staan en de middenvelder tikte van dichtbij binnen. Het leverde niet het zetje op dat Nederland nodig had. Jongbloed scoorde nog wel opnieuw, maar nadat de bal al in het doel lag, floot de scheidsrechter alsnog voor een overtreding tegen Finland. "Het zat ons niet mee met de beslissingen deze week. Maar daar leren de meiden alleen maar van. Ze hebben genoeg voorgeschoteld gekregen wat ze in hun rugzakje mee kunnen nemen", aldus Torny.

Naomi Hilhorst kreeg in de wat rommelige slotfase nog een flinke kans, maar in het strafschopgebied werd ze net uit balans gebracht om uit te kunnen halen. Torny: "De meiden waren op het eind ook uitgeput. Dat zag je aan de Finse speelsters ook. Ze spelen toch vier wedstrijden in een week tijd. Dat is behoorlijk pittig."

Een vlammend schot kregen ze er dan ook niet meer uitgeperst en bij de daaropvolgende strafschoppen ging Oranje definitief kopje onder. Na de rake pogingen van Lotte van Veldhoven (kruising) en Anna Knol (onderhoek), gaven Julia Kagie, Hendriks en Jongbloed de Finse goalie te veel kans om te redden. Onder 16-keeper Anouk van der Klooster zag nog wel een Fins schot overzeilen, maar de sluitpost kon drie andere treffers niet voorkomen.

 


Statistieken

Statistieken:

Wedstrijd: FINLAND O16 - NEDERLAND O16
Datum: donderdag 6 juli 2017
Aanvang:  13:00 uur
Locatie: Sarkkiranta Stadion, Kempele Finland
Betreft: Nordic Cup 2017 - 5e/6e plaats
Ruststand: 0 - 0
Eindstand: 1 - 1 Finland wint na penalty's
Scheidsrechter:
Assistent scheidsrechters: 
Toeschouwers:
Reporter: Angela van Oijen

Scoreverloop:
44e min 1 - 0 Emma Varmanen
48e min 1 - 1 Sarah Jongbloed

penaltyreeks:
0 - 1 Lotte van Veldhoven
1 - 1 Vilma Koivisto
1 - 2 Anna Knol
2 - 2 Tuuli Enkkilä
2 - 2 Julia Kagie
3 - 2 Nana Yang
3 - 2 Gwijneth Hendriks
3 - 2 Dana Leskinen
3 - 2 Sarah Jongbloed

Wissels
FIN:
41e min Vilma Koivisto erin voor Heta Olmala
41e min Dana Leskinen erin voor Ano Bergqvist
49e min Emmi Siren erin voor Alisa Hokkanen
64e min Oona Siren erin voor Katariina Kosola
64e min Kaisa Juvonen erin voor Julia Rytkönen

NED:
41e min Chasity Grant erin voor Anna Hightower
41e min Lotte van Veldhoven erin voor Lakeesha Eyken
41e min Anna Knol erin voor Jaimy Ravensbergen
64e min Moïsa van Koot voor Lieske Carleer
80e min Tineke de Jong voor Lotte Janssen


Gele kaarten:
52e min Geel voor Outi Salmijärvi (FIN)
79e min Geel voor Gwijneth Hendriks (NED)
 

Opstellingen: 

FINALND O16

Basis:
01. Emma Immonen (GK)
03. Outi Salmijärvi
05. Julia Rytkönen
06. Nana Yang
09. Ano Bergqvist
10. Tuuli Enkkilä
11. Jenni Kantanen
16. Heta Olmala
17. Katariina Kosola
18. Emma Varmanen
19. Alisa Hokkanen

Bank:
12. Anna Koivunen
02. Joanna Tynnilä
04. Kaisa Juvonen
07. Marie Mäkinen
08. Oona Siren
13. Emmi Siren
14. Aino Vuorinen
15. Vilma Koivisto
20. Dana Leskinen

Staf:
Marko SalorantaNederland O16

Basis:

01. Anouk van der Klooster (GK)
05. Lotte Jansen
04. Gwijneth Hendriks (C)
03. Lieske Carleer
12. Julia Kagie
06. Jonna van de Velde
10. Naomi Hilhorst
14. Sarah Jongbloed
17. Lakeesha Eyken
09. Jaimy Ravensbergen
18. Anna Hightower

Bank:
16. Claire Dinkla (GK)
08. Lotte van Veldhoven
11. Anna Knol
15. Isa van der Linde
02. Moïsa van Koot
13. Tineke de Jong
07. Chasity Grant

Staf:
Jessica Torny
Sander Luiten
Eline Sol
Selectie

Speelster en Club


Chasity Grant, Jong ADO Den Haag
Julia Kagie, Jong ADO Den Haag
Jaimy Ravensbergen, Jong ADO Den Haag
Isa van der Linde, Baronie
Sarah Jongbloed, Be Quick'28
Lakeesha Eijken, Buitenveldert
Jonna van de Velde, CTO Amsterdam Talent Team
Gwyneth Hendriks, CTO Amsterdam Talent Team
Lieske Carleer, CTO Eindhoven Talent Team
Lotte Jansen, CTO Eindhoven Talent Team
Lotte van Veldhoven, CTO Eindhoven Talent Team
Naomi Hilhorst, Excelsior'31
Tineke de Jong, Flevo Boys
Anouk van der Klooster, JVOZ
Claire Dinkla, Kolping Boys
Moïsa van Koot, Longa'30
Anna Hightower, SML
Anna Knol, Jong Telstar (vv Alkmaar)

Op de standby-lijst staan de volgende zes speelsters:
Carolien Vegter (sc Heerenveen),
Roos van der Veen (Marum),
Imre van der Vegt (Rohda Raalte),
Pien Hindriksen (TVC'28),
Dana Foederer (UNA),
Iris Stiekema (vv Emmen).