A+ R A-

EK Gids 2017 Nederland

Op het Wereldwijde Web is tegenwoordig veel heel veel te lezen over het vrouwenvoetbal. Maar zoals U toch van ons gewend bent, hebben wij voor het aankomende EK een Gids gefabriceerd. Alles op een rijtje met diverse klikken naar andere pagina's zodat U straks via de laptop, mobiel of tablet het EK gemakkelijk en helemaal vanuit uw stoel/bank kunt volgen.

Wat moet je nu allemaal over dit Europees Kampioenschap in Nederland weten? Ontvangen de teams bijvoorbeeld prijzengeld? Wie nemen er deel en met welke speelsters?


Het Europees Kampioenschap voor Vrouwen 2017 zal de 12e Editie worden van de UEFA. Nederland werd op 4 december 2014 gekozen als gastvrouw om dit Eindtoernooi te mogen organiseren.
Nederland deed al eerder een bod op het EK 2009 en EK 2013, maar beiden malen werd Nederland niet gekozen. De toenmalige gastvrouwen werden in 2009 Finland en Zweden in 2013.

Dit wordt het grootste Europees Kampioenschap tot op heden, want er nemen 16 landen aan deel.
Via twitter kan je deel nemen aan de conversatie via #WEURO2017 !

Klik op onderstaande hoofdstukken, sommige hoofdstukken zijn ook weer onderverdeeld in tabbladen!

Wij wensen U veel leesplezier!

 

Programma

Vrouwenvoetbalnederland houdt dagelijks de uitslagen en standen bij. Hiervoor hebben wij een apart artikel gemaakt.

Alle informatie trouwens op onze website vindt U onder het kopje bovenin INTERNATIONAAL > Europese Kampioenschappen > A-team - EK 2017 Nederland

Het artikel heet Programma & Standen EK 2017 Nederland. Klik hier

Uiteraard houden wij het programma en uitslagen en standen in de rechterkolom ook bij op onze website!

 

Speelsteden en Stadions

In 7 steden zal er gevoetbald worden Utrecht (Stadion Galgenwaard), Doetinchem (Stadion De Vijverberg), Rotterdam (Sparta Stadion), Breda (Rat Verlegh Stadion), Tilburg (Willem II Stadion), Deventer (Stadion De Adelaarshorst) en Enschede (FC Twente Stadion).

Nederland opent haar toernooi tegen Noorwegen in De Galgenwaard (Utrecht).

Programma per speelstad:

- Breda: Rat Verlegh Stadion (group games 17, 20, 23, 26 July; semi-final 3 August)
- Deventer: Stadion De Adelaarshorst (group games 18, 21, 24, 27 July; quarter-final 30 July)
- Doetinchem: Stadion De Vijverberg (group games 16, 19, 22, 25 July; quarter-final 29 July)
- Enschede: FC Twente Stadion (semi-final 3 August; final 6 August)
- Rotterdam: Sparta Stadion (group games 17, 20, 23, 26 July; quarter-final 29 July)
- Tilburg: Willem II Stadion (group games 18, 21, 24, 27 July; quarter-final 30 July)
- Utrecht: Stadion Galgenwaard (group games 16, 19, 22, 25 July)


Voor meer informatie omtrent deze steden/stadions klik op de volgende links


- Breda (Rat Verlegh Stadion)
- Deventer (Stadion De Adelaarshorst)
- Doetinchem (Stadion De Vijverberg)
- Enschede (FC Twente Stadion - De Grolsch Veste)
- Rotterdam (Sparta Stadion - Het Kasteel)
- Tilburg (Willem II Stadion)
- Utrecht (Stadion Galgenwaard)

 

 

Prijzengeld

Behalve de EK-trofee (foto) krijgt de winnaar van deze 12e editie een prijzengeld van € 1,2 miljoen euro!

De UEFA heeft € 8 miljoen totaal aan prijzengeld beschikbaar gesteld. Dit is een toename van € 2,2 miljoen ten opzichte van het EK in 2013 te Zweden.
Mocht Nederland de groepsfase overleven, dan levert dit gelijk al € 300.000 op.
Acht teams ontvangen dus 300.000 ieder.

Komt Nederland ook de 1/4 finales door, dan ontvangen zij bovenop de 300.000, een half miljoen euro!
Vier teams ontvangen ieder € 500.000

De halve finales daar krijgen twee teams elk 700.000 euro.

En de finale is goed voor 2,2 miljoen te verdelen in de 2e plaats een miljoen en de WINNAAR krijgt 1,2 miljoen uitgekeerd bovenop al de voorgaande rondes natuurlijk!

Het is een mooi gebaar van de UEFA en menig speelster voetbalt niet voor het geld, en het is ook maar de vraag of de KNVB een bonus zal uitkeren, zoals elke 2 jaar de oranje voetballers ontvangen bij deelname aan een EK of WK !


 

Kaartverkoop

U kunt nog steeds kaarten kopen voor dit EK.
De wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen zijn alledrie uitverkocht, dit levert dan ook direct bij de 1e wedstrijd een historisch record op.
Het record aantal toeschouwers bij een vrouwenvoetbal wedstrijd in Nederland stond op naam van de vrouwen van FC Twente.
Zij schreven geschiedenis op 11 november 2015, bij de Champions League wedstrijd tussen FC Twente en FC Barcelona kwamen 15.637 toeschouwers kijken in De Grolsch Veste te Enschede (foto).
Wellicht dat Enschede het record weer terugkrijgt, want de EK finale zal daar plaatsvinden op 6 augustus.

De 1e wedstrijd van Oranje tegen Noorwegen wordt gespeeld in het stadion van FC Utrecht.
In de Galgenwaard kunnen 23.750 toeschouwers kijken en alle kaarten zijn dus uitverkocht!

KOOP NU NOG EEN TICKET !

U kunt hier tickets kopen!
Klik hier

 

Uitzendingen

Kunt U er zelf niet bij zijn in een stadion doordat er geen kaarten meer zijn of dat het te ver is van uw woonplaats of geen tijd wegens werk of vakantie. Niet getreurd het EK kunt U ook vanaf uw bank/stoel/werkplek volgen.

In Nederland zelf wordt het EK 2017 door verschillende media aangeboden. Zowel de NOS als Eurosport zenden alle 31 EK-duels live uit.
Uiteraard kunt U ook terecht op de Duitse zender van ZDF of BBC.

Voor uitgebreidere informatie over NOS en Eurosport, klik op de desbetreffende tabblad.


NOS

NOS

Alle duels EK vrouwenvoetbal live bij de NOS
Het EK vrouwenvoetbal is van de eerste tot de laatste minuut rechtstreeks bij de NOS te zien. Nederland is het toneel van het grootste EK vrouwenvoetbal ooit, dat van 16 juli tot 6 augustus plaatsvindt. Alle wedstrijden worden op televisie dan wel online in beeld gebracht. Ook komt de NOS met een EK-special op YouTube die zich volledig richt op de verrichtingen van Oranje. Nog nooit was het EK vrouwenvoetbal zo uitgebreid te volgen als nu bij de NOS.  

Op NPO 1, NOS.nl en de NPO-app zijn alle duels van het Nederlands elftal en de kwartfinales, halve finales en finale rechtstreeks te zien. Voor de overige EK-groepsduels kan de televisiekijker afstemmen op het themakanaal NPO Sport en NOS.nl. Ook NPO Radio 1 staat bij het EK Langs de Lijn. Van de duels van Oranje en de wedstrijden in de knock-outfase zijn flitsen te horen.
 
369 interlands aan het woord
Voor duiding en analyse van de wedstrijden schuiven ex-internationals Daphne Koster (139 interlands), Manon Melis (127 interlands) en Anouk Hoogendijk (103 interlands) aan. Samen met presentatoren Rivkah op het Veld, Gert van ’t Hof en Sjoerd van Ramshorst laten ze hun licht schijnen over de wedstrijden van het Nederlands elftal en de duels in de knock-outfase. Jeroen Elshoff, Jan Roelfs, Arman Avsaroglu, Krijn Schuitemaker, Frank Wielaard en Arno Vermeulen geven het commentaar bij de wedstrijden.

Rivkah tackelt Oranje
Primeur: speciaal voor het EK vrouwenvoetbal komt de NOS met een YouTube-special. In Rivkah tackelt Oranje neemt presentator Rivkah op het Veld de Oranje-internationals mee op pad. Zo wordt Sherida Spitse – die de muziek in de kleedkamer van Oranje verzorgt – ter voorbereiding op het EK onderworpen aan een dj-cursus. En test Rivkah bij Oranje-aanvoerder én Jan Smit-liefhebber Mandy van den Berg haar Volendamse muziekkennis. Tijdens het toernooi zit Rivkah dicht op het trainingskamp van het Nederlands team voor de laatste updates en interviews met de hoofdrolspelers. De eerste uitzending van Rivkah tackelt Oranje is op maandag 10 juli te bekijken via youtube.com/nossport.

NPO Sport
NPO Sport vervangt tijdens het politieke zomerreces het digitale themakanaal NPO Politiek. Behalve voor het EK vrouwenvoetbal is NPO Sport dé plek voor live sportevenementen als het WK zwemmen (15 – 30 juli), WK atletiek (4 – 13 augustus) en EK hockey (18 – 27 augustus)
KPN – kanaal 100
Ziggo – kanaal 502
Tele 2 – kanaal 218    


Eurosport

Eurosport

Alle 31 duels EK vrouwenvoetbal LIVE bij Eurosport

•    Hele EK voor het eerst live op Nederlandse televisie
•    Eurosport door UEFA aangewezen als host-broadcaster
•    TV-coverage telt recordaantal camera’s
Voor het eerst in de historie is Nederland gastheer van het EK voetbal voor vrouwen, met zestien deelnemende landen het grootste Europees kampioenschap tot nu toe. En die primeur zorgt voor enkele andere noviteiten: Eurosport zendt namelijk alle 31 wedstrijden, inclusief de duels van de Oranjeleeuwinnen, live uit via Eurosport 1* én via de Eurosport Player. Niet eerder waren alle duels van een Europese eindronde vrouwenvoetbal in Nederland rechtstreeks via de televisie te volgen.
 
Bovendien worden de wedstrijden - Eurosport is door de UEFA gevraagd als host-broadcaster van het toernooi - met een recordaantal camera’s in beeld gebracht. In de eerste fase van het toernooi worden de verrichtingen in de zeven verschillende stadions door twaalf camera’s gevolgd, vanaf de halve finales staan er zelfs veertien opgesteld.
De openingswedstrijd van het Women's EURO tussen Nederland en Noorwegen is op 16 juli om 18.00 uur in Utrecht. De finale wordt zondag 6 augustus in Enschede gespeeld. De speelsteden van het EK zijn Breda, Deventer, Doetinchem, Enschede, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. Duitsland is titelhouder, terwijl de vrouwen van Oostenrijk, België, Schotland en Zwitserland hun debuut maken op een eindtoernooi.

Namens Eurosport doen de vaste voetbalcommentatoren Herman Hobert, Ragnar Niemeijer, Robbert Reijmerink en Carlo Wilmots afwisselend verslag bij de beelden.


* Uitzonderingen zijn de openingswedstrijd Nederland-Noorwegen op zondag 16 juli (i.v.m. tennisfinale Wimbledon), Schotland-Portugal op zondag 23 juli (i.v.m. de finish Tour de France) en de gelijktijdige (derde) poulewedstrijden op 24, 25, 26 en 27 juli. Deze duels worden alle uitgezonden via Eurosport 2 én de Eurosport Player. 

Deelnemende landen

Maar wie nemen er nu aan dit EK deel? Ondertussen weet U wanneer en hoe laat, waar en hoe je een ticket kan kopen, wat zij kunnen verdienen en wie het gaat uitzenden!

Maar wie nemen er nu deel?
Zesenveertig landen namen deel aan het Kwalificatie toernooi voor 15 tickets !

Kwalificatie-toernooi:
Aan het kwalificatie-toernooi waar Nederland uiteraard werd van uitgesloten, namen maar liefst 46 landen aan deel. 15 Landen wisten zich dus te kwalificeren en 31 landen vielen buiten de boot (foto).

De groepswinnaars van het Kwalificatie toernooi waren Duitsland (titelverdedigers), Frankrijk, Engeland, Zwitserland (debutant), Noorwegen, Spanje, Zweden en IJsland.
Nummers 2 werden Schotland (debutant), Belgie (debutant), Oostenrijk (debutant), Denemarken, Italie en Rusland.
Via de play-offs werd het laatste ticket bemachtigd door Portugal (debutant).

Voor alle uitslagen en standen rondom de EK-kwalificatie ronde klik hier.

EK 2017 Nederland
Dit Europees Kampioenschap wordt voor het eerst gespeeld met 16 landen.
Het vorige EK in Zweden werd er nog gestreden met 12 landen.
Er zijn vijf debutanten: Belgie, Oostenrijk, Schotland, Portugal en Zwitserland.

Er zijn 4 poules van elk 4 landen geformeerd.
De groepswinnaars en de nummers 2 gaan door naar de 1/4-finales.

Alle 16 landen zullen wij afzonderlijk onder het Hoofdstuk SELECTIES bespreken.

DEELNEMENDE LANDEN:ONDER DE UITGESCHAKELDE LANDEN:


 

 

Scheidsrechters en Assistent-Scheidsrechters

De UEFA heeft 34 vrouwelijke scheidsrechters, assistent-scheidsrechters en 4th officials aangesteld uit 21 Europese landen. Zij zullen de wedstrijden leiden tussen 16 juli en 6 augustus.
Ook bij deze 34 zit er een Nederlandse tintje, namelijk Nicolet Bakker (foto. Lees het interview met Nicolet Bakker, zie tabblad.Referees

De volgende scheidsrechters en assistent-scheidsrechters zijn door de UEFA voor dit toernooi aangesteld.

Scheidsrechters (11):
Jana Adamkova (Czech Republic)
Stéphanie Frappart (France)
Riem Hussein (Germany)
Bibiana Steinhaus (Germany)
Katalin Kulscár (Hungary)
Carina Vitulano (Italy)
Monika Mularczyk (Poland)
Anastasia Pustovoitova (Russia)
Esther Staubli (Switzerland)
Pernilla Larsson (Sweden)
Kateryna Monzul (Ukraine)

Assistent-scheidsrechters (21):
Sanja Rodak Karšic (Croatia)
Angela Kyriakou (Cyprus)
Lucie Ratajova (Czech Republic)
Sian Massey (England)
Manuela Nicolosi (France)
Christina Biehl (Germany)
Katrin Rafalski (Germany)
Chrysoula Kourompylia (Greece)
Judit Kulscár (Hungary)
Michelle O’Neill (Republic of Ireland)
Lucia Abruzzese (Italy)
Nicolet Bakker (Netherlands)
Anna Dabrowska (Poland)
Petruta Iugulescu (Romania)
Mihaela Tepusa (Romania)
Ekaterina Kurochkina (Russia)
Svetlana Bilic (Serbia)
Belinda Brem (Switzerland)
Maria Sukenikova (Slovakia)
Oleksandra Ardesheva (Ukraine)
Maryna Striletska (Ukraine)

4th officials (2):
Lina Lehtovaara (Finland)
Lorraine Clark (Scotland)

Interview Nicolet Bakker

Zij is het eerste vrouwelijk Nederlandse lid van het arbitraal team op een EK-eindronde
Bron tekst www.knvb.nl


"Dit is ontzettend cool, een droom die uitkomt", vertelt een trotse Bakker. Een Duitse collega bracht Bakker via Whatsapp op de hoogte van het nieuws: "'We gaan samen naar het EK', stond er. Daarna heb ik wel een paar vreugdendansjes gemaakt. Zelf moet ik nog even een groepsapp aanmaken om mijn familie en vrienden om het nieuws te vertellen."

Bakker beviel in december 2015 van een dochtertje, waarna ze hard werkte om terug op het hoogste niveau te keren. "Dit is dan een enorme beloning. En ook nog een EK dat Nederland wordt georganiseerd. Dat vormt een extra motivatie. De OranjeLeeuwinnen staan natuurlijk op het EK op nummer een, maar het lijkt me fantastisch om op het EK mijn land ook te mogen vertegenwoordigen."

Nederland wordt op het Europees kampioenschap voor vrouwen in eigen land niet alleen vertegenwoordigd door de voetbalsters. UEFA heeft Nicolet Bakker aangewezen als een van de assistent-scheidsrechters op het toernooi. Zij is het eerste vrouwelijk Nederlandse lid van het arbitraal team op een EK-eindronde.

"Dit is ontzettend cool, een droom die uitkomt", vertelt een trotse Bakker. Een Duitse collega bracht Bakker via Whatsapp op de hoogte van het nieuws: "'We gaan samen naar het EK', stond er. Daarna heb ik wel een paar vreugdendansjes gemaakt. Zelf moet ik nog even een groepsapp aanmaken om mijn familie en vrienden om het nieuws te vertellen."

Bakker beviel in december 2015 van een dochtertje, waarna ze hard werkte om terug op het hoogste niveau te keren. "Dit is dan een enorme beloning. En ook nog een EK dat Nederland wordt georganiseerd. Dat vormt een extra motivatie. De OranjeLeeuwinnen staan natuurlijk op het EK op nummer een, maar het lijkt me fantastisch om op het EK mijn land ook te mogen vertegenwoordigen."

Doelen
In een gesprek met KNVB.nl sprak Bakker in maart 2016 nog over haar doelen. Ze was net bevallen van een dochter, maar wilde zeker actief blijven op het hoogste amateurniveau (Tweede Divisie) en mooie toernooien meemaken. "Volgend jaar is het EK voor vrouwen in Nederland. Wie weet… Het zou wel gaaf zijn."

Die droom wordt nu dus werkelijkheid voor de vrouw die de liefde voor het scheidsrechtersvak met de paplepel kreeg ingegoten. Elke week stond ze met de hele familie trots langs de lijn te kijken hoe pa Bakker de wedstrijden tot een goed einde bracht. En dus stak ze als 13-jarige haar vinger op toen haar vereniging jeugdscheidsrechters zocht.

Debuut
Bakkers ster rees snel, maar de carrière als scheidsrechter stokte bij de derde klasse amateurs. Of ze niet wilde gaan vlaggen. Het duurde even voordat ze enthousiast raakte over het idee, maar al snel bleek dat ze als assistent aan de zijlijn wel door kon groeien. Ze werd aangesteld voor de emotionele derby Spakenburg - IJsselmeervogels, maakte haar debuut in de Jupiler League en werd met het team van Vivienne Peeters afgevaardigd naar het jeugd WK Onder 17.

Na de geboorte van haar dochter keerde ze razendsnel op het hoogste amateurniveau. En nu volgt de beloning voor haar doorzettingsvermogen: als eerste Nederlandse vrouw zal ze deel uitmaken van het arbitraal team op een EK-eindronde, die ook nog eens in eigen land wordt gehouden.

 


 

SELECTIE NEDERLAND

Op de verschillende tabbladen treft U de EK-Selectie inclusief de profielfoto's. Deze kunt U vergroten dmv erop te klikken. De nummers op de foto's geven weer, het rugnummer en de caps die ze tot aan het EK hebben behaald. De andere tabs zijn blik op de tegenstanders en de uitslagen van de oefeninterlands 2017.


Selectie

EK-Selectie

Bondscoach Sarina Wiegman maakte op 14 juni bekend wie deel gaat uitmaken van de 23-koppige selectie van het Nederlands elftal voor het EK in eigen land. Voor sommigen was het een tegenslag, voor anderen een verrassing. Afvallers zijn: Marjolijn van den Bighelaar (Ajax), Merel van Dongen (Ajax), Danique Kerkdijk (van FC Twente naar Bristol City FC), Jeslynn Kuijpers (PSV), Barbara Lorsheyd van (FC Twente naar ADO Den Haag), Myrthe Moorrees (van PSV naar FC Twente), Marthe Munsterman (FC Twente), Paulina Quaye (van Ajax naar vv Alkmaar) en Siri Worm (FC Twente).

Grote afwezigen in de selectie zijn Tessel Middag en Renee Slegers, beiden raakten dit seizoen zwaar geblesseerd!

Er zijn drie speelsters die 2 Europese Kampioenschappen op hun naam hebben, te weten, Loes Geurts, Sherida Spitse en Angela Christ. Zij waren er dus al bij op het EK 2009 en EK 2013. Shanice van de Sanden was er ook bij op het EK 2009 als 16-jarige, maar werd niet geselecteerd voor het EK 2013.

EK-SELECTIE - scroll verder naar beneden voor de foto's!

Doelvrouw
01. Sari van Veenendaal (Arsenal)
16. Angela Christ (PSV)
23. Loes Geurts (Paris Saint Germain)

Verdediging
02. Desiree van Lunteren (Ajax)
03. Stefanie van der Gragt (van Bayern München naar Ajax)
04. Mandy van den Berg (Reading FC)
05. Kika van Es (van Achilles’29 naar FC Twente)
17. Kelly Zeeman (Ajax)
19. Sheila van den Bulk (Djurgårdens IF)
20. Dominique Janssen (Arsenal)
22. Liza van der Most (Ajax),

Middenveld
06. Anouk Dekker (Montpellier HSC)
08. Sherida Spitse (FC Twente)
10. Daniëlle van de Donk (Arsenal)
12. Jill Roord (van FC Twente naar Bayern Munchen)
14. Jackie Groenen (FFC Frankfurt)

Aanval
07. Shanice van de Sanden (Liverpool FC)
09. Vivianne Miedema (van Bayern München naar Arsenal)
11. Lieke Martens (FC Rosengard)
13. Renate Jansen (FC Twente)
15. Sisca Folkertsma (van PSV naar Ajax)
18. Vanity Lewerissa (PSV)
21. Lineth Beerensteyn (van FC Twente naar Bayern Munchen)

De Technische Staf bestaat uit:
Persvoorlichter: Pauline Siemers
Bondscoach: Sarina Wiegman
Assistent-coach: Arjan Veurink
Assistent-coach: Foppe de Haan
Keeperstrainer: Erskine Schoenmakers
Inspanningsfysioloog: Niels de Vries
Video analist: Judith Bloem
Arts: Karin Thijs
Fysiotherapeut: Kim Blewanus
Fysiotherapeut: Niels Veldman
Team manager: Sonja van Geerenstein
Kit manager: Robbie van Mourik

Onderstaande profielfoto's zijn gemaakt door onze huisfotograaf Kin Wah Yim op zondag 4 juli 2017 te Zeist:

 

Tegenstanders

Tegenstanders van Oranje - Groep A

Noorwegen
De 1e tegenstander van Nederland is Noorwegen, het duel wordt gespeeld in Utrecht (Galgenwaard) op zondag 16 juli om 18:00 uur.
Dit team was finalist op het EK 2013 te Zweden, het verloor nipt van Duitsland met 1-0. Tevens was Noorwegen te sterk voor Oranje in hun laatste ontmoeting toen kwalificatie op het spel stond voor Rio!
Het is niet de meest favoriete tegenstander om te openen op een groot platform.
Het duel zal historisch zijn want a) het is voor het eerst dat er uberhaupt een EK in Nederland voor vrouwen wordt georganiseerd en b) het toeschouwers record zal zeker verbroken worden (zie ook hoofdstuk tickets).

Van de 22 ontmoetingen heeft Nederland er slechts 4 gewonnen. Er is zesmaal gelijk gespeeld en twaalf duels verloren.
Meest recente ontmoeting was vorig jaar tijdens het kwalificatie toernooi voor Rio 2016 in Rotterdam. Nederland verloor met 4-1.

Resultaten tegen Noorwegen
22 gespeeld, 4 gewonnen, 6 gelijk, 12 verloren, doelsaldo 15-40.


Denemarken
Na Noorwegen ontvangt Nederland op donderdag 20 juli in Rotterdam (Het Kasteel) Denemarken. Statistisch gezien een tegenstander waar Nederland veel van heeft verloren, maar men put hoop uit de laatste ontmoetingen!
MAAR men moet niet vergeten dat Denemarken op het EK 2013 te Zweden halve finalist was. Zij schakelden Frankrijk uit in de 1/4 finales met penalties!

De laatste 2 ontmoetingen tussen beide teams waren in Turkije vorig jaar januari 2016. Nederland won beide wedstrijden.
Oranje en Denemarken speelden twintigmaal tegen elkaar. Slechts vijf duels werden door de Oranje Leeuwinnen gewonnen, vijfmaal eindigde de wedstrijd in een gelijkspel en Denemarken won tien keer.

Resultaten tegen Denemarken
20 gespeeld, 5 gewonnen, 5 gelijk, 10 verloren, doelsaldo: 13-32


Belgie
Dertig maal is deze derby der Lage Landen gespeeld en 20 maal wist Nederland te winnen, MAAR niet het laatste duel tegen Belgie.
Vorig jaar in november verloor Nederland met 3-2 van Belgie. Nederland is dus gewaarschuwd voor de debutant!

Resultaten tegen België
30 keer gespeeld, 20 gewonnen, 5 gelijk, 5 verloren, doelsaldo 80-31. 

Uitslagen

Uitslagen 2017

Nederland heeft 11 maal geoefend dit jaar ter voorbereiding op dit EK. Achtmaal werd de winst behaald en driemaal verloren. Nul wedstrijden werden er geljik gespeeld. Doelsaldo voor zijn maar liefst 31 goals en slechts 9 tegen.

 

Uitslagen Oefeninterlands 2017
Aantal

Datum

Plaats

Interland

Uitslagen

Wedstrijdstatus

384. 08-07-2017 Rotterdam, NL Nederland - Wales 5 - 0 Oefeninterland
383. 13-06-2017 Deventer, NL Nederland - Oostenrijk 3 - 0 Oefeninterland
382. 09-06-2017 Breda, NL Nederland - Japan 0 - 1 Oefeninterland
381. 11-04-2017 Doetinchem, NL Nederland - IJsland 4 - 0 Oefeninterland
380. 07-04-2017 Utrecht, NL Nederland - Frankrijk 1 - 2 Oefeninterland
379. 08-03-2017 Faro-Loule, Portugal Japan - Nederland 2 - 3 Algarve Cup
378. 06-03-2017 Lagos, Portugal Zweden - Nederland 0 - 1 Algarve Cup
377. 03-03-2017 San Antonio, Portugal Australie - Nederland 3 - 2 Algarve Cup
376. 01-03-2017 Albufeira, Portugal Nederland - China 1 - 0 Algarve Cup
375. 24-01-2017 San Pedro Pinatar - Spain Nederland - Rusland 4 - 0 Oefeninterland
374. 20-01-2017 San Pedro Pinatar - Spain Roemenie - Nederland 1 - 7 Oefeninterland

 

 

 

Overige Selecties

In dit hoofdstuk treft U de selecties aan zoals die zijn doorgegeven aan de UEFA. Klik op de afzonderlijke tabbladen van elk land.
Voordat U dit doet, kijk ook eventjes naar de FIFA Wereldranglijst (WWR = Women's World Ranking). Hoogst genoteerd staat Duitsland op de 2e plaats, de 8-maal winnaar van het Europees Kampioenschap is dan ook hoog favoriet bij iedereen.

Opvallend is ook dat er slechts zes van de 16 bondscoaches zijn die vrouw zijn, te weten bij, Duitsland (Steffi Jones), Nederland (Sarina Wiegman), Rusland (Elena Fomina), Schotland (Anna Signeul), Zweden (Pia Sundhage - foto rechts) en Zwitserland (Martina Voss-Tecklenburg).


WWR

FIFA Wereldranglijst (nummers geeft de stand op de ranglijst aan)


02. Duitsland
03. Frankrijk
05. Engeland
09. Zweden
11. Noorwegen
12. Nederland
13. Spanje
15. Denemarken
17. Zwitserland
18. Italie
19. IJsland
21. Schotland
22. Belgie
23. Oostenrijk
25. Rusland
38. Portugal

BEL

BELGIE

EK-geschiedenis en opvallendste speelsters

Belgie wist zich voor het eerst te kwalificeren voor dit EK. Zij zaten met Engeland, Servie, Bosnie Herzegovina en Estland in de poule. Belgie werd 2e achter Engeland, maar wist toch van Engeland een gelijkspel te ontfutselen, zelfs op Engelse bodem! Belgie is een van de vijf debutanten!
Belgie zal zeker veel toeschouwers trekken uit Belgie, want de speelsteden zijn vlak over de grens.

Veel speelsters hebben in Nederland gespeeld of spelen er nog. Bekende speelsters zijn o.a. de Ajax speelster Davina Philtjens, Lenie Onzia van FC Twente, maar ook Tessa Wullaert spelend in Duitsland bij VFL Wolfsburg. Uiteraard voormalig FC Twente speelster Lorca van de Putte en zo zijn er nog wel een aantal op te noemen.

Bondscoach is Ives Serneels

Groep A: Tesamen met jawel Nederland, Noorwegen en Denemarken.

Programma Belgie:
16 juli Denemarken - Belgie (Doetinchem)
20 juli Noorwegen - Belgie (Breda)
24 juli Belgie - Nederland (Tilburg)

Eerste duel op het EK
Belgie opent dus tegen Denemarken die in 2013 nog verrassend de halve finales won. Belgie debuteert in Doetinchem en schrijft dus geschiedenis.

Uitslagen oefeninterlands
1 March: D2-2 v Switzerland (n, Cyprus Cup, Larnaca)
3 March: W4-1 v Italy (n, Cyprus Cup, Larnaca)
6 March: L1-4 v North Korea (n, Cyprus Cup, Larnaca)
8 March: D1-1, W3-2pens v Austria (n, Cyprus Cup 7th place, Larnaca)
8 April: L1-4 v Spain (h, Eupen)
11 April: W5-0 v Scotland (h, Leuven)
13 June: D1-1 v Japan (h, Leuven)
30 June: L0-7 v Spain (a, San Pedro del Pinatar)
7 July: L0-2 France (a, Montpellier)
11 July: W2-0 v Russia (h, Denderleeuv)

Selectie:

Doel

01. Justien Odeurs
12. Diede Lemey
21. Nicky Evrard

Verdediging
02. Davina Philtjens
03. Heleen Jaques
04. Maud Coutereels
05. Lorca van de Putte
19. Imke Courtois
22. Laura Deloose
23. Elien Van Wynendaele

Middenveld
06. Tine De Caigny
07. Elke Van Gorp
08. Lenie Onzia
13. Sara Yuceil
16. Nicky Van Den Abbeele
18. Laura Deneve
20. Julie Biesmans

Aanval
09. Tessa Wullaert
10. Aline Zeler
11. Janice Cayman
14. Davinia Vanmechelen
15. Yana Daniels
17. Jana Coryn

DEN

DENEMARKEN

EK-geschiedenis en opvallendste speelsters
Op het EK 2013 te Zweden bereikten ze de halve finales. Ze schakelden het favoriete Frankrijk uit dmv penalties! Ze werden zelf in de halve finales uitgeschakeld door Noorwegen na een 1-1 gelijke stand. Onderschatten moet je Denemarken dus niet, ze blijken dus goede toernooi voetballers te zijn.

Opvallende speelsters zijn verdedigster Line Roddik, spelend bij FC Barcelona. 28 jaar oud en 118 caps op haar naam met 13 goals.
Aanvalster Nadia Nadim, 28 jaar oud en 65 caps met 19 goals en aanvalster Pernille Harder, 24 jaar oud en 78 caps met 39 goals, spelend bij VfL Wolfsburg.

Bondscoach is Nils Nielsen.

Groep A: Denemarken zit in de groep van Nederland tesamen met Noorwegen en Belgie.

Programma Denemarken
17 juli Denemarken - Belgie (Doetinchem)
20 juli Nederland - Denemarken (Rotterdam)
24 juli Noorwegen - Denemarken (Deventer)

Eerste duel op het EK
Denemarken opent het toernooi tegen ons buurland Belgie.


Uitslagen oefeninterlands
1 March: L0-1 v Canada (n, Algarve Cup, Albufeira)
3 March: W6-0 v Portugal (a, Algarve Cup, Parchal)
6 March: W6-1 v Russia (n, Algarve Cup, Vila Real de Santo Antonio)
8 March: D1-1, W4-1pens v Australia (n, Algarve Cup 3rd place, Albufeira)
11 April: W5-0 v Finland (h, Slagelse)
1 July: L1-2 v England (h, Copenhagen)
6 July: L2-4 Austria (a, Wiener Neustadt)


Selectie:

Doel

01. Stina Lykke Petersen
16. Maria Christensen
22. Line Johansen

Verdediging
02. Line Røddik
03. Janni Arnth
05. Simone Boye Sørensen
08. Theresa Nielsen
15. Frederikke Thøgersen
18. Mie Jans
19. Cecilie Sandvej
20. Stine Pedersen
23. Luna Gewitz

Middenveld
04. Maja Kildemoes
06. Nanna Christiansen
07. Sanne Troelsgaard
11. Katrine Veje
13. Sofie Pedersen
17. Line Jensen
21. Sarah Hansen

Aanval
09. Nadia Nadim
10. Pernille Harder
12. Stine Larsen
14. Nicoline Sørensen  

 

DUI

DUITSLAND

EK-geschiedenis en opvallendste speelsters
Duitsland, tsja daar kan heel veel over geschreven worden. Belangrijkste feiten zijn, 6 maal op rij Europees Kampioen, dus ook titelverdedigster, maar in totaal hebben ze deze titel al 8 maal gewonnen! Het wordt dus tijd voor een ander land om deze titel te dragen. Daarnaast natuurlijk ook Wereldkamipioen geweest en afgelopen zomer in Rio voor het eerst Olympisch Kampioen!

Veel speelsters zijn opvallend, maar toch maar een paar Anja Mittag, 31 jaar oud - 154 caps, aanvalster bij VfL Wolfsburg. Ze scoorde 50 goals voor Duitsland.
Middenveldster en speelster van Olympique Lyonnais is Dzsenifer Marozsan. Slechts 24 jaar oud en 74 caps en 30 goals, let vooral op haar!
Verdedigster Babett Peter, 29 jaar oud en 107 caps.

Grote afwezige is Alexandra Popp, 25 jaar oud en ook aanvalster bij Wolfsburg. 77 caps en 35 goals. Zij is op 5 juli geopereerd aan haar linkerknie! Ze raakte geblesseerd op de training. Het is de tweede maal dat ze vlak voor een groot toernooi geblesseerd raakt. Ook het EK 2013 moest zij aan zich voorbij laten gaan.

Bondscoach is Steffi Jones, voormalig international. Zij nam de moeilijke taak op zich na het succes van Silvia Neid die vorig jaar zomer nog goud met de ploeg won in Rio.

Groep B: Duitsland speelt in groep B tesamen met Zweden, Italie en Rusland.

Programma Duitsland:
17 juli Duitsland - Zweden (Breda)
21 juli Duitsland - Italie (Tilburg)
25 juli Rusland - Duitsland (Utrecht)

Eerste duel op het EK
Duitsland opent tegen Zweden wat natuurlijk niet 123 voorspelbaar is. Deze wedstrijd was ook de finale van de Olympische Spelen in Rio. Duitsland won toen met 2-1 en werd voor het eerst Olympisch Kampioene.


Uitslagen oefeninterlands
1 March: L0-1 v United States (a, SheBelieves Cup, Chester)
4 March: D0-0 v France (n, SheBelieves Cup, Harrison)
7 March: W1-0 v England (n, SheBelieves Cup, Washington DC)
9 April: W2-1 v Canada (h, Erfurt)
4 July: W3-1 v Brazil (h, Sandhausen)


Selectie:

Doel
01. Almuth Schult
12. Laura Benkarth
21. Lisa Weiss

Verdediging
02. Josephine Henning
03. Kathrin Hendrich
04. Leonie Maier
05. Babett Peter
06. Kristin Demann
07. Carolin Simon
14. Anna Blasse
17. Isabel Kerschowski

Middenveld
08. Lena Goessling
10. Dzsenifer Marozsan
13. Sara Dabritz
15. Sara Doorsoun
16. Linda Dallmann
20. Lina Magull
22. Tabea Kemme

Aanval
09. Mandy Islacker
11. Anja Mittag
18. Lena Petermann
19. Svenja Huth
23. Hasret Kayikci

ENG

ENGELAND

EK-geschiedenis en opvallendste speelsters
Engeland eindigde als 1e in de poule in de kwalificatie ronde. Op het EK 2013 te Zweden zat Engeland in de poule met Frankrijk, Spanje en Rusland. Engeland verloor alledrie de duels.
De toenmalige bondscoach Hope Powell werd min of meer gedwongen om af te treden (met andere woorden ze werd geslachtofferd)! In december 2013 volgde Mark Sampson haar op en is sindsdien bondscoach.
Zijn eerste grote toernooi was het WK 2015 te Canada. En dit WK 2015 deed Engeland het heel goed, ze bereikten zelfs de 3e plek, maar mochten niet mee doen aan de Olympische Spelen van RIO.

Opvallende speelsters zijn Jill Scott, de 29 jarige middenveldster speelt bij Manchester City. Heeft 114 caps en 18 goals.
Karen Carney, 29 jaar oud en 122 caps met 31 doelpunten. Zij speelt bij Chelsea en Toni Duggan niet te vergeten, twitter raakte oververhit toen zij haar transfer naar FC Barcelona bekend maakte vorige week.
En niet te vergeten Captain Steph Houghton, 28 jaar oud met 78 caps en 9 goals. Verdedigster en spelend bij Manchester City.

Bondscoach is Mark Sampson

Groep D: Engeland opent tegen buurland Schotland. In deze groep zitten ook Spanje en Portugal.

Programma Engeland
19 juli Engeland - Schotland (Utrecht)
23 juli Engeland - Spanje (Breda)
27 juli Portugal - Engeland (Tilburg)

Eerste duel op het EK
Het 1e duel is tegen buurland Schotland. Engeland is favoriet gezien hun stand op de Wereldranglijst (5e) maar bij een derby komen altijd andere factoren om de hoek kijken. Schotland is debutant!


Uitslagen oefeninterlands
1 March: L1-2 v France (n, SheBelieves Cup, Chester)
4 March: W1-0 United States (a, SheBelieves Cup, Harrison)
7 March: L0-1 v Germany (n, SheBelieves Cup, Washington DC)
7 April: D1-1 v Italy (h, Port Vale)
10 April: W3-0 v Austria (h, Milton Keynes)
10 June: W4-0 v Switzerland (a, Biel)
1 July: W2-1 v Denmark (a, Copenhagen)


Selectie:

Doel
01. Karen Bardsley
13. Siobhan Chamberlain
21. Carly Telford

Verdediging
02. Lucia Bronze
03. Demi Stokes
05. Steph Houghton  (c)
06. Josanne Potter
12. Casey Stoney
15. Laura Bassett
20. Alex Greenwood
22. Alex Scott

Middenveld
04. Jill Scott
07. Jordan Nobbs
08. Isobel Christiansen
10. Fara Williams
11. Jade Moore
14. Karen Carney
16. Millie Bright

Aanval
09. Jodie Taylor
17. Nikita Parris
18. Ellen White
19. Toni Duggan
23. Francesca Kirby

 

FRA

FRANKRIJK

EK-geschiedenis en opvallendste speelsters
Frankrijk won nog nooit een groot toernooi maar is wel een van de kanshebbers voor de titel. De laatste jaren zijn het de Franse clubteams die de toon in Europa zette, denk aan de Champions League Vrouwen Finales!

Op het laatste EK 2013 gingen zij tenonder aan penalties in de kwartfinales tegen Denemarken na een eindstand van 1-1. Voor de 2e maal werd Frankrijk via penalties uitgeschakeld in de 1/4 finales. U herinnert zich vast wel 2009 te Finland, de penalty van Anouk Hoogendijk!

Frankrijk won al haar kwalificatiewedstrijden en kreeg hierbij geen één tegendoelpunt! De ploeg is in vorm, zij wonnen in maart de She Believes Cup in de USA.

Frankrijk beschikt over goede speelsters, waarvan er drie zijn uitgelicht: Verdedigster Wendy Renard slechts 26 jaar oud maar al 84 caps op haar naam. Ze won met Olympique Lyon voor de 3e maal de Champions League, naast het verdedigen weet zij ook haar goaltje mee te pikken, al 18 op haar naam!
De 31-jarige middenveldster Elise Bussaglia met 166 caps en 28 goals. Ze speelt bij VfL Wolfsburg en zet de toon op het middenveld.
De geslepen goaltjesdief van Frankrijk, de 27-jarige Eugenie le Sommer. Speelster van Olympique Lyonnais die dus de Champions League afgelopen maand veroverde.
voor Frankrijk heeft ze 130 caps met 58 doelpunten.

Bondscoach is Philippe Bergeroo

Groep C: Frankrijk speelt in groep C tesamen met IJsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Programma Frankrijk
18 juli Frankrijk - IJsland (Tilburg)
22 juli Frankrijk - Oostenrijk (Utrecht)
26 juli Zwitserland - Frankrijk (Breda)

Eerste duel op het EK
Franrkijk opent tegen IJsland op de 18e, IJsland zal zeker niet onderschat worden. Zowel IJsland als Zwitserland zijn in deze groep landen die zeker de 2e plaats kunnen en willen veroveren.


Uitslagen oefeninterlands
1 March: W2-1 v England (n, SheBelieves Cup, Chester)
4 March: D0-0 v Germany (n, SheBelieves Cup, Harrison)
7 March: W3-0 v United States (a, SheBelieves Cup, Washington DC)
7 April: W2-1 v Netherlands (a, Utrecht)
7 July: v Belgium (h, Montpellier)
11 July: D 1-1 v Norway (h, Sedan)


Selectie:

Doel
16. Sarah Bouhaddi
21. Meline Gerard
01. Laetitia Philippe

Verdediging
04. Laura Georges
08. Jessica Houara
22. Sakina Karchaoui
19. Griedge Mbock Bathy Nka
02. Eve Perisset
03. Wendie Renard
14. Aissatou Tounkara

Middenveld
10. Camille Abily
15. Elise Bussaglia
23. Grace Geyoro
06. Amandine Henry
11. Claire Lavogez
07. Clarisse Le Bihan
17. Gaetane Thiney
05. Sandie Toletti

Aanval
13. Camille Catala
18. Marie-Laure Delie
20. Kadidiatou Diani
09. Eugenie Le Sommer
12. Elodie Thomis

 

IJS

IJSLAND

EK-geschiedenis en opvallendste speelsters
IJsland is een geslepen team, hun beste EK verschijning was in 2013. Zij bereikten de kwartfinales na winst op Nederland met 1-0 en een gelijkspel tegen Noorwegen. Van titelverdedigster Duitsland verloren zij in de groepsfase met 3-0. In de 1/4 finales verloren zij ook van Zweden met 4-0.
Ze werden groepswinnaar in de kwalificatie ronde voor dit EK.

Opvallende speelsters is middenveldster Dagny Brynjarsdóttir, 25 Jaar oud en 69 caps, scoorde 19 doelpunten. Over de grens speelt Sara Bjork Gunnarsdóttir als middenveldster bij VfL Wolfsburg. Ze is 26 jaar oud en heeft 98 caps en 18 goals op haar naam.
Aanvalster Margrét Lára Vidarsdóttir is 30 jaar oud en bereikte al 112 caps en maar liefst 77 doelpunten. Opletten voor haar dus!

Bondscoach is Freyer Alexandersson

Groep C: IJsland speelt in groep C tesamen met Frankrijk Oostenrijk en Zwitserland

Programma IJsland
18 juli Frankrijk - IJsland (Tilburg)
22 juli IJsland - Zwitserland (Doetinchem)
26 juli IJsland - Oostenrijk (Rotterdam)

Eerste duel op het EK
Het 1e duel dus tegen Frankrijk, voor IJsland de moeilijkste tegenstander van deze groep. Een gelijkspel zou het hoogst haalbare zijn voor deze ploeg.
Maar we kunnen het mis hebben natuurlijk.
Opvallend is dat ze op 11 juni hun laatste oefeninterland hebben gespeeld!


Uitslagen oefeninterlands
1 March: D1-1 v Norway (n, Algarve Cup, Parchal)
3 March: L0-2 v Japan (n, Algarve Cup, Parchal)
6 March: D0-0 v Spain (n, Algarve Cup, Vila Real de Santo Antonio)
8 March: W2-1 v China (n, Algarve Cup 9th place, Parchal)
6 April: W2-0 v Slovakia (a, Senec)
11 April: L0-4 v Netherlands (a, Doetinchem)
8 June: D0-0 v Republic of Ireland (a, Dublin)
11 June: L0-1 v Brazil (h, Reykjavík)


Selectie

Doel
01. Gudbjörg Gunnarsdóttir
12. Sandra Sigurdardóttir
13. Sonny Thrainsdóttir

Verdediging
02. Sif Atladóttir
03. Ingibjörg Sigurdardóttir
04. Glódís Viggósdóttir
11. Hallbera Gísladóttir
14. Málfrídur Erna Sigurdardóttir
19. Anna Bjork Kristjansdóttir
21. Arna Ásgrímsdóttir  

Middenveld
05. Gunnhildur Jónsdóttir
07. Sara Bjork Gunnarsdóttir
08. Sigrídur Gardarsdóttir
09. Katrin Ásbjörnsdóttir
10. Dagný Brynjarsdóttir
17. Agla Maria Albertsdottir
18. Sandra Jessen


Aanval
06. Holmfrídur Magnúsdóttir
15. Elín Jensen
16. Harpa Thorsteinsdóttir
20. Berglind Thorvaldsdóttir
22. Rakel Hönnudóttir
23. Fanndís Fridriksdóttir
 

 

ITA

ITALIE

EK-geschiedenis en opvallendste speelsters

Italië stond twee keer in de finale van het WEURO, in 1997 en 1993. Beide keren werden de Italianen verslagen door de Duitse dames. In aanloop naar dit EK werden zij 2e in de kwalificatie. Op het laatste EK in Zweden (2013) bereikten zij de kwartfinales, maar werden door Duitsland uitgeschakeld (0-1).

Let op Sara Gama, zij is een 27-jarige verdedigster en bereikte al 88 caps met 6 goals. Een oude rot in het vak is Melania Gabbiadini, 33 jaar oud en 120 caps met 50 goals.
Zij is een aanvalster bij Verona. Middenveldster Barbara Bonansea, 25 jaar oud en 30 caps met 10 goals.


Bondscoach is Antonio Cabrini

Groep B: Italie speelt in groep B tesamen met Rusland, Duitsland en Zweden.

Programma Italie
17 juli Italie - Rusland (Rotterdam)
21 juli Duitsland - Italie (Tilburg)
25 juli Zweden - Italie (Doetinchem)

Eerste duel op het EK
Italie speelt tegen Rusland op 17 juli op het Kasteel. Italie won al eerder van Rusland op een EK. De beide landen ontmoeten elkaar in 2009 in Helsinki en Italie won met 2-0. Ook in 2013 te Zweden werden de landen aan elkaar gekoppeld. De Azurri trok weer aan het langste eind met 2-0.
Zou het nu Rusland worden, drie maal scheepsrecht?


Uitslagen oefeninterlands
1 March: L0-3 v North Korea (n, Cyprus Cup, Larnaca)
3 March: L1-4 v Belgium (n, Cyprus Cup, Larnaca)
6 March: L0-6 v Switzerland (n, Cyprus Cup, Larnaca)
8 March: W6-2 v Czech Republic (n, Cyprus Cup 11th place, Larnaca)
7 April: D1-1 v England (a, Port Vale)

Selectie:

Doel
01. Laura Giuliani (Köln)
12. Chiara Marchitelli (Brescia)
22. Katja Schroffenegger (Unterland Damen)

Verdediging:
13. Elisa Bartoli (Fiorentina)
03. Sara Gama (Brescia)
17. Federica Di Criscio (AGSM Verona)
05. Elena Linari (Fiorentina)
02. Cecilia Salvai (Brescia)
14. Linda Tucceri Cimini (S. Zaccaria)

Middenveld
11. Barbara Bonansea (Brescia)
21. Marta Carissimi (Fiorentina)
20. Valentina Cernoia (Brescia)
15. Laura Fusetti (Como 2000)
19. Aurora Galli (AGSM Verona)
16. Manuela Giugliano (AGSM Verona)
07. Alia Guagni (Fiorentina)
06. Sandy Iannella (Cuneo)
10. Martina Rosucci (Brescia)
04. Daniela Stracchi (Mozzanica)

Aanval
08. Melania Gabbiadini (Verona)
23. Cristiana Girelli (Brescia)
09. Ilaria Mauro (Fiorentina)
18. Daniela Sabatino (Brescia)

Staff
Delegation Head: Barbara Facchetti
National Teams Director Giorgio Bottaro
Women’s Teams Coordinator: Annarita Stallone
Coach: Antonio Cabrini
Assistant: Rosario Amendola
Secretary: Elide Martini
Fitness Coach Director: Stefano D’Ottavio
Fitness Coaches: William Botter & Franco Olivieri
Goalkeeping Coach: Cesare Cipelli
Docotrs: Monica Fabbri & Alessandro Carcangiu & Matteo Guzzini
Physiotherapists: Roberto Cardarelli & Maurizio D’Angelo & Jacopo Pasini & Daniele Frosoni
Nutritionist: Natale Gentile
Video Analyst: Filippo Lorenzon.

 

NOO

NOORWEGEN

EK-geschiedenis en opvallendste speelsters
Noorwegen won het EK in 1987 (1e) en in 1993).
Noorwegen bereikte de finale van het EK 2013 te Zweden. Slechts met 1-0 verloren ze van Duitsland.
Noorwegen bereikte het EK door als groepswinnaar uit de bus te komen tijdens de kwalificatie ronde.

Opvallende speelsters zijn Kristine Minde, 24 jaar oud, 68 caps en 7 goals, speelt bij Linkopings FC.
Ada Hegerberg spelend bij en winnaar van de UEFA Best women's Player Europe Award 2015-2016. Ada is 21 jaar oud, 55 caps en 35 goals.
Speelt bij Olympique Lyonnais. En Maren Mjelde, 27 jaar oud, 108 caps en 16 goals, speelster en middenveldster van Chelsea FC.

Bondscoach is Martin Sjogren. Martin is net als Sarina Wiegman net de nieuwe bondscoach sinds december 2016.

Groep A: Noorwegen opent het duel tegen Nederland. De landen kennen elkaar door en door, 22 maal troffen ze elkaar al.
De andere groepslanden zijn Belgie en Denemarken.

Programma Noorwegen
16 juli Nederland - Noorwegen (Utrecht)
20 juli Noorwegen - Belgie (Breda)
24 juli Noorwegen - Denemarken (Deventer)

Eerste EK wedstrijd
De opener is tegen Nederland, zie tegenstander hoofdstuk Nederland Selecties!

Uitslagen oefeninterlands
1 March: D1-1 v Iceland (n, Algarve Cup, Parchal)
3 March: L0-3 Spain (n, Algarve Cup, Faro-Loule)
6 March: L0-2 v Japan (n, Algarve Cup, Faro-Loule)
8 March: W2-0 v Portugal (a, Algarve Cup 11th place, Parchal)
10 April: W2-1 v Switzerland (h, Skien)
11 June: L0-1 v United States (h, Sandefjord)
11 July: D1-1 v France (a, Sedan)


Selectie

Doel
01. Ingrid Hjelmseth
12. Cecilie Fiskerstrand
23. Oda Bogstad

Verdediging
03. Maria Thorisdottir
11. Nora Holstad Berge
13. Stine Pettersen Reinås
16. Anja Sønstevold
18. Frida Maanum
21. Kristine Leine

Middenveld
02. Ingrid Wold
04. Guro Reiten
05. Tuva Hansen
06. Maren Mjelde
07. Ingrid Schjelderup
08. Andrine Hegerberg
17. Kristine Minde
19. Ingvild Isaksen
22. Ingrid Marie Spord

Aanval
09. Elise Thorsnes
10. Caroline Graham Hansen
14. Ada Hegerberg
15. Lisa-Marie Utland
20. Emilie Haavi


OOS

OOSTENRIJK

EK-geschiedenis en opvallendste speelsters
Oostenrijk is ook een debutant op dit Europees Kampioenschap. Er is dus geen historie te vertellen.
Ze speelden de play-offs voor het EK 2013 maar werden uitgeschakeld.
Ze werden 2e in de kwalificatie ronde voor dit EK.

Opvallende speelsters zijn 20 jarige aanvalser Nicole Billa. 23 Caps en 9 goals zal zij de Oostenrijkse aanval leidde.
Middenveldster Laura Feiersinger, 23 jaar oud en 37 caps met 7 goals.
Bij Bayern Munchen spelend is middenveldster Viktoria Schnaderbeck. 25 jaar oud met 42 caps en 2 doelpunten.

Bondscoach is Dominik Thalhammer

Groep C: Oostenrijk speelt tegen Frankrijk, IJsland en Zwitserland

Programma Oostenrijk
18 juli Oostenrijk - Zwitserland (Deventer)
22 juli Frankrijk - Oostenrijk (Utrecht)
26 juli IJsland - Oostenrijk (Rotterdam)

Eerste duel op het EK
Het openingsduel voor Oostenrijk is gelijk tegen de buren Zwitserland. Beiden zijn debutant op dit EK.


Uitslagen oefeninterlands
1 March: D0-0 v South Korea (n, Cyprus Cup, Larnaca)
3 March: W3-0 v New Zealand (n, Cyprus Cup, Nicosia)
6 March: L1-3 v Scotland (n, Cyprus Cup, Larnaca)
8 March: D1-1, L2-3pens v Belgium (n, Cyprus Cup 7th place, Larnaca)
10 April: L0-3 v England (a, Milton Keynes)
13 June: L0-3 v Netherlands (a, Deventer)
6 July: W4-2 v Denmark (h, Wiener Neustadt)


Selectie

Doel
01. Manuela Zinsberger
21. Jasmin Pfeiler
23. Carolin Grössinger

Verdediging
02. Marina Georgieva
03. Katharina Naschenweng
05. Sophie Maierhofer
07. Carina Wenninger
11. Viktoria Schnaderbeck
13. Virginia Kirchberger
19. Verena Aschauer

Middenveld
06. Katharina Schiechtl
08. Nadine Prohaska
14. Barbara Dunst
16. Jasmin Eder
17. Sarah Puntigam
18. Laura Feiersinger
22. Jennifer Klein

Aanval
04. Viktoria Pinther
09. Sarah Zadrazil
10. Nina Burger
12. Stefanie Enzinger
15. Nicole Billa
20. Lisa Makas


POR

PORTUGAL

EK-geschiedenis en opvallendste speelsters

Portugal staat daarbij voor een primeur: nog nooit deed het mee aan een groot eindtoernooi. Het kwalificeerde zich door in de play-off te winnen van Roemenië.

Opvallende speelsters zijn:

Cláudia Neto is één van de steunpilaren van het Portugese team. De 28-jarige middenvelder komt in de Zweedse competitie uit voor Linköpings FC en is een vaste kracht op het middenveld van de Portugese ploeg. Met 79 interlands is de middenvelder één van de meest ervaren speelsters.
Dolores Silva vormt samen met Cláudia Neto het verdedigende blok op het middenveld. De 25-jarige middenvelder komt in de Duitse Bundesliga uit voor USV Jena en is met 54 interlands inmiddels een vaste waarde voor de Portugezen. In 54 interlands scoorde zij 4 goals.
Ana Borges speelt sinds 2014 bij het Engelse Chelsea FC. Voordat ze de overstap maakte naar de Engelse competitie speelde ze bij Atlético Madrid, waar ze geen basisplek kon veroveren. De 26-jarige aanvaller heeft inmiddels 57 Interlands gespeeld voor de nationale ploeg waarbij ze 8 keer scoorde.

Bondscoach is Francisco Neto

Groep D: Portugal zit in poule D tesamen met Spanje, Engeland en Schotland.

Programma Portugal
19 juli Spanje - Portugal (Doetinchem)
23 juli Schotland - Portugal (Rotterdam)
27 juli Portugal - Engeland (Tilburg)


Uitslagen oefeninterlands
1 March: L0-1 v Russia (h, Algarve Cup, Lagos)
3 March: L0-6 Denmark (h, Algarve Cup, Parchal)
6 March: D0-0 Canada (h, Algarve Cup, Faro-Loule)
8 March: L0-2 v Norway (h, Algarve Cup 11th place, Parchal)
8 June: L1-2 v Wales (h, Viseu)
11 June: W1-0 v Wales (h, Mangualde)


Selectie:

Doel
01. Jamila Marreiros
12. Patricia Morais
22. Ana Costa

Verdediging
02. Mónica Mendes
03. Raquel Infante
04. Sílvia Rebelo
05. Matilde Fidalgo
15. Carole Costa

Middenveld
07. Cláudia Neto
08. Laura Luis
10. Ana Leite
11. Tatiana Pinto
13. Fátima Pinto
14. Dolores Silva
19. Amanda Da Costa
21. Jéssica Silva
23. Melissa Antunes

Aanval
06. Andreia Norton
09. Ana Borges
16. Diana Silva
17. Vanessa Marques
18. Carolina Mendes
20. Suzane Pires


RUS

RUSLAND

EK-geschiedenis en opvallendste speelsters
Rusland kent (nog) geen rijke geschiedenis als het gaat om het nationale vrouwenvoetbal. Nog nooit kwamen de Russische vrouwen in een eindronde verder als de kwartfinale. In de play-off ronde van de kwalificatie wisten de Russische vrouwen zich te plaatsen voor het EK. Tijdens het EK van 2013 werden de Russen derde in de poule met Frankrijk, Spanje en Engeland.

Opvallendste speelsters
Elvira Todua is één van de steunpilaren van de Russische ploeg. De 31-jarige keeper van Rossiyanka speelt aankomende zomer niet haar eerste eindronde. In 2003 maakte zij haar debuut in het Nationale elftal en inmiddels is zij niet meer weg te denken uit het elftal van trainer Ksenia Tsybutovich.

Anna Kozhnikhova is één van de vaste krachten bij Rossiyanka. De 29-jarige verdediger kan worden bestempeld als een laatbloeier. Inmiddels heeft zij 9 interlands op haar naam staan, hierin scoorde zij 1 één keer.

Elene Terekhova speelt één linie voor Anna Kozhnikhova. De ervaren middenvelder speelde inmiddels 48 interlands voor het nationale team. Hierin scoorde zij 5 goals. In clubverband komt ook zij uit voor het Russische Rossiyanka.

Bondscoach is Elena Fomina, een voormalig speelster van Rusland. Ze speelde op het WK 2003 en het EK 2009.

Groep B: Rusland speelt in groep B.  In de poule komt het allebei de ploegen uit de Olympische finale tegen: Zweden en Duitsland.
Italië complementeert poule B.

Programma Rusland: 
Maandag 17 juli: Italië - Rusland (Rotterdam)
Vrijdag 21 juli: Zweden - Rusland (Deventer)
Dinsdag 25 juli: Rusland - Duitsland (Utrecht)


Eerste duel op het EK
Rusland speelt tegen Italie op 17 juli op het Kasteel. Rusland heeft nog niet eerder gewonnen van Italie op een EK. De beide landen ontmoeten elkaar in 2009 in Helsinki en Italie won met 2-0. Ook in 2013 te Zweden werden de landen aan elkaar gekoppeld. De Azurri trok weer aan het langste eind met 2-0.

Maar Rusland won wel van Italie tijdens de kwalificatie rondes van 2003. Zowel uit als thuis werd er gewonnen. De huidige coach Fomina van Rusland speelde in beide wedstrijden en scoorde zelfs de 3-1.
De beide landen hebben elkaar 9x ontmoet, Italie won er zes en Rusland 3.
De laatste ontmoeting was in december 2016, Italie won met 3-0.


Uitslagen oefeninterlands
24 January: L0-4 v Netherlands (n, La Manga)
1 March: W1-0 v Portugal (a, Algarve Cup, Lagos)
3 March: L1-3 v Canada (n, Algarve Cup, Faro-Loule)
6 March: L1-6 Denmark (n, Algarve Cup, Vila Real de Santo Antonio)
8 March: L0-4 v Sweden (n, Algarve Cup 7th place, Albufeira)
6 April: L0-4 v United States (a, Frisco)
9 April: L1-5 United States (a, Houston)
8 June: W5-2 v Serbia (h, Ramenskoye)
11 June: W2-0 v Serbia (h, Ramenskoye)
11 July: L0-2 v Belgium (a, Denderleeuv)


Selectie

Doel

12. Alena Belyaeva
01. Tatyana Scherbak
21. Elizaveta Scherbakova

Verdediging
13. Anna Belomyttseva
08. Darya Makarenko
05. Elena Medved
04. Tatyana Sheykina
18. Elvira Ziyastinova
03. Anna Kozhnikova
19. Ekaterina Morozova
02. Natalya Solodkaya

Middenveld
22. Marina Kiskonen
20. Margarita Chernomyrdina
23. Elena Morozova
17. Ekaterina Pantyukhina
07. Anastasiya Pozdeeva
10. Nadezhda Smirnova
11. Ekaterina Sochneva
09. Anna Cholovyaga
16. Marina Fedorova

Aanval
14. Nasiba Gasanova
15. Elena Danilova
06. Nadezhda Karpova


SCHOT

SCHOTLAND

EK-geschiedenis en opvallendste speelsters
Schotland is een debutant op dit EK. Zij werden 2e in de kwalificatie groep.
Ze schrijven dus net als de andere vier landen geschiedenis.
Schotland is goed op weg met het vrouwenvoetbal, in deze groep kunnen zij voor een verrassing zorgen!

Opvallendste speelster is de 35-jarige doelvrouw Gemma Fay. Ze speelde vrijdagavond 7 juli haar 200e interland.
Ze begon in 1998 tegen Tsjechie (1-1).

Bondscoach is Anna Signeul

Groep D: Schotland speelt in groep D tesamen met Engeland, Spanje en Portugal.

Programma Schotland
19 juli Engeland - Schotland (Utrecht)
23 juli Schotland - Portugal (Rotterdam)
27 juli Schotland - Spanje (Deventer)

Eerste duel op het EK
Het openingsduel van Schotland is tegen buren Engeland. Deze duels zijn te vergelijken met onze derby der lage landen!
Op het scherpst van de snede en alle speelsters willen erbij zijn.


Uitslagen oefeninterlands
1 March: W3-2 v New Zealand (n, Cyprus Cup, Larnaca)
3 March: L0-2 v South Korea (n, Cyprus Cup, Nicosia)
6 March: W3-1 v Austria (n, Cyprus Cup, Larnaca)
8 March: D0-0, W6-5pens v Wales (n, Cyprus Cup 5th place, Paralimni)
11 April: L0-5 v Belgium (a, Leuven)
9 June: W2-0 v Romania (h, Falkirk)
13 June: L0-1 v Sweden (a, Vaxjo)
7 July: W1-0v Republic of Ireland (h, Kirkcaldy)


Selectie:

Doel
01. Gemma Fay
12. Shannon Lynn
21. Lee Alexander

Verdediging
02. Vaila Barsley
03. Joelle Murray
04. Ifeoma Dieke
14. Rachel Corsie
15. Sophie Howard
17. Frankie Brown
18. Rachel McLauchlan
20. Kirsty Smith
23. Chloe Arthur

Middenveld
05. Leanne Ross
06. Joanne Love
07. Hayley Lauder
08. Erin Cuthbert
09. Caroline Weir
10. Leanne Crichton
19. Lana Clelland

Aanval
11. Lisa Evans
13. Jane Ross
16. Christie Murray
22. Fiona Brown
SPA

SPANJE

EK-geschiedenis en opvallendste speelsters
Spanje is voor de derde keer deelnemer aan het EK. De Spaanse vrouwen wonnen in de aanloop naar het toernooi zes kwalificatiewedstrijden. Daarmee eindigde ze ook als eerste in hun poule.
Op het EK zullen ze tegenover Engeland, Portugal en Schotland staan in Doetinchem, Breda en Deventer. 
Op het EK 2013 schopten ze het ver, ze bereikten de 1/4 finales, ze verloren van Noorwegen.

Opvallende speelsters zijn:
Marta Torrejón debuteerde in 2007 voor het Spaanse vrouwenelftal. Marta speelt als centrumverdediger. Dat is ze niet alleen voor het Spaanse elftal, maar ook voor de vrouwenselectie van FC Barcelona.
Alexia Putellas speelde van 2011 tot 2013 voor het Spanje Onder 19. In 2013 maakte ze haar debuut voor het senioren dameselftal. Alexia speelt als aanvallende middenvelder en heeft zes doelpunten gemaakt voor het Spaanse elftal.

Bondscoach is Jorge Vilda

Groep D: spanje speelt in groep D en opent het EK met een duel tegen buren Portugal. Engeland en Schotland complementeren deze groep.

Programma Spanje:
Spanje - Portugal op 19 juli in Doetinchem
Engeland - Spanje op 23 juli in Breda
Schotland - Spanje op 27 juli in Deventer


Uitslagen oefeninterlands
1 March: W2-1 v Japan (n, Algarve Cup, Parchal)
3 March: W3-0 Norway (n, Algarve Cup, Faro-Loule)
6 March: D0-0 v Iceland (n, Algarve Cup, Vila Real de Santo Antonio)
8 March: W1-0 v Canada (n, Algarve Cup final, Faro-Loule)
8 April: W4-1 v Belgium (a, Eupen)
10 June: L1-2 v Brazil (h, Fuenlabrada)
30 June: W7-0 v Belgium (h, San Pedro del Pinatar)


Selectie:

Doel
01. Lola Gallardo
12. Mariasun
13. Sandra Paños

Verdediging
02. Celia Jiménez
03. Marta Torrejón
04. Irene Paredes
05. Andrea Pereira
16. Alexandra Lopez
20. Mapi León
21. Leila Ouahabi
23. Paula Nicart

Middenveld
06. Virginia Torrecilla
08. Amanda Sampedro
11. Alexia Putellas
14. Vicky Losada
15. Silvia Meseguer
22. Mariona Caldentey

Aanval
07. Marta Corredera
09. Maríapaz Villas
10. Jennifer Hermoso
17. Olga García
18. Esther Gonzalez
19. Bárbara LatorreZWE

ZWEDEN

EK-geschiedenis en opvallendste speelsters
Zweden is een EK-winnaar. In 1984 wonnen de Zweden het EK Vrouwen. Er deden destijds maar vier landen mee aan het EK: Zweden, Engeland, Denemarken en Italië. De finale werd over twee wedstrijden gespeeld: Zweden won de heenwedstrijd met 1-0 en Engeland won de return met 1-0. Na een strafschoppenreeks, waarin het 4-3 voor de Zweedse dames werd, mochten ze zich Europees kampioen noemen.

Zweden werd drie keer tweede op het EK: in 1987, 1995 en 2001. De laatste zes edities haalde de ploeg minstens de kwartfinale, een ploeg om in de gaten te houden dus. Vorige editie was Zweden het gastland van het EK. De Zweedse vrouwen werden derde tijdens dit EK, in de halve finale stuitte ze op de regerende Europees kampioen Duitsland en verloren met 1-0.

Opvallende speelsters zijn Lotta Schelin: de topscorer van het Zweedse team. Ze maakte de meeste interland doelpunten: 85 keer schoot ze de bal tegen de touwen. Tijdens de kwalificatiereeks maakte ze twee doelpunten. Lotta speelt al meer dan twaalf jaar voor het Zweedse elftal. In 2004 maakte ze haar debuut.
Ook voor haar voormalige club Olympique Lyon was Lotta een ware goaltjesdief: in acht seizoenen bij Olympique Lyon maakte ze 143 doelpunten in 138 wedstrijden. Van 2008 tot 2016 voetbalde ze in Frankrijk, maar sinds dit seizoen komt Lotta weer uit voor een Zweedse ploeg FC Rosengård.

Hedvig Lindahl (33) is de oudste dame in het Zweedse elftal. Hedvig heeft 18 seizoenen in Zweden gespeeld voordat ze in 2015 bij Chelsea ging keepen. Daar staat ze nu nog steeds onder de lat. In 2002 maakte Hedvig haar debuut voor het Zweedse elftal en op 3 augustus 2014 passeerde ze de 100 interlands grens. Inmiddels staat haar teller op 132. Lindahl heeft vier Olympische Spelen achter haar naam staan: in 2004 was ze de tweede keeper (achter Jönsson) en in 2008, 2012 en 2016 was ze eerste keus.

Caroline Seger speelt bij het Franse Olympique Lyon, het seizoen daarvoor stond ze twee jaar onder contract bij Paris Saint-Germain. Tot nu toe speelde ze 13 wedstrijden in het shirt van Olympique en scoorde ze één doelpunt. In 2001 maakte ze haar debuut voor een Zweeds nationaal elftal: Sweden U17. Een jaar later ging ze over naar Sweden U21 en in 2005 maakte ze haar debuut voor het Zweedse eerste elftal. Caroline is sinds 2009 aanvoerder van het team, sinds 2012 deelt ze de aanvoerdersband met Lotta Schelin.


Bondscoach is Pia Sundhage die na dit toernooi aftreedt als bondscoch

Groep B: Zweden speelt in groep B tesamen met Duitsland, Italië en Rusland.

Programma Zweden:
Duitsland - Zweden (Breda)
Zweden - Rusland (Deventer)
Zweden - Italië (Doetinchem)

Eerste duel op het EK
Zweden moet het opnemen tegen Duitsland. Niet direct een tegenstander die gelijk wilt treffen. Deze wedstrijd was ook de finale van de Olympische Spelen in Rio.
Duitsland won toen met 2-1 en werd voor het eerst Olympisch Kampioene.


Uitslagen oefeninterlands
1 March: W1-0 v Australia (n, Algarve Cup, Albufeira)
3 March: D0-0 China (n, Algarve Cup, Vila Real de Santo Antonio)
6 March: L0-1 v Netherlands (n, Algarve Cup, Lagos)
8 March: W4-0 v Russia (n, Algarve Cup 7th place, Albufeira)
6 April: L0-1 v Canada (h, Trelleborg)
8 June: L0-1 v United States (h, Gothenburg)
13 June: W1-0 v Scotland (h, Vaxjo)
8 July: v Mexico (h, Falkenberg)


Selectie

Doel
01. Hedvig Lindahl
12. Hilda Carlen
21. Emelie Lundberg

Verdediging
02. Jonna Andersson
03. Linda Sembrandt
04. Emma Berglund
05. Nilla Fischer
06. Magdalena Eriksson
15. Jessica Samuelsson
16. Hann Glas

Middenveld
07. Lisa Dahlkvist
09. Kosovare Asllani
10. Juliana Spetsmark
13. Josefin Johansson
14. Hanna Folkesson
17. Caroline Seger
22. Olivia Schough
23. Elin Rubensson

Aanval
08. Lotte Schelin
11. Stina Blackstenius
18. Fridolina Rolfo
19. Pauline Hammarlund
20. Mimmi Larssen


 

ZWI

ZWITSERLAND

EK-geschiedenis en opvallendste speelsters
Zwitserland kent (nog) geen rijke geschiedenis als het gaat om het nationale vrouwenvoetbal. Alhoewel ze zich kwalificeerden voor het Wereldkampioenschap te Canada in 2015 en daar net zoals Nederland de 1/8 finales wisten te bereiken. Hierdoor moesten zij net als Nederland zich via de play offs in Nederland zich weten te kwalificeren voor RIO met Zweden en Noorwegen en Nederland. De uitkomst weten we, Zweden ging naar Rio!

Zwitserland eindigde als groepswinnaar in de kwalificatiereeks en beschikt over veel ervaring in de ploeg. Caroline Abbé is één van de steunpilaren van de Zwitserse ploeg. Ondanks dat zij slechts 29 jaar oud is heeft zij al 108 interlands op haar naam staan. De verdediger van Bayern München is de aanvoerder van de nationale ploeg.
Laura Dickenmann speelt bij VfL Wolfsburg als middenvelder. Op 31-jarige leeftijd heeft zij inmiddels 102 interlands achter haar naam staan. De middenvelder gaat graag mee naar voren, ze maakte al 40 goals voor het nationale team.
Ramona Bachmann speelt bij het Engelse Chelsea. De aanvaller was bij VfL Wolfsburg in het seizoen 2015-2016 nog teamgenoot van Laura Dickenmann, maar transfereerde afgelopen zomer naar Chelsea. In het Zwitserse elftal is de 26-jarige Bachmann een vaste kracht. In 76 interlands maakte zij 42 goals.

Bondscoach is Martina Voss-Tecklenburg

Groep C: Zwitserland speelt in groep C tegen buurland Oostenrijk.  Frankrijk en IJsland zijn de andere twee tegenstanders.

Het programma voor Zwitserland ziet er als volgt uit:
Dinsdag 18 juli: Oostenrijk – Zwitserland (Deventer)
Zaterdag 22 juli: Frankrijk – Oostenrijk (Utrecht)
Woensdag 26 juli: IJsland – Oostenrijk (Rotterdam)


Eerste duel op het EK
Zwitserland opent dus tegen Oostenrijk, 2 debutanten en buren van elkaar. Ook hier dus een derby!

Uitslagen oefeninterlands
1 March: D2-2 v Belgium (n, Cyprus Cup, Larnaca)
3 March: W1-0 v North Korea (n, Cyprus Cup, Larnaca)
6 March: W6-0 v Italy (n, Cyprus Cup, Larnaca)
8 March: W1-0 v South Korea (n, Cyprus Cup final, Larnaca)
10 April: L1-2 v Norway (a, Skien)
10 June: L0-4 v England (h, Biel)

Selectie:

Doel
01. Gaëlle Thalmann
12. Stenia Michel
21. Seraina Friedli

Verdediging
02. Jana Brunner
04. Rachel Rinast
05. Noelle Maritz
09. Ana-Maria Crnogorcevic
14. Rahel Kiwic
15. Caroline Abbé
17. Sandra Betschart

Middenveld
07. Martina Moser
08. Cinzia Zehnder
11. Lara Dickenmann
13. Lia Walti
18. Viola Calligaris
20. Sandrine Mauron
22. Vanessa Bernauer
23. Vanessa Bürki

Aanval
03. Meriame Terchoun
06. Géraldine Reuteler
10. Ramona Bachmann
16. Fabienne Humm
19. Eseosa Aigbogun


 

GESCHIEDENIS NEDERLAND OP HET EUROPEES KAMPIOENSCHAP

Voor de derde maal doet Nederland mee aan een Europees Kampioenschap voor Vrouwen. Tweemaal eerder waren ze actief in de jaren 2009 en 2013.
Dit wordt de 12e editie. Zie verder tabblad EK winnaars.


EK 2009

EK 2009 TE FINLAND
Nederland wist zich voor het eerst in de geschiedenis te kwalificeren voor een Europees Kampioenschap en wel te weten die van 2009 te Finland.

Hieraan deden 12 landen mee, dus het was een top prestatie van het team Pauw dat zij zich via de play offs (versloegen Spanje) dit EK wisten te bereikten. Het werd tevens het succesvolste EK tot op heden!

Nederland begon op 23 augustus 2009 tegen Oekraine en wist deze wedstrijd te winnen. Het 2e duel was tegen gastland Finland, helaas op 26 augustus werd er verloren met 1-2. Het derde duel was cruciaal, Nederland speelde niet aanvallend maar berekend en dat werd Vera Pauw nog weleens kwalijk genomen. Maar met haar berekening en speelstijl werd er van Denemarken gewonnen en zo de kwartfinales bereikt. Nederland versloeg Denemarken met 1-2.

In de kwartfinales op 3 september 2009 en heel Nederland was gelijk aan het vrouwenvoetbal gehooked, zat voor de buis en zagen de Oranje Leeuwinnen met een 0-0 stand penalties nemen. De beslissende penalty werd genomen door Anouk Hoogendijk en jawel die werd tegen de touwen gescoord. De blijdschap, zie foto's was enorm.

Nederland naar de halve finales tegen Engeland. Helaas op 6 september werd deze in de slotfase van de verlenging verloren. De wedstrijd was haast gestreden en Nederland stevende af op penalties. Maar Engeland sloeg toe in de laatste minuten van de verlenging. Eindstand 2-1.
Nederland won brons!

Onderstaande foto's zijn gemaakt door onze huisfotografen Leo Soeters & Lisette Nolden.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting!Selectie EK2009

SELECTIE EK 2009

Maar wie zaten er toen in de Selectie? En zitten er nog speelsters in de huidige selectie die toen al actief waren in Finland?

Op 9 augustus 2009 maakte Bondscoach Vera Pauw de definitieve selectie van 23 speelsters voor het EK 2009 te Finland bekend.
Uit de voorbereidingsgroep van 26 speelsters zijn afgevallen: Karin Legemate, Sylvia Nooij*, Renee Slegers en Sandra Swinkels. Landskampioen AZ en FC Utrecht zijn met elk 5 speelsters de hofleveranciers van het Oranje team.

De afgevallen speelsters blijven in Nederland om hun conditie op peil te houden en zijn stand-by in het geval van blessures.
De 22 EK-gangers zijn:

01. Dyanne Bito - AZ
02. Loes Geurts - AZ
03. Claudia van den Heiligenberg - AZ
04. Daphne Koster - AZ
05. Chantal de Ridder AZ
06. Marije Brummel - sc Heerenveen
07. Sylvia Smit - sc Heerenveen
08. Sherida Spitse sc Heerenveen
09. Angela Christ - FC Utrecht
10. Petra Hogewoning - FC Utrecht
11. Anouk Hoogendijk - FC Utrecht
12. Shanice van de Sanden FC Utrecht
13. Jeanine van Dalen - ADO Den Haag
14. Petra Dugardein - gestopt bij Willem II
15. Manoe Meulen - Willem II
16. Karin Stevens - Willem II
17. Kirsten van de Ven - Willem II
18. Annemieke Kiesel – Griffioen - FCR Duisburg
19. Marloes de Boer - FC Twente
20. Marlous Pieete - FC Twente
21. Lianne de Vries - Amstelveen Heemraad, nieuw seizoen FC Utrecht
22. Manon Melis - LdB Malmö FC
23. Renée Slegers - Willem II - toch mee naar Finland

Na de voorbereidingsperiode zijn afgevallen: Karin Legemate (AZ, vorig seizoen ADO Den Haag), Sylvia Nooij (ADO Den Haag), Renee Slegers (Willem II) en Sandra Swinkels (Willem II). Zij blijven stand-by in geval van blessures.

De eerste helft van juli zijn de volgende speelsters afgevallen: Latoya Mitchell (AZ, nieuw seizoen Saestum), Tiffany Loeven (FC Twente), Jessica Torny (Willem II, komend seizoen gestopt), Tessa Oudejans (FC Utrecht) en Leonne Stentler (ADO Den Haag).

*Op zaterdag 8 juli 2017 is Sylvia Nooij op 32-jarige leeftijd overleden. RIP Sylvia!

Uitslagen 2009

UITSLAGEN EK 2009

UEFA EUROPEES KAMPIOENSCHAP 2009 FINLAND - Wedstrijdschema
Data Tijden Groep/Stage Wedstrijden Stadion Uitslagen
23-08-09 19:30 A Finland - Denemarken Olympic Stadium, Helsinki 1 - 0
23-08-09 14:45 A Oekraine - Nederland Turku Stadium 0 - 2
24-08-09 17:00 B Duitsland - Noorwegen Tampere Stadium 4 - 0
24-08-09 20:00 B IJsland - Frankrijk Tampere Stadium 1 - 3
25-08-09 17:30 C Engeland - Italie Lahti Stadium 1 - 2
25-08-09 20:00 C Zweden - Rusland Turku Stadium 3 - 0
26-08-09 17:30 A Oekraine - Denemarken Helsinki Football Stadium 1 - 2
26-08-09 20:00 A Nederland - Finland Olympic Stadium, Helsinki 1 - 2
27-08-09 20:00 B IJsland - Noorwegen Lahti Stadium 0 - 1
27-08-09 17:30 B Frankrijk - Duitsland Tampere Stadium 1 - 5
28-08-09 17:30 C Italie - Zweden Turku Stadium 0 - 2
28-08-09 20:00 C Engeland - Rusland Helsinki Football Stadium 3 - 2
29-08-09 17:30 A Finland - Oekraine Olympic Stadium, Helsinki 0 - 1
29-08-09 17:30 A Denemarken - Nederland Lahti Stadium 1 - 2
30-08-09 16:00 B Duitsland - IJsland Tampere Stadium 1 - 0
30-08-09 16:00 B Noorwegen - Frankrijk Helsinki Football Stadium 1 - 1
31-08-09 19:00 C Zweden - Engeland Turku Stadium 1 - 1
31-08-09 19:00 C Rusland - Italie Olympic Stadium, Helsinki 0 - 2
03-09-09 16:00 Kwartfinale Finland - Engeland Turku Stadium 2 - 3
03-09-09 20:00 Kwartfinale

Nederland - Frankrijk

Tampere Stadium 0 - 0 (5-4 na strafschoppen)
04-09-09 16:00 Kwartfinale Duitsland -Italie Lahti Stadium 2 - 1
04-09-09 20:00 Kwartfinale Zweden - Noorwegen Helsinki Football Stadium 1 - 3
06-09-09 19:00 Halve Finale Engeland - Nederland Tampere Stadium 2 - 1 (in de verlenging)
07-09-09 19:00 Halve Finale Duitsland - Noorwegen Helsinki Football Stadium 3 - 1 
10-09-09 19:00 Finale Engeland - Duitsland Olympic Stadium, Helsinki 2 - 6

 


EK 2013

EK 2013 TE ZWEDEN
Het EK te Zweden verliep niet bepaald zoals gepland. Na het succesvolle EK in 2009 met een bronzen plak, waren de verwachtingen hoog. Helaas verder dan de poulefase kwam Holland niet. Het team van bondscoach Roger Reijners opende het toernooi zeer goed. Tegen titelverdedigster Duitsland werd een 0-0 afgedwongen, maar in het tweede en derde duel gingen de Oranje Leeuwinnen ten onder. Zowel tegen Noorwegen (let op tegenstander nummer 1 op het EK) en IJsland werd het beide malen 1-0 verlies.
Nederland werd laatste in de poule en kon huiswaarts.


Onderstaande foto's zijn gemaakt door onze huisfotografen Leo Soeters & Kiek Oudelaar.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting!Selectie EK 2013

EK 2013 SELECTIE

Bondscoach Roger Reijners maakte op 30 juni 2013 zijn definitieve selectie bekend. Echter daarna moesten twee speelsters afhaken, te weten Mandy van den Berg en Marlous Pieete; beiden met een knieblessure. Maayke Heuver en Merel van Donden die eerder waren afgevallen, mochten zodoende toch mee.

Zijn groep voor de eindronde in Zweden bestaat uit 23 speelsters, onder wie drie keepers. Reijners moest na de oefeninterland zaterdag tegen Australië (3-1 winst) nog drie namen van zijn voorlopige lijst schrappen om tot een definitieve keuze te komen. Voor Merel van Dongen, Kika van Es en Maayke Heuver viel het doek; zij zijn de laatste afvallers van de oorspronkelijke groep van 31 speelsters. Keeper Laura Du Ry haakte een dag eerder al noodgedwongen af vanwege een schouderblessure, terwijl Marije Brummel, Ellen Jansen, Tessel Middag en Kelly Zeeman in een eerder stadium buiten de boot vielen.

De EK-selectie van het Nederlands vrouwenelftal is als volgt:
* In het vet speelsters die nu in de selectie van 2017 zitten.

01. Dyanne Bito (sc Telstar)
02. Angela Christ (PSV/FC Eindhoven)
03. Anouk Dekker (FC Twente)
04. Merel van Dongen (Alabama Crimson Tide),
05. Daniëlle van de Donk (PSV/FC Eindhoven)
06. Loes Geurts (Vittsjö GIK)
07. Claudia van den Heiligenberg (sc Telstar)
08. Anouk Hoogendijk (Ajax)
09. Daphne Koster (Ajax)
10. Desiree van Lunteren (Ajax)
11. Lieke Martens (FCR 2001 Duisburg)
12. Manon Melis (LdB Malmö FC)
13. Maayke Heuver (FC Twente)
14. Chantal de Ridder (Ajax)
15. Mirte Roelvink (FSV Gütersloh)
16. Renée Slegers (Linköpings FC)
17. Sylvia Smit (PEC Zwolle)
18. Sherida Spitse (FC Twente)
19. Leonne Stentler (Ajax)
20. Sari van Veenendaal (FC Twente)
21. Kirsten van de Ven (Tyresö FF)
22. Mandy Versteegt (Ajax)
23. Siri Worm (FC Twente)


Uitslagen 2013

UITSLAGEN EK 2013


Datum Groep Locatie Wedstrijden Uitslagen
10-07-2013 A | 20:30 Goteborg Zweden - Denemarken 1 - 1
10-07-2013 A | 18:00 Kalmar Italie - Finland 0 - 0
11-07-2013 B | 20:30 Vaxjo Duitsland - Nederland * 0 - 0
11-07-2013 B | 18:00 Kalmar Noorwegen - IJsland 1 - 1
12-07-2013 C | 18:00 Norrkoping Frankrijk - Rusland 3 - 1
12-07-2013 C | 20:30 Linkoping Engeland - Spanje 2 - 3
13-07-2013 A | 20:30 Goteborg Finland - Zweden 0 - 5
13-07-2013 A | 18:00 Halmstad Italie - Denemarken 2 - 1
14-07-2013 B | 18:00 Kalmar Noorwegen - Nederland * 1 - 0
14-07-2013 B | 20:30 Vaxjo IJsland - Duitsland 0 - 3
15-07-2013 C | 20:30 Norrkoping Spanje - Frankrijk 0 - 1
15-07-2013 C | 18:00 Linkoping Engeland - Rusland 1 - 1
16-07-2013 A | 20:30 Goteborg Denemarken - Finland 1 - 1
16-07-2013 A | 20:30 Halmstad Zweden - Italie 3 - 1
17-07-2013 B | 18:00 Vaxjo Nederland - IJsland * 0 - 1
17-07-2013 B | 18:00 Kalmar Duitsland - Noorwegen 0 - 1
18-07-2013 C | 20:30 Norrkoping Rusland - Spanje 1 - 1
18-07-2013 C | 20:30 Linkoping Frankrijk - Engeland 3 - 0
KWARTFINALES
21-07-2013 1/4 1 | 15:00 Halmstad Zweden (1A) - IJsland (3B) 4 - 0
21-07-2013 1/4 4 | 18:00 Vaxjo Italie (2A) - Duitsland (2B) 0 - 1
22-07-2013 1/4 2 | 18:00 Kalmar Noorwegen (1B) - Spanje (2C) 3 - 1
22-07-2013 1/4 3 | 20:45 Linkoping Frankrijk (1C) - Denemarken (3A) 1 - 1; nv 1-1
Denemarken wns
HALVE FINALES
24-07-2013 1/2 1 | 20:30 Goteborg Zweden (KW1) - Duitsland (KW4)* 0 - 1
25-07-2013 1/2 2 | 20:30 Norrkoping Noorwegen (KW2) - Denemarken (KW3) 1 - 1; nv 1-1
Noorwegen wns
FINALE
28-07-2013 FINALE | 16:00 SOLNA Duitsland (HF1) - Noorwegen (HF2)

1 - 0

 

EK winnaars

GESCHIEDENIS EUROPEES KAMPIOENSCHAP

Het Europees Kampioenschap voor Vrouwen begon in 1984 in toernooivorm met 4 landen, daarna 8 landen en is uitgegroeid tot een toernooi met 12 landen. In 2017 zullen er 16 landen aan mee doen.

Nederland kwalificeerde zich voor het eerst in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal voor het Europees Kampioenschap 2009 en behaalde de halve finales. In 2013 deed Nederland voor de 2e maal mee, helaas het werd laatste in de poule.
Duitsland heeft de trofee al achtmaal gewonnen en zesmaal op rij.

Hieronder het overzicht van de winnaars.


EK-jaar Gastland Winnaar 2e plaats Andere 1/2 finalisten
2017 Nederland ? ? ?
2013 Zweden Duitsland Noorwegen Zweden en Denemarken

2009

Finland

Duitsland

Engeland

Nederland en Noorwegen

2005

Engeland

Duitsland

Noorwegen

Finland en Zweden

2001

Duitsland

Duitsland

Zweden

Denemarken en Noorwegen

1997

Zweden

Duitsland

Italie

Spanje, Zweden

1995

Duitsland

Duitsland

Zweden

Engeland, Noorwegen

1993

Italie

Noorwegen

Italie

Denemarken, Duitsland

1991

Denemarken

Duitsland

Noorwegen

Denemarken, Italie

1989

Duitsland

Duitsland

Noorwegen

Zweden, Italie

1987

Noorwegen

Noorwegen

Zweden

Italie, Engeland

1984

*

Zweden

Engeland

Denemarken, Italie

 

 

Nieuw tijdens dit EK

07-07-2017: Bits en Bytes in de Sport
Bron KNVB.NL

Het komende EK voor vrouwen is het decor voor een groot en vernieuwend data-onderzoek. De KNVB werkt daarin samen met de Universiteit Leiden en Sportinnovator.

Dat in de topsport tegenwoordig alles gemeten wordt, is geen nieuws. Wel nieuw is dat dit onderzoek verbanden gaat vinden die we tot dusver niet konden zien.

Op het komende EK worden alle duels van het Nederlands vrouwenelftal onder de loep genomen. Bondscoach Sarina Wiegman: “Als staf zijn wij altijd op zoek naar mogelijkheden om te verbeteren. Deze aanpak gaat data leveren die een stap verder gaat dan we gewend zijn. Dat kan zeer interessant zijn. We zijn zeer benieuwd naar de resultaten.”
Minutieus monitoren

Naast de duels van de OranjeLeeuwinnen staan ook nog andere duels op de rol, die minutieus gemonitord gaan worden.

De KNVB en de Universiteit Leiden varen in dit onderzoek onder de vlag van Sportinnovator. Dat is een door de overheid geïnitieerd programma dat sport, bedrijfsleven, overheid en wetenschap meer met elkaar wil laten samenwerken. Het doel: het rendement van kennis en innovatie in de sport vergroten.

Wissel
Er zal gebruik worden gemaakt van de 4e wissel. De 4e wissel mag slechts toegepast worden in de verlenging!

05-07-2017: Nieuw Wapen voor de Oranje leeuwinnen!
De Oranje Leeuwinnen spelen eenmaal met een speciaal wapen op het shirt, namelijk een leeuwin!
Dit zal gebeuren tijdens de openingswedstrijd tegen Noorwegen. Omdat het zo uniek is, zal het shirt ook slechts eenmaal gedragen worden tijdens dit EK.
In 2018 zullen zij altijd met een leeuwin op de borst gaan spelen.
 


04-07-2017: De EK-App
De eenvoudigste manier om actief te zijn is door wandelen of fietsen in de dagelijkse routine op te nemen. Daarom heeft het European Healthy Stadia Network, samen met de UEFA en de World Heart Foundation, een mobiele app ontwikkeld. Fans en medewerkers bij het EK worden zo aangemoedigd om naar de stadions te lopen of te fietsen. De gratis Active Match-app wijst gebruikers de juiste richting en geeft plattegronden van de gaststeden plus informatie over bewaakte fietsenstallingen.

UEFA heeft zich ten doel gesteld, dat mensen in heel Europa aan hun hart denken en er een gezondere leefstijl op na houden

De app-technologie registreert iedere reis per fiets of te voet naar een wedstrijd. Na aankomst bij het stadion krijgt de gebruiker informatie over de afgelegde afstand, verbrande calorieën en de bespaarde CO2-uitstoot. Met iedere reis te voet of op de fiets doen de deelnemers mee aan een verloting van wedstrijdballen en kaartjes voor de finale in Enschede op zondag 6 augustus, waaronder twee VIP-tickets.


24-06-2017: Pannini plaatjes!
Voor de allereerste keer heeft de UEFA Women's EURO haar eigen officiële stickercollectie. Ter gelegenheid van de twaalfde editie van het grootste Europese vrouwentoernooi, brengt PANINI het officiële stickeralbum van dit Europees Kampioenschap uit.

Bestaande uit 334 stickers, verdeeld over 40 pagina's, opent de collectie met een pagina over de symbolen van het toernooi (het logo, de trofee en officiële bal), gevolgd door de wedstrijdkalender en een dubbele pagina over de weg, die de 16 nationale teams hebben afgelegd om zich te kwalificeren voor UEFA Women's EURO 2017. Behalve de ranking van de qualifiers, de topscoorsters en de 'assist-vrouwen', showt de collectie een aantal van de meest belovende sporters die in Nederland in actie komen: van de Duitse Anja Mittag, al drie keer Europees kampioen en eenmaal wereldkampioen, tot de jonge Noorse ster Ada Hegerberg, die aan het toernooi meedoet samen met haar zus Andrine.


29-03-2017: EK Mascotte genaamd Kicky!
Afgelopen dinsdag werd ze in het OnsOranjePark gelanceerd: dé mascotte van het UEFA Women’s EURO 2017. Kicky is hét gezicht van het naderende EK. Je ziet haar dan ook de komende tijd nog vaak terug in de zeven speelsteden (of daarbuiten)!

Kicky is fan van alle 16 deelnemende teams. Daarom komen de kleuren van de vlaggen van deze landen terug in haar tenue. Volg alle avonturen van Kicky op haar instagram account: @KickydeMascotte08-11-2016: EK-Bal onthuld!
De officiële Adidas wedstrijdbal van de UEFA Women's EURO 2017 werd dinsdagavond tijdens de loting onthuld. De wedstrijdbal heeft een karakteristiek design met de kleuren oranje en zwart, ter ere van het gastland Nederland.

De structuur van de bal bevat dezelfde innovatieve paneelvormen als de 'Beau Jeu and Fracas,' de Adidas ballen die gebruikt zijn in de groeps- en knock out ronden van het EK 2016 in Frankrijk. Het biedt een eersteklas oppervlakte structuur, verbeterde grip en in-flight zichtbaarheid.

De wedstrijdbal wordt voor het eerst ingezet tijdens de EK openingswedstrijd van de Oranje Leeuwinnen op zondag 16 juli.


 

Bronvermeldingen

Deze EK-gids is gemaakt door veel speurwerk op het wereldwijde web.

Met dank aan de websites:

- Officiele Nederlandse EK-website, www.weuro2017.nl

- UEFA EK website, www.uefa.com/womenseuro

- Wikipedia EK-pagina, https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Women's_Euro_2017

- Twitter kanaal van de UEFA, https://twitter.com/UEFAWomensEuro

- Dank aan onze fotografen: Henk Dil, Roel Ubels en Kin Wah Yim

- Archief foto's (EK 2009 en EK 2013) van wijlen Leo Soeters, Lisette Nolden en Kiek Oudelaar

- Ons eigen archief van vrouwenvoetbal website, www.vrouwenvoetbalnederland.nl