A+ R A-

Al die aandacht komt te vroeg, of toch niet!

Column AD-columnist Sjoerd Mossou maakt zich zorgen over de hype rondom het EK voor vrouwen. "Als we vrouwenvoetbal serieus moeten gaan nemen als topsport, dan moeten we het ook beoordelen als topsport." Lees hier.
 
Geachte heer Mossou, Hallo Sjoerd,
Wat mooi om afgelopen zaterdag in het AD te lezen dat u onze Oranje Leeuwinnen een mooie zomer toewenst. Een succesvol EK in eigen land met zelfs een rondvaart in de Amsterdamse of Bredase grachten?. Als ik uw column op waarde inschat zult u er zelf niet bij zijn. Kijken naar vrouwenvoetbal behoort wellicht nog tot de mogelijkheden. maar er zelfs van kunnen genieten is waarschijnlijk toch nog een brug te ver. Gelukkig  erkent u al wel de structurele groei in het meidenvoetbal. U ziet de groei bij uw eigen cluppie JEKA, welke volledig opgaat met de landelijke trend. Maar u ergert zich dus aan de hype rond het WEURO 2017.


Maar als er al sprake zou zijn van een opgeklopte verwachting rond dit toernooi, is dat gewoon een gevolg van keuze voor Nederland, welke door de UEFA is gemaakt. Als de UEFA zoals nu neerstrijkt in Nederland is er gewoon een dik budget beschikbaar om alle promotie in te zetten om mensen enthousiast te krijgen voor het toernooi. Dat de KNVB zich kandidaat heeft gesteld en nu volledig opgaat in het organiseren van een mooi toernooi heeft nog een extra en meer logische achtergrond. De KNVB wil het aantal meiden van 150.000 naar 180.00 laten groeien in 2020 en daar is de kandidaatstelling voor dit toernooi een logische stap voor geweest met een “hype”als luxe gevolg.


En wil je mensen enthousiast krijgen voor een toernooi heb je natuurlijk een “hype”nodig en mag je zelfs trachten een charme offensief in te zetten om de echte die hard hard voetbalfans en kenners, waaronder ik u inschat minimaal proberen over te halen, tenminste wat aandacht aan het toernooi te schenken.
En de Oranje Leeuwinnnen, overigens inmiddels bijna allemaal full profs, proberen hun steentje bij te dragen aan het enthousiasme rond het toernooi. Op de socials zijn ze actief, ze zijn nog zeer  benaderbaar en werken keihard zowel op als naast het veld aan hun toenemende commerciele waardes. Maar ook nog met een zekere puurheid, en grote gedrevenheid om de sport waarvan ze zo houden te laten groeien en zo kleine meiden een mooier perspectief te geven dan pakweg 10 jaar geleden.
En dan het argument dat het niveau (nog) te laag is en juist daarom de vrouwen maar meer tijd te gunnen en ze nu nog maar even links te laten liggen, nee dat is voor mij een non argument..


Het is het kip en het ei verhaal. Om de sport te laten groeien is er een hype nodig, een podium wat sponsors lokt om te investeren in een vrouwentak en de ontwikkeling van het meidenvoetbal binnen de clubs. Meer en meer Europese topclubs investeren inmiddels in het vrouwenvoetbal omdat zij de potentie zien in de nieuwe commerciele doelgroep van vrouwen en meiden. En wanneer er na de “hype” meer investeringen komen dan groeit het niveau als vanzelf. Zoals je zelf aangeeft door meer meertrainingsuren (full-profs), meer weerstand, meer voetballende meiden en uiteindelijk  erkenning met een eerlijke kijk op het spel van de vrouwen in de top.


U refereert terloops aan de wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen Japan in het Rat Verlegh stadion onlangs. Het was inderdaad een teleurstellende wedstrijd. Maar de niet kenners gaan voorbij aan het momentum van het duel. Vlak voor het selectiemoment van de bondscoach, dus er was wat onzekerheid in de ploeg, een nog wat experimentele basisopstelling en een zware tegenstander als Japan maakte inderdaad dat het een zeer stroef duel werd. En inderdaad was het armzalige duel live te volgen, maar er zijn elke dag onbeduidende voetbalpotjes live op tv te volgen. (zie Europsport) dus het uitzenden van enkele oefenduels voorafgaand aan dit toernooi lijkt me dan ook legitiem.
Daarbij wil ik er fijntjes op wijzen dat er in Nederland geen enkele vrouwenploeg in welke sport dan ook circa 7000 mensen op de been krijgt voor een simpel oefenduel. Voor mij wederom een bewijs dat de sport een bewezen potentie heeft en nu juist die “”hype” nodig heeft voor weer een stap voorwaarts in de ontwikkeling.


En dan het niveau, het zal inderdaad voor een verwende voetbalkijker soms even slikken zijn. Maar kijkend vanuit het juiste kader zie je prachtige duels vol strijd, passie en prima verzorgd voetbal met eenzelfde doel als bij alle andere topwedstrijden en dat is spelen om te winnen. De vrouwen van dit niveau benaderen hun sport als topsport en mogen zo ook beoordeeld worden, graag zelfs. Ook dat hoort bij een volwassenwordingsproces. Daar mag eh.. moet u juist in bijdragen. Beter beoordelen dan negeren zou ik zo zeggen.
Het vrouwenvoetbal moet nog veel stappen gaan maken. En samen moeten we constateren meneer Mossou dat het toernooi en een benodigde substantiele groei van het vrouwenvoetbal nog niet zonder een hype kunnen!! Werk alvast een beetje mee zou ik willen voorstellen, ik wens u alvast een mooie voetbalzomer!!!!!!!!!!!!!  

Sportieve groet,

Stijn Sleeuwenhoek

Lees ook nog de vorige column van Stijn: We trekken aan hetzelfde touwtje