A+ R A-

We trekken aan hetzelfde touwtje

Het was ergens in juni 2014 dat de toenmalige bondscoach Louis van Gaal tijdens een persmoment aan journalisten vroeg om tijdens het WK in Brazilie aan 1 en hetzelfde touwtje te trekken. Menigeen fronste de wenkbrauwen na het voorstel van juist van Gaal, die de journalisten om een onmogelijke gunst leek te vragen. Maar Louis geloofde dat met positieve kijk op Oranje het resultaat op de juiste manier beinvloed kon worden. Achteraf werd er niet meer over de opmerking van Van Gaal gesproken maar ons Oranje behaalde als outsider een fantastische derde plaats.


Ik moest er vrijdagavond na Nederland – Japan weer even aan terugdenken toen de journalist van NOS Studio Sport de microfoon bij Mandy van de Berg en even later bondscoach Sarina Wiegman onder de neus drukte. We hebben nog 5 weken te gaan voor het EK in eigen land. Iedereen binnen de vrouwenvoetbalwereld kijkt met spanning uit naar het toernooi in eigen land. Het toernooi zal het vrouwen en meidenvoetbal wederom een enorme boost moeten geven. Een eventueel goede prestatie van de Oranje Leeuwinnen is daarbij van groot belang. En daar komt dat touwtje weer om de hoek kijken.

Het zou mooi zijn wanneer de insteek richting de Oranje Leeuwinnen bij aanvang positief zou zijn. Maar de desbetreffende journalist stelde de verkeerde vragen op een drammerige en soms zelfs kleinerende manier. Natuurlijk was de wedstrijd matig, maar gezien de omstandigheden was het allemaal acceptabel. Een sterke tegenstander, het steeds dichterbij komende keuzemoment van de bondscoach en het experimentele karakter van deze wedstrijd maakte de partij niet groots en meeslepend maar wel acceptabel. De journalist in kwestie was waarschijnlijk weer eens met het verkeerde kader van huis gegaan. Dit was geen mannen maar vrouwenvoetbal. En zo moet dat ook beoordeeld worden. Een goed voorbeeld van het juist aanvoelen van wedstrijdniveua en karakter kwam er wel van tv-commentator Onno Hansum, die de wedstrijd wel aanvoelde.

 

Natuurlijk kan het vrouwenvoetbal niet afdwingen dat de journalisten mild en zalvend zijn, maar je zag Sarina Wiegman denken, “what the hack” is dit?. De journalist ging er direct met gestrekt been in. En vloog uit de bocht. De toekomst van het meiden en vrouwenvoetbal kan een boost goed gebruiken. Dus in de geest van Van Gaal is het handig als er zeker in aanloop van het toernooi een positieve kijk op de voorbereiding en de prestaties van de Oranje Leeuwinnen wordt ingezet. Dus wanneer iedereen aan hetzelfde touwtje zou trekken zou dat fantastisch zijn. Even het landsbelang voorop. Voor alle vrouwen en meiden die voetballen in ons land. En voor de Oranje Leeuwinnen natuurlijk.

Ps. Het interview met Sarina Wiegman is voor het verschijnen van deze column al van de site verwijderd...