A+ R A-

Prestatief vrouwenvoetbal bij Fortuna W ten einde

De geschiedenis van het vrouwenvoetbal bij WFC én QSC was er een vol van hoogtepunten. Zeker waar het vrouwen in het blauwwitte tricot betrof. WFC was de toonaangevende club in Noord-Holland. Die status ging moeiteloos mee naar de fusieclub Fortuna Wormerveer. Het seizoen 2016-2017 heeft geleerd dat -verder gaan- geen optie is.

Bron: website Fortuna Wormerveer


Als er ergens door Wormerveerse vrouwen goed gescoord is was dat wel in de strijd om de KNVB beker. Daarin is vanaf het seizoen 1980/81 om gestreden. De 37 bekers (tot en met seizoen 2016/17) werden door negentien clubs gewonnen. Tien clubs wonnen twee of meer bekers. Recordhouders zijn Fortuna Wormerveer (dat als WFC drie keer de beker won en onder de nieuwe naam eenmaal) en SV Saestum met vier bekerzeges. In datzelfde tijdvak zijn er natuurlijk ook veel kampioenschappen genoteerd. Je mag stellen dat we daar terecht trots op kunnen zijn.

De prestaties bleven onverminderd goed ondanks dat het op de achtergrond af en toe rommelde. De grootste concurrentie en invloed op het presteren van de Fortuna teams kwam tot volle wasdom op het moment dat het betaalde voetbal zijn intrede deed. Met AZ als partnerclub werd een compleet elftal overgedaan aan de Alkmaarders. Vanaf dat moment is het eerste verval ontstaan. Voor menig talent bleek Fortuna niet meer de eerste keuze in de regio.

De Topklasse kon desondanks behouden blijven om in te spelen. Het selecteren van speelsters werd een steeds arbeidsintensievere zaak. Ieder seizoen weer moesten er flink wat meiden van buiten komen om de selectie op peil te houden. Het vastleggen van trainers was sedertdien ook iets wat niet altijd van een leien dakje ging.

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden was op zeker moment de degradatie uit de Topklasse een feit. De jaren daarna is met man/vrouw en macht geprobeerd het verloren gegane terrein terug te winnen. Dat leek te gaan lukken. Het afgelopen seizoen miste Fortuna W VR 1 toch op een haar na de gewenste promotie naar de topklasse. VR 2 moest na een nacompetitie het onderspit delven waardoor degradatie een feit was. Wat komend seizoen fier overeind blijft si het 35+ team dat het kampioenschap op overtuigende wijze wist te behalen. In dat team opvallend veel namen die in het recente verleden in de top van het vrouwenvoetbal de toon wisten te zetten uit naam van WFC/Fortuna W.

In de fase van vooruitkijken naar de mogelijkheden voor het nieuwe seizoen werd al ras duidelijk dat een tweede team niet haalbaar zou zijn. Mede op initiatief van beoogd trainster Janny Timisela aangevuld door de inzet van haar zus Fien is getracht om in ieder geval een selectie bijeen te brengen die Hoofdklasse waardig zou zijn. Maandagavond is daar diepgaand over gesproken en zijn alle betrokkenen tot de conclusie gekomen dat het geen haalbare kaart was.

In een reactie laat Janny Timisela het volgende weten: "Het is voor mij ongelooflijk dat dit gebeurt voor een zo gerenommeerde club als Fortuna Wormerveer. Ik had er heel veel zin in om samen met mijn zus Fien, Fortuna Wormerveer naar een nog hoger niveau te helpen brengen. Helaas is dit door de ontstane situatie onmogelijk. Ik vind het niet alleen erg voor mijzelf, maar zeker ook voor Fortuna Wormerveer en voor het vrouwenvoetbal!"

Er zijn nu een aantal afspraken gemaakt louter gericht op de toekomst van het vrouwen- en meisjesvoetbal bij Fortuna W. Zo zal Fien Timisela zich nadrukkelijk gaan bezighouden met de diverse meisjesjeugdteams die de club rijk is. Op dat gebied staat er voldoende potentieel klaar om over een aantal seizoenen wel weer een prestatieve tak in te kunnen richten.

Vanuit het hoofdbestuur is er alles aan gedaan om een volwaardig team op de been te brengen. Dit is door de vele opzeggingen/transfers niet meer gelukt. De club gaat nu verder om in de jeugd te investeren om vanuit de jeugd verder te bouwen aan het vrouwenvoetbal.

Helaas is het voor nu qua prestaties over en uit. We kunnen met veel plezier terug kijken op wat geweest is. Grote namen hebben namens WFC/Fortuna W hun beste beentje voor gezet. Het ontbreekt de club momenteel aan dat soort benen met als gevolg het stopzetten van prestatief vrouwenvoetbal bij onze club.

Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst is een reclameslogan die nu extra zijn waarheid bewijst. Gedurende vele jaren is het voor Fortuna W ook erg lastig gebleken om voldoende kader aan zich te binden om juist de snelst groeiende tak van sport binnen de club een volwaardige plaats te geven.