A+ R A-

Onder 16 start tegen Duitsland met gelijkspel

Vorig jaar won Noorwegen de Nordic Cup. Vandaag speelden de Oranje meiden van Onder 16 hun openingsduel van de Nordic Cup tegen de finalist van vorig jaar, Duitsland, beide teams scoorden 2x.

Bondscoach Jessica Torny startte met de volgende basiself: Claire Dinkla, Moisa van Koot, Lieske Carleer, Gwyneth Hendriks, Lotte Jansen, Jonna van de Velde, Chasity Grant, Lotte van Veldhoven, Jaimy Ravensbergen, Naomi Hilhorst, Anna Knol.

 

 

Kort verslag

Nederland hield tot de rust de nul, maar scoorde zelf ook niet. Vlak na rust opende Duitsland de score en in de 60e minuut stond het 2-0 voor Duitsland. Nederland had echter een uitstekende slotfase, in de 79e en 80e minuut werd de score gelijk getrokken, eindstand 2-2 door resp. Lakeesha Eijken en Jonna van de Velde. Duitsland won de penaltyserie met 4-2 (alleen bij gelijke stand na de poule fase telt deze winst). Denemarken verloor met 3-4 van Noorwegen. In Groep A verloor Zweden met 0-1 van Frankrijk en ook Finland verloor maar dan met 1-2 van IJsland. 


Ons Oranje

Verslag op OnsOranje.NL

SPEELSTERS ONDER 16 SLEEPT IN EXTREMIS GELIJKSPEL UIT HET VUUR

Het openingsduel van het Nordic Tournament kende voor Speelsters onder 16 een enerverende slotfase. De ploeg maakte in de allerlaatste minuten 0-2 achterstand ongedaan en stelde alsnog een 2-2 gelijkspel veilig.

"Echt op zijn Duits, hè!", lachte KNVB-coach Jessica Torny vrijdagmiddag in het Finse Kempele. "We hebben de laatste tien, vijftien minuten geprobeerd om nog vol druk te zetten op Duitsland. Je ziet dat we er dan toch nog een gelijkspel weten uit te persen", aldus Torny die zelf zeven jaar in de hoogste Duitse competitie actief was en tevreden kon zijn over de eerste helft.

Eerste helft in evenwicht

Het was namelijk een gelijkopgaande strijd waarbij Onder 16 prima voetbalde, gevaarlijk werd en met negen corners vaak bij het Duitse doel te vinden was. Maar hoewel Nederland bij het UEFA Development Tournament in februari nog met 2-0 van Duitsland won, wist de ploeg nu het net nog niet te vinden.

Toen Duitsland na de pauze uit een ander vaatje ging tappen, kwam Oranje vervolgens in het nauw. "Als zij met kracht en power gaan spelen, hebben wij het moeilijk. We werden afgetroefd in de duels en hadden moeite om zelf in balbezit de rust te bewaren", zag Torny.

Opportunistisme

De treffers lieten dan ook niet lang op zich wachten. Zes minuten na de pauze schoot Jule Gloy een eerst nog weggewerkte corner vanaf de vijfmeterlijn binnen. En na een uur spelen had keeper Claire Dinkla eerst nog verweer bij de een-tegen-een-situatie met Shekiera Martinez, maar de rebound van de spits was te veel van het goede: 0-2.

"Zij gooiden alles op die spits en hun nummer tien zonder dat er veel lijn in zat. Wij waren voetballend beter", meende Torny wier elftal het verzorgde spel in de slotfase moest laten varen om een resultaat te halen. Het meer opportunistische spel had resultaat. Jamie Ravensbergen zette in de laatste minuut goed druk en stuurde met de veroverde bal Chasity Grant de hoek in. De middenvelder zag Lakeesha Eijken vrij staan en de invaller draaide prima weg en schoot binnen: 1-2.

Matige start

Met nog de blessuretijd te gaan pakten de speelsters vervolgens snel de bal uit het net en renden richting middenstip. Niet lang daarna mikte Jonna van de Velde de corner van Eijken binnen: 2-2. "Voetballend lukte het niet. We hebben laten zien dat we het ook op de andere manier kunnen", aldus Torny die ondanks het late gelijkspel niet tevreden met de geleverde prestatie. "Dit is een matige start. We kunnen echt veel beter."

Zondag is Denemarken de volgende tegenstander. Dinsdag volgt Noorwegen, waarna donderdag de finale en plaatsingswedstrijden van het toernooi om de Nordic Cup worden gespeeld.Statistieken

Statistieken:

Wedstrijd: DUITSLAND O16 (0-0) 2-2 NEDERLAND O16
Datum: vrijdag 30 juni 2017
Aanvang:  13:00 uur
Locatie: Finland
Betreft: Nordic Cup 2017 - 1e duel
Ruststand: 0-0 
Eindstand: 2-2
Scheidsrechter: Laura Rapp (Zweden)
Assistent scheidsrechters:  Camilla Stendahl (Zweden) en  Lotta Vuorio (Finland)
Toeschouwers: 110
Reporter:
Fotograaf:

Scoreverloop:
46e min. 1-0 Jule Gloy
60e min. 2-0 Shekiera Martinez
79e min. 2-1 Lakeesha Eijken
80e min. 2-2 Jonna van de Velde
Duitsland won de penalty serie 


Kaarten: Geel voor: 
Köster (Duitsland); 
Jansen, Ravensbergen, Jongbloed (Nederland)


Wissels:
41e min. Julia Kagie in en Lieske Carleer uit 
65e min. Lakeesha Eijken in en Anna Knol uit


Opstellingen:

Opstelling Duitsland:
Lisa Hartmann,
Anika Metzner,
Noreen Günnewig,
Vanessa Fürst,
Lina Jubel,
Pauline Wimmer,
Leonie Köster,
Laura Haas,
Ivana Fuso,
Jule Gloy,
Shekiera Martinez.

Coach: Ulrike Ballweg


Opstelling Nederland:
Claire Dinkla,
Moisa van Koot,
Lieske Carleer,
Gwyneth Hendriks,
Lotte Jansen,
Jonna van de Velde,
Chasity Grant,
Lotte van Veldhoven,
Jaimy Ravensbergen,
Sarah Jongbloed,
Anna Knol.

Coach: Jessica Torny

 

Selectie

Speelster en Club
Chasity Grant, Jong ADO Den Haag
Julia Kagie, Jong ADO Den Haag
Jaimy Ravensbergen, Jong ADO Den Haag
Isa van der Linde, Baronie
Sarah Jongbloed, Be Quick'28
Lakeesha Eijken, Buitenveldert
Jonna van de Velde, CTO Amsterdam Talent Team
Gwyneth Hendriks, CTO Amsterdam Talent Team
Lieske Carleer, CTO Eindhoven Talent Team
Lotte Jansen, CTO Eindhoven Talent Team
Lotte van Veldhoven, CTO Eindhoven Talent Team
Naomi Hilhorst, Excelsior'31
Tineke de Jong, Flevo Boys
Anouk van der Klooster, JVOZ
Claire Dinkla, Kolping Boys
Moïsa van Koot, Longa'30
Anna Hightower, SML
Anna Knol, Jong Telstar (vv Alkmaar)

Op de standby-lijst staan de volgende zes speelsters:
Carolien Vegter (sc Heerenveen),
Roos van der Veen (Marum),
Imre van der Vegt (Rohda Raalte),
Pien Hindriksen (TVC'28),
Dana Foederer (UNA),
Iris Stiekema (vv Emmen).