A+ R A-

Drachtster Boys Kampioen van Nederland Zaalvoetbal

Vrijdagavond 9 juni 2017 de alles beslissende wedstrijd tussen Pernis/Barcelona Soccer School en Drachtster Boys. Beide teams wisten eerder een duel te winnen, Pernis deed dit met 1-5 en DFT vorige week met 0-4.

3e finaleduel vv Pernis/Barcelona Soccer School vs Drachtster Boys.
Scoreverloop 1-0, 2-0, ruststand 2-1, 2-2, 2-3, eindstand 3-3 en verlengen. Je kunt dus wel spreken van een ongemeen spannende wedstrijd. In de verlenging scoorde DFT de 3-4, 3-5, 3-6 en eindstand 3-7. Naast winnaar van de KNVB Beker is Drachtster Boys nu ook Landskampioen geworden. PROFICIAT. De felicitatie van VVNED is voor speelsters en staf van Drachtster Boys.

Lees verder o.a. de voorbeschouwing en programma/uitslagen tabblad Play offs en na de wedstrijd de nabeschouwing.

 

Wedstrijdverslag

Door Conny Oosting-Wildeboer | Teammanager Drachtster Boys Vr1 zaal

Drachtster Boys schrijft geschiedenis en wint na de landelijke beker ook de landstitel

Vrijdag 9 juni stond de beslissende wedstrijd om het landskampioenschap op het programma tussen vv Pernis en Drachtster Boys. Nadat de eerste ontmoeting in een 1-5 overwinning voor vv Pernis was geëindigd en de return met 0-4 werd gewonnen door Drachtster Boys, moest deze beslissingswedstrijd uitwijzen wie de schaal voor het landskampioenschap in ontvangst mocht nemen.

Om 20:30 uur werd er afgetrapt in een kolkende Groenoordhal in Schiedam. De tribune zat bomvol met supporters die hun ploeg naar de overwinning wilden helpen. Zowel Pernis als Drachtster Boys startten scherp en lieten zien dat de belangen van deze wedstrijd groot waren.

Het was de thuisploeg die na vijf minuten de score opende. Een vrije trap werd door Suzanne Bakker hard in de kruising geschoten; 1-0.
Pernis trok het spel meer naar zich toe en Drachtster Boys kon niet in haar spel komen waar zij de afgelopen wedstrijd zo mee domineerde.
Halverwege de eerste helft verdubbelde Milenca van Ee de score door de 2-0 binnen te schieten. Haar schot werd onderweg van richting veranderd, waardoor keepster Teuny Bosma op het verkeerde been stond. Pernis nam het initiatief en hield de aanvallende drang van Drachtster Boy goed onder controle.

De rust en het zelfvertrouwen die de thuisploeg uitstraalde, bleek niet helemaal oprecht te zijn. Vijf minuten voor rust was Dounia El Biyar haar emoties niet de baas. Na een duel met Atty Eelkema draaide zij zich om en duwde Eelkema hard op de grond. Een rode kaart was het gevolg en Pernis moest twee minuten in ondertal proberen de voorsprong te verdedigen. Een pittige klus wachtte Pernis, want zij waren de wedstrijd met twee wissels begonnen en moesten de wedstrijd dus met zes speelsters uitspelen. Drachtster Boys bleef in de overtalssituatie geduldig spelen en wachtte het goede moment af om tot een schot te komen. Het was Lotte Donath die de aansluitingstreffer maakte. De bal kwam door een goed opgezette aanval via Atty Eelkema en Jessie Prijs bij de tweede paal, waar Donath goed opgesteld stond en binnen kon schuiven; 2-1. Dit was tevens de stand waarmee beide ploegen de rust in gingen.

In de tweede helft begon Drachtster Boys gelijk sterk. De treffer voor rust had de ploeg van Symen Abe Hoekstra vertrouwen gegeven om met een goed gevoel de tweede helft te starten.

Esther van Toledo liet zien waar zij het hele seizoen al goed in was. Van achteruit kwam zij opdribbelen en zette haar tegenstanders op het verkeerde been. Met haar harde afstandsschot verraste zij ook keepster Bianca Troost die de bal wel aanraakte, maar niet voldoende om de gelijkmaker te voorkomen; 2-2. Drachtster Boys speelde met meer energie en controle dan in de eerste helft en trok het spel steeds meer naar zich toe. Vlak na de gelijkmaker werd ook de 2-3 gemaakt. Bernou Hijlkema pikte de bal op en schoot van grote afstand op doel. De bal werd van richting veranderd, waardoor Troost kansloos was.

Pernis liet zien over een goede veerkracht te beschikken en gaf zich niet zomaar gewonnen. Een hoge corner van Viviënne Knegtmans werd door Milenca van Ee ineens uit de lucht geschoten. Met een prachtige volley schoot zij hard de 3-3 in de kruising.

Drachtster Boys hield het initiatief en zorgde met een hoog baltempo dat de vrouwen van de thuisploeg veel meters moesten maken.
De thuisploeg raakte zichtbaar vermoeid en het was duidelijk dat zij geen zin in een verlenging hadden. Suzanne Bakker kwam steeds vaker van achteruit mee naar voren. Veel gevaar leverde het niet op, want de doelpogingen van Milenca van Ee en Suzanne Bakker waren een simpele prooi voor Bosma. De laatste seconden van de reguliere speeltijd tikten voorbij en een verlenging moest uitsluitsel gaan geven wie deze beslissingswedstrijd zou gaan winnen.

De speelsters van Pernis hadden het zwaar en Drachtster Boys kreeg hierdoor meer ruimte om te voetballen. Al vrij snel was de eerste kans voor Drachtster Boys. Marian Meijer kwam goed langs de zijlijn opstomen en gaf de bal voor op Atty Eelkema. Zij kreeg de bal iets achter zich, waardoor ze de bal niet helemaal vol kon raken. Het tikje was uiteindelijk genoeg, want Troost kon de bal net niet meer voor de lijn stoppen; 3-4. Niet veel later leek de beslissing daar te zijn. Opnieuw was Marian Meijer de aangever. Dit keer op de goed meegelopen Jessie Prijs. Haar schot werd van richting veranderd en belandde in het doel; 3-5.

Ook in de tweede helft van de verlenging veranderde het spelbeeld niet. Pernis leek stuk gespeeld en Drachtster Boys had er nog wel zin in. Marian Meijer en Jessie Prijs wisten beide nog het net te vinden en schoten de 3-6 en 3-7 binnen. Pernis probeerde nog iets te forceren middels een meespelende keepster, maar kon geen verandering meer in de score brengen. 3-7 was de eindstand en dit leverde Drachtster Boys de eerste landstitel in de geschiedenis op. Een unieke prestatie, want nooit eerder won een vrouwenteam in deze Eredivisie in één seizoen zowel de landelijke beker als de landstitel. (Red.: voordat de Eredivisie begon lukte dat o.a Biersteker in 2009 en Watervogels zelfs meerdere keren).

Een groot compliment aan de speelsters, de staf en niet te vergeten de vele meegereisde supporters die de ploeg trouw iedere wedstrijd hebben gesteund dit seizoen.

Selectie Drachtster Boys:
Teuny Bosma, Richelle Gordijn, Margrythe Beute, Rianne Mulder, Marleen Reenders, Anita Vellema, Esther van Toledo, Vera Veelers, Lotte Donath, Jessie Prijs, Esra van der Heide, Marian Meijer, Bernou Hijlkema, Atty Eelkema en Brenda Bekkema.

Selectie Pernis/Barcelona Soccer School:
Bianca Troost, Suzanne Bakker, Milenca van Ee, Dounia El Biyar, Vivienne Knegtmans, Jennifer Oliviera en Felicia Farhad Sedighi.

 

Nabeschouwing

Nabeschouwing 2e finalewedstrijd door Marius Privee

 

 

Voorbeschouwing

Voorbeschouwing

Beslissing Vrouwen Zaalvoetbal in Schiedam

Aankomende vrijdag, 9 juni a.s., zal de temperatuur stijgen in de Groenoordhal als vv Pernis/Barcelona Soccer Schools en Drachtster Boys de finale van het seizoen spelen. De thuisploeg won het afgelopen seizoen drie keer van de Friezinnen. Echter de op een na belangrijkste wedstrijd van het seizoen won de ploeg uit Drachten verrassend met 0 - 4. De bekerwinnaar had zich helemaal opgeladen voor deze laatste kans. Zij werden gesteund door een grote groep supporters die de reis naar Schiedam maakte.

Beslissing

De Rotterdammers hadden geen antwoord op de strijdwijze van de bezoekers. Nu zal de huidige landskampioen met een duidelijk antwoord moet komen, wil het dat de schaal in Schiedam blijft. In deze wedstrijd kan niemand zich verschuilen. Ook de toeschouwers zorgen voor een geweldige sfeer rond de beslissing van het seizoen.

De wedstrijd begint om 20.30 uur in de Groenoordhal (Schiedam)

 

 Lees ook Gids Eredivisie Zaal 2016-2017 met alle selecties, contactpersonen, sporthallen, geschiedenis etc.

 

 

Play offs

Programma & Uitslagen

FINALE

 

Datum Wedstrijd Uitslag
26-05 | 20.30 Drachtster Boys - Pernis/Barcelona Soccer Schools 1 - 5
02-06 | 20.30 Pernis/Barcelona Soccer Schools - Drachtster Boys 0 - 4
09-06 | 20.30  Pernis/Barcelona Soccer Schools - Drachtster Boys -

 

De bovenste vier ploegen strijden dus om het Landskampioenschap. Degradant is OS Lusitanos die zich terugtrok aan het begin van het seizoen.

De vier ploegen zijn: Drachtster Boys; FC Gelre; KTP Nieuw-Roden en vv Pernis/Barcelona Soccer School.
De hoogstgeplaatste heeft het thuisvoordeel. Dit team speelt dus bij drie wedstrijden tweemaal thuis.

Datum Wedstrijd Uitslag
05-05 | 20:30 uur FC Gelre - Pernis/Barcelona Soccer Schools 0 - 1
05-05 | 20:30 uur KTP Nieuw-Roden - Drachtster Boys 1 - 3
12-05 | 20:30 uur Pernis/Barcelona Soccer Schools - FC Gelre 5 - 7
12-05 | 20:30 uur Drachtster Boys - KTP Nieuw-Roden 0 - 4
Bij een beslissingswedstrijd:
19-05 | 20:30 uur Pernis/Barcelona Soccer Schools - FC Gelre 2 - 1
19-05 | 20:30 uur Drachtster Boys wns - KTP Nieuw-Roden                  1-1 2 - 2 na verlenging DFT *wns

* wns = winnaar na strafschoppen 

De play-offs worden volgens het best of 3 systeem gespeeld. Dat betekent als er in 2 wedstrijden, waarvan één uit en één thuis, een gelijke stand is ontstaan, er een beslissingswedstrijd gespeeld zou moeten worden. De nummers 1 en 2 hebben hierbij het thuisvoordeel. Elke wedstrijd moet een winnaar opleveren. De winnaars spelen de finale voor het landskampioenschap. De wedstrijden zullen de op opeenvolgende vrijdagen vanaf 5 mei worden gespeeld 

 

Regelgeving

2.2 Vrouwen zaalvoetbal landelijk
Eredivisie

De nummers een, twee, drie en vier van de eredivisie plaatsen zich voor de play-offs. Ten aanzien van de rangorde is hoofdstuk Rangorde in competitie, kampioenschap, promotie, degradatie van het Handboek competitiezaken zaalvoetbal van toepassing. Dit betekent dat in eerste instantie het aantal behaalde punten leidend is voor de positie op de eindranglijst en daarmee plaatsing voor de play-offs. Als twee of meer teams qua aantal punten gelijk eindigen, dan is het doelsaldo hiervoor bepalend. Is ook het doelsaldo gelijk, dan volgt een beslissingswedstrijd of -reeks.

- De nummer een van de eredivisie speelt tegen de nummer vier van de eredivisie een ‘best of three’ (I)
- De nummer twee van de eredivisie speelt tegen de nummer drie van de eredivisie een ‘best of three’ (II)

De winnaar van wedstrijd I speelt tegen de winnaar van wedstrijd II via wederom een ‘best of three’ om het kampioenschap van Nederland. De bond stelt het wedstrijdschema van de play-offs vast aan de hand van de ranglijst van de oorspronkelijke competitie. Het hoogst geëindigde team in de competitie speelt bij de ‘best of three’ de eerste wedstrijd uit. Het hoogst geëindigde team in de competitie speelt de tweede en eventuele derde wedstrijd thuis.
De nummer 11 van de eredivisie speelt tegen de nummer 12 van de eredivisie in een ‘best of three’ om klassenbehoud. Het hoogst geëindigde team in de competitie speelt bij de ‘best of three’ de eerste wedstrijd uit. Het hoogst geëindigde team in de competitie speelt de tweede en eventuele derde wedstrijd thuis. Als bij deze wedstrijden na de reguliere speeltijd geen beslissing is verkregen, komt er verlenging met twee keer vijf minuten (zuivere speeltijd). Is de stand na de verlenging nog gelijk, dan valt de beslissing door het nemen van strafschoppen, zoals bepaald in de ‘Spelregels landelijk Ere- en Eerste divisie zaalvoetbal’.
In het seizoen 2016/`17 vervalt de regeling zoals hierboven omschreven, nummer 12 (Os Lusitanos) is aangemerkt als degradant.

De kampioenen van de hoofdklassen plaatsen zich voor de nacompetitie en kunnen daarmee spelen voor promotie. De teams die uitkomen in de hoofdklassen en die gebruik willen maken van het promotierecht, geven dit schriftelijk aan vóór 1 februari 2017. De nacompetitie krijgt vorm op basis van het aantal kandidaten.
Als er geen teams zijn uit de hoofdklassen die gebruik willen maken van het promotierecht, vindt er geen promotie plaats vanuit de hoofdklassen en is er geen degradatie vanuit de eredivisie.