A+ R A-

Dubbel Ajax via bloed, zweet en meer...

Normaal schalt na een belangijke winst van de Ajax vrouwen regelmatig de Hazes klassieker “bloed, zweet en tranen” over sportpark de Toekomst. En nu de dubbel is behaald lijkt het recept van Hazes gewerkt te hebben.

Maar het is niet alleen de prachtige frase van Hazes die aan de wieg van het succes heeft gestaan. Zoals altijd zijn er meerdere factoren op weg naar succes. De bekerwinst voor de vrouwen van Ajax tegen PSV werd een perfect sluitstuk van het lange seizoen. De afzwaaiende iconen Daphne Koster, Anouk Hoogendijk en de vertrekkende Marlous Pieete konden zich in deze selectie geen betere laatste wedstrijd wensen. Maar ook voor trainer Ed Engelkes was het een prachtige apotheose van 5 jaar bloed, zweet en tranen. Waarom lukte het na vijf jaar wel?

 

  1. Ervaring; Ajax had de meest ervaren selectie en kon deze de laatste jaren vooral in de breedte uitbreiden en versterken van 16 naar 22 speelsters, wat gedurende een lang seizoen altijd een voordeel is op de concurrentie.

  2. Beleid; trainer Ed Engelkes en zijn staf ondersteunt door teammanger Marleen Molenaar hebben in al die jaren gestaag en met visie gewerkt aan de basis van deze dubbelslag. Ging het vorig jaar mis in de slotfase, nu was er constant het gevoel dat het bijna niet mis kon gaan. Daarnaast bleek er geen sleet te zitten op coach Ed Engelkes die ook na vijf jaar bleef kneden, professionaliseren en het perfectioneren van zijn team.

  3. Emoties; het naderende afscheid van Daphne Koster, Anouk Hoogendijk en trainer Ed Engelkes maakte een sterk gevoel los binnen de groep. Het moet gebeuren, en we gaan dit niet afgeven. Ik ben nu al benieuwd of Ajax zonder deze winnaars volgend seizoen net zo sterk voor de dag kan komen?

  4. Degelijkheid; weinig makkelijke potjes maar wel vaak wedstrijden die Ajax met veel vertrouwen naar zijn hand wist te zetten. Soms had Ajax de kracht en overwicht om de wedstrijd dood te maken. De beste keepster van het seizoen Eli Sarasola leidde de Ajax verdediging met een fanatisme en uitstraling die een winnaarsmentaliteit vereist. En Daphne Koster en ook de fitte Anouk Hoogendijk hadden een haast een nog groter aandeel in het overbrengen van waar het om gaat ; winnen! Degelijkheid first.

  5. Topscorer; Marjolein van den Bighelaar, leverde dit jaar een prestatie van formaat. Ze speelt  al vele jaren op het hoogste niveau  in allerlei aanvallende posities, en kwam dit seizoen in de voorbereiding met enig geluk in beeld voor de spitspositie. Ze greep die kans kans met beide handen aan. Waren er in de jaren hiervoor nog wel eens twijfels van trainer Ed Engelkes aan zijn huidige topscorer nu was er zoveel vertrouwen in haar dat het aanvalsspel op van den Bighelaar kon worden afgestemd en met succes. Met snelheid, inzet en een neusje voor de goal betaalde ze haar team terug met vele goals (19)

Dus niet alleen bloed zweet en tranen waren er nodig om de dubbel te bereiken maar er is altijd meer dan dat. Na vijf jaren was Ajax dit jaar met recht de beste ploeg van de Eredivisie vrouwen en in de KNVB beker. Het werd een mooi seizoen wat de volgers van Ajax nu al reikhalzend doen uitkijken naar een nieuw seizoen met een Champions League debuut. Ook dan gaat het weer om bloed zweet en tranen, en meer....